Lov na světlo
- Adam
Re: Lov na světlo
Sv. větší na UV létá hojně, svítit v letu jsem je viděl běžně. Ale jen tam, kde jich bylo mraky. Tam, kde jsou "jednotlivě", jsem je svítit nepozoroval.
A před několik dny jsem poprvé našel její samici. Doslova tři kroky před domovními dveřmi na zahradě. 25mm velká potvora a svítí to jako kryptonit. Moc se mi to líbilo.
A před několik dny jsem poprvé našel její samici. Doslova tři kroky před domovními dveřmi na zahradě. 25mm velká potvora a svítí to jako kryptonit. Moc se mi to líbilo.
- Hali+
Ano, obvykle svítí za letu. Samic už jsem našel několik, obvykle v listnatém vlhčím lese lezou v místech mezi řídkou trávou. V noci jsou dobře vidět, protože vcelku silně svítí. 

Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- Hali+
Těžko říct, jak to dnes navečer bude. Teplo dle předpovědi bude a možná bude zároveň i po dešti.
Osobně si ale myslím, že svítit má asi smysl teď už jen někde ve vyšších polohách, nebo poblíž vlhkého biotopu...
Osobně si ale myslím, že svítit má asi smysl teď už jen někde ve vyšších polohách, nebo poblíž vlhkého biotopu...
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- Vašek
- moderátor
V Neratovicích skoro celou sobotu ''pršelo'' a včera dopoledne maličko také. Teplota oba dny nic moc. Dnes je ale celý den zataženo, pocitově maličko jako v papiňáku

ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
- Hali+
Po dlooooouhé době zase jeden smysluplný večer na UV svícení na obzoru...
Zájemcům držím palce, také se chystám.
.

Zájemcům držím palce, také se chystám.

.
- Vašek
- moderátor
Zkusil jsem to včera, celý den v podstatě jasno, ve 21.30 bylo 19°C. Létalo dost mravenců, hodně vos, pár motýlů a houfy střevlíčků. Jinak ale nic zajímavého.
Dnes to vypadá jinak. Pokud se něco nezmění, tak je od rána zataženo, dusno, lehce fouká (ne moc) a teď, 16.45 je na teploměru 30°C. Ve 22.00 by mělo být skoro zataženo a 21°C. To by mohlo být zajímavější.
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
- Hali+
Dnes bylo celý den dusno.
Svitil jsem na balkoně před zahradou s loukou, 21-23:00 bylo 22-19C.
Mraky klestanek, střevlícků, Heteroceru, můrek.
Bylo dost vodaku, letali i Haliplidae. Létalo mraky kůrovců... Bylo i vcelku hodne "drobote", jsem zvědavý, až se podívám pod binoklem.
Nemohu říct, že by bylo něco extra zajímavého, ale mezi droboti to vypadalo vcelku slibně. Už je zkratka srpen.
Svitil jsem na balkoně před zahradou s loukou, 21-23:00 bylo 22-19C.
Mraky klestanek, střevlícků, Heteroceru, můrek.
Bylo dost vodaku, letali i Haliplidae. Létalo mraky kůrovců... Bylo i vcelku hodne "drobote", jsem zvědavý, až se podívám pod binoklem.
Nemohu říct, že by bylo něco extra zajímavého, ale mezi droboti to vypadalo vcelku slibně. Už je zkratka srpen.

- Hali+
Zatím předběžně je další vhodný večer ze ST na ČT, pokud se mezi tím nezmění předpověď počasí...
.

.
- Hali+
ST, ČT, PÁ, ...
- Hali+
... SO, ...
- Hali+
Sedím u UV, slunce zapadá, 4x15W, teplota 23°C.
A drobot leta!!
---------------------------------------------
Svítil jsem v lese, 18:30-20:00, 23-20°C.
Přiletělo přes 20 Clambus sp. a dokonce jedno Dactylosternum!
Na půlku září super přílet!
Mimochodem, přiletěli i dva Hallomenus binotatus. On má dvě generace za rok Ondro??
Doteď mi létali vždy jen chvíli na začátku léta.
A drobot leta!!
---------------------------------------------
Svítil jsem v lese, 18:30-20:00, 23-20°C.
Přiletělo přes 20 Clambus sp. a dokonce jedno Dactylosternum!
Na půlku září super přílet!
Mimochodem, přiletěli i dva Hallomenus binotatus. On má dvě generace za rok Ondro??