Tady má být zataženo, stejná teplota jako včera a o dešti mi předpověď neříká vůbec nic (snad nelže ). A od zítra má být celý týden pod 20°C, někdy i ve dne. Takže devátá rozhodne a možná to zkusím také. Je to taková pohodička - koukám na televizi a občas se tam zajdu podívat
ad hali+ minulý týden dusno před hořkou, rozsvítil jsem už 19.30, bylo šero, spousta kuliček, tak jsem se těšil na Clambuse, ale vše cryptophagidi- Episthemus. Asi C.simpsoni nestačí zahrady a chce les.
Dnes to opět nevypadá s teplotami zle. Je i po deštích, takže by mohlo být ještě pár dní i relativně vlhčeji, než to slunce vypraží.
Ovšem už od začátku prázdnin létají piluny (což bylo dříve obvyklé až v srpnu!), tak bych velké zázraky v příletu teď asi neočekával. Možná zase až v září. No ale i tak by se mohly nějaké pěkné jednotlivosti na plátnech ukázat, zvláště budete-li mít možnost za vyšších teplot rozsvítit ve vyšších polohách.
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Ale jo, přílety budou, myslím to ale z hlediska druhové zajímavosti ne počtu kusů.
Přes "sezónu pilun" jsou v nížinách obvykle jen opakující se šunty, nějaká zajímavost jen hodně ojediněle...
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Tady je teď zataženo. 32°C, asi dost nízký tlak - o půlnoci má být ještě okolo 22°C. Podobné teploty tu mají být v noci až příští středu (ale to má být jasno). Zatím ale docela fouká, ale podle předpovědi to má cca za hodinu ustat.
Takže to chci zkusit, včera okolo lampy u sousedů létalo nezvykle docela dost hmyzu
zkusil jsem balkon . v 21 hod bylo pod mrakem, skoro bezvetri, 25 st. prvni kontrola 22 hod. asi 20 brouku - drobotina pro prudka ... v 23 kontrola c.2. tri druhy beznych strevlicku, nejaka drobot, harmonie a stovky mravencu ....
Včera jsem také rozsvítil jen na balkóně (24-22°C) a jen na 2x2 katodové trubičky (blbnul mi měnič na zářivky).
Přilétali "Průdkovci" a z toho zajímavějšího pár potemníků typu "Cynaeus angustus & spol.", červotočů a tak. Ale jen jednotlivosti.
Žádní voďáci (!), žádné klešťanky, ale dost Harmonií a různých chrostíků a můrek.
U nás se před zapnutím světel skoro vyjasnilo. Od 21.00 do cca 23.00 hmyz létal, ale většinou jiné řády, než mě zajímají - hlavně mravenci a také veliké množství klešťanek. Pak se ale znovu zatáhlo a začal neobvykle masivní přílet střevlíků, hodně skromný odhad je minimálně 20 druhů, některé i po desítkách kusů. A i po jedné hodině stále přilétaly další kusy i druhy. No a pak začalo trochu pršet, tak jsem to sbalil.
Z tesaříků jen 3 běžné druhy - piluna, Spondylis a Arhopalus, ploštice mimo klešťanek vůbec. Z toho, co jsem schopný na místě determinovat, byl asi nejlepší drabčík sršní Velleius dilatatus, jeden Chlaenius tristis, 3 ks Dolichus halensis. Pro mě do sbírky ale tentokrát zcela vyjímečně vůbec nic.
jak to tak čtu, má Vašek asi nejlepší lokalitu na cvičení u baráku. Pokud si to Vašku píšeš , docela by mně zajímalo , co ti za ty roky přiletělo. Klidně poskytnu svůj seznam. Připadá mi, že druhově to bude podobné, ale budou různé počty kusů. Např. jmenovaný Dolichus u mně 1 ex. za ty roky, ale možná více vodňáků. Stačil by seznam druhů a třeba to dát do tabulky vedle sebe.
1) Vašek hlavně bydlí v jednom z nejteplejších míst v Polabí (necelých 170 m n.m.)! Navíc blízko v dosahu Labe, které určitě vyrovnává případné drobné teplotní výkyvy.
2) Také je díky tomu v jednom z hlavních migračních koridorů v oblasti Čech, viz třeba náš článek o Dryptě - https://www.entolisty.cz/wp-content/upl ... novsky.pdf Je to jako by natáhl síť prostředkem dálnice.
3) Jeho aparatura má velmi solidní výkon (=W) a zřejmě se trefil při jejím výběru i do vhodného spektra.
4) Asi má dosahu UV lampy zachovalé biotopy pestrého charakteru, byť třebas jen menší fragmenty.
