Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Lov na světlo

Příspěvek od Pepa »

Zářivka na patici 2G11, délka 50 cm, 36W. Mám dvě jednu světlou UVA, a tuto dvoubarevnou, tu asi u nás neseženeš, mám ji z Břeclavi z burzy od finského entomologa. Zdroj jsem si udělal ze zářivkového tělesa, když jsem je v dílně rušil. Lze úplně v pohodě přes měnič. Takže můžu vzít i do letadla. Plátno je na trojnožce, nohy jsou vysouvací, vejde se mi do kufru. Je na tom monofil, tedy konkrétně organza. Uvidím brzy v Maroku jak bude fungovat.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Znám ji, říká se jí "dual-color", nebo "Half White/Half Black", nebo někdy i "Half & Half".
Tahle 2G11 (čtyřkolíková na jedné straně) svítí obvykle 365 nm (v provedení UVA), nebo 254 nm (v provedení UVC, na tu bacha, je nebezpečná očím!). Používají se obvykle na vytvrzování lepidel v průmyslu, nebo v nehtových studiích na vytvrzování laků (ty málo-wattové).
Něco podobného nabízejí třeba tady: https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 18014.html
IMG20260420221545_DxO.jpg
Ali.jpg
Bude zajímavé, zda se Ti osvědčí, protože byla vyvinutá především k lákání Dipter (konkrétně komárů a částečně much). Hlavně se prosím ujisti, zda máš verzi UVA nebo UVC (to by byl průšvih).
S kolegou jsme zkoušeli vedle sebe svítit na jednom plátně kombinovaně, tj. 1 zářivka UV BLB + 1 bílá zářivka na jednom plátně; a o kousek vedle na druhém plátně jen klasicky 2x UV BLB. Na "říkejme kombinované" plátno létalo více druhů můr (a ve větších počtech) a o hodně méně druhů brouků. Na klasické UV pak létalo výrazně více druhů brouků (a ve větších počtech), ale méně druhů můr. A přitom to bylo prakticky vedle sebe. Takže bude stále hodně záležet na spektru. A také na tom, zda nám jde více o brouky nebo o můry. V našich podmínkách jsem používání bílého světla prozatím zamítl (nemluvím o výbojkách), ale kdo ví, jak to bude fungovat v tropech, v úplně jiných teplotních podmínkách...
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Mám je jako UVA, vím, že UVC je germicidni. Já už se světlou loni svitil a určitě srovnatelné s tmavou BLB. Uvidím ta kombinovaná jak bude fungovat, jinak UV BLB používám, ale funguje jak kdy. Někdy mi připadá, že směsná vybojka je lepší, ale také to může být výkonem. A na vybojku už musím tahat centrálu. Zkoušel jsem ji i přes měnič, ale vybíjí baterku dost rychle a mít nastartované auto neni OK.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Souhlasím! O tom žádná, výbojka asi funguje nejlépe... :nod Hned po ní asi UV katodové trubičky (ale zaprvé už jsou v EU zakázané a za druhé mě z nich pak vždycky několik dní bolely oči). Proto jsem přešel na BLB, bo svítím poměrně často a zdraví je jen jedno...
Pokud jsi někde daleko v cizině, jsi především limitován tím, co Ti vezmou do letadla, nebo co se dá koupit v místě. Takže chápu proč jsi se vydal cestou - toho, co převezeš v letadle. Já naopak plánuji jezdit svítit dodávkou, a proto jsem pořídil ten Viking VIDAR IV (viz výše). Má obrovskou kapacitu (víc jak 3x větší než má moje autobaterie v dodávce!), takže mi na 30 nebo 60W přes měnič vydrží svítit celou řadu večerů po sobě (zhruba týden), bez nutnosti ji dobíjet. Ono stejně člověk čas od času zavítá do civilizace se pořádně umýt a na nákup potravin (u správného biologa ne vždy v tomto pořadí)... :chuckle A na pokoji pak tu powerbanku přes noc zase natluče do 100% a může se zvesela několik dalších nocí svítit. Do letoška jsem to plichtil slabší powerbankou (Viking VIDAR II), ale ta vydrží jen dvě kratší svícení. A to se člověk hodně rozmýšlí, jestli někde svítit nebo nesvítit, když nejsou úplně ideální podmínky a zároveň ví, že to nebude ještě pár dní kde dobít... Teď už je mi to fuk a mohu zkusit svítit pokaždé a teprve když nebude přílet, tak se rozhodnout to vypnout a jít radši chrnět. Ze zkušeností vím, že právě v ty dny, kdy nejsou "ideální podmínky", tak vždycky jako na potvoru přiletí nějaká super zajímavá jednotlivost, ale obvykle v jednom kuse. Prostě totálně náhodně.
Teď hodně zvažuji, že bych pořídil tu 80W nebo 50W výbojku, tu ta nová powerbanka také jednoduše utáhne (určitě minimálně dva večery), akorát že by mi nějaký elektrikář musel pomoci se startérem... :S To nejsem schopný spáchat v nějaké malé, kompaktní, přenosné variantě... :S I když vlastně ne starter, ale tlumivku. No každopádně ani připojení té nejsem schopen spáchat svépomocí... :S
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
marion

Příspěvek od marion »

dotaz ad hali+, ta power banka se nedá alespoň částečně dobíjet za jízdy v autě? To znamená večer svítím, pak se přesouvám 200 km jinam a po cestě ji dobiju z vývodu v autě?
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Tak přes měnič se v autě dá dobíjet určitě. Ja takto dobíjím i aku baterie do nářadí. Jde jen o to jaký je dobíjecí proud.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

marion píše: 21 dub 2026, 06:13 dotaz ad hali+, ta power banka se nedá alespoň částečně dobíjet za jízdy v autě? To znamená večer svítím, pak se přesouvám 200 km jinam a po cestě ji dobiju z vývodu v autě?
Ale jo, dá. Ale spíš bych to nazýval "oživením" než nabitím. Powerbanka Viking VIDAR IV má kapacitu 144 Ah, to je obvykle několikrát více než má autobaterie, takže musíš brát v úvahu, že Ti v tu chvíli alternátor v autě musí dobíjet autobaterii a teprve až přebytky pouštět přes autozásuvku do powerbanky. Obávám se tedy, že by asi 200 km nestačilo k plnému nabytí. Ale jistě by to podstatně zvýšilo její kapacitu, to bezesporu ano. Podle toho co píší, v autě by se to mohlo teoreticky plně dobít za 6-8 hodin. Nabíječku do auta mám z předchozího typu (Viking VIDAR II), tak to někdy mohu prubnout. :)
A další co jsem pořídil (jak k powerbance, tak do autozásuvky) je tenhle adaptér (teda mám ho