Lov na světlo
-
Re: Lov na světlo
Zdravím, měl bych dotaz ohledně svícení. Chystám se na první lov na světlo, kde budu svítit i UVA zářivkami. Je potřeba mít nějaké ochranné brýle kvůli ochraně očí před zářením - popř. jaké ? Nerad bych si poškodil oči, páč přece jen budu poblíž těchto zářivek a oči by mohly utrpět újmu. Poraďte jestli je potřeba nějaké ochrany. Co používáte vy..?? Dík Michal
- Cassida
Osobně používán nejlevnější "světlé" (tj. nikoli tmavé
) brýle s ochranou proti UV zakoupené v prodejně ochranných a pracovních pomůcek Canis. Stojí něco kolem 150 Kč. Záleží jak dlouho do toho UVčka hodlá člověk čučet. Každý nechť si zváží rizika,...

Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
- aphodius
Záleží i na tom, o jaký zdroj jde. Běžné modré trubice, co používá většina z nás, nevyžadují žádnou ochranu očí.
-
Svítil jsem mockrát venku se zářivkama a na ochranu očí jsem nikdy nepomýšlel, kolegové, se kterými jsem lovíval, taky nikdy ne. Prostě se do té zářivky nekoukám, motýli sedají na plátno. Ale jinak její intenzita není větší než jiná zářivková světla, která se běžně vyskytují všude kolem nás, vlnová délka taky není nějaká odlišná (např. UV záření), aby to bylo škodlivé zraku. Aspoň se tedy domnívám (a zatím vidím).
-
Můžeš mi prosím Tě napsat, které to jsou..?? http://eshop.canis.cz/ochranne-pomucky/ ... 9391805479Cassida píše:Osobně používán nejlevnější "světlé" (tj. nikoli tmavé) brýle s ochranou proti UV zakoupené v prodejně ochranných a pracovních pomůcek Canis. Stojí něco kolem 150 Kč. Záleží jak dlouho do toho UVčka hodlá člověk čučet. Každý nechť si zváží rizika,...
Nějak jsem tam nenašel zmínku o ochraně před UV.

- J.P.
Tak zkus odjinud, třeba tyhle:
http://www.emporo.cz/ochranne-bryle-roz ... e/d-85184/
http://www.emporo.cz/ochranne-bryle-roz ... e/d-85184/
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Buprestidae - PAL
Buprestidae - PAL
- Cassida
Třítisícový halle, myslím, že jsou funkční jak čiré 3M, tak např. tyto: http://eshop.canis.cz/bryle-cxs-lynx-ci ... g6751.html. Ty z odkazu neznám, asi nový sortiment. Samotného mě překvapila "skandálně nízká cena"
V popisu mají ochranu před UV napsanou. Lze to samozřejmě i zkontrolovat. Zkus si posvítit UV lampou na nějakou bankovku (zvýrazní se bezpečnostní prvky). Když mezi to dáš brýle a nic pod nimi svítit nebude (bezpečnostní prvky nebudou zvýrazněné), je jasné, že přes ně UV neprojde,...

Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
- aphodius
Tahle debata je opravdu legrační - v životě jsem neslyšel ani neviděl, že by někdo u svícení používal ochranné brýle, a to ani u rtuťových výbojek, které mohou zrak skutečně poškodit! 

