Lov na světlo
-
Re: Lov na světlo
Je to letos zvláštní, mám stále stejné světlo, na stejné zahradě za barákem a brouků je strašně málo. Vpodstatě bych řekl tak do 15-20 kusů, třeba 2-3 Heterocerus sp., stejně tak Cercyon laminatus a Anotylus rugosus, ostatní jednotlivě. To v minulých letech byli Heterocerusů desítky neli stovky, stejně tak cercyonů a ostatních vodních a pobřežních brouků. Letos třeba nepřiletěl ani jeden Bledius či Carpelimus, ti přitom byli hojní ve více druzích. Možná díky vlhkému roku nemají potřebu migrovat ?!?
-
pro mne letošní balkon je skladbou tentýž jako loni ... začalo se teda později - dlouho bylo chladno, ale střevlíčci téměř totožní ( je ale zajímavé, že byli v červnu a teď nejsou vůbec ) voďáci pořád dokola asi 5 druhů, heteroceři dva - loňský skvělý nález heterocera (safra, nevzpomenu si
- nemá téměř žádné skvrny a je světlý ) byla náhoda , haliplidi letos poskrovnu, lignyodes bishopi v půlce června jeden (loni 8 za 3 dny, pak nic ), nějací potemníčci a brouci kolem dřeva, atomarie, běžná latridia ... drabčíci pořád titíž - musím ti to někdy dát, marione. .. včera Carpelimus asi 30 ks ... hodně anotylus ... ti jsou imaturní pořád :-( .. takže nevím, kolik druhů tady může být ... včera dva asteni ? a asi philonthus - 3 ks
loni to bylo pestřejší, ale špatně jsem to uložil a zmacerovalo mi to - takže až letos, marione ...
jak psal hali+, že se to dá dát do tabulek a hrát si s tím ... mi to příjde sice zajímavé, ale to by muselo být tak za deset let pozorování ... důvod? anticidi třeba loni lítali jen krátce na světlo - ale pak jich bylo kusově hodně ... letos nejsou... můj názor je ten, že prostě v době, kdy by lítali bylo chladno nebo pršelo nebo foukalo ... takže dělat tabulku by bylo fajn při totožných pozorovacích dnech , což nejde v krátkém časovém horizontu

loni to bylo pestřejší, ale špatně jsem to uložil a zmacerovalo mi to - takže až letos, marione ...
jak psal hali+, že se to dá dát do tabulek a hrát si s tím ... mi to příjde sice zajímavé, ale to by muselo být tak za deset let pozorování ... důvod? anticidi třeba loni lítali jen krátce na světlo - ale pak jich bylo kusově hodně ... letos nejsou... můj názor je ten, že prostě v době, kdy by lítali bylo chladno nebo pršelo nebo foukalo ... takže dělat tabulku by bylo fajn při totožných pozorovacích dnech , což nejde v krátkém časovém horizontu
- mee
Ja slysel, ze svetla pro nase ucely, straceji po roce-dvoch na intenzite a ze by se meli menit. Muze to byt pravda ? Ja sem si jednou koupil uv-cko ( klasickou banku ), svitilo to perfektne a hmyzu bylo bohate. Bylo to na Kanarech par let dozadu. Na druhy rok sem to pouzil v Recku a nedoslo nic...mozna na tem neco je.
Zdeno Lucbauer
Dorcadiini W
Dorcadiini W
- Pepa
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano, máš pravdu, UV světla ztrácejí jak účinek, tak i kvalitu. Záleží na intenzitě používání, ale vyhovující účinek tak 2 - 3 roky pak rapidně klesá. Takže kdo si opatruje 6 až 10 let staré UV světlo, tak už to vlastně ani žádné UV není. 

Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
-
- Kontaktovat uživatele:
no bude záležet spíš na odsvícenejch hodinách.....takže světlo použitý 2 x za rok bude v pohodě i po 10ti letech... teda domnívám se....
cleridae a fulgoridae kolem koule
- aphodius
Pravdu má Jakub - každá UV-trubice má požadovaný výkon pouze po určitý počet hodin - např. pro trubice v solárních studiích je to přesně dáno výrobcem, a po odsvícení daného počtu hodin by se měly vyměnit - jinak by klienti po návštěvě solárka zůstávali stále bílí.
- Ian
Měním i světla a svítím už asi tři týdny, objednal jsem si i 250W Philipsku místo mých oblíbených UV, ale doposud je to nejslabší rok, co jsem zažil. Lítá tak jedna setina toho co jiné roky
.

- Hali+
Říkám Vám to pořád - po večerech je letos prostě zatím na brouky kosa. Nepřinutíte je k letu ani zvýšením výkonu lampy... Jen co se oteplí, tak uvidíte. 

Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- J.P.
Když ale zvýšíte výkon opravdu, ale opravud hóóóódně, zvýšíte i tu teplotu
, třeba je to ze země zvedne.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Buprestidae - PAL
Buprestidae - PAL
- Hali+
To jistě ano, leč potom asi budou z plátna padat pečení. Neshoří-li zároveň i to plátno...J.P. píše:Když ale zvýšíte výkon opravdu, ale opravud hóóóódně, zvýšíte i tu teplotu, třeba je to ze země zvedne.

Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- aphodius
To bys musel mít něco, co má výkon schopný lokálně konkurovat Slunci, aby to vyvolalo globální změnu v teplotě prostředí - naštěstí lidstvo zatím takové prostředky nemá, aby si vyvolalo počasí dle libosti, což by zajisté spustilo nekontrolovatelnou řetězovou reakci a vedlo ke globálním katastrofám.
- Hali+
Právě přiletělo na UV cosi s opratěmi, velikost cca 1 cm.
- Fčelda
že by Exocentrus adspersus?
Tenebrionidae P, Aphodiini CZ, Carabini P, okrajově Silphinae E, Lethrinae E
- Hali+
Nejspíš ano. Leč já jsem touto čeledí prakticky nepolíben a všechno co chytnu tudíž lifruji Davidovi. 

- aphodius
Hali+ píše:Právě přiletělo na UV cosi s opratěmi

- kormik
Musím říct, že mi dnes lov na světlo na panelákovém balkonu udělal radost - z těch zajímavějších třeba Gasterocercus depressirostris, Obrium cantharinum, plno střevlajzů, vodníků, drabů a průdkovců, občas nějaké Curculio (snad v srpnu bude i elephas jako loni), několik druhů červotočů, kůrovců, velký množství slunéček, Alphitobius sp. a jiní potemníci, Notoxusové, Serica a mohl bych pokračovat...
Jan Pelikán
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
-
Ahoj,
mám problém s životností montážních lamp 12V/8W. Svítím s kbelíkem a po dvou třech nocích jdou do háje. Letos mě jich odešlo už pět. Nemáte s tím někdo zkušenost čím to je, případně jak je upravit?
Díky za pomoc.
Zdeněk
mám problém s životností montážních lamp 12V/8W. Svítím s kbelíkem a po dvou třech nocích jdou do háje. Letos mě jich odešlo už pět. Nemáte s tím někdo zkušenost čím to je, případně jak je upravit?
Díky za pomoc.
Zdeněk

- Pepa
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
jo to jsem kdysi taky měl, když jsem si koupil montážku za stovku pochybného původu, pak jsem si koupil v autopotřebách za 350,- Kč a od té doby ji už mám 8 let. Dalším problémem může být baterka, může být nějaká vadná a pak následně elektronika v lampě půjde do háje. Spíš jsem zjistil, že na zářivku co je v lampě po 5 letech poloviční nálety, a to nemyslím letošní rok, letos jsem ji použil jen 2x, jinak už vše přes 230V. Chtělo by to změřit spektrometrem o kolik ubyla složka UV záření. 

Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
- Hali+
Tož už jsem konečně zmodernizoval svoje vybavení UV světla. 
Na obrázku je terénní varianta, doma to samozřejmě lze připojit přes prodlužku přímo do zásuvky a odpadá tak gelovka i měnič.
A když jste na cestách s autem, tak samozřejmě lze měnič zapíchnout i přímo do palubní desky...

Na obrázku je terénní varianta, doma to samozřejmě lze připojit přes prodlužku přímo do zásuvky a odpadá tak gelovka i měnič.
A když jste na cestách s autem, tak samozřejmě lze měnič zapíchnout i přímo do palubní desky...
- Hali+
Tož dneska jsem byl chytat ve zbytečku lužního lesa u vysychajícího slepého ramene, přímo uprostřed Pardubic ("RBC Pardubické Labe"). Teď jsem došel...
No řeknu Vám, na voďáky masakr motorovou pilou...
Až do půlnoci se pod stromy drželo 30-32°C! Vlhko jak v prádelně, úplně ze mě kapalo, jako kdyby pršelo.
Scirtidae ve stovkách, vokometricky 5-6 druhů. Desítky Hydroporus, Graprodytes, Cercyon, Enochrus, Hydrobius, atd. Sice to asi nebude moc druhů, ale celkové počty mě překvapily. Na letošní nevyvedenou "světelnou" sezónu až neuvěřitelné.
No a do toho všeho si představte tisíce (!) komárů...
Tolik jich snad nebylo ani v Laponsku.
Z nevo(dovo)dních brouků sem tam něco, ale maličko, nic podstatného.
Jsem nadšený z té LED žárovky. Hmyzu se fakt líbí, kdo neviděl, neuvěří... Na pouhých 1,6 W svítí fakt úžasně.
No řeknu Vám, na voďáky masakr motorovou pilou...

Scirtidae ve stovkách, vokometricky 5-6 druhů. Desítky Hydroporus, Graprodytes, Cercyon, Enochrus, Hydrobius, atd. Sice to asi nebude moc druhů, ale celkové počty mě překvapily. Na letošní nevyvedenou "světelnou" sezónu až neuvěřitelné.
No a do toho všeho si představte tisíce (!) komárů...

Z nevo(dovo)dních brouků sem tam něco, ale maličko, nic podstatného.
Jsem nadšený z té LED žárovky. Hmyzu se fakt líbí, kdo neviděl, neuvěří... Na pouhých 1,6 W svítí fakt úžasně.