Lékárenský benzín na odmašťování brouků
-
borůvka 2
Lékárenský benzín na odmašťování brouků
V lékárnách je teď neskutečně drahý, vymlouvají se na zvýšení daní... do vlastní lahvičky 300 ml vychází na 120 - 150 Kč ! Jestli ho někdo sháníte za dobrou cenu, tak firma Verkon v Praze 9, Vysočany, K Žižkovu 11/640 ho tam ve své prodejně prodává 5 l za 605 Kč. Mají ho i v litrovkách. Jediný háček je v tom, že chemikálie prodávají jen na ŽL.
-
ivo
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lékárenský benzín na odmašťování brouků
Nevi nekdo,kde nejlepe koupit lekarensky benzin?
-
pachylister
Ahoj Ivo,
My jsme loni na podzim kupovali lékařský benzín tady:
https://www.verkon.cz/laboratorni-chemi ... pismeno/b/
2 litry (balení nikoliv ve skle, jak tam mají na fotce, ale v plechovce po 1 litru, což bylo lepší pro přepravu) stály i s poštovným 523 Kč ( 1 litr tedy pod 200 Kč - poštovné bylo asi 120-160 Kč - už si nepamatuji), teď ale tam cenu a dostupnost nemají uvedenu - jenom nutný kontakt (tak počítej, že bude asi o něco dražší)
Ale cena je to pořád dobrá (tady v místní zelené lékarně Lemon stojí 50 ml už 85 Kč ! = na 1 litr to vychází 1700,-Kč - to z toho člověk opravdu zezelená
)
Je tam ale zádrhel - jak píše nahoře kolega Borůvka 2,.. bylo to na povinný živnostenský list
, myslím, že si s tím poradíš...
My jsme loni na podzim kupovali lékařský benzín tady:
https://www.verkon.cz/laboratorni-chemi ... pismeno/b/
2 litry (balení nikoliv ve skle, jak tam mají na fotce, ale v plechovce po 1 litru, což bylo lepší pro přepravu) stály i s poštovným 523 Kč ( 1 litr tedy pod 200 Kč - poštovné bylo asi 120-160 Kč - už si nepamatuji), teď ale tam cenu a dostupnost nemají uvedenu - jenom nutný kontakt (tak počítej, že bude asi o něco dražší)
Ale cena je to pořád dobrá (tady v místní zelené lékarně Lemon stojí 50 ml už 85 Kč ! = na 1 litr to vychází 1700,-Kč - to z toho člověk opravdu zezelená
Je tam ale zádrhel - jak píše nahoře kolega Borůvka 2,.. bylo to na povinný živnostenský list
- Cassida
Na odmašťování brouků je lékařský benzín zbytečný přepych! Prakticky identickou službu udělá ten z drogerie! Na odmašťování brouků je dle mých zkušeností čistý víc než dost,...
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
-
ivo
- Kontaktovat uživatele:
Diky obema za odpoved.
- aphodius
To nikomu nedoporučuju - dle zkušenosti několika kolegů benzín z drogerie v broucích zanechává kapalné chemikálie olejnaté konzistence, které pak způsobují zkřehnutí až rozpad preparátů nebo minimálně změny barvy. Jedině čistý benzín je OK. Když jsem ještě sbíral brouky, kupoval jsem ho v kovových kanystrech á 10 l za 500,-Kč přímo od výrobce TAMDA OIL. Nevím ale, jestli ta firma ještě funguje.Cassida píše: 27 dub 2022, 16:30 Na odmašťování brouků je lékařský benzín zbytečný přepych! Prakticky identickou službu udělá ten z drogerie! Na odmašťování brouků je dle mých zkušeností čistý víc než dost,...
-
marion
toto jsem napsal před 6 lety-asi to bude stejné
rok 2016marion píše: 04 pro 2016, 18:44Kolega kupoval decku benzínu v lekárně a stála cca 20 Kč (čísla si vymýšlím, poměry by však měly odpovídat), zajímal se se proč, když litr stojí taky 20 Kč a bylo mi vysvětleno že benzín 2 Kč, lahvička 3 Kč a nalití 15 Kč, ale celý litr mu dle nějakých předpisů nemohou (nebo nechtěli?) prodat. Bylo to před pár lety a docela mně to rozveselilo. (Taky mi to připomnělo, když jsem chtěl opravit v počítači CD mechaniku, to aby zjistili co tomu je-bez záruky, že to půjde opravit - 500 Kč, nové mechanika 600 Kč).ivo píše:A co toto na odmastovani brouku?benzinovy cistic z drogerie.