5) Vašek svítí systematicky, pravidelně. Čímž se nastřádají vzácnější nálezy, v průběhu času. U jednorázových svícení na nějaké lokalitě nemůže docházet k efektu tzv. "Methylalkoholické hůrky" (Ostraváci pojem Jirky Vávry znají ).
marion píše: ↑15 črc 2022, 07:13
jak to tak čtu, má Vašek asi nejlepší lokalitu na cvičení u baráku. Pokud si to Vašku píšeš , docela by mně zajímalo , co ti za ty roky přiletělo. Klidně poskytnu svůj seznam. Připadá mi, že druhově to bude podobné, ale budou různé počty kusů. Např. jmenovaný Dolichus u mně 1 ex. za ty roky, ale možná více vodňáků. Stačil by seznam druhů a třeba to dát do tabulky vedle sebe.
No kdysi, asi před 20-30ti lety mě napadlo si psát seznam druhů nejen z UV - zachycených na mém pozemku (cca. 900m2), ale toto nadšení mě po roce opustilo . Hodně dobré druhy létaly a létají i teď, je ale zajímavé, že neustále přibývají jiné - možná postupnou změnou klimatu (?)
Dolichuse jsem vůbec neznal. Ale kdysi dávno, jen jedinou noc (svítil jsem den před i den po) mi nalétal doslova masově. A potom hodně dlouho ani jeden. Až před pár lety jeden kus, loni ve 2 nocích (ne 2 dny po sobě) přiletělo asi 10 kusů a letos zatím 3 kusy
Hali+ píše: ↑15 črc 2022, 09:29
1) Vašek hlavně bydlí v jednom z nejteplejších míst v Polabí (necelých 170 m n.m.)! Navíc blízko v dosahu Labe, které určitě vyrovnává případné drobné teplotní výkyvy.
2) Také je díky tomu v jednom z hlavních migračních koridorů v oblasti Čech, viz třeba náš článek o Dryptě - https://www.entolisty.cz/wp-content/upl ... novsky.pdf Je to jako by natáhl síť prostředkem dálnice.
3) Jeho aparatura má velmi solidní výkon (=W) a zřejmě se trefil při jejím výběru i do vhodného spektra.
4) Asi má dosahu UV lampy zachovalé biotopy pestrého charakteru, byť třebas jen menší fragmenty.
5) Vašek svítí systematicky, pravidelně. Čímž se nastřádají vzácnější nálezy, v průběhu času. U jednorázových svícení na nějaké lokalitě nemůže docházet k efektu tzv. "Methylalkoholické hůrky" (Ostraváci pojem Jirky Vávry znají ).
1,2) naprosto souhlasím
3) trefa do této trubice mi trvala zhruba 25 let , zkoušel jsem dříve lovit na kdeco. Touto trubicí se množství zvýšilo několikanásobně a i skladba druhů se výrazně změnila.
4) nevím, jaká vzdálenost je ´´dosah´´, ale je to tak. Je tu v okolí velké množství různých biotopů.
5) Souhlas. Svítím přímo doma, rozhodnout se můžu kdykoliv okolo 20.00-21.00, u plátna většinou nestojím a dělám si něco jiného doma a občas tam zajdu na kontrolu. Tím pádem ani nejsem nijak ovlivněný délkou svícení a sbalím to kdy chci. Zde mě ovlivňuje pouze vstávání do zaměstnání . Znám i hodně naprosto plonkových dnů, ale znám i hodně dobrých svícení. A letos je to většinou to dobré, ta předminulá neděle dokonce asi vůbec nejlepší ze všech zpětně. Když se mi chce, klidně to rozsvítím třeba 3 noci po sobě. Trochu jsem přemýšlel o včerejšku, ale večer přišla bouřka a docela mega déšť. A podle předpovědi je další šance asi až na konci týdne. Ale v tom mám tu výhodu - můžu se rozhodnou kdykoliv a rozbalené to mám cca za 5 minu
Nikdo tu teď o svícení nic nepíše, tak zase něco přidám. Od poslední mojí zprávy jsem svítil 2x a nestálo to vůbec za nic. No a pak včera .... Píšu si s místním kolegou a ráno jsem mu psal výsledek včerejška. Snad mu nebude vadit, že sem dám část textu, aby jsem to nemusel celé vypisovat.
Bylo vedro, jasno a dusno, ale večer se totálně zatáhlo a vůbec nefoukalo. Poprvé rozsvítil všechny světla najednou – všechny 4 trubice. Ve 21 hodin bylo 29°C.