-
Dík, poohlédnu se po nich.
-
aphodius píše:Tahle debata je opravdu legrační - v životě jsem neslyšel ani neviděl, že by někdo u svícení používal ochranné brýle, a to ani u rtuťových výbojek, které mohou zrak skutečně poškodit!
No, já mám svoje oči rád a až bych za pár měsíců, nebo let zjistil, že mám díky škodlivému UV poškozený zrak, tak tahle " legrační debata " by mi bohužel oči nenapravila . Ale jinak dík za názor.
-
Ahojda,
nemáte někdo schéma zapojení těch 8W montážních zářivek na 12V ?
Díky moc předem všem.
Zdeněk
nemáte někdo schéma zapojení těch 8W montážních zářivek na 12V ?
Díky moc předem všem.
Zdeněk
- Acmaeodera
- Kontaktovat uživatele:
- Zářivky s "UV" efektem nemají s UV nic společného...
Já svítím jen s BLB - a kdysi, když jsem s tím začínal, jsem v noci seděl u zářivky asi 3 hodiny. Ráno mě silně řezalo v očích a dva dny mě slzely...
Takže je už léta používám jen do "handsfreetrapů" (kybl, křídla, trychtýř), u kterých nemusím sedět...
Já svítím jen s BLB - a kdysi, když jsem s tím začínal, jsem v noci seděl u zářivky asi 3 hodiny. Ráno mě silně řezalo v očích a dva dny mě slzely...
Takže je už léta používám jen do "handsfreetrapů" (kybl, křídla, trychtýř), u kterých nemusím sedět...
Acmaeodera
Ilja T r o j a n
Ilja T r o j a n
-
ahoj, jak fungujou ty výbojky, co nabízí entosphinx (ne že bych je chtěl kupovat za tu jejich cenu)?konkrétně mě zajímá VÝBOJKA PHILIPS ML 230V 160W SMĚSOVÁ E27. jde mi o její použitelnost na lov brouků v ČR.
díky
díky
Anthaxiini W
- starbaits
No výbojka funguje dobře, ale podíval bych se po ní jinde.
http://www.zbozi.cz/vyrobek/vybojka-phi ... esova-e27/

http://www.zbozi.cz/vyrobek/vybojka-phi ... esova-e27/
-
- kormik
Já se cca před týdnem vrátil z Portugalska, v nížině bylo hodně teplých večerů (kolem třiceti stupňů) a na světla pak nálet a na jaro na brouky teda hodně dobrý, nejvíce listorozí... Svítilo se na montážky s UV jako vždy. S oblibou již při soumraku lítal Bolbelasmus, Aphoďáčci, Ochodaeus pocadioides, všelijaký jiný chrobáčci a množství nejrůznějších chroustků a chroustů (Amphimallon, Euscerica, Melolontha papposa...), několik druhů Scarabaeus, Pleurophorus, Psammodius, Oryctes nasicornis grypus, Chelotrupes sp. ... Množství střevlajzů a drabů, Ptinusů mám snad muzejku, až to vyprepčím, několik myrmekofilních druhů brouků, včetně krásného lesknáčka Amphotis martini, dřeváčci, houbáci, několik dřevních nosatců rodu Camptorhinus... Po půlnoci přehlídka lišajů a můr. A to jsem myslel, že budu u světla v klidu popíjet
a po masakrech přes den zaslouženě odpočívat. 

Jan Pelikán
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
- Yohaness
Létající Chelotrupes, to bude sp.n....
Máš SZ.

Máš SZ.
Silphidae, Geotrupidae, Scarabaeidae, Pyrochroidae
- míra z.
Navrhuji popsat jako Ch. aerocormicus.......Yohaness píše:Létající Chelotrupes, to bude sp.n....![]()
Máš SZ.
Vybrané čeledi z Dermestoidea,Bostrichoidea,Cleroidea,Cucujoidea,Tenebrionoidea, a něco navíc (Cholevinae, Histeridae), Dynastinae W
-
Něco se mi plete, že před lety mně oslovil dr.Jelínek zda nemám Amphotis z Portugalska, že tam něco řeší. Bohužel ten mail nemůžu najít, možná jsem to popletl, ale zkus mu napsat. Já mám jen Amphotis orientalis z východního středomoří.
- kormik
Jo to netusim ze nelita, ale sedel v noci na platne. Ma ho Kopik.míra z. píše:Navrhuji popsat jako Ch. aerocormicus.......Yohaness píše:Létající Chelotrupes, to bude sp.n....![]()
Máš SZ.
Jan Pelikán
kormik1@seznam.cz
kormik1@seznam.cz