Carabus - tykadla
Carabus - tykadla
Ahoj,
nevím, jestli tady tenhle dotaz už neproběhl, tak pokud jo, předem pardon
Já osobně Caraby píchám, tak jsem tenhle problém nemusím řešit, ale teď jsem potřeboval několik kousků nalepit a stalo se mi, že se asi po týdnu zvlnila původně krásně vypnutá tykadla...
Jak to napravit, no s tím si asi poradím, ale spíš by mě zajímalo, jak tomu případně předejít, pokud to jde?
Stalo se to u mražákovaného i sáčkovaného materiálu.
Moc díky za každou radu, Lukáš
nevím, jestli tady tenhle dotaz už neproběhl, tak pokud jo, předem pardon
Já osobně Caraby píchám, tak jsem tenhle problém nemusím řešit, ale teď jsem potřeboval několik kousků nalepit a stalo se mi, že se asi po týdnu zvlnila původně krásně vypnutá tykadla...
Jak to napravit, no s tím si asi poradím, ale spíš by mě zajímalo, jak tomu případně předejít, pokud to jde?
Stalo se to u mražákovaného i sáčkovaného materiálu.
Moc díky za každou radu, Lukáš
- Nebria
- moderátor
Re: Carabus - tykadla
Občas to ty mršky dělají! Já to řeším tak, že si brouky po vypreparování kontroluju a případně upravuji navlhčeným štětečkem, dřív jsem vše lepil slabým roztokem lepidla, delší dobu to už nedělám.
Trogidae orbis, Geotrupidae orbis, rod Carabus, Nebriinae.Tingidae a Mutillidae pro radost. Nebriapalearct@seznam.cz
Jo, přesně tak je teď budu rovnat
Dobrá, takže zdlouhavá a důsledná kontrola
Dobrá, takže zdlouhavá a důsledná kontrola
-
Já konce tykadel u vysušených střevlíků přilepuji naředěným herkulesem. Bez tohoto mi stále pracovala. ( bydlím v rod. domku a vlhkost vzduchu je nestálá.) Rozrodně souměrně upravená tyk. vypadají lépe.( viz foto) Ch. auronitens escheri západ. Tatry a Vihorlat. Vlaďa
Já právě konce tykadel taky přilepoval ředěným lepidlem a i přesto se "rozutekla"...
- Radomír
Naposledy, co jsem preparoval například svižníky, lepil jsem konce tykadel na krovky Herkulesem. Lepidlo nanáším jen na spodní stranu tykadel. Pro případné oponenty zdůrazňuji, že to není poznat a je to přirozenější jako pod nohy. Ale je to věc názoru. Jinak u kovaříků lepím též na štítek.
- Štěpán
S lepením tykadel pod přední nohy koketuji již delší čas, ale až na sem tam střevlíka jsem se k tomu stále ještě neodhodlal. Nějak k tomu mám nedůvěru, asi proto, že je to takové divné, tykadla pod nohama. Ale řešení je to zároveň elegantní, viděl jsem to u někoho i u tesaříků.
Štěpán
- wayup
Snažím se nic nelepit. Preparuju na podložce, opíchám špendlíkama, nechám vyschnout, pak nalepuju na štítek - v jediném bodu. Klasika. Nohy ke štítku u velkých Carabů zásadně nelepím. Tykadla pod nohama neprotahuju (přijde mi to jako naprosto nepřirozená pozice), preparuju přes přední nohy k okraji krovek. Zde občas lehce přilepím naředěným Herkulesem (popř.stačí sliny), tehdy, když se mi je jinak nedaří srovnat. Výsledek sice možná nevypadá tak dokonale symetricky, jako brouk se všema nohama přesně fixovanýma lepidlem, ale z hlediska vědeckého i osobně-estetického to tak preferuju. Nelíbí se mi lepidlem zapatlané štítky, které při bočním osvětlení vypadají, jako kdyby po nich lezl slimák.
A občas mám chuť vraždit, když po někom přepreparovávám totálně zalepené kusy (pány nebudu jmenovat). Teď jsem dostal nějaké brouky, kde byla ke štítku přilepena i všechna 4 makadla. Tj brouk nalepený celkem v 14ti bodech. To je prostě na vraždu.
A občas mám chuť vraždit, když po někom přepreparovávám totálně zalepené kusy (pány nebudu jmenovat). Teď jsem dostal nějaké brouky, kde byla ke štítku přilepena i všechna 4 makadla. Tj brouk nalepený celkem v 14ti bodech. To je prostě na vraždu.
Otto Meszároš, Col. Carab.
-
wayup píše:
Tykadla pod nohama neprotahuju (přijde mi to jako naprosto nepřirozená pozice),
...... mrtvej brouk na špendlíku či štítku je zkrátka nepřirozenej ......
..... to je součást krásy entomologie, nebo snad ne?
Václav Šilha, e-mail: coleoptera@bubakov.net
- Nebria
- moderátor
Preparovat brouky v přirozené pozici - to se snad ani nedělá V tom případě zrovna Carabus je má dosti často natažená dopředu a neznám nikoho kdo by je takto u rodu Carabus preparoval.wayup píše: Tykadla pod nohama neprotahuju (přijde mi to jako naprosto nepřirozená pozice), preparuju přes přední nohy k okraji krovek.