Trefil jsem druhý letošní masakr. Na množství hmyzu skoro stejně, jako před pár týdny, spektrum druhů jiné. Zhasínal jsem ve čtvrt na dvě a litoval, že dnes musím do práce. Jinak by jsem asi svítil do rána. Z jiného hmyzu létalo – obrovská kvanta různých křísů, velké množství kobylek několika druhů (nejvíc ale těch největších), nečekaně asi 10 kusů velkých sarančí (asi 2 druhy), včely a vosičky, sršně. Z motýlů 3 druhy lišajů, asi 2 druhy přástevníků + další všechno možné. Ploštice – když odhadnu počet druhů včetně klopušek, které neberu, tak to odhaduji na cca 40 druhů. Z toho nejlepší jsou 4 ks nového druhu pro ČR Halyomorpha halys. Ploštic mám pro sebe dost plnou lahvičku. Brouci – jednoznačně vedli střevlíci, odvážím se tipnout stovky kusů a i lepší druhy. Co dám z hlavy – Dolichus, Lasiotrechus discus (dnes myslím ? Blemus), Polistichus connexus. Tesaříků málo, jen asi 6 druhů. Kovaříci tentokrát ani jeden kus, potemníků 5-6 druhů …….
No prostě se mi povedlo něco, co jsem ani nečekal – a letos podruhé.
Hali tu o kousek zpět píše o tom, že teď nic moc létat asi nebude. Ploštice mívají v létě dost výraznou pauzu a pak začně ke konci léta jakási druhá sezóna. Ale podle toho, co včera přiletělo, si myslím, že ta sezóna letos začala o hodně dříve. Možná už skončily piluny, protože včera nepřiletěla ani jedna a to týden před tím létaly ve velkém.
Včera jsem svítil také - kousek od Žehusic (6058), plátno vcelku zaplněné, ale brouků málo a z toho co by mě zajímalo nic moc. Jednoznačně nejlepší byl Pseudotomoderus compressicollis, kterých v Čechách zatím asi moc chyceno nebylo - vím o prvonálezu z Kutnohorska a jednom nálezu z Pardubicka.
Venco, co to máš za trubice? Mně tu o kousek od tebe lítá plus minus v základu to stejný, ale fakt jen v základu. Buď chodím na blbá místa, nebo mám ne tak dobrý zdroj. Třeba po plošticích ti koukám cíleně a kromě klopušek a všudypřítomně vypadajících ruderálních šuntů skoro nelétají. Včera jsem ti sezobnul jednu.
Na trubice jsem teď dostal několik dotazů, třeba Adamův je dnes druhý.
Vložím sem odkaz na 120cm a na 60cm. Už mám dvě svítidla 120cm jednotrubicová a teď jsem si doplnil jedno 60cm dvoutrubicové, které když se mi to nechce rozbalovat venku, zavěsím uvnitř špaletového okna (které jsem důkladně zvenku utěsnil ) a celá operace je zasunout vidlici do zásuvky. Bez plátna čí čehokoliv jiného a hmyz sedá na sklo nebo na okenní plech. A funguje to úplně stejně dobře.
Odkazy jsou na obě trubice a je tam uvedeno vše, včetně EANu a kódu výrobce. Obě jsou u nás skladem, ale podle kódu je můžete sehnat asi kdekoliv jinde.
Jen doplním - nevím jestli je to pravda, ale zkoušel jsem svítidla s plastovým krytem na trubice (originál u svítidla) a s krytem to nějak nefunguje. Zkoušel jsem to tak několikrát, a výsledek byl vždy skoro stejný - špatný. Takže už léta používám svítidlo bez krytu, tedy s volnými trubicemi
Adam píše: ↑26 črc 2022, 18:09
Venco, co to máš za trubice? Mně tu o kousek od tebe lítá plus minus v základu to stejný, ale fakt jen v základu. Buď chodím na blbá místa, nebo mám ne tak dobrý zdroj. Třeba po plošticích ti koukám cíleně a kromě klopušek a všudypřítomně vypadajících ruderálních šuntů skoro nelétají. Včera jsem ti sezobnul jednu.
Ploštice létají většinou dost málo a po málo kusech. Vyjímkou jsou klopušky, které někdy létají ve velkém, ale tato obrovská čeleď ploštic mě moc nezajímá a beru jen okrajově. No a to samé klešťanky, které mě také až tak moc nezajímají.
Včerejší nálet byl jak v počtu druhů tak v počtu kusů vyjímečný a za cca 15-20 let, co je dělám, jsem nic podobného nezažil. Ani zdaleka podobného.
Vašku, ty trubice co jsi uváděl mají ale obě netradiční napětí. Navíc každá jiné (59 a 103 V). To u toho používáš nějaké speciální měniče? Nebo jak to funguje?
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)