Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
marion

Re: Lov na světlo

Příspěvek od marion »

Předpokládám žes myslel tohl : REVOLTEC - modrá (blue) - 2x 30cm - kit, 2x trubice + napěťový invertor
Takže napojení mi je jasné. Nicméně stále nechápu, jak může být UV světlo /píšeš, že svítí UV s maximy 310 a 380/použité v PC tuningu, sám píšeš žes potřeboval brýle, takže ta modrá a bílá prostě svítí modře a bíle a pokud svítí UV tak bych je na počítači nehtěl. pokud lítají brouci tak mi to je jedno, jen bych rád věděl zda lítají na UV nebo na modré a bílé. stejně tak si myslím, že by to tedy mělo jít napojit na olověnou gelovou baterii, kterou jsem si pořídil na BLBa viz výše HAZE HZS 12-5, 12 V, 5 Ah a samozřejmě i na elektriku v automobilu.
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Také přemýšlým, proč černé brýle. Tomaku, je to nutné těhle trubic?

Jinak na 230V používám tuhle trubici: http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=78177, která je běžně dostupná.
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
tomak

Příspěvek od tomak »

marion píše:Předpokládám žes myslel tohl : REVOLTEC - modrá (blue) - 2x 30cm - kit, 2x trubice + napěťový invertor
...
Na gelovku to napojit jde, s tim neni problem. Nekupuj modrou, musis koupit UV, modra je efektovka na nic. V pocitacich se to pouziva do prosklenych krabic s ruznymi efektovymi vetraky, konektory, kabely a apod, ktere pod UV sviti. Je to blbinka, bez ktere v pocitaci dokazu prezit, ale nekdo da spis na vzhled nez na vykon.
http://www.alza.cz/fluorescencni-katodo ... d60655.htm
http://www.alza.cz/fluorescencni-katodo ... d77704.htm

TomaK
tomak

Příspěvek od tomak »

Vašek píše:Také přemýšlým, proč černé brýle. Tomaku, je to nutné těhle trubic?...
Jo je. Kdyz svitis na bile reflexni platno (praporovina), tak bez bryli tam nechas za hodinu oci. Platno se rozsviti, jako bila kosile na diskotece takovym neprijemnym namodralym svetlem a to UV k tomu taky neprida.
TomaK
marion

Příspěvek od marion »

Díky Tomaku, už jsem to pochopil. je to jednodušší a i lacnější než montážní lampa s BLBem, asi si to za tu cenu pořídím. Předpoládám, že s pomocí elektrikáře k tomu půjde přidělat koncovka a napojit v autě do zapalovače.
Pokud jde o brýle, tak já hlavně svítím nad kýblem a materiál vybírám najednou a jednak používám dioptrické brýle, které UV trochu chrání, na plátno jsem zatím moc dlouhodobě nevítil a i to jsem vybíral v intervalech a nekokal na něj v kuse, i tak to bylo ale nepříkemná, takže při svícení, kdy budu vybírat 6 hodin tisíce brouků se asi brýle hodí.
Moc děkuji
starosta

Příspěvek od starosta »

tomak píše: Platno se rozsviti, jako bila kosile na diskotece takovym neprijemnym namodralym svetlem a to UV k tomu taky neprida.
TomaK
Na diskotéce jsem dlouho nebyl, ale v bordelech to holky používají na "rozsvícení" prádla. Mně to nepříjemné nepřipadá. :D
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

A určitě se taky dá něco nachytat :D
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Cassida

Příspěvek od Cassida »

No určitě nemusej bejt tmavý brýle. Lepší jsou normálně bílé, které ale nepropustí UVčko. Když totiž budete mít v noci tmavé brýle, tak uvidíte kulový (zejména podíváte-li se na chvíli mimo plátno).

V Karlosově (a nyní už i mé) oblíbené prodejně ochranných pomůcek Canis v Brně jsem sehnal bílé UV brýle za cca 60 Kč (v akci) - tvarově stejné, jak osvědčené tmavé (které stojí cca 130 Kč).
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
Cassida

Příspěvek od Cassida »

Dovolím si oprášit toto téma, neboť jsem začal intenzivně řešit potřebu vytvoření sestavy pro svícení (primárně do tropů, ale pak i pro naše podmínky). Má to být určeno pro lov brouků. V minulosti tu padlo mnoho kombinací a pár lidí uvádělo, do čeho půjde. Prosím všechny, kteří své sestavy vyzkoušeli, ať poreferují, jak to dopadlo.

