Lov na světlo
-
Re: Lov na světlo
U nás mají lišaji nějakou pauzu. Přilítne borovej a kyprejovej a víc nic.. To před měsícem to byl masakr. Doslova hejna lišajů kyprejových, vrbkových, svízelových, šeříkových, vztyčnořitky lipové a další. Ty arhopaly jsem kamarádovy včara sebral dva a jakési zajímavé nosatce, nejsem odborník, píšu jen orientačně. Ale teď mě těší přilétající stužkonosky a barevné druhy osenic, zejkovci a další. Mimochodem davídku, to je ta Budeč s tím velkým rybníkem, co kolem jezdím opravovat sekačky do Budíškovic ?
- davídek
Ano,to je ona ,Budiskovice jsou 6km. Zahradniku ty jsi odkud?ze to tu znas.
-
Hezký den. Jsem z Blížkovic, což je kousek od Mor. Budějovic směrem na Znojmo. A svého času jsem dělal údržbu na zahradě u vás v Borové.
Tohle mi teď lítá místo lišajů 

- davídek
Tak to je bezky,stuzkonosky mi moc nelitaji.
-
No ony asi na světlo moc nejdou. Jen přiletí, rozhlédnou se, a zase pádí dál.
S kolegou natřeme nějaké pasti, na návnady jdou prý líp. A půjdou i líp fotit.

- Lavenders11
Stužkonosky jsou nádherné, já na ně štěstí nemám, maximálně nějaký ten lišaj vrbkový.
-
Stuhy jdou v 95% na vnadidlo, ke světlu jich přiletí vážně jen zlomek. Minulý víkend jsem byl v Maďarsku a u lampy byly 2 a na vnadidlech jich bylo něco okolo 40....zahradnik píše:S kolegou natřeme nějaké pasti, na návnady jdou prý líp.

-
To koresponduje se vším, co jsem o nich slyšel. Tak o víkendu natřu a budu čekat. Jen musím rychle míchat. Doporučované černé pivo mi vždycky nějak zmizí a zbyde jen záhadná, nasládlá chuť na patře a jazyku 

-
Černé pivo jako vnadidlo ne. Já ho používám jen na doředění. Základem je zkažená/kvasící DOMÁCÍ zavařenina, zavařenina z obchodu je na pí....u, jelikož je v tom tolik konzervantů, že to kvasí asi minutu....prostě to musí kvasit a hlavně vonět. Někde tady bylo vlákno o vnadidlech.
-
Hezké ráno. Já vím, že kvas je základ. Vždyť píšu, že to pivo je jen záminka. Taky se musim posilnit před lovem. 

- lucanus
No mě to pivo nevydrželo ani než jsem se dostal k výrobě vnadidla, s tou zavařeninou to bude určitě jistější a piva použijem na upečení buřtů.
- lucanus
Zřejmě s kolegou zahradnikem.
-
Koukám, že někomu tady lítaj lišajové a stužkonosky a já když si rozsvítím světlo na zahradě, tak přiletí za 1,5 hodiny jeden přístevník šťovíkový a konec.
- ĽubošV
Ahojte. Síce príspevok priamo nesúvisiaci s témou ale, keď už spomínate lišaje ... ak by ste mal niekto vajíčka Sphinx pinastri ktoré nechcete, od samíc prilákancýh na svetlo, dajte mi prosím vedieť. Mal by som o ne záujem. Pokúšam sa laborovať s lapačom fungujúcim na báze "neoplodnenej samice" a Sphinx pinastri som ešte neskúšal. Resp. potešil by aj Mimas tiliae. Viem, pinastri je celkom bežný lišaj, mrzí ma to, no pri všetkej zaneprázdnenosti mi nevyšiel čas na svietenie a naháňanie samíc v prírode. U nás som ho už prepásol. V prípade dohody môžem vymeniť za vajíčka Smerinthus ocellatus a lebo za húsenice Bombyx mori. Veľmi pekné krížence bielej s hnedo sfarbenou rasou. Pre toho, kto nemá k dispozíci morušu a možnosť chovať, pokojne ich dochovám až do kokónov a vymením za kukly .... Viem sa dohodnúť. Ďakujem.
-
Jak si stojíte s UV při současné konkurenci měsíce? Já měl včera jen Harmonie, jinak ani mouchy ani motýly, o broucích nemluvě. Bylo 18°.
- lucanus
V týhle tý konkurenci měsíce to nestojí nikdy za nic, aspon' mě se te tak jeví. Myslím, že podobnou zkušenost má i kolega zahradnik, mockrát jsme to spolu konzultovali.
- aphodius
Takže všichni brouci a motýli teď budou nejspíš na měsíci...lucanus píše:V týhletý konkurenci měsíce to nestojí nikdy za nic...

-
Že světlo měsíce s velkým M konkuruje není třeba řešit.Jen jsem byl zvědavý, zda konkuruje i UV.
- Ian
Souhlas,alespoň co se brouků týče,měsíc je totálně na prd
. Nejlepší je co nejtmavější, nejdusnější noc, asi tak hodinu před bouřkou.

- karlos