Cassida píše: ↑13 úno 2023, 19:42
Nevím Hali, ale myslím, že ten článek je úplně mimo naší diskuzi! Píší tam o nějakém "White LED".To má úplně jinou vlnovou délku. Navíc tam jasně píší, že to nemělo vliv na některé skupiny (včetně brouků)! Možná to přilákalo kila komárů navíc. Ale většině tady asi nejde o komáří biomasu

Opakuji - rád bych věděl, o jaké špeky z brouků mohu přijít (bez UV, ne bez "White LED"),...
Jaká "naše diskuze"? Nerozumím, podívej se na název vlákna!
Jsou to z Tvé strany s prominutím už jen opakující se řeči, mlácení prázdné slámy...

Rozdíl mezi námi je v tom, že mě prostě nezajímá přílet komerčních skupin "velkých" brouků... Dej si do souvislosti to co jsem sem už vložil za články a co jsem k nim psal. Brehm et al. (2021) píší, že prokázali ve svých pokusech, že celé čeledi(!) motýlů zajímají jiné typy světel než výbojky. Já zkrátka tvrdím, že to tak funguje i u brouků, jenom to zatím nikdo nesepsal na úrovni čeledí či dokonce druhů. A tady teď máš článek Pawson & Bader (2014), ve kterém prokázali, že jejich LED světlo (u kterého seriózně vložili i spektrální graf, který nám říká, že šlo o UV LED) bylo na hmyz o 48% účinnější než nějaká výbojka. Zůstávat proto "jen" u výbojek mi nepřijde smysluplné. A nejsou jen UV LED (různých typů!), dnes jsou i katodové UV trubice, UV zářivky atd. atd., mraky různých variant svícení, nad kterými zatím nikdo seriózně nebádal.
Čímž je myslím zcela jasně řečeno, že jsou nejspíš celé skupiny hmyzáků, které na výbojku nelétají, nebo jen výjimečně. Mají-li možnost raději letět na jiný typ světla, tak letí tam. A na UV prostě nelétají jen brouci. Brouci zkrátka nejsou středobodem vesmíru

byť si to tu všichni občas myslíme. Chodí sem (doufám!) i sběratelé motýlů a dalších skupin, ne?
Víš, tyhlety teoretické řeči mě tady maximálně tak vytáčí, protože se bavím s někým, kdo to v praxi porovnávat nezkouší a jen si mele svou... Postavil jsi někdy v noci několik pláten vedle sebe a dal na ně zároveň(!) různé typy světel na porovnání? A vyhodnocoval jsi to statisticky? Ono totiž nelze porovnávat dřívější lovy na UV se současnými, protože hmyzu dnes ubylo celkově. Abys to porovnal, musí se to dělat zároveň. Pokud máš nějakou statistiku, tak ji prostě publikuj a budeš první.