Rady na výpravy

Otázky a odpovědi pro začínající entomology - nebojte se zeptat na cokoliv
hefox

Rady na výpravy

Příspěvek od hefox »

Vážení kolegové,
mám k Vám prosbu. Celkem často se na svých toulkách setkávám s mladými,začínajícími kolegy,kteří mají jeden stejný problém: nejsou dostatečně vybaveni na tu svou vysněnou expedici. Po třech dnech v Chorvatsku zjistí,že mají málo smrtiček a cpou třeba i větší hmyz do pet lahví (což se samozřejmě v krajním případě dá) a jsou z toho vystresovaní a tudíž si zbytečně kazí zážitky z výpravy. Nebo protrhnou síťku či pytel a náhradní nemají,atd.atd. To jsou samozřejmě pouze příklady. Navíc jim někdy možná stud,nebo hrdost brání zeptat se na radu,či požádat o pomoc.
Pro většinu z Vás,zkušené harcovníky,jsou to věci banální a samozřejmé,ale těm začínajícím by to mohlo pomoci a mnohdy ušetřilo mnoho zbytečných potíží a zklamání.
Takže,pokud si najdete chvilku,poraďte,co si s sebou vzít,nebo naopak v žádném případě nebrat,na co si v té či oné destinaci dát pozor (mám na mysli třeba místní zvyky),prostě si vzpomeňte na své začátky a chyby :) . Díky.
Vašek
moderátor

Re: Rady na výpravy

Příspěvek od Vašek »

Každá akce má své potřeby, tohle je orientační seznam, který jsem posílal klukům před odjezdem do Černé Hory. V podstatě nám nechybělo vůbec nic, přebývalo nám oblečení proti dešti a zimě, ale jeďte bez něj......
Ono také záleží co a jakým způsobem chce chytat.
Přílohy
Vybavení-Černá.Hora.xls
(33 KiB) Staženo 1084 x
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Haci

Příspěvek od Haci »

V prvé řadě záleží nam tom, kam člověk jede, co sbírá a v neposlední řadě na jak dlouho. Když si beru do terénu jakékoli vybavení (síťka, sklepávač, prosejvadlo atd...) vždy musím počítat, co se na dané věci může porouchat a vzít si sebou něco na případnou opravu či náhradní pytel k síťce, plachtu ke sklepávači atd. Většinou postačí základní šitíčko a nějaký ten kus látky na záplatu. To, že dojdou smrtičky, se stává dost často, hlavně pokud člověk jede na delší dobu, ale v žádném případě to není neřešitelný problém hned na místě. Jednou jsem byl v Řecku a chodíl sbírat podél pláže pod lampy. Jeden večer bylo tolik brouků, že 500ml flaška mi byla malá. Tak jsem zaskočil do baru po cestě koupil si litrovou vodu se širokým hrdlem, tu vylil; skočil na záchod pro trochu toaleťáku a klidně pokračoval ve sběru :rock. Horší je když dojde octan, nebo si ho náhodou zapomenu vůbec vzít sebou :head. Ani to není neřešitelné, mají ho dost často v lékárnách po celém světě či ho dokáží sehnat. Jednou mi ho dokonce dělali na objednávku. Chce si to ale zapamatovat vzorec, chemický název a z čeho se připravuje :chuckle. Ať se přihodí cokoli, hlavně neházet flintu do žita a v klidu si rozmyslet, co je nejlepší udělat. I ten nejzapeklitější problém má řešení. Naposledy jsem v Ekvádoru měl sklepávač s protézou z bambusu a prosejvadlo vytkal tlustým silonovým provázkem :chuckle.

Jo abych nezapoměl, tak univerzálním pomocníkem je taková ta široká stříbrná lepicí páska (co s ní svazujou lidi v akčních filmech :chuckle), s tou jde spravit skoro vše :cool
Lukáš Sekerka
Chrysomelidae: Cassidinae (incl. Hispinae) & Sagrinae of World
z ostatních mandelín mě zajímají: Zeugophorinae, Megalopodinae, Orsodacnidae, Donaciinae, Criocerinae, Lamprosomatinae, Megascelinae, Chrysomelinae, Fulcidacini, Spilopyrinae
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

velmi dobrá náhrada smrtičky (0,5l) je tohle: http://www.gastroprofesor.cz/images/img/30218.jpg
a mají je skoro všude
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Haci

Příspěvek od Haci »

