Zamražení sběrů
- MartinT
Re: Zamražení sběrů
A nestačilo by brouky nechat v obyčejné ledničce??V mrazáku moc místa nemám.
Cerambycidae
-
- Kontaktovat uživatele:
Posledni dobou mam nejake problemy se smrcenim v octanu,pred tim se mi to nestavalo.Nekteri brouci jsou dost tuzi i po dvou trech dnech.Octan by mel byt v pohode,brouci jsou mrtvi za chvilku.Myslite,ze tim zmrazenim ta tuhost povoli?
-
Mám tentýž problém. Zkoušel jsem dávat skutečně minimální množství octanu až jsem ho musel přikápnout,
protože brouky neusmrtil. Brouci jsou ztuhlí, rozvlčení rovněž moc nepomáhá. Tykadla a chodidla jdou těžko
narovnat, spíše je ulomím. Stejné je to u zamražených i nezamražených sběrů.
Nikdy jsem tenhle problém neměl.
Nevím, jestli nemůže být na závadu stáří octanu, mám ho asi 30 let starý.
protože brouky neusmrtil. Brouci jsou ztuhlí, rozvlčení rovněž moc nepomáhá. Tykadla a chodidla jdou těžko
narovnat, spíše je ulomím. Stejné je to u zamražených i nezamražených sběrů.
Nikdy jsem tenhle problém neměl.
Nevím, jestli nemůže být na závadu stáří octanu, mám ho asi 30 let starý.
ČR: Dytiscidae, Gyrinidae, Haliplidae
-
- Kontaktovat uživatele:
Ad Richard:Nevím, jestli nemůže být na závadu stáří octanu, mám ho asi 30 let starý.[/quote]
Ja ho mam teda novy.
Ja ho mam teda novy.
- karlos
Ja ho mam teda novy. [/quote]ivo píše:Ad Richard:Nevím, jestli nemůže být na závadu stáří octanu, mám ho asi 30 let starý.
... to ještě neznamená, že není starý
-
- Kontaktovat uživatele:
Ale usmrcuje v pohode.
- mee
-
- Kontaktovat uživatele:
Vcera mi dal DavidekH jiny,tak uvidim.Hlavne me zajima jestli tuhost nepomine v mrazu.
-
Můj octan určitě ředěný ničím nebyl, dříve se preparovalo jedna báseň.
Teď se mi do preparace nechce, vůbec mě to netěší.
Na příští sezonu si zkusím pořídit "nový octan".
Teď se mi do preparace nechce, vůbec mě to netěší.
Na příští sezonu si zkusím pořídit "nový octan".
ČR: Dytiscidae, Gyrinidae, Haliplidae
- Štěpán
Já jsem po různých zkušenostech koupil octan v roce 2009 v obchodě s chemikáliemi, kde mám jistotu, že není pančovaný. Mám ho od té doby ve tmě a chladu, jak se obecně uváděno (v lednici). Smrtí od počátku do teď stejně a preparace je stejná - v pohodě. Radím, koupit kvalitní nový octan. Pokud ztrácí účinnost a musí se ho do smrtičky dávat víc a víc, je to špatně - koupit nový.
Štěpán
- Haci
problém s tím, že brouci jdou težko vypreparovat se mi občas stvává když je jich ve skleničce jen pár. Jelikož piliny/toaleťák je rychle vysuší a pak jsou jak gumáci. Dá se to vyřešit sbíráním do menších lahviček...
Lukáš Sekerka
Chrysomelidae: Cassidinae (incl. Hispinae) & Sagrinae of World
z ostatních mandelín mě zajímají: Zeugophorinae, Megalopodinae, Orsodacnidae, Donaciinae, Criocerinae, Lamprosomatinae, Megascelinae, Chrysomelinae, Fulcidacini, Spilopyrinae
Chrysomelidae: Cassidinae (incl. Hispinae) & Sagrinae of World
z ostatních mandelín mě zajímají: Zeugophorinae, Megalopodinae, Orsodacnidae, Donaciinae, Criocerinae, Lamprosomatinae, Megascelinae, Chrysomelinae, Fulcidacini, Spilopyrinae
- aphodius
Nebo do smrtičky nejdřív vhoďte aspoň dvacet různých měkkých hmyzáků (sarančat, nějakou kobylku, švába pod.), a pak už bude dobře "zaběhnutá" (pozor - platí pouze u dřevěných pilin/hoblin).
- wayup
Starim ethylacetatu to urcite nebude, spis primarne spatnou kvalitou (mohl byt necim riznuty). Ja mam jeste cca 4 litry z r. 2000, kdy jsem si jej drze pripsal na objednavku rozpoustedel a nafasnul ve skladu UMCH. Je v p.a. kvalite, nikdy nebyl v lednici, jen ve tme a smrti spolehlive + hmyz je naprosto vlacny.
Otto Meszároš, Col. Carab.
- aphodius
Taky používám výhradně ethylacetát p.a. V technickém jsou různé nežádoucí přiboudliny.
- Štěpán
Přidávám osobní nemilou zkušenost s mrazení nasáčkovaného materiálu. Když jsem vyndával krabičku s pytlíčky z mrazáku, vypadla mi z ruky na zem...
No, příště si snad dám větší pozor, toto je snad jediná opravdová nevýhoda zmraženého matroše, několik minut (podle velikosti brouků) jsou brouci křehcí, asi jako by byli zpreparovaní a vysušení. Uvedený otřes nepřežila část nejmenších brouků (upadané nohy, tykadla). Tak zvlášť začátečníci, bacha na to!
No, příště si snad dám větší pozor, toto je snad jediná opravdová nevýhoda zmraženého matroše, několik minut (podle velikosti brouků) jsou brouci křehcí, asi jako by byli zpreparovaní a vysušení. Uvedený otřes nepřežila část nejmenších brouků (upadané nohy, tykadla). Tak zvlášť začátečníci, bacha na to!
Štěpán
- jirikrouza
Využiji tohoto vlákna, ....mám občasný problém se střevklíky (c. cancellatus, c. ullrichi apod.) to co se krásně leskne při chycení a před smrcením, jako by po usmrcení v octanu ztratilo šmrnc, lsek i barvy ztmavnou. Čím to je? dá se to nějak vrátit do původního čerstvého vzhledu? Napadlo mě jestli to nemůže být třeba tím že jsem je neodmašťoval. Díky.
Jirka
- Hali+
Souhlas. V poslední době se pančuje kde co. Octan, DMHF, glycerin... Když to jde, tak taky používám kvalitu pro analýzu (p. a.). Zrovna u octanu je často k vidění "č." (jen čistý), nebo dokonce "tech." (technický!). Čím nižší kvalita, tím větší procento nečistot a dalších látek z výroby... Ano, čím nižší kvalita, tím je to samozřejmě levnější, ale ruku na srdce, za jak dlouho vyplýtváte 900 ml octanu? Tj. jednu láhev, litrové už se nedělají, šetří se na všem... Já osobně mám láhev na řadu let, takže mě pár korun navíc přijde jako rozumná investice...aphodius píše:Taky používám výhradně ethylacetát p.a. V technickém jsou různé nežádoucí přiboudliny.
Mimochodem, když glycerín, tak jedině bezkonkurenční starý ruský...
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
-
A kde se nechá ten kvalitní octan sehnat,případně jaká je kvalita octanu běžně prodávaného na burzách?
- aphodius
Na burzách bych ho určitě nekupoval. Vyrábí ho např. Tamda, která ho distribuuje do lékáren.