Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
Adam

Re: Lov na světlo

Příspěvek od Adam »

Sv. větší na UV létá hojně, svítit v letu jsem je viděl běžně. Ale jen tam, kde jich bylo mraky. Tam, kde jsou "jednotlivě", jsem je svítit nepozoroval.
A před několik dny jsem poprvé našel její samici. Doslova tři kroky před domovními dveřmi na zahradě. 25mm velká potvora a svítí to jako kryptonit. Moc se mi to líbilo.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Ano, obvykle svítí za letu. Samic už jsem našel několik, obvykle v listnatém vlhčím lese lezou v místech mezi řídkou trávou. V noci jsou dobře vidět, protože vcelku silně svítí. :)
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Těžko říct, jak to dnes navečer bude. Teplo dle předpovědi bude a možná bude zároveň i po dešti.
Osobně si ale myslím, že svítit má asi smysl teď už jen někde ve vyšších polohách, nebo poblíž vlhkého biotopu...
Pce.JPG
CR.JPG
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Hali+ píše: 14 črc 2025, 11:02 Těžko říct, jak to dnes navečer bude. Teplo dle předpovědi bude a možná bude zároveň i po dešti.
Osobně si ale myslím, že svítit má asi smysl teď už jen někde ve vyšších polohách, nebo poblíž vlhkého biotopu...
V Neratovicích skoro celou sobotu ''pršelo'' a včera dopoledne maličko také. Teplota oba dny nic moc. Dnes je ale celý den zataženo, pocitově maličko jako v papiňáku :) a teď (18.35) na teploměru 28°C. Podle předpovědí by mělo být zataženo až do jedné hodiny a ještě v 1.00 19°C. Jen je tam okolo 23. hodiny napsaný deštík. Jsem zvědavý, jak to vyjde. Po dešti, dusno, zataženo, teplo, bez větru - :think to nevypadá úplně beznadějně
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Po dlooooouhé době zase jeden smysluplný večer na UV svícení na obzoru... :chuckle
Zájemcům držím palce, také se chystám. :nod
.
VM.JPG
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Hali+ píše: 08 srp 2025, 09:40 Po dlooooouhé době zase jeden smysluplný večer na UV svícení na obzoru... :chuckle
Zájemcům držím palce, také se chystám. :nod
.
VM.JPG
Zkusil jsem to včera, celý den v podstatě jasno, ve 21.30 bylo 19°C. Létalo dost mravenců, hodně vos, pár motýlů a houfy střevlíčků. Jinak ale nic zajímavého.
Dnes to vypadá jinak. Pokud se něco nezmění, tak je od rána zataženo, dusno, lehce fouká (ne moc) a teď, 16.45 je na teploměru 30°C. Ve 22.00 by mělo být skoro zataženo a 21°C. To by mohlo být zajímavější.
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Dnes bylo celý den dusno.
Svitil jsem na balkoně před zahradou s loukou, 21-23:00 bylo 22-19C.
Mraky klestanek, střevlícků, Heteroceru, můrek.
Bylo dost vodaku, letali i Haliplidae. Létalo mraky kůrovců... Bylo i vcelku hodne "drobote", jsem zvědavý, až se podívám pod binoklem.
Nemohu říct, že by bylo něco extra zajímavého, ale mezi droboti to vypadalo vcelku slibně. Už je zkratka srpen. :mrk
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Zatím předběžně je další vhodný večer ze ST na ČT, pokud se mezi tím nezmění předpověď počasí... :chuckle
.
Pce.JPG
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

ST, ČT, PÁ, ...
Pce.JPG
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

... SO, ...
VM.JPG
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Sedím u UV, slunce zapadá, 4x15W, teplota 23°C.
A drobot leta!! 😁
---------------------------------------------
Svítil jsem v lese, 18:30-20:00, 23-20°C.
Přiletělo přes 20 Clambus sp. a dokonce jedno Dactylosternum!
Na půlku září super přílet! 😁

Mimochodem, přiletěli i dva Hallomenus binotatus. On má dvě generace za rok Ondro?? :O Doteď mi létali vždy jen chvíli na začátku léta.
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“