Zde je na ní odkaz:
https://www.elfetex.cz/10-026-124-phili ... 08-tl-d-uv
Tož pod toto se mohu plně podepsat Adame!Adam píše: ↑21 čer 2022, 19:44 ... pozoruju výrazné snížení počtu přiletujícího hmyzu. Nepřičítám to ani tak fyzickému zániku biotopů, ..., ale spíš narušení krajiny ve smyslu fragmentace a přerušení letových možností. Jsem asi 500m vzdušnou čarou od typické středopolabské borové doubravy a hodně ubylo lesních druhů. Dřív jsem míval na pravidelně na plátně různé Wanachie, Aulonia, Spondylis, Acanthocinus grieus apod., a to dnes lítá úplně jednotlivě, pokud vůbec. Evidentně dálkoví letci (hlavně mokřadní druhy) zmizely úplně.
...
Na lokaliťáky píšu už léta odkdy dokdy jsem na UV chytal a jaká při tom byla teplota. Za večer mám třeba dva až tři typy lokalitních štítků, obvykle po hodinách (a brouky odděluji v terénu do samostatných ampulek podle toho času). Přímo na plátně mám i teploměr. Teď ale začínám uvažovat, že by to asi chtělo i nějaký vlhkoměr...Adam píše: ↑21 čer 2022, 19:44 ...
P.S. Už nějakou dobu se snažím na lokaliťáky psát čas, od kdy do kdy jsem svítil, a teplotu. Nově přidám i vlnovou délku světla, tlak v hPa a nějaké general weather conditions. Třeba v tom za dalších 20 let vypozoruju nějakou zákonitost pro naše zeměpisné krajiny. Bylo by fajn, kdyby nás to dělalo víc.
Je super, že se tomu věnuješ. Nikdo nemáme žádná "hmatatelná" data. Výzkumy s UV jsou stále v plenkách. Ale všichni co se tomu věnujeme dlouho zjišťujeme, že se teď něco s hmyzem děje. Jen nevíme co přesně a proč, faktorů je příliš mnoho. Nejmarkantněji si to člověk uvědomí, když rozsvítí někde "na jihu" a vidí "normální" přílet. A obvykle mu z toho množství a pestrosti spadne brada...bozapetr píše: ↑21 čer 2022, 12:43 ja zkusenosti nemam, milane. svitim jen na balkone. 7 let. nemuzu zhodnotit presne, jestli se zmenily letove koridory brouku tim, ze stromy povyrostly, ze zastaveli posledni volna mista domy. litaji mi tu druhy s vazbou na dub nebo jilm. tyhle stromy mam od domu 200 m a jeste k tomu na druhe strane. Jen jsem v prispevku psal, ze u nas sviceni bylo o vikendu s vysledky skoro nulovymi. Me znalosti jsou minimalni. sleduju teplotu, jestli fouka, jestli je/neni mesic. to ostatní je pro me zahadou.... ale bavi me to, je to pro me zpestreni v lovu a tesim se z kazdeho noveho druhu pro balkon at je to druh bezny nebo vzacny. ale pochopit tu ,,chemii,, kdy ano a kdy ne neumim ... diky za tve / vase postrehy![]()
Hoj Vašku! Dneska by to asi někde šlo, i tady u nás v Polabí (viz obrázek). Ale bohužel nemám čas někam jet. Snad časově zvládnu rozsvítit aspoň na balkóně, ale kdo ví, poslední dobou nějak nevím co dřív...Vašek píše: ↑22 čer 2022, 18:43 Chystá se dnes někdo svítit? Já to možná po úspěšné neděli zkusím. Dnes je trochu jiné počasí - na teploměru mám teď ještě asi 27°C, není jasno, obloha je lehce podmračená a když jsem venku, cítím se nějak ´´podivně´´, asi je něco s tlakem. Podle předpovědi má být ještě okolo 22.00 okolo 20ti stupňů. Tak jestli se během hodiny počasí výrazně nezmění (zapínám trubice ještě za světla), tak to zkusím rozsvítit.
Každé svícení je jiné, vždy to souvisí s aktuálními "parametry" kolem plátna. Bohužel je stále hodně proměnných, takže se dá těžko odhadovat, který večer bude dobrý. Velice záleží i na lokalitě, protože jak už jsem psal výše, dálkových a "středně vzdálenostních" letců výrazně ubylo. Tudíž většinou lovíme jen to co je v nejbližším okolí. Je-li tedy nejbližší biotop mizerný, nelze očekávat úspěchy ani při vhodné teplotě vzduchu. Pak lze spoléhat jen na zcela náhodné (a vzácné) dálkové letce, ale těch se za jedno svícení vůbec nemusíme dočkat...Vašek píše: ↑22 čer 2022, 22:43 Dnešek je hodně odlišný od neděle. Hmyzu hodně, ale dost jiná skladba druhů. Hojně 4 druhy běžných tesaříků, hrobaříci, chroustek letní a Serica brunnea, motýlů hodně málo (z větších asi jen 3 druhy lišajů), ploštice dnes vůbec. Početně jednoznačně vedou křísy. Takže dnes prozatím vyhrává chroust mlynařík, kterého objevila moje hlídkující kočka a chtěla ho sníst.
Neumím to určitě vyčíslit na metry. Ale dřív jsem byl zvyklý, že vlaštovky létaly tak vysoko, že skoro ani nebyly v té výšce vidět. Dneska létají jen kousek nad paneláky, nebo dokonce mezi panelákama. O vztahu k hmyzu tím samozřejmě jen spekuluju, nemám to ničím podložené. Proto by mě zajímala odpověď nějakého ptáčkaře, proč tomu tak je, jestli nad tím třeba někdo nebádá a tak.Matěj Čermák píše: ↑23 čer 2022, 13:18 Jen pro představu, jakou cca výškou je definován vyšší letový koridor?
U nás na sídlišti (Bohnice), létají rorýsy pořád početně a to "dost vysoko" (minimálně desítky metrů) nad panelovými domy (opět min 20m vysokými).
Tím vůbec nezpochybňuji fakt o dramatickém úbytku hmyzu.