Vašek píše:velmi dobrá náhrada smrtičky (0,5l) je tohle: http://www.gastroprofesor.cz/images/img/30218.jpg
a mají je skoro všude
To je přesně ono a jsou i litrové :mrk :chuckle
Lukáš Sekerka
z ostatních mandelín mě zajímají: Zeugophorinae, Megalopodinae, Orsodacnidae, Donaciinae, Criocerinae, Lamprosomatinae, Megascelinae, Chrysomelinae, Fulcidacini, Spilopyrinae
Honza H.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza H. »

Když jsem začínal s entomologií, a v Chorvatsku mi došel éter, zabíjel jsem brouky obyčejným benzínem z nádrže auta. Kupodivu ti brouci nijak výrazněji neztuhli..
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Za 2 nejdůležitější věci osobně považuju cestovní pojištění a etylacetát. Ostatní se vždy dá nějak vyřešit na místě nebo improvizovat.
Cerambyx@seznam.cz
karlos

Příspěvek od karlos »

Přešel jsem na systém, kdy mi i na 14 denní výpravě bohatě stačí 3-4 smrtičky různých velikostí. Nasbíraný materiál sypu do zapínacích umělohmotných sáčků. S sebou jich lze vzít stovky, nezaberou téměř žádné místo. Taktéž nasbíraný materiál zabere minimální prostor. A jsou borci, co sbíraj rovnou do pytlíků :hmm Ušetří to spousta místa - které se dá na výpravě vhodně nahradit plechovkama s pivem :D
PavelJakubec

Příspěvek od PavelJakubec »

Začal jsem to letos dělat jako Karlos a je to opravdu super. Jen používám obyčejné malé igelitové pytlíky, kterým po zavázání přebývající část uříznu, aby zabrali ještě míň místa v přepravní krabici. Mají zase drobnou nevýhodu, že jsou dost tenké, takže větší, špatně usmrcený brouk by se prohrabal jak nic.
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Trochu si neumím představit, jak vypadá igelitový pytlík plný brouků (bez pilin či něčeho jiného) hozený v krabici po 3 týdenním vození v autě ve 40-ti stupňovém horku. Nechce se mi věřit, že je vše v pohodě.
Cerambyx@seznam.cz
karlos

Příspěvek od karlos »

Aha... dáš tam žmolek toaleťáku a zakápneš eterem, klima je pak stejné jako ve smrtičce...
PavelJakubec

Příspěvek od PavelJakubec »

Mě tuhle metodu poradil Yohaness a ten používá právě ty pyliny, jak jsi navrhoval Vašku.
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Jo taky to sáčkuju na větších výpravách... smrtím v klasických smtričkách, ale tak druhý den je vyndám, strčím do zipového sáčku s kouskem papírového kapesníčku, zakápnu trochou octanu a popíšu lihovým fixem a dám do přepravní krabičky.. používám salátové s víčkem... je to paráda.. brouci jsou dobrý, doma to jen strčím do mražáku a pak postupně zpracovávám. Osvětčilo se mi to i v tom, že třeba hovňosci nebo střevlíčci z mokřadů mi nechytnou plíseň, což ve smrtičce se mi i stalo. :yes
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
Renno
moderátor

Příspěvek od Renno »

jedna moje drobná rada...do terénu si pinzety, nůž, lopatku a další drobnosti, které pak při sběru odkládáte různě na zem, je vhodné označit barevnou pentlí či provázkem..pak snížíte možnost, že na ně v místě zapomenete. V případě ztráty se pak také lépe hledají. Už jsem bez označení poztrácel mnoho pinzet . :mrk
celosvětově - rod Trichodes, Pyrochroidae, Calosomatina
Renno
moderátor

Příspěvek od Renno »

další radička ohledně sítěk..pokud jedu na větší výpravu do ciziny autem tak si beru dvě sítě...jednu větší pevnější (vydží i trny) s delší duralovou teleskopickou holí a druhou menší jemnou s co nejkratší laminátovou holí, kteráse dá schovat prakticky i do kapsy. Samozřejmě, že záleží na tom co kdo sbírá, o tom žádná. Kromě toho mám ještě v záloze raději tuhle drobnou úchytku pro případ, že bych přišel o obě hole, dá se s tím chytat jen tak nakrátko z ruky a nebo tam šoupnete klacek, který seženete téměř všude.
např tuto: http://www.imonarch.cz/cs/katalog/teren ... ytka-site/

