Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
aphodius

Re: Lov na světlo

Příspěvek od aphodius »

Teď mi psal Víťa Kubáň - je v mém oblíbeném Podunají, má tropickou noc, vlhko - dalo by se tedy říct naprosto ideální podmínky k lovu soumračných a nočních letců - ovšem ani krovka! Zdá se, že i tam je ještě na tenhle způsob lovu letos brzo!
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

aphodius píše:To je podle mě, Milane, dobrá teplota. Já chytal vysoce teplomilnou Codoceru při 14°C, a Bolbelasmus lítal už při 10°C. Obecně se dá říct, že v našich zeměpisných polohách je dobrá noc na chytání na světlo nad 15°C. Např. Bolbelasmům pak nejvíce vyhovuje teplota 18-22°C. Takže v teplotách to asi nebude - zřejmě je to prostě letos opožděno.
To je všechno hezké, leč já pasu po voďácích. :mrk A ti lepší létají až nad 20°C (a nejlépe až nad 22°C). Nevím proč, ale jinak nemají moc důvod vylézat z vody.
Ale naopak třeba takový Cercyon unipunctatus létá na jaře za prvních slunečných dnů, hned jak je teplota nad nulou! To je ale praštěný otužilec, šunt a navíc žije v hnoji, ne ve vodě. :mrk
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Pod mrakem, 15 stupňů - je to velmi slabé, pár slunéček, dobové Curculia, 2 druhy běžných kovaříků. Potěšila ale Cortodera femorata - je to můj zatím pátý údaj z okresu.
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Gratuluji aspoň k tomu.
Dnes na balkoně opět ani krovka, ale bylo po bouřce a 15°C, což je trošku omlouvá... :mrk
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Tož dnes večer mi ještě za světla doletěl na balkon Eucnemis capucina a tak jsem nelenil, hned natáhl plachtu a rozsvítil UV lampy... Krásně teplo a dusno.
No a do čtvrt hodiny začal slejvák... Takže dneska zase nic, balím to... Tenhle rok je fakt divný... :mrk
aphodius

Příspěvek od aphodius »

To já dnes zažil úžasné rojení Odonteus armiger na Prostějovsku - asi 50 kusů.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Předpokládám, že tam nepršelo, že...?
Svícení je o tom chytit dobré počasí a být ve správnou dobu na správném místě...
Yohaness

Příspěvek od Yohaness »

Já jsem loni zažil létat Odonteuse i když pršelo. Pravda, nebylo to žádné rojení, ale 4 kousky si klidně kličkovali při středním dešti. :mrk
Silphidae, Geotrupidae, Scarabaeidae, Pyrochroidae
aphodius

Příspěvek od aphodius »

To je Honzo moc pěkné pozorování - do mého pamování O. armiger však od Tebe nemám ani jeden údaj... :cry
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Yohaness píše:Já jsem loni zažil létat Odonteuse i když pršelo. Pravda, nebylo to žádné rojení, ale 4 kousky si klidně kličkovali při středním dešti. :mrk
V mírném mrholení vím že brouci létají, ale když už začne pršet víc, tak mám strach o lampu a sbalím to...
Yohaness

Příspěvek od Yohaness »

aphodius píše:To je Honzo moc pěkné pozorování - do mého pamování O. armiger však od Tebe nemám ani jeden údaj... :cry
Tak to sorry, piš si: Hungary, Duna Ipoly NP, Kiralyrét, 6.8.2012, Jan Schneider lgt. - 4 ks(3samci/1samice) v dešti, přelety nad sečenou loukou, okolo 9 .00h m.č., 18°C.
Spokojen? :mrk Můžeš si to zanést do pamování. :smirk
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Aha - tak to bylo v Maďarsku? Údaj si každopádně zapisuju - díky moc! Bolbouše jsi tam nepotkal?
Yohaness

Příspěvek od Yohaness »

aphodius píše:Aha - tak to bylo v Maďarsku? Údaj si každopádně zapisuju - díky moc! Bolbouše jsi tam nepotkal?
Tak to bohužel ne... :shake
Adam

Příspěvek od Adam »

aphodius píše:Bolbouše jsi tam nepotkal?
Tohle už je obsedantní porucha....
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Proč Adame? Duna-Ipoly Nemzeti Park mám dlouhodobě v hledáčku právě kvůli B. unicornis - zajímá mě z tohoto pohledu víc než kterékoli jiné území. Je ale pravda, že u tohoto brouka mě zajímá údaj odkudkoli - a není se čemu divit, s ohledem na jeho zajímavou biologii a klesající denzitu v rámci celého areálu výskytu.
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Dnešní noc vypadá zatím dobře, před chvílí to začalo docela lítat. Sice zatím žádný špek, ale na plátně je docela živo
Přílohy
17.6.-1.jpg
17.6.-2.jpg
17.6.-3.jpg
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
tveverka

Příspěvek od tveverka »

V úterý jsem zkoušel rozsvítit u nás na zahradě (Kutná Hora) - docela to žilo, ikdyž vesměs samá klasika (Trechus quadristriatus, drobní drabčící atd.). Z lepších Drilus concolor a Axinopalpis gracilis.
Včera u Sv. Mikuláše to byl o poznání větší hukot - mraky drobných drabčíků, Heteroceridů, vodomilů atd, ale bylo i dost lepších střevlíčků (Tachys fulvicollis, Perigona nigriceps, Porotachys bisulcatus, Badister unipustulatus, Chlaenius tristis...), Synchita mediolanensis (12ex.), Aulonium trisulcum, Drilus concolor a další.
Tomáš Veverka
starbaits

Příspěvek od starbaits »

Tak jsem včera vyzkoušel UV trubice do počítačové skříně ( http://interlink.tsbohemia.cz/ca-sharko ... 47333.html ) a musím říct že to splnilo moje očekávání. Svítí to slušně na 12V a taky to slušně lítalo, ale hlavně drobní střevlíci :D :)
Přílohy
DSC_0272.jpg
kormik

Příspěvek od kormik »

No, teď to v deltě Dunaje vypadalo na slaništích takhle. Brouci tvořili 90% hmyzu co nalétl a to v mnoha a mnoha druzích. Za chvilku se k plátnu nešlo ani přiblížit a šlo by to přehazovat lopatou - bez prdele. :cool Blbý je, že v té mase člověk nemohl nic malého najít.
Přílohy
P1240859.jpg
P1240858.jpg
Jan Pelikán
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Čau Kormiku, byli tam nějací zajímaví listorožci?
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“