Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Lov na světlo

Příspěvek od Pepa »

Jo to je ono - katodová trubice s invertorem. Tady je to v komplet sestavě.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
papa

Příspěvek od papa »

Dane jak můžeš napsat takovou p...., že na výbojku 150-300-atp.W lítá míň než na trubičku od počítače,
svítím přes deset let a je jen málo druhů co jim vadí velké světlo, to se dá, ale velice snadno vyřešit zhasnutím, nebo ztlumením.
Na 2x300W mi přiletělo kolikrát tolik Bolboušů, že by se ti nevešli do krabice to samé Ochouši apod..
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Mě by zajímala jiná věc, spíš praktická. Jak se tak nepraktická dlouhá a tenká trubička přenáší...? Tu fakt nemůžu jen tak hodit do báglu a jít... Na tu aby člověk snad ještě musel vyrábět nějaký futrál, ne?
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
marion

Příspěvek od marion »

Určitě futrál, ale neměl by to být problém je docela malá, dovedu si třeba představit papírovou trubičku na které je něco namotané dostatečně pevnou, přiměřeně širokou a dlouhou, nebo krabičku rpo více trubiček.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Malá? Jak je vlastně ta trubička dlouhá? 25-30 cm? To zas není tak malé.
trubička.jpg
trubička.jpg (17.22 KiB) Zobrazeno 16118 x
trubička 2.jpg
trubička 2.jpg (20.49 KiB) Zobrazeno 16116 x
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Má to asi 30 cm, a na takovéto věci zářivkové trubice a pod. se mi nejlépe osvědčili novodurové odpadní trubky příslušného průměru, jsou k nim i zátky.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
aphodius

Příspěvek od aphodius »

papa píše:Dane jak můžeš napsat takovou p...., že na výbojku 150-300-atp.W lítá míň než na trubičku od počítače,
svítím přes deset let a je jen málo druhů co jim vadí velké světlo, to se dá, ale velice snadno vyřešit zhasnutím, nebo ztlumením.
Na 2x300W mi přiletělo kolikrát tolik Bolboušů, že by se ti nevešli do krabice to samé Ochouši apod..
Mám vyzkoušeno, že na výbojku brouci moc nelítají. Kdybys místo výbojek používal tyhle trubice, přilítlo by ti bolboceratinů a ochodaeidů desetkrát tolik.
Hali+ píše:Mě by zajímala jiná věc, spíš praktická. Jak se tak nepraktická dlouhá a tenká trubička přenáší...? Tu fakt nemůžu jen tak hodit do báglu a jít... Na tu aby člověk snad ještě musel vyrábět nějaký futrál, ne?
Jak jsem napsal výše: trubičky se dají napevno zavařit do duralového rámu třeba po pěti i více - takže vznikne taková obdélníková lampa (cca 25x30 cm), která se dá velmi jednoduše hodit do igelitky, popř. do nějaké krabičky, a následně do batohu. Ian to má udělané tuším tak, že jsou v rámu na střídačku bílé a fialové trubičky. Foto bohužel nemám - musel by ho sem dát Ian.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

aphodius píše:Jak jsem napsal výše: trubičky se dají napevno zavařit do duralového rámu třeba po pěti i více - takže vznikne taková obdélníková lampa (cca 25x30 cm) ... Foto bohužel nemám - musel by ho sem dát Ian.
1) Přimlouval bych se za to foto, nějak si to neumím dle popisu představit.
2) Na každou trubičku pak musí být měnič, nebo používáte nějaký na všechny najednou? Jaký typ? Šlo by sem taky dát fotku? Díky.
papa

Příspěvek od papa »

aphodius píše:
papa píše:Dane jak můžeš napsat takovou p...., že na výbojku 150-300-atp.W lítá míň než na trubičku od počítače,
Mám vyzkoušeno, že na výbojku brouci moc nelítají. Kdybys místo výbojek používal tyhle trubice, přilítlo by ti bolboceratinů a ochodaeidů desetkrát tolik.

:P přesvědčovat tě nebudu :nerd
albert001

Příspěvek od albert001 »

Konečně po dlouhé době hledání jsem našel vhodné řešení pro příznivce aeronautiky, které sere převoz velké olověné baterky letadlem a neradi nosí na zádech pralesy a pouštěmi tři kila navíc. V Alze jsem za 2 200 korun zakoupil tuto fascinující powerbanku, která má výstup na 12 V. Výsledek je naprosto vynikající - krabička váží půl kila a je to standardní powerbanka, takže doufám, že proti tomu žádné letiště nebude nic mít. Za měsíc ji hodlám vyzkoušet v Thajsku.