A ted drobný fígl: duralovou teleskopickou hůl jsem na konci místo omotávky opatřil klasickým držadlem s poutkem ze staré lyžařské hole a často ji používám právě k chození pokud nesbírám...dají se s tím odhánět psi, kolegové, ženský :D , obracet kameny, štouchat do hadů, trhat pavučiny (fuj ty nesnáším) a vůbec tak jako ke všemu.....dobré je konec se závitem opatřit adekvátním šroubem aby jste si jej nezničili a mohli v klidu pochodovat především v horách
takto upravená hůl je v dnešní turistické době velmi nenápadná a nevzbuzuje zbytečný zájem vašeho okolí :mrk
celosvětově - rod Trichodes, Pyrochroidae, Calosomatina
albert001

Příspěvek od albert001 »

Na vícedenní exkurse nosím dvě hole, laminátku a duralku. V současnosti mám hůl jej jednu - laminátka se zničila (jak je jejím dobrým zvykem) a zatím jsem nekoupil novou. Ale vyřešil jsem to rafinovaně. Jako náhradu na horší časy mám u sebe vždy takovou tu malou dřevěnou rukojeť ze síťky na podkorní hmyz od monarcha. Je maličká, ale lepší než smýkat bez hole :D. Co se týče sklepávadla, došla mi již trpělivost při sledování toho, jak sklepávají do jakkoli barevných deštníků všichni okolo mě, zatímco já teprv skládám tu hromotluckou plachtu. Deštník se rychle vytáhne a zase stáhne, nemusí se půl hodiny montovat jako zmíněný "nesmysl". Samozřejmě je zde výhodou plocha a barva, ale s deštníkem, kde se dá vše sklepat na jeden kraj díky tvaru a pohodlně probrat bez naklánění se nad plachtu, spojeném s uskočením devíti z deseti dřepčíků a neodlepitelnými cassidami (díky materiálu). A ještě se mi nestalo, že bych měl problémy s přehlížením brouků v barevném deštníku. Mimochodem, slyšel jsem příhodu o entomologovi, kterému při skládání plachty začala radit jakási kolemjdoucí stará paní, že "s tím rogalem se zachází jinak". :D.
Albert Damaška
Chrysomelidae, především dřepčíci (Alticinae)
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

[quote="albert001"]V současnosti mám hůl jej jednu - laminátka se zničila (jak je jejím dobrým zvykem) ...quote]

Tenhle "dobrý zvyk" laminátových holí jsem velmi jednoduše odstanil - stačí hned po zakoupení omotat zvenku vršek každého dílu (místo, kde se zevnitř zajišťuje další díl) třemi otočkami průhledné izolepy. Mám ji už 6 let a zdá se nezničitelná. Kámošům, kteří to neudělali, vždy velmi brzo díly praskly.
Cerambyx@seznam.cz
Haci

Příspěvek od Haci »

Nechci Vám do toho kecat, ale laminátové tyčky stejně tak ty duralové nejsou na pořádný smyk. S těma lze tak akorát hladit vegetaci a chytat tesaříky v letu. Smýkačka musí mít masivní rám a pořádný klacek, který hned tak uživatel nezlomí. Páč když má člověk smýkat malé kytičky na kamenité poušti, tak sýťka dostává řádně zabrat. Mám smýkačku s rámem ze silného (tuším 0.6 mm nebo tak) drátu a pořádnou dřevěnou tyčku nápadně připomínající bejsbolovou pálku. Sice je to težší než smýkačky normálně na trhu, ale mám jí 10 let a dají se sní smýkat i stromky :chuckle
Lukáš Sekerka
albert001

Příspěvek od albert001 »

Strašný je, že závity na těch holích jsou hliníkové. Výsledkem stálého šroubování obvykle je, že se závit zničí - vyžvejká. Po každém vyšroubování vyklepnu ze závitu trochu hliníkového prachu.
Albert Damaška
Chrysomelidae, především dřepčíci (Alticinae)
Haci

Příspěvek od Haci »

albert001 píše:Strašný je, že závity na těch holích jsou hliníkové. Výsledkem stálého šroubování obvykle je, že se závit zničí - vyžvejká. Po každém vyšroubování vyklepnu ze závitu trochu hliníkového prachu.
Rám mám samo z poctivé oceli :hmm
Lukáš Sekerka
Odpovědět

Zpět na „Začínající entomologové /Beginners in entomology/“