Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
Adam

Re: Lov na světlo

Příspěvek od Adam »

Sv. větší na UV létá hojně, svítit v letu jsem je viděl běžně. Ale jen tam, kde jich bylo mraky. Tam, kde jsou "jednotlivě", jsem je svítit nepozoroval.
A před několik dny jsem poprvé našel její samici. Doslova tři kroky před domovními dveřmi na zahradě. 25mm velká potvora a svítí to jako kryptonit. Moc se mi to líbilo.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Ano, obvykle svítí za letu. Samic už jsem našel několik, obvykle v listnatém vlhčím lese lezou v místech mezi řídkou trávou. V noci jsou dobře vidět, protože vcelku silně svítí. :)
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Těžko říct, jak to dnes navečer bude. Teplo dle předpovědi bude a možná bude zároveň i po dešti.
Osobně si ale myslím, že svítit má asi smysl teď už jen někde ve vyšších polohách, nebo poblíž vlhkého biotopu...
Pce.JPG
CR.JPG
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Hali+ píše: 14 črc 2025, 11:02 Těžko říct, jak to dnes navečer bude. Teplo dle předpovědi bude a možná bude zároveň i po dešti.
Osobně si ale myslím, že svítit má asi smysl teď už jen někde ve vyšších polohách, nebo poblíž vlhkého biotopu...
V Neratovicích skoro celou sobotu ''pršelo'' a včera dopoledne maličko také. Teplota oba dny nic moc. Dnes je ale celý den zataženo, pocitově maličko jako v papiňáku :) a teď (18.35) na teploměru 28°C. Podle předpovědí by mělo být zataženo až do jedné hodiny a ještě v 1.00 19°C. Jen je tam okolo 23. hodiny napsaný deštík. Jsem zvědavý, jak to vyjde. Po dešti, dusno, zataženo, teplo, bez větru - :think to nevypadá úplně beznadějně
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Po dlooooouhé době zase jeden smysluplný večer na UV svícení na obzoru... :chuckle
Zájemcům držím palce, také se chystám. :nod
.
VM.JPG
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Hali+ píše: 08 srp 2025, 09:40 Po dlooooouhé době zase jeden smysluplný večer na UV svícení na obzoru... :chuckle
Zájemcům držím palce, také se chystám. :nod
.
VM.JPG
Zkusil jsem to včera, celý den v podstatě jasno, ve 21.30 bylo 19°C. Létalo dost mravenců, hodně vos, pár motýlů a houfy střevlíčků. Jinak ale nic zajímavého.
Dnes to vypadá jinak. Pokud se něco nezmění, tak je od rána zataženo, dusno, lehce fouká (ne moc) a teď, 16.45 je na teploměru 30°C. Ve 22.00 by mělo být skoro zataženo a 21°C. To by mohlo být zajímavější.
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Dnes bylo celý den dusno.
Svitil jsem na balkoně před zahradou s loukou, 21-23:00 bylo 22-19C.
Mraky klestanek, střevlícků, Heteroceru, můrek.
Bylo dost vodaku, letali i Haliplidae. Létalo mraky kůrovců... Bylo i vcelku hodne "drobote", jsem zvědavý, až se podívám pod binoklem.
Nemohu říct, že by bylo něco extra zajímavého, ale mezi droboti to vypadalo vcelku slibně. Už je zkratka srpen. :mrk
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Zatím předběžně je další vhodný večer ze ST na ČT, pokud se mezi tím nezmění předpověď počasí... :chuckle
.
Pce.JPG
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

ST, ČT, PÁ, ...
Pce.JPG
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

... SO, ...
VM.JPG
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Sedím u UV, slunce zapadá, 4x15W, teplota 23°C.
A drobot leta!! 😁
---------------------------------------------
Svítil jsem v lese, 18:30-20:00, 23-20°C.
Přiletělo přes 20 Clambus sp. a dokonce jedno Dactylosternum!
Na půlku září super přílet! 😁

Mimochodem, přiletěli i dva Hallomenus binotatus. On má dvě generace za rok Ondro?? :O Doteď mi létali vždy jen chvíli na začátku léta.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Dnes trocha bezpečnosti před sezónou. :)
Koupil jsem si technické brýle - DeWALT DPG82-11D (mají je např. tady: https://www.dewalt-morava.cz/bryle/bryl ... dpg82-11d/)
Jejich hlavní výhody:
- ochrana proti UVA i UVB [norma EN 166 (v ČR jako ČSN EN 166) - základní evropská norma definující požadavky na osobní prostředky k ochraně očí]
- jsou přizpůsobené možnosti nosit pod nimi dioptrické brýle (aspoň teda moje brýle se pod to vejdou, vyzkoušeno)
- jsou čiré a nezkreslují barvy
Nevýhoda pro mě:
- na těsnění kolem brýlí si člověk bude muset teprve postupně zvyknout...

