Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
hall3000

Re: Lov na světlo

Příspěvek od hall3000 »

Zdravím, měl bych dotaz ohledně svícení. Chystám se na první lov na světlo, kde budu svítit i UVA zářivkami. Je potřeba mít nějaké ochranné brýle kvůli ochraně očí před zářením - popř. jaké ? Nerad bych si poškodil oči, páč přece jen budu poblíž těchto zářivek a oči by mohly utrpět újmu. Poraďte jestli je potřeba nějaké ochrany. Co používáte vy..?? Dík Michal
Cassida

Příspěvek od Cassida »

Osobně používán nejlevnější "světlé" (tj. nikoli tmavé :)) brýle s ochranou proti UV zakoupené v prodejně ochranných a pracovních pomůcek Canis. Stojí něco kolem 150 Kč. Záleží jak dlouho do toho UVčka hodlá člověk čučet. Každý nechť si zváží rizika,...
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Záleží i na tom, o jaký zdroj jde. Běžné modré trubice, co používá většina z nás, nevyžadují žádnou ochranu očí.
jiri111

Příspěvek od jiri111 »

Svítil jsem mockrát venku se zářivkama a na ochranu očí jsem nikdy nepomýšlel, kolegové, se kterými jsem lovíval, taky nikdy ne. Prostě se do té zářivky nekoukám, motýli sedají na plátno. Ale jinak její intenzita není větší než jiná zářivková světla, která se běžně vyskytují všude kolem nás, vlnová délka taky není nějaká odlišná (např. UV záření), aby to bylo škodlivé zraku. Aspoň se tedy domnívám (a zatím vidím).
hall3000

Příspěvek od hall3000 »

Cassida píše:Osobně používán nejlevnější "světlé" (tj. nikoli tmavé :)) brýle s ochranou proti UV zakoupené v prodejně ochranných a pracovních pomůcek Canis. Stojí něco kolem 150 Kč. Záleží jak dlouho do toho UVčka hodlá člověk čučet. Každý nechť si zváží rizika,...
Můžeš mi prosím Tě napsat, které to jsou..?? http://eshop.canis.cz/ochranne-pomucky/ ... 9391805479

Nějak jsem tam nenašel zmínku o ochraně před UV. :shock: :)
J.P.

Příspěvek od J.P. »

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Buprestidae - PAL
Cassida

Příspěvek od Cassida »

Třítisícový halle, myslím, že jsou funkční jak čiré 3M, tak např. tyto: http://eshop.canis.cz/bryle-cxs-lynx-ci ... g6751.html. Ty z odkazu neznám, asi nový sortiment. Samotného mě překvapila "skandálně nízká cena" :) V popisu mají ochranu před UV napsanou. Lze to samozřejmě i zkontrolovat. Zkus si posvítit UV lampou na nějakou bankovku (zvýrazní se bezpečnostní prvky). Když mezi to dáš brýle a nic pod nimi svítit nebude (bezpečnostní prvky nebudou zvýrazněné), je jasné, že přes ně UV neprojde,...
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Tahle debata je opravdu legrační - v životě jsem neslyšel ani neviděl, že by někdo u svícení používal ochranné brýle, a to ani u rtuťových výbojek, které mohou zrak skutečně poškodit! :chuckle
hall3000

Příspěvek od hall3000 »

Dík, poohlédnu se po nich.
hall3000

Příspěvek od hall3000 »

aphodius píše:Tahle debata je opravdu legrační - v životě jsem neslyšel ani neviděl, že by někdo u svícení používal ochranné brýle, a to ani u rtuťových výbojek, které mohou zrak skutečně poškodit! :chuckle

No, já mám svoje oči rád a až bych za pár měsíců, nebo let zjistil, že mám díky škodlivému UV poškozený zrak, tak tahle " legrační debata " by mi bohužel oči nenapravila . Ale jinak dík za názor.
Vancl

Příspěvek od Vancl »