Mám jasno v tom, že půjdu do nějaké gelovky 12v / 12 Ah (Long, Fiamm, CTM) jako zdroje napájení. Potřeboval bych poradit v dalších věcech:

1) převodník - nejlépe nějaký univerzálnější, aby sloužil i v případě, že jednou budu chtít třeba zakoupit zářivky s jinými parametry. Možná ale převodník potřebovat ani nebudu, protože je mým favoritem "montážní lampa" na 12 V, kam bych nacpal jen jinou trubici. Uvítám doporučení konkrétního osvědčeného převodníku (roli hraje kvalita/cena/hmotnost).

2) nabíječka - jsou úplně obyčejné, ale i vychytanější, které toho umí víc a taky jsou i univerzálnější - třeba umí nabíjet akumulátory od 2 do 24 V. Opět uvítám konkrétní doporučení (včetně odkazu "tady jsem to koupil").

3) zdroj světla - nejdiskutovanější věc. Obecně potřebuji 1 světlo klasické bílé a 1 UV. Psalo se tady, že pokud není montážní lampa na 220 V, tak je na 12 V a ty jsou 8 W (mám pocit, že i 12 W). Tady mám asi jasno, koupím co bude k dispozici, na tom asi není co zkazit.

To UV už je složitější. Spousta lidí chválí ty trubice, co se dávají do kejsů počítačů (nejlevnější jsem našel zde: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=38643, UV zde: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=38642 - doufám, že to je fakt UV). Jenže se mi zdají dost tenký a křehký a těch UV je doporučeno mít 2x2 páry. S těma bílejma je to tedy 6 trubic. Nejde jen o přepravu (kámoš rybář doporučil obaly na "brčka", co se dají koupit v rybářských potřebách), ale jde i o zavěšení a manipulaci - bylo by nutné mít více molex konektorů, z čehož by vedlo spousta drátků,...

Rád bych to tedy vyřešil jednou UV trubicí v montážní lampě. Zde začíná více problémů. Prý zdaleka ne všechny montážní lampy na 12 V jdou dobře rozebrat a vyměnit bílou zářivku za vybrané UV. Další věc - jaké UV zvolit. Chci 1 typ UV (nebudu kvůli experimentování tahat všechny možné). UV má vlnové délky 400 – 10 nm (čím nižši vln. délka, tím více germicidní/nebezpečné světlo je). Někdo tu používal pojem "aktinické zářivky" - to je UV A - 350 – 400nm - mělo by to být ono "BLB". UV B má 320 nm - 280 nm a UV C pod 280 nm (pak se rozlišují ještě drobné niance).

Vzhledem k výše uvedenému se kloním (když chci jen 1 UV zářivku) k UV A (BLB). Myslíte, že je to dobrý kompromis pro lov brouků? Pak tedy potřebuji doporučit konkrétní osvědčenou UV zářivku, která se dá nacpat do konkrétní 12 V montážní lampy. Zase uvítám konkrétní odkazy (přímo kdo to kde kupoval a přesný typ). Chci se vyvarovat pokusům rozebírání různých montážních lamp a zjišťování, že třeba rozebrat nejdou, nebo že tam zakoupenou UV zářivku prostě nestrčím (aby to fungovalo). Pro jistotu uvítám i typ na hotový výrobek - tedy již předělanou montážní lampu s UV zářivkou, kterou prodává nějaký prodejce entomol. potřeb.