Ma nekdo zkusenost?Kupoval jsem benzin v lekarne,a tento je mnohem levnejsi.
marion píše: 23 pro 2016, 08:43 Zapomněl jsem na to, aktuální cena lékařského benzínu v naší lékárně je 93 Kč za 900 ml.
- Cassida
Já mám jiné zkušenosti Afouši. Nikdy se mi nic nerozpadlo a mám výborné zkušenosti třeba s čištěním svižníků (což jsou celkem křehcí brouci). Žádné změny barvy! Zkřehnutí preparátů způsobuje prakticky každé rozpouštědlo - o tom už se tu debaty vedly (je to obecně tím vysušením). Samozřejmě je lepší, čím je chemikálie čistší. Ale techničák z plechovky (konkrétně od výrobce Severochema) mně funguje 
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
- kutilka
- Kontaktovat uživatele:
Já používám fabrický technický benzín, perou se s ním součástky před montáží - a bez problémů...
Makrofotografie hmyzu.
http://blizka-setkani.webnode.cz/ https://www.flickr.com/photos/close_encounters/
http://blizka-setkani.webnode.cz/ https://www.flickr.com/photos/close_encounters/
-
pachylister
Dane to zkřehnutí může být způsobeno i lékařským benzínem, ale s tím zbytkovým olejem máš pravdu. Nemaje lékařského benzínu, použil jsem před drahnou dobou také technický benzín. Preparát relativně odmastí, to je pravda, ale na některých kusech zůstávají mastné olejnaté skvrny a ta trvalá změna barvy se také projevila. Stav se nemění ani po následném přečištění v lékařském benzínu. Toto určitě zamrzí. Rozhodně bych v techničáku nekoupal světlé Saperdy.aphodius píše: 28 dub 2022, 03:13To nikomu nedoporučuju - dle zkušenosti několika kolegů benzín z drogerie v broucích zanechává kapalné chemikálie olejnaté konzistence, které pak způsobují zkřehnutí až rozpad preparátů nebo minimálně změny barvy. Jedině čistý benzín je OK. Když jsem ještě sbíral brouky, kupoval jsem ho v kovových kanystrech á 10 l za 500,-Kč přímo od výrobce TAMDA OIL. Nevím ale, jestli ta firma ještě funguje.Cassida píše: 27 dub 2022, 16:30 Na odmašťování brouků je lékařský benzín zbytečný přepych! Prakticky identickou službu udělá ten z drogerie! Na odmašťování brouků je dle mých zkušeností čistý víc než dost,...
Je na každém, jak se rozhodne se svou sbírkou naložit, ale pro mne je každý vypreparovaný ex. hodně cenný (byť i kus od druhu velmi hojného), ne kvůli samotným broukům...ale pro stav páteře a zraku, vynaložený čas je třešničkou na dortu.
- Cassida
Kdo tvrdí, že techničák mění barvu brouků, nahoďte sem KONKRÉTNÍ druhy, které jste tím "zkazili". Schválně se to budu snažit vyzkoušet,...
-
pachylister
Martine radši to nezkoušej, ta změna barvy neznamená, že se jedna barva změní ve druhouCassida píše: 12 kvě 2022, 22:07 Kdo tvrdí, že techničák mění barvu brouků, nahoďte sem KONKRÉTNÍ druhy, které jste tím "zkazili". Schválně se to budu snažit vyzkoušet,...
Ale ta olejnatá složka třeba zprůhlednila krovky Trichiů - zmizela ta žlutooranžová, krovky mastně zhnědly a prosvítají křídla
U druhů jako jsou výše zmíněné Saperdy mohou ztmavnout světlé šupinky a ze světlé octopunctaty máš rázem šedivou. atd....
Tak to bylo myšleno
Nevím, byl to benzín z drogerie, ty máš ze Severochemy třeba jiný a taky se to nestalo u VŠECH odmašťovaných preparátů..jenom sem tam některý -prostě to nečekáš
Taky možná, že se do těch brouků koupaných v techničáku z drogerie, kvůli tomu zbytkovému oleji nikdy nedají rušníci - to by byla výhoda.
