Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
Anthicid

Re: Lov na světlo

Příspěvek od Anthicid »

Má někdo zkušenost s tímto aparátem?

http://www.entomology.sk/svetelne-pasce ... lampa.html
Norbert Gürtler
n.gurtler@seznam.cz
Hrozno

Příspěvek od Hrozno »

Nie je to UV lampa ale lampa s fialovym svetlom vo viditelnom spektre (405nm).
Anthicid

Příspěvek od Anthicid »

. . . děkuji za upřesnění . . . a poznatky z terénu? Máte to někdo ve výbavě?
Norbert Gürtler
n.gurtler@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Zkoušel jsem včera diodovou baterku (mimo klasického svícení) a bylo to o ničem. Ta baterka má 40 UV diod. V porovnání s katodovými trubičkami na to nelétalo prakticky nic.
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Dnešek by se mohl zadařit. Ale kdo ví, to jsem si o včerejšku myslel taky. Všude je sucho, svítil měsíc a začátkem noci začal foukat vítr, takže kupa faktorů byla proti. :mrk Čemuž odpovídají i relativně slabé výsledky. :D
Každopádně z hlediska teploty bude podle předpovědí dnešní svícení na nějakou delší chvíli poslední...
UV.jpg
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Tož včerejší lovy na UV byly luxusní, plátno obalené! :) Tentokrát jsme byli navštívit Kladruby nad Labem. Časem sem dám fotky některých zvířátek. Ještě v jednu v noci bylo na teploměru 25°C a dusno!
A jak jste byli úspěšní Vy?
marion

Příspěvek od marion »

Chystal jsem se, vypadalo to nadějně, jenže kolem 19.00 přišla bouřka s krupobitím tak jsem se na to vykašlal, ale ještě ráno v 06.00 bylo 24 st. Možná jsem to měl zkusit po bouřce ?!?
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Tak to je smůla. Po bouřce by toho asi mnoho nelétalo, nejdřív by to asi muselo trochu oschnout. Mokří hmyzáci neradi létají, jsou si asi vědomí toho, že by se mohli poškodit.
Libor Dvořák

Příspěvek od Libor Dvořák »

Milane, měl jsi štěstí na zlatoočky?
Cantharidae a pár další čeledí střední Evropy, Vespidae Holarktis
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Jen na 2... :(
Nevím jaké kdo máte zkušenosti s příletem zlatooček na UV, ale na moji aparaturu nějak nelétají... :( Začal jsem to teď sledovat kvůli Tvé prosbě, byl jsem svítit asi už 4x, ale ty mé katodové trubičky je nějak nelákají...
Škoda jen, že lákají komáry & spol. Plátno bývá tak obalené, že se mezi tím marastem špatně hledají brouci. :)
Libor Dvořák

Příspěvek od Libor Dvořák »

Zlatoočky mi nepadají do lapače, ale na plátno sedají dost. Kombinace svícení + smyk = sedm druhů na naší zahradě...
Jsem vděčný za každý kus, páč nikdo neví, kde se najde špek. U nás je přes 20 druhů a pro laika je to stejná zelená věc (občas větší).
Cantharidae a pár další čeledí střední Evropy, Vespidae Holarktis
Senex

Příspěvek od Senex »

Svítím na balkoně na UV. Na plátně mám asi 15 inkoustových skvrn - tečky, skvrnky, čárky až do délky 2cm. Od nějakého motýla?? Ti do plátna narážejí. Znáte někdo původce?
OndraK

Příspěvek od OndraK »

Sépie? :smirk
Promarněný publikační talent, co si jen tak píše pro radost.
Melandryidae (W), Tetratomidae (W), Stenotrachelidae (W), Synchroidae (W), Salpingidae (W), dřeváci a houbáci, Coleoptera (CE)
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

No to byste po včerejšku měli vidět moje plátno! :D
Hodím šňůru mezi dva stromy a na ni kolíčky přichytím plátno. Nedávám ho vysoko, aby šlo podehnout pod světlo, do takového písmene "L".
No a jak ten marast padá od lamp dolů a člověk v tom klečí, je na plátně během chvíle skvrn nepočítaně! :rofl
A že to včera teda byl pořádný "letecký den"! :mrk Chvíli jsem měl cukání vzít smetáček a celé to zamést do nějakého kbelíku s víkem a někdy to přebrat... :chuckle
Senex

Příspěvek od Senex »

Já je ale mám jen na vertikální části plátna.
Ondro, když jsme u smajlíků, vzniklo to po fotbale, v Paříži byly nadbytečné můry a jistě i nadbytečná modrá barva. Ale do Teplic daleko.
Modrak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Modrak »

U nás (Nymbursko) to včera létalo velice pěkně. Večer polojasno až zataženo, noc teplá, tmavá a ráno byla sběrná nádobka skoro do třetiny plná. Pro letošek zatím nejlepší noc.
Přílohy
DSCN6415.jpg
DSCN6417.jpg
Chronický broučkařský elév.
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Hali+ píše:Po bouřce by toho asi mnoho nelétalo, nejdřív by to asi muselo trochu oschnout. Mokří hmyzáci neradi létají, jsou si asi vědomí toho, že by se mohli poškodit.
To bych nezobecňoval - např. zástupci podčeledi Bolboceratinae a čeledi Ochodaeidae rádi létají bezprostředně po dešti, když je vegetace zcela promáčená. A rojení např. druhů Bolbelasmus unicornis a Odonteus armiger bylo vícekrát pozorováno i za solidního deště při teplotě vzduchu 13-15°C.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Jj, vím. Ale ty by Marion nejspíš už nesbíral, toho zajímají spíš mrňky typu Aleochara a spol. :-)
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Hali+ píše:Ale ty by Marion nejspíš už nesbíral...
To by byla škoda - nějaká nová FMP by se mi do mapování náramně hodila. :)
marion

Příspěvek od marion »

Já díky své lenosti svítím jen doma zahradě. Odontaeus letos 2 ex., Bolbelasmus by byla bomba, ale zcela nereálná :-)
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“