Budu s nimi asi u plátna vypadat trochu jako bláznivý lyžař, ale zrak máme jen jeden a já v sezóně svítívám často... :nod
.
D.jpg
Tomas

Příspěvek od Tomas »

Ahoj. Přišel jsem na cestách o svou sestavu na svícení tak bych se chtěl zeptat kam se svícení posunulo. Jestli je třeba nějaká jednoduchá výkonná aku UV lampa co koupím v supermarket😁
Nebo jestli si zase sehnat tu sestavu co jsem měl.
Používal jsem klasickou autolampu ve které jsem měl UV BLB zářivku a to jsem měl napojené na baterii.
Díky
Curculionidae, Aculeata.
Radim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim »

Já to nějak moc nesleduju, ale dřívější sestavy jsem teď zjednodušil už jen na UV LED trubici (kupoval jsem ze Slovenska) s USB a obyčejnou 20 000 mAh powerbanku. Velmi lehké a skladné řešení a jednoduchá možnost dobíjení.
Radim Gabriš
Coleoptera CE, Neuropterida E.
Tomas

Příspěvek od Tomas »

Super! Díky za info. Mrknu na to.
Curculionidae, Aculeata.
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Hali+ píše: 16 lis 2024, 09:25 No Ty tedy bereš ten UV výzkum hodně vážně, Vašku, objednat si na to technické služby... :chuckle
A teď si tam necháš vysadit řídký dubový lesík? :)
Rok uběhl a můj nový letový koridor stihl zarůst neprostupnou akátovou houštinou vysokou až cca. 5m. No a to se mi nelíbilo, tak jsem jim zavolal. A už mi to tu dnes čistí :D :D :D . A zase budu moci chytat další nové a vyhynulé druhy jako loni.
Přílohy
2026-03-03-Neratovice-3.3.2026 001.JPG
2026-03-03-Neratovice-3.3.2026 004.JPG
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Tomas píše: 01 bře 2026, 08:44 Ahoj. Přišel jsem na cestách o svou sestavu na svícení tak bych se chtěl zeptat kam se svícení posunulo. Jestli je třeba nějaká jednoduchá výkonná aku UV lampa co koupím v supermarket😁
Nebo jestli si zase sehnat tu sestavu co jsem měl.
Používal jsem klasickou autolampu ve které jsem měl UV BLB zářivku a to jsem měl napojené na baterii.
Díky
Promiň Tomasi, nevšiml jsem si dotazu. Tedy alespoň takto dodatečně:
Nejsilnější současná varianta založená na přenosné powerbance je dnes
1) power banka Viking VIDAR IV (např. zde https://www.best-power.cz/energy/outdoo ... -vidar-iv/, po registraci je cena o dost nižší )
2) nějaký měnič na 220V (aspoň 300-400W) do "autozásuvky", jsou jich na trhu kupy...
3) prodlužka s objímkou a rtuťová výbojka

Primitivní, leč účinné, jak říká v Adéle inspektor Ledvina. :) Pokud zvolíš třebas 80W rtuťovou výbojku (např. https://www.svetzarovek.eu/rtutova-vybo ... a-rtutova/ ), vydrží na ní tahle sestava svítit klidně i 2 večery... :mrk (bo powerbanka Viking VIDAR IV má neuvěřitelných 144Ah!!, tedy víc jak třikrát tolik, než má třebas má autobaterie v dodávce :D ).
Rtuťovou výbojku to utáhne až do 360W (tj. třeba varianty 100W, 150W, 200W apod., pak ji to ale logicky utáhne kratší dobu).

To je to nejsilnější co teď je (silnější jsou už jen veliké stanice), ale já místo rtuťové výbojky na tu powerbanku stejně pouštím jen 2-4 BLB zářivky po 15W (tedy celkem jen 30-60W), ale zase mi to s touhle powerbankou vydrží v dodávce svítit třebas celý týden po všechny večery a nemusím to nikde dobíjet. Takže klidně i daleko mimo civilizaci a ještě si z toho můžeš dobíjet mobil a tablet (nebo slabší notebook). :mrk Na nošení v batohu je to ale s obtížemi, snad krátkodobě, bo ta powerbanka i přes svoji kompaktnost váží 4,5 kg. Jo a do letadla ji nevezmou, na to pamatovat. Proto je ideální spíš do auta nebo nějaké obytné dodávky apod.
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“