Lov na světlo
-
teuchestes
- Hali+
Re: Lov na světlo
Zkoušel třebas někdo na balkóně tohle brutální světlo??
.
https://world.cplfabbrika.com/50w-uv-led.html
.
https://world.cplfabbrika.com/50w-uv-led.html
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
-
teuchestes
Tento rok sme s podobným svetlom asi slabším ,ale mali sme 4 ks.dá sa povedat ze celkom na to lietalo dosť chrobákov.Motýlov bolo málo .Ale svietil som s tým len raz tak sa to ťažko posudzuje.
Ja radšej pouźívam svetlo ktoré svieti všetkými smermi ,na plátno aj do lesa. Toto je dosť neprakticke.
Ja radšej pouźívam svetlo ktoré svieti všetkými smermi ,na plátno aj do lesa. Toto je dosť neprakticke.
- Hali+
No jak se to vezme, nepraktické... Potřebuješ přílet na plátno, tak to svítí na plátno a ne entomologovi do xichtu.teuchestes píše: ↑24 srp 2026, 11:32 Tento rok sme s podobným svetlom asi slabším ,ale mali sme 4 ks.dá sa povedat ze celkom na to lietalo dosť chrobákov.Motýlov bolo málo .Ale svietil som s tým len raz tak sa to ťažko posudzuje.
Ano, na motýly to není, protože to má striktní vyzařování UV ve 365 nm a motýli potřebují na rozdíl od brouků ještě vyzařování složky modrozeleného světla. Proto by to mělo být vhodné především na brouky.
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- Hali+
- Hali+
Tož jsem si konečně pořídil "LepiLED Maxi Switch", předevčírem mi to doputovalo z Německa...
- UV režim (na brouky) - 6,5W (zářivý tok 0,59W), odhad výdrže při napájení z powerbanky "Swissten model 22013932" - 10hodin a 15minut
- kombinovaný režim (na motýly) - 13W (zářivý tok 1,34W), odhad výdrže při napájení z powerbanky "Swissten model 22013932" - 5hodin a 10minut
Tři zajímavosti:
- hmotnost "LepiLED Maxi Switch" (410g) + "Swissten model 22013932" (395g) je celkem 805 gramů [i když velmi doporučuji přidat do sestavy kvůli zraku ještě i pracovní brýle, např. atestované "DeWALT DPG82-11D" (80g)]
- jak "LepiLED Maxi Switch" tak i powerbanka "Swissten model 22013932" smějí bez problémů do letadla.
- powerbanka "Swissten model 22013932" umí režim rychlonabíjení, tj. z 0% na 100% za cca 1 hodinu a 25 minut
. .
Dnes večer budu mít možná na hodně dlouho poslední možnost to vyzkoušet a porovnat proti UV zářivkám... Snad nebude pršet...
- UV režim (na brouky) - 6,5W (zářivý tok 0,59W), odhad výdrže při napájení z powerbanky "Swissten model 22013932" - 10hodin a 15minut
- kombinovaný režim (na motýly) - 13W (zářivý tok 1,34W), odhad výdrže při napájení z powerbanky "Swissten model 22013932" - 5hodin a 10minut
Tři zajímavosti:
- hmotnost "LepiLED Maxi Switch" (410g) + "Swissten model 22013932" (395g) je celkem 805 gramů [i když velmi doporučuji přidat do sestavy kvůli zraku ještě i pracovní brýle, např. atestované "DeWALT DPG82-11D" (80g)]
- jak "LepiLED Maxi Switch" tak i powerbanka "Swissten model 22013932" smějí bez problémů do letadla.
- powerbanka "Swissten model 22013932" umí režim rychlonabíjení, tj. z 0% na 100% za cca 1 hodinu a 25 minut
. .
Dnes večer budu mít možná na hodně dlouho poslední možnost to vyzkoušet a porovnat proti UV zářivkám... Snad nebude pršet...
-
marion
Zaujala mně jedna věc, protože jsem šťoura, stále tady diskutujeme o tom, že víme prd o tom jak a na co lítají brouci (u motýlků je to lepší) a najednou zjistím, že tady mají speciální režim na brouky, takže buď se to ví nebo je to marketingový tah nebo to není o spektru ale o intenzitě světla ? A proč broukům stačí méně ?
Jaké jsou ceny ?
Držím palce ať ti to vyjde
Jaké jsou ceny ?
- Hali+
Díky Marione.marion píše: ↑04 zář 2026, 05:48 Zaujala mně jedna věc, protože jsem šťoura, stále tady diskutujeme o tom, že víme prd o tom jak a na co lítají brouci (u motýlků je to lepší) a najednou zjistím, že tady mají speciální režim na brouky, takže buď se to ví nebo je to marketingový tah nebo to není o spektru ale o intenzitě světla ? A proč broukům stačí méně ?