Trogidae orbis, Geotrupidae orbis, rod Carabus, Nebriinae.Tingidae a Mutillidae pro radost. Nebriapalearct@seznam.cz
- wayup
Tou krásou entomologie myslíš nepřirozenost mrtvýho brouka, nebo to čištění od lepidla? :-)Václav Šilha píše:wayup píše:
- wayup
Ale jasně, ať si to každej dělá, jak chce, nicméně živého Caraba s tykadlama dozadu jsem viděl zrovna dneska v insektáriu. Pod nohama - nikdy. Je to moje čistě subjektivní výhrada... Problém je to, že taková preparace tykadel se neobejde bez lepení, čímž ji automaticky vylučuju, bez ohledu na další. A pokud takto zpreprovaného brouka dostanu,předělávám ho.Nebria píše:Preparovat brouky v přirozené pozici - to se snad ani nedělá V tom případě zrovna Carabus je má dosti často natažená dopředu a neznám nikoho kdo by je takto u rodu Carabus preparoval.wayup píše: Tykadla pod nohama neprotahuju (přijde mi to jako naprosto nepřirozená pozice), preparuju přes přední nohy k okraji krovek.
Ad preparace, já už jsem toho viděl. Loni v březnu na burze např. dva Coptolabry napíchnuté na špendlíku s nohama doširoka roztaženýma a s tykadlama pěkně dopředu :-). Brouk zabral v krabici tak 7 x 5 cm :-)
-
wayup píše:Tou krásou entomologie myslíš nepřirozenost mrtvýho brouka, nebo to čištění od lepidla? :-)Václav Šilha píše:wayup píše:
Samozřejmě to čištění od lepidla, když ho z toho konečně vypatláš, tak je to přeci krásné, ne? Zvláště když se z dřepčíka najednou vyklube apion.
Václav Šilha, e-mail: coleoptera@bubakov.net
- wayup
Jj, to u Carabu nehrozi, ze by se mi z violaceuse vyklubal treba Aplothorax burchelli ;-)
-
Tykadla strkám pod přední nohy i střevlíků vždycky, nejsou na nich téměř žádné znaky, když je naopak dám podél okrajů štítu není pak vidět tvar těchto okrajů, zakřivení atd.... Na estetiku kašlu, brouka preparuju hlavně tak, aby byl co nejlépe určitelný bez zbytečného odlepování, Halipidae, cercyony na bok, Pleurophorus sp. vzhůru nohama, Některé drabčíky se zadečkem odtrřeným a nalepeným břišní stranou nahoru atd....U malých brouků na štítku vše co nejdále od těla ať je dobře vidět u velkých naopak schovat ať se neulomí.
- míra z.
marion píše:Na estetiku kašlu, brouka preparuju hlavně tak, aby byl co nejlépe určitelný bez zbytečného odlepování
Vybrané čeledi z Dermestoidea,Bostrichoidea,Cleroidea,Cucujoidea,Tenebrionoidea, a něco navíc (Cholevinae, Histeridae), Dynastinae W
- wayup
To nejsme v rozporu, ja je davam POD okraje stitu, ne podel nebo pres. Takze nic nezakryvaji. Pls ono toho na okrajich stitu taky moc specifickyho stran determinace neni, ale to jen na okraj. Tykadla - napr. u nekterejch Apotomopteru na nich dulezity detaily jsou.marion píše:Tykadla strkám pod přední nohy i střevlíků vždycky, nejsou na nich téměř žádné znaky, když je naopak dám podél okrajů štítu není pak vidět tvar těchto okrajů, zakřivení atd.... Na estetiku kašlu, brouka preparuju hlavně tak, aby byl co nejlépe určitelný bez zbytečného odlepování, Halipidae, cercyony na bok, Pleurophorus sp. vzhůru nohama, Některé drabčíky se zadečkem odtrřeným a nalepeným břišní stranou nahoru atd....U malých brouků na štítku vše co nejdále od těla ať je dobře vidět u velkých naopak schovat ať se neulomí.
-
Psal jsem o střevlících a ne všichni střevlíci jsou Carabus. To by ses divil co je tam znaků ve vykrojení, konvexitě okrajů, porojamek, vrás v zadních rozích, sploštení okeajů, štětinek....... Naopak na tykadlech je jen barva, zploštění prvních článků a občas chlopkování a to vše je vdět, i když jsou pod nohamawayup píše:... ono toho na okrajich stitu taky moc specifickyho stran determinace neni, ale to jen na okraj. Tykadla - napr. u nekterejch Apotomopteru na nich dulezity detaily jsou...
- wayup
OK ja jsem si to trosku zuzil.... kdybys napsal "strevliku a strevlicku" ;-) bylo by to jasny. Kazdopadne ja ty tykadla preparuju tak, ze nic na stitu nezakryvaji,ani chloupek. A to se tyka jak Carabinae, tak vseho ostatniho. To dulezite, co jsem mel na mysli, je, ze v podstate nic nelepim. Nemam proste duvod pouzivat lepidlo na nohy, tykadla, makadla atd. Lepidlo je tam nadbytecne. Sice mozna preparuju pomaleji,neudelam tolik ks za vecer, jako pri fixaci vseho lepidlem, ale nemuzu si pomoct. Nalepene koncetiny nesnasim a takovy material se snazim neziskavat, resp.pokud jde o zajimave veci, vzdy to prepreparovavam.