Zde je ta powerbanka: https://www.alza.cz/xlayer-off-road-car ... 968921.htm

A výsledek...
Přílohy
DSC_4051.jpg
Albert Damaška
Chrysomelidae, především dřepčíci (Alticinae)
aphodius

Příspěvek od aphodius »

V Makru jsem kolem Vánoc viděl superpowerbanku, kterou lze nastartovat i auto. Na tu bys svítil jistě celý týden bez nabíjení. Byla malá, lehká a levná.
honzaprazak

Příspěvek od honzaprazak »

a kolik stála?
Jan Pražák
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

albert001 píše:Konečně po dlouhé době hledání jsem našel vhodné řešení pro příznivce aeronautiky, které sere převoz velké olověné baterky letadlem a neradi nosí na zádech pralesy a pouštěmi tři kila navíc. V Alze jsem za 2 200 korun zakoupil tuto fascinující powerbanku, která má výstup na 12 V. Výsledek je naprosto vynikající - krabička váží půl kila a je to standardní powerbanka, takže doufám, že proti tomu žádné letiště nebude nic mít. Za měsíc ji hodlám vyzkoušet v Thajsku.
Zde je ta powerbanka: https://www.alza.cz/xlayer-off-road-car ... 968921.htm
A výsledek...
Ta zářivka je 4W?
marion

Příspěvek od marion »

Opět tomu nerozumím, prosím o vysvětlení nějakého praktika, zatím nikdy nezklamal Pepa. Našel jsem jen tak narychlo PowerBanku 20 000 mAh, jenže mi to vůbec nic neříká. Zajímalo by mně tedy jak vydržím s takovou bankou svítit s klasickou UV zářivkou na 12 V v montážní lampě. Taky mně překvapuje cena cca 800-900 Kč ve srovnání s tím co uvádí albert001. Já mám menší na nabíjení mobilu (tuším 4200 mAh) na tu by to asi nešlo?????
Myslím si, že pokud to bude funkční tak tyhle power banky přijsou lacněji než klasické gelové baterie, a navíc nejsou problémem pro transport, alě nějak se mi nechce věřit, že to bude fungovat několik hodin?!?! Díky za odpověď a vysvětlení
http://powerbanky.heureka.cz/remax-prod ... obilmax-cz
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Power banky trochu novější věc, jejich výhodou je, že se nejedná o olověný akumulátor a nevadí jim ani úplné vybití, navíc i rozměrově a váhově jsou výhodnější. kapacitu je třeba vztáhnout k napětí, ale např. 4200 mAh je 4,2Ah a tedy pokud je to udáváno pro 12V (nutno zkontrolovat, některé mohou mít udávané výstupní napětí nižší, většina má pouze 5V, potom by byl nutný invertor na 12V a výdrž by byla jen třetinová), tak by to stačilo na svícení na jednu noc. Ale zatím s tím nemám praktickou zkušenost, takže jen teoreticky podle výpočtu, záleží také jak u ní klesá výstupní napětí při poklesu kapacity (vybití). Při kapacitě 20Ah/12V by to na lampu 12V/8W vydrželo určitě minimálně na 5 nocí svícení.
marion

Příspěvek od marion »

Díky za vysvětlení tedy výstup na 12 V a co nejvíce Ah.
tohle je asi to o čem psal Aphodius ?, ale cena jiná
http://www.gme.cz/startovaci-powerbank- ... p-p751-693

a tady další 30 000 mAh
http://www.best-powerbank.cz/powerbanky ... -30000mah/
aphodius

Příspěvek od aphodius »

honzaprazak píše:a kolik stála?
Byla v akci tuším kolem 500.-CZK (z původních cca 2000.-). To už ale nebude platit.
Cassida

Příspěvek od Cassida »

Kdyby to bylo za těch 500, tak dobrý,... Obecně se ale dnes vyplatí uvažovat o Powerbankách na nabíjecí články 18650. Jsou to mimochodem články, ze kterých jsou sestaveny baterie v noťasech a mnozí kutilové si je "recyklují". Na tento typ obecně přechází spousta výrobců el. zařízení. Zejména výrobci svítilen. Už se objevují i nabíječky těchto článků, které fungují jako nabíječka i Powerbanka.

Nevýhody "klasických" ppowerbanek zde uváděných bývají zejména v tom, že jsou "jednoúčelové" - tj. jejich články nelze jednoduše vyměnit (přestože jsem přesvědčen, že řada z nich skrývá uvnitř právě články 18650). Tedy u nich převažují nevýhody (vysoká cena, nižší možnosti využití a celková nižší životnost zařízení = pokud se nepodělá elektronika, stačilo by jen vyměnit baterie, kdyby to šlo).
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
Cassida

Příspěvek od Cassida »

Jen ještě dodám, že samotné články 18650 jsou na 3,6 (3,7 V). Tj. jinou voltáž musí dát samozřejmě powerbanka (dostatečně "chytrá"), nebo ještě ten invertor. Outdooristi se zase snaží unifikovat, aby vše fungovalo přes USB a aby odpadaly další (většinou i těžké a rozměrné) krámy navíc. Všichni si dovedete představit co to je, když člověk musí tahat x nabíječek (různé baterie - světla, foťák, GPS, mobil,...) a redukcí, rozdvojek,... (třeba kvůli autozástrčkám). Výrobci to houfně nepodporují, neboť nepraktičnost a nekompatibilita zvyšuje jejich zisky.
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
marion

Příspěvek od marion »

a co toto, tváří se, že jsou schopni leccos vyrobit ????
http://www.ges.cz/cz/akumulatory-bateri ... kalkulacka
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“