Úplně nejlepší bude, pokud někdo doporučí celou sestavu (svou, osvědčenou, fungující) všeho (body 1) až 3)) a ještě přidá konkrétní zkušenosti z lovů v tropech i u nás. A zdůrazňuji sestavu s uvedením konkrétních typů (výrobců, parametrů + nejlépe toho, kde to lze koupit). Celou předešlou diskuzi by tak vlastně shrnul a dal i ucelený návod i pro začátečníky. Přiznám se totiž, že po pročtení celého tématu "Lov na světlo", kde se řešilo vše napřeskáčku a padalo spousta možností a typů všech komponent, nebyl bych konkrétní kompletní sestavu asi schopen jednoduše složit.
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
Matěj Čermák

Příspěvek od Matěj Čermák »

Moje řeč
thomas15

Příspěvek od thomas15 »

Ahoj. Tak sem si pročetl celé téma, a koukám že je to zaměřené spíše na lov brouků na světlo. Co by jste doporučili jako světelný zdroj na lov motýlů? Tomáš Čech.
Cassida

Příspěvek od Cassida »

Dokončil jsem skládání mé sestavy na svícení. Třeba to někoho inspiruje. Výsledky lovu hodnotit nemohu, zatím nevyzkoušeno v terénu.

- olověný (gelový) akumulátor FAAM FTS 12-7,2 (12 V / 7,2 mAh) - nejlevnější z nabízených, přesto made in Italy
- nabíječka akumulátorů univerzální - Ansmann ALCS 2-24A
- káblíky s krokodýlkama od akumulátoru ke světlu (přesněji k zakončení do autozásuvky a káblu ke světlu)
- montážní lampa do auta (na 12 V, 8W), Hornbach (made in China)
- UV trubice Narva LT 8W / 073 T5 BLB-EV UV, typ patice G5
- jako plátno mám klasickou bílou šusťákovinu

Montážní lampy v Hornbachu mají ty se šroubkama - tj. lépe se rozdělávají pro výměnu trubicových zářivek. Musí se to dělat opatrně, ale je to v celku jednoduché. Kvalita celého výrobku asi není valná, ale na výběr není. Nezbývá, než doufat.

UV trubice jsem nakonec sehnal přímo ve velkoskladu Narva v Praze (Malešická 41): http://www.narvashop.cz/zbozi/117003-lt ... 073-blb-ev. Asi by se daly sehnat ještě levněji zde: http://www.elektro-svitidla.com/trub-na ... skup75.php (ale nemají skladem).
burysek

Příspěvek od burysek »

Tak co už jste to někdo letos pořádně rozsvítil ?
Počasí by asi svícení již přálo ne ?
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Zatím ještě jsou chladné večery, tak max. svítit na motýli, ani v Maďarsku před 10 dny to na brouky stálo za nic.. jen chroustci, mraky malých vodomilů a Heteroceridů. :doh
Ale pokud bude teplo tak nějaký dusný večer před bouřkou by mohl být už zajímavější
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Svítil jsem zatím 4x, ale 3x přišla bouřka dřív, než byla tma a v pondělí bylo jen 16stupňů. Přes to ale něco přiletělo - pár kovaříků, červotočů, střevlíčků, Heterocerydů, Rhizophagus, jedna Maladera, Hallomenus binotatus (další nový Melandryid do sbírky :) ) a trocha jiné drobotě.
Čekám, až trefím tu správnou teplou noc.
Cerambyx@seznam.cz
Radim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim »

Minulý čtvrtek na tři světla jen hojně Rhizotreogus aestivus, Heteroceridae a dva Chlaeniusové..jinak bída a to bylo kolem 20°C. Z motýlů potěšil lišaj pupalkový.
Radim Gabriš
Coleoptera CE, Neuropterida E.
Adam

Příspěvek od Adam »

Je zajímavé, že ti Heteroceridae přiletí skoro vždycky a všude, včetně míst, od kterých je voda doslova na kilometry daleko. A přitom takoví malí brouci. Z bahna sice startují překotně a na takové pšouky létají i dost rychle, ale nikdy se mi je nepodařilo najít třeba u louže na polní cestě nebo tak něco. Vždy u nějaké stálejší vodní plochy. Jakou migrační schopnost ty mršky mohou mít?
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Adam píše:Jakou migrační schopnost ty mršky mohou mít?
Při svícení někdy velmi otravnou :)
Cerambyx@seznam.cz
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Přímo hrozně otravnou, v Ma´darsku na spodním plátně jsem jich měl stovky :angry .. to se pak mezi nimi dá lehce něco jiného přehlídnout :sad
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
Adam

Příspěvek od Adam »

To je musíte všechny sbírat a dávat Edovi :chuckle
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“