Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Lov na světlo

Příspěvek od Pepa »

Jo je dost ostrá, používá se do lapačů hmyzu. Uvidím ahoj vyzkouším venku, ale jd zo UVA. Ne germicidni UVC. Tak brýle nosím.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Překopíroval jsem pro představu z Wikipedie. Já používám zářivkové trubice UVA BLB již cca 20 let

UVA je obecně považováno za bezpečné. Přímý pohled do zdroje světla nebo dlouhodobé vystavení jsou přesto nebezpečné.

UVB je zhoubné pro živé organismy. Jeho energie je schopná rozkládat nebo narušovat bílkoviny nebo jiné životně důležité organické sloučeniny s vážnými následky pro metabolismus postiženého jedince. Je-li zasažena DNA může vést ke vzniku rakoviny.

Záření UVC je prokazatelně zhoubné (karcinogenní) pro živé organismy. Na rozdíl od UVB, které dokáže proniknout jen několika vrstvami buněk, je penetrace UVC pletivy a tkáněmi živých organismů poměrně větší
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Z NE na PO byl konečně letos poradny letecký den. :mrk
Kupa zajímavé drobote. A z toho většího létali třeba různé druhy Corticeus, Tillus elongatus, Gasterocercus depressirostris, červotoči a další.
IMG20250630001512.jpg
IMG20250630001729.jpg
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Svítil jsem poslední 4 noci (doma). Každá noc byla trochu jiná (teplota, větřík, mraky) a každou noc létal naprosto jiný hmyz. Kamarádům jsem toho nabral docela hodně, např. střevlíčky. Ploštice mimo klopušek a klešťanek vlastně nelétají, takže sám pro sebe vlastně letos ze světla asi nic zatím nemám. Tím pádem byl asi nejzajímavější jeden mlynařík.
Dnešní věčer je zase trochu jiný, liší se proti včerejšku tím, že celé odpoledne fouká výrazně méně, než včera. :think Že by tedy dnes něco zajímavého :D
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Další dva zajímavé večery na obzoru... :mrk
.
Pce.JPG
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Včera jsem to také zkusil, ale po 22. hodině bylo už jen 18°C. A na rozdíl od předchozích nocí to takétak vypadalo - nepřiletělo skoro nic, vypadalo to, jako když svítím v březnu :D . Jediný zajímavější kousek byl druhý mlynařík, kterého ale bohužel moje kočka našla dříve, než já :( .
Dnes má být podle předpovědi o 3 stupně více a zítra dokonce o 8 (ještě ve 23,00 - 25°C :sun )
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Tahle situace nastává během roku jen velmi zřídka.
Na některých místech bude možno - smysluplně - svítit celou noc! :mrk
.
VM.JPG
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Hali+ píše: 02 črc 2025, 11:08 Tahle situace nastává během roku jen velmi zřídka.
Na některých místech bude možno - smysluplně - svítit celou noc! :mrk
Zkusil jsem to i včera, do půlnoci bylo okolo 20°C a byla to teď zatím nejslabší noc. Létalo hodně mravenců a křísů. Jinak v podstatě nic. O půlnoci jsem to zabalil. Brouci skoro vůbec a motýlů minimum. Asi se někde stala chyba :D
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Začíná být hodně suchý vzduch a jemné druhy hmyzu by při dlouhých letech jednoduše vyschly. Je to teď třeba vidět na klešťankách. Přiletí a obvykle na plátně za ten večer velké procento zemře, byť jen sedí pod světlem bez pohybu.
Než na úplně otevřeném prostranství je teď a asi lepší lovit u nějakých okrajů lesů, potoků, řek apod. Ale je to dilema. Když člověka třeba zajímají "dálkoví letci", tak naopak musí do volných prostor a chytat hlavně před bouřkami. Asi nebude mít na plátně úplně černo, když jde po specialitkách, ne po množství...
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Jo už jd teplo a sucho moc dlouho, hmyz přestává být aktivní. Pravd di balím věci na svícení a jdu svítit k rybníku s mokřadem. To jsou momentálně nejlepší biotopy k svícení. Chtělo by to nyní teplý večer s mírným deštíkem, to by pak létalo.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Venku je totální sucho, takové, že se práší i tam, kde jsem včera zaléval.
Přes den tu bylo krásných 36-37°C - dost teplo na nějaký výlet, tak jsem raději dopoledne skoro 3 hodiny sekal zahradu :D .
Teď je 21.20 hod a na teploměru stále ''pouhých'' 29°C . Bezvětří a absolutně jasno.
Světlo už mám pomalu připravené a stále přemýšlím, jestli v téhle Sahaře vůbec něco přiletí. Ještě ve dvě hodiny by mělo být 20°C a do rána minimálně 17°C. Ale když to nezkusím, tak to nezjistím :D
Cerambyx@seznam.cz
Adam

Příspěvek od Adam »

Taky svítím poslední dny pořád. Je to proměnlivé. Někdy skoro ani krovka, jinde je to lepší, ale taky žádná hitparáda. Obvyklá polabská všudybylní čeládka. Kromě jednoho mlynaříka nic, co by stálo za zmínku. Vyrazil jsem i do lesa k vodě, kde to byl festival drábošů, voďáků, střevlíků a komárů, ale nevzal jsem skoro nic.
Sucho je strašný. Dneska mi slunce usušilo všechny ještě zelený ostružiny. Ječmen má skoro měděnou barvu a vzduch je suchý tak, že cestou z práce vidím z okraje Prahy málem i Rosalie na Bezdězu.
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“