Jaké jsou ceny ?
To je vcelku jednoduché. Vůbec to není tím, že by motýli potřebovali silnější světlo než brouci.
Jak brouci, tak motýli létají na UV, nejvíce na vlnové délky kolem 365 nm. Pro tyto případy má LepiLED Maxi Switch silné UV diody (konkrétně 4) od firmy Nichia, které skoro většinu výkonu mají v oblasti 368 nm (přeloženo do češtiny, nesvítí zbytečně skoro v žádných jiných částech spektra a neplýtvají powerbanku). Laicky jsem to včera doma zkoušel a fakt jsou silné. Taky jsem si myslel, že je to nějaký prodejní trik, ale asi skutečně není.
A teď ti motýli. U motýlů bylo zjištěno, že asi 17% druhů preferuje zelenomodré světlo před UV světlem. Pro tyto případy proto má tato lampa tzv. kombinovaný režim (=další 4 silné diody od firmy Nichia), kdy si na motýly zapneš ještě 2 modré diody s vlnovou délkou 450 nm a jednu zelenou o vlnové délce 520 nm. Protože ale existuje i několik málo druhů preferujících normální bílé světlo, zapne se ještě i 1 bílá dioda (klasické viditelné spektrum). A tím má sběratel pokryté skoro všechny druhů motýlů, které lze lákat na světlo. Takže ne že by potřebovali silnější světlo, jen potřebují doplněné ještě další vlnové délky.
A proč se to na brouky vypíná? To je trochu složitější, ale ve stručnosti. Lampa byla vyvinuta pro motýlkáře, takže neumí samostatně vypnout tu bílou ledku. Bílá totiž některé druhy brouků od příletu odrazuje a tím jak je silná, tak i některé další nutí usednout dříve než na plátno, tedy někde kolem na vegetaci nebo na zem. Čímž se v podstatě připravuješ o řadu druhů brouků na plátně. Jenže se zjistilo, že i některé druhy brouků láká zelenomodrá část spektra (byť tedy asi více do modré než je to u motýlů, ale to už je detail). Takže se na fórech tak nějak doporučuje na začátku noci rozsvítit všechno a nalákat brouky co nejblíž a po nějaké době přepnout už jen do UV režimu, aby popoletěli a dosedli na plátno.
U mě to bude problém, já chci hlavně krepuskulární druhy (=+/- soumračné), takže asi ten kombinovaný režim moc nevyužiju. Aspoň mi to bude méně žrát powerbanku.
Ten kombinovaný režim je fakt dílo, má to takový výkon, že se na to skoro nedá dívat. Proto se doporučuje udělat kolem lampy takovou kapsu z bublinkové fólie. Ta UV propouští beze změny, ale světlo více naláme a není už tak protivně bodové. Pro hmyz to je fuk, ale pro obsluhu je to asi opravdu nezbytnost a úleva...
Kupoval jsem lampu včetně doplňku navíc (polstrované přepravní pouzdro). Od prodejce jsem díky tomu dostal slevu 5%, ale i tak je celková cena, včetně ne zrovna malého poštovného z Německa, pro nás velmi vysoká, konkrétně pak za vše 459,55 E (v době, kdy jsem to kupoval, byl kurz cca 11400 Kč).
Jenže já už nechci v batohu tahat křehké UV zářivky a obrovské a těžké powerbanky. Možná když někam pojedu autem. Ale letecky, nebo v batohu nyní mám i s plátnem a šňůrou celou UV sestavu do 1 kg, vše v malé plastové krabičce a mělo by mi to vydržet cca 2-3 soumraky a části nocí (3x po 3 hodinách, +hodinová rezerva). Kdyby se mi to osvědčilo na ty mé druhy, byl bych nadšený...
-
marion
Moc děkuji za podrobné vysvětlení, je vidět, že tomu rozumíš.
Já jsem hlavně líný jezdit svítit, ale kdyby to bylo takové malé elegantní tak asi proč ne, je to vlastně "do kapsy".
Díky!
Já jsem hlavně líný jezdit svítit, ale kdyby to bylo takové malé elegantní tak asi proč ne, je to vlastně "do kapsy".
Díky!
- Hali+
Přesně! To byla hlavní motivace pro mě. Proto jsem se rozhodl obětovat ty prachy a zkusit to. Občas člověk někam jede a říká si, že přece sebou nebude celou sestavu tahat, že na to třeba ani nebude počasí nebo čas. A pak se mrzí. Ale takhle to hodím do báglu nebo do kufru u auta a buď to vyjde nebo ne, tahání necelého kila navíc v malé krabičce zase není tak strašné. To i můj foťák váží kilo a půl v základu...