Ahojda,
nemáte někdo schéma zapojení těch 8W montážních zářivek na 12V ?
Díky moc předem všem.
Zdeněk
Acmaeodera
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acmaeodera »

- Zářivky s "UV" efektem nemají s UV nic společného...
Já svítím jen s BLB - a kdysi, když jsem s tím začínal, jsem v noci seděl u zářivky asi 3 hodiny. Ráno mě silně řezalo v očích a dva dny mě slzely...
Takže je už léta používám jen do "handsfreetrapů" (kybl, křídla, trychtýř), u kterých nemusím sedět...
Acmaeodera
Ilja T r o j a n
Nicolascoleoptera

Příspěvek od Nicolascoleoptera »

ahoj, jak fungujou ty výbojky, co nabízí entosphinx (ne že bych je chtěl kupovat za tu jejich cenu)?konkrétně mě zajímá VÝBOJKA PHILIPS ML 230V 160W SMĚSOVÁ E27. jde mi o její použitelnost na lov brouků v ČR.
díky
Anthaxiini W
starbaits

Příspěvek od starbaits »

No výbojka funguje dobře, ale podíval bych se po ní jinde. :mrk :mrk :mrk
http://www.zbozi.cz/vyrobek/vybojka-phi ... esova-e27/
Nicolascoleoptera

Příspěvek od Nicolascoleoptera »

jo, už jsem jí objednal jinde, ta jejich přirážka je fakt na :head
Anthaxiini W
kormik

Příspěvek od kormik »

Já se cca před týdnem vrátil z Portugalska, v nížině bylo hodně teplých večerů (kolem třiceti stupňů) a na světla pak nálet a na jaro na brouky teda hodně dobrý, nejvíce listorozí... Svítilo se na montážky s UV jako vždy. S oblibou již při soumraku lítal Bolbelasmus, Aphoďáčci, Ochodaeus pocadioides, všelijaký jiný chrobáčci a množství nejrůznějších chroustků a chroustů (Amphimallon, Euscerica, Melolontha papposa...), několik druhů Scarabaeus, Pleurophorus, Psammodius, Oryctes nasicornis grypus, Chelotrupes sp. ... Množství střevlajzů a drabů, Ptinusů mám snad muzejku, až to vyprepčím, několik myrmekofilních druhů brouků, včetně krásného lesknáčka Amphotis martini, dřeváčci, houbáci, několik dřevních nosatců rodu Camptorhinus... Po půlnoci přehlídka lišajů a můr. A to jsem myslel, že budu u světla v klidu popíjet :beer a po masakrech přes den zaslouženě odpočívat. :whew
Přílohy
P1030752.jpg
P1030754.jpg
P1030756.jpg
P1030755.jpg
P1030760.jpg
Jan Pelikán
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
Yohaness

Příspěvek od Yohaness »

Létající Chelotrupes, to bude sp.n.... :mrk
Máš SZ.
Silphidae, Geotrupidae, Scarabaeidae, Pyrochroidae
míra z.

Příspěvek od míra z. »

Yohaness píše:Létající Chelotrupes, to bude sp.n.... :mrk
Máš SZ.
Navrhuji popsat jako Ch. aerocormicus.......
Vybrané čeledi z Dermestoidea,Bostrichoidea,Cleroidea,Cucujoidea,Tenebrionoidea, a něco navíc (Cholevinae, Histeridae), Dynastinae W
marion

Příspěvek od marion »

Něco se mi plete, že před lety mně oslovil dr.Jelínek zda nemám Amphotis z Portugalska, že tam něco řeší. Bohužel ten mail nemůžu najít, možná jsem to popletl, ale zkus mu napsat. Já mám jen Amphotis orientalis z východního středomoří.
kormik

Příspěvek od kormik »

míra z. píše:
Yohaness píše:Létající Chelotrupes, to bude sp.n.... :mrk
Máš SZ.
Navrhuji popsat jako Ch. aerocormicus.......
Jo to netusim ze nelita, ale sedel v noci na platne. Ma ho Kopik.
Jan Pelikán
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“