-
ivo
- Kontaktovat uživatele:
Tak se mi podaril u nas v lekarne sehnat lekarensky benzin,a to i bez zivnostenskeho listu. 
-
borůvka 2
Ale kolik za kolik ? V lékárnách je hodně drahý.ivo píše: 14 kvě 2022, 08:02 Tak se mi podaril u nas v lekarne sehnat lekarensky benzin,a to i bez zivnostenskeho listu.![]()
-
ivo
- Kontaktovat uživatele:
- aphodius
Zdar Martine,Cassida píše: 12 kvě 2022, 22:07 Kdo tvrdí, že techničák mění barvu brouků, nahoďte sem KONKRÉTNÍ druhy, které jste tím "zkazili". Schválně se to budu snažit vyzkoušet,...
měl jsem zkušenost z mládí, kdy jsem použil technický benzín z drogerie tuším z Lachemy, který v broucích jako je piluna nebo hrobaříci zanechal spoustu lehkého ropného oleje, který už se z těch brouků nikdy nešlo vytáhnout. U piluny to mělo efekt celkového ztmavnutí exemplářů a trvalého, nepřirozeného mastného lesku, u hrobařů to totálně změnilo původní oranžovou barvu na hnědou a - jak píše Aleš - zprůhlednilo jim to krovky. Totéž u některých hnojníků. Po této zkušenosti jsem začal používat lékařský benzín, a problémy už nebyly. Některé preparáty jsem musel v petričkách luhovat i 48 hodin, přičemž jsem musel benzín několikrát vyměnit (jakmile jsem viděl, že zežloutl), aby na broucích a na papírových štítcích nebyl mastný film. Spotřeboval jsem ročně asi 15 litrů lékařského benzínu. Kupoval jsem ho, jak jsem napsal, u Tamda Oil, který ho velkoobchodně dodával i do všech lékaren v ČR.
- Cassida
Chápu co píšete, ale mám pocit, že to je již minulostí. Ta olejovitá složka je určitě v "benzínovém čistidle" (nebo jak se to jmenuje). V drogeriích obvykle v plechovkách hned vedle benzínu. To je samozřejmě srágora. Ale ten benzín (čistej techničák) podle mě fakt nic takového neobsahuje. Zkuste si koupit současnou plechovku! Nic z toho co tady bylo popsáno se mi nikdy nestalo! Žádné tmavnutí, žádné změny barev,... Nechci nikoho přesvědčovat, ale fakt mi to přijde divný.
- aphodius
Možná současný výrobce změnil složení, těžko říct. Pokud bych však ještě sbíral brouky, raději bych to neriskoval a sázel bych na jistotu - čistý "lékařský".
P.S.: ptal se mě kolega, jak jsem ten benzín v petričkách vyměňoval. Jednoduše: odsál jsem ho velikou injekční stříkačkou a stejnou stříkačkou jsem postupně doplnil nový.
P.S.: ptal se mě kolega, jak jsem ten benzín v petričkách vyměňoval. Jednoduše: odsál jsem ho velikou injekční stříkačkou a stejnou stříkačkou jsem postupně doplnil nový.
- LeChat
Zdravím,
má někdo zkušenost s tím, že mu čistý lékařský benzín rozvlhčí úplně vysušené brouky?
První jsem si myslel, že nám v nemocnici benzín něčím ředí, ale když jsem koupil benzín od jiné firmy, stalo se po několika dnech to samé. Rozvlhčení není úplné, ale rozhodně ne zanedbatelné, u menších druhů již po 3 dnech jde skoro volně hýbat tykadly. Má někdo nápad, čím by to mohlo být?
má někdo zkušenost s tím, že mu čistý lékařský benzín rozvlhčí úplně vysušené brouky?
První jsem si myslel, že nám v nemocnici benzín něčím ředí, ale když jsem koupil benzín od jiné firmy, stalo se po několika dnech to samé. Rozvlhčení není úplné, ale rozhodně ne zanedbatelné, u menších druhů již po 3 dnech jde skoro volně hýbat tykadly. Má někdo nápad, čím by to mohlo být?
- aphodius
To se mi nikdy nestalo. Byli ti brouci vysušení úplně? Nebyli ještě částečně zavodnění?