Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
karlos

Re: Lov na světlo

Příspěvek od karlos »

Žluté nebo zelené. Zadej si ale do Googlu "chemické světlo" nebo "svítící tyčinky nebo náramky". Vyběhne ti hafo odkazů na nepřeberné množství produktů zejména pro děti nebo pro mládež ve všech možných barvách. Pokud by na to něco lítalo, tak by to byla docela sranda :-)))
https://www.google.com/search?sca_esv=e ... 3&dpr=1.25
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Jj, ty dětské tyčinky znám, ale ty jsou slaboučké. A u rybářů jsem zatím viděl jen bílé a žluté. Ale právě že jsem našel tu silnější modrou(!), tak jsem hledal jaké to má spektrum a nikde nic. Ovšem kdyby na to něco lítalo, tak by to bylo super - váha nula nula nic a svícení až 7 hodin za 55,- Kč. To bych strčil do kapsy u batohu na hory klidně i tři na noc... :chuckle
Nejspíš to fungovat nebude, ale i tak to příští sezónu zkusím. Co kdyby... :mrk
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
karlos

Příspěvek od karlos »

Možná kdybys tomu dal pláštík z nějaké UV folie. Jelikož to všechno funguje na stejném principu, moc tomu nevěřím. Barva nehraje roli, nelítají na to ani komáři.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

No, právě že u svícení spektrum roli hraje, ne že ne. Ale vyhodnotím až vyzkouším. Těch pár kaček do toho investuju.
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
karlos

Příspěvek od karlos »

Jasně, to chápu. Ale viděl jsem několik akcí kde spousta dětí měla na sobě různé náramky, tykadla, hůlky atd. ve všech možných barvách, ale nikde se nikdo neoháněl před žádným hmyzem. Uvidíš... možná to bude někde v ústraní fungovat lépe.
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

:think Tak a už je to tady. Přímo před domem proti UV svícení mi od včera vzniká letecký koridor. Do 14ti dnů by to mělo být vyčištěné a zorané .......
Přílohy
Neratovice-16.11.2024.1.JPG
Neratovice-16.11.2024.2.JPG
Neratovice-16.11.2024.3.JPG
Neratovice-16.11.2024.4.JPG
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

No Ty tedy bereš ten UV výzkum hodně vážně, Vašku, objednat si na to technické služby... :chuckle
A teď si tam necháš vysadit řídký dubový lesík? :)
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Hali+ píše: 16 lis 2024, 09:25 No Ty tedy bereš ten UV výzkum hodně vážně, Vašku... :chuckle
A teď si tam vysadíš řídký dubový lesík? :)
Dělali (dělají) to na 2x. Asi před ? 10ti lety udělali na střídačku 3 čtverce a teď dělají zbylé 3 (ulice je asi 270m na délku).
Pokud to bude stejné, jako minule, tak to teď naprosto vyčistí, zorají a cca. rok nechají ležet. A pak to osází borovicemi a duby. Takže asi tak 5-6 let tu budu mít naprosto volný prostor a ty 2 sloupy s LED lampami od kolejí mi budou svítit přímo do oken :S . Alespoň nebudu muset svítit, když náhodou půjdu v noci třeba na WC :D
zatraceně - to mi zase na plátně budou otravovat piluny, Stenagostusové, mlynaříci atd ..... :mrk

jéééé - poprvé za 55 let vidím z okna jezdit vlaky, právě jeden jel.
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Chápu, že není příjemné, když na barák neustále svítí veřejné osvětlení. Znám to, u táty postavili lampu přímo před okno do ložnice a ani přes veškeré dohady a protesty nešla posunout ani o metr, museli ji postavit přímo tam... Takže dnes usneme jedině se žaluziemi... :S
Ale na druhou stranu, vznikne Ti přímo před barákem disturbance v lesním pásu. Což nemusí být špatné z hlediska entomologie. Podle mě se Ti docela změní spektrum přilétajících druhů. Předpokládám, že Ti příští sezónu doletí Clambus lohsei MEYBOHM, 2004, tak na mě prosím pamatuj s pár kousky. :chuckle Zatím byl v ČR vždy nalezen jen v nějakém disturbančním pásu v lese.
A jistě to nebude jediný druh, který se třeba objeví. Držím palce a pevné nervy s káceči! :mrk
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Hali+ píše: 16 lis 2024, 10:26 Chápu, že není příjemné, když na barák neustále svítí veřejné osvětlení. Znám to, u táty postavili lampu přímo před okno do ložnice a ani přes veškeré dohady a protesty nešla posunout ani o metr, museli ji postavit přímo tam... Takže dnes usneme jedině se žaluziemi... :S
Ale na druhou stranu, vznikne Ti přímo před barákem disturbance v lesním pásu. Což nemusí být špatné z hlediska entomologie. Podle mě se Ti docela změní spektrum přilétajících druhů. Předpokládám, že Ti příští sezónu doletí Clambus lohsei MEYBOHM, 2004, tak na mě prosím pamatuj s pár kousky. :chuckle Zatím byl v ČR vždy nalezen jen v nějakém disturbančním pásu v lese.
A jistě to nebude jediný druh, který se třeba objeví. Držím palce a pevné nervy s káceči! :mrk
Nemyslím veřejné osvětlení - to mám přímo před barákem a nevadí. Myslím ty dva veliké (? asi stometrové) sloupy u kolejí, na kterých je dohromady asi 12 velikých LED reflektorů, co tam loni namontovali místo světel klasických ........ Na fotkách je jeden vidět. Kolega z práce mi říkal, že ta světla jsou vidět i v obci, která je cca. 10-12km od Neratovic
Cerambyx@seznam.cz
Adam

Příspěvek od Adam »

Vašek píše: 16 lis 2024, 08:59 :think Tak a už je to tady. Přímo před domem proti UV svícení mi od včera vzniká letecký koridor. Do 14ti dnů by to mělo být vyčištěné a zorané .......
Venco, nikde žádná vhodně vypadající dutinka?
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Adam píše: 16 lis 2024, 15:08
Vašek píše: 16 lis 2024, 08:59 :think Tak a už je to tady. Přímo před domem proti UV svícení mi od včera vzniká letecký koridor. Do 14ti dnů by to mělo být vyčištěné a zorané .......
Tak to netuším. Řežou až do tmy a dřevo hned nakládají a odvážejí. Jediné, co vidím, že tu ještě leží, je ta veliká borovice, kterou jsem měl přímo před okny. Tu uřízli včera již skoro za tmy a borové dřevo je asi až tolik nezajímá. Duby a pod. nakládají okamžitě po pádu na zem a rozřezání.
A dnes nastoupili okolo 8.00 a ještě teď (16.00) slyším, jak za mnou padají topoly
Cerambyx@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Adam píše: 16 lis 2024, 15:08
A právě teď padl poslední jeřáb muk, ve kterém byl zamotaný kabel od mého internetu. Poslední strom před okny.
Přílohy
Neratovice-16.11.2024.5.JPG
Cerambyx@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Hali+ píše: 16 lis 2024, 10:26 Chápu, že není příjemné, když na barák neustále svítí veřejné osvětlení. Znám to, u táty postavili lampu přímo před okno do ložnice a ani přes veškeré dohady a protesty nešla posunout ani o metr, museli ji postavit přímo tam... Takže dnes usneme jedině se žaluziemi... :S
Názorná ukázka, jak ty drážní ''lampičky'' svítí :D . Fotil jsem to od vrátek, asi tak 2 metry vedle okna.
Přílohy
Neratovice-17.11.2024.5.JPG
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Nezbývá Ti než doufat, že mají špatné spektrum pro hmyz, jinak máš po ptáčkách... :S
Pominu-li to, že to musí být pro lidi bydlící v okolí děsně otravný...
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Hali+ píše: 17 lis 2024, 19:01 Nezbývá Ti než doufat, že mají špatné spektrum pro hmyz, jinak máš po ptáčkách... :S
Pominu-li to, že to musí být pro lidi bydlící v okolí děsně otravný...
No jak se to vezme. Do loňského pozdního podzimu tam byly světla nevím jaká, ale .... na UV světlo mi létalo obrovské množství druhů hmyzu (stepní, písčinné, bažinné, vodní, lesní ....) a já si myslím, že je tyto stožáry stáhly z většího okolí a já je potom UV světlem dotáhl na barák. Letos jsou tam celý rok tato LED. Svítil jsem letos nevím, snad 30x a - množstevně ze všech řádů tak cca. desetina než loni, zajímavý pro mě ani jeden kus, některé druhy (např. Arhopalus rusticus) v podstatě ani jeden, bažinné a stepní druhy snad ani jeden ....... Letošní rok byl pro mě na UV snad nejhorší od základní školy, a to je už sakra dlouho :) . Já si bohužel naopak myslím, že špatná světla jsou pro svícení špatně (?). Uvidíme, co příští rok - budu mít před sebou ''letiště'' a přímý výhled na tyto 2 sloupy bez jakékoliv překážky. V podstatě ideální terén na svícení, tak se nechám rád překvapit a už teď se na to těším :D .
Cerambyx@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Hali+ píše: 16 lis 2024, 10:26 Předpokládám, že Ti příští sezónu doletí Clambus lohsei MEYBOHM, 2004, tak na mě prosím pamatuj s pár kousky. :chuckle Zatím byl v ČR vždy nalezen jen v nějakém disturbančním pásu v lese.
jen se ještě zeptám, jak vypadá Clambus lohsei MEYBOHM, 2004. Toto jméno vůbec nemáme v BIOLIBU a ani GOOOOGLE mi na toto jméno nenajde jedinou fotografii.
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

V podstatě je to takový jakoby tmavší a chlupatější Clambus simsoni. Ale bez hodně dobrého binoklu se Clambidae stejně nedají pořádně určovat, determinační znaky jsou příliš mrňavé. Tak klidně ber všechny, tím se nic nezkazí... :nod
Vůbec se nedivím, že nikde není nafocený. Je prostě mrňavý, lesklý a ještě klenutý, takže pro fotografy ideální objekt. :chuckle Ale hlavně je tady v ČR nalézán prozatím jen velmi vzácně (což u Clambidů v podstatě stejně neznamená vůbec nic o jeho vzácnosti, nikdo je nesbírá).
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Hali+ píše: 17 lis 2024, 20:46 V podstatě je to takový jakoby tmavší a chlupatější Clambus simsoni. Ale bez hodně dobrého binoklu se Clambidae stejně nedají pořádně určovat, determinační znaky jsou příliš mrňavé. Tak klidně ber všechny, tím se nic nezkazí... :nod
Vůbec se nedivím, že nikde není nafocený. Je prostě mrňavý, lesklý a ještě klenutý, takže pro fotografy ideální objekt. :chuckle Ale hlavně je tady v ČR nalézán prozatím jen velmi vzácně (což u Clambidů v podstatě stejně neznamená vůbec nic o jeho vzácnosti, nikdo je nesbírá).
OK, zkusím vzít příští rok vše,o čem si budu myslet, že by to mohl být Clambid :D
Cerambyx@seznam.cz
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Chci pro nadcházející sezónu trochu vylepšit své světelné zdroje. Našel jsem tuto zářivku
https://www.elkam.cz/bl-pl-l-36w-10-4p- ... c-philips/
Mělo by to být stejné světlo jako je v ta malá do montážní lampy, jen zde je trochu větší výkon. Má to sice nestandardní patici, ale dle parametrů by to mělo fungovat i do klasického zářivkového tělesa, které jen upravím pro terénní podmínky. Mám doma nějaké co jsem demontoval při výměně za LED panely. Tak je rozeberu, elektroniku dám do instalační krabice a udělám nové vývody k patici a zásuvce.
Máte s tím někdo zkušenost, jak to svítí a zda je na to slušný přílet? Abych nedělal zbytečnou práci.
Samozřejmě mám další typy světel, včetně BLB úsporek, či směsových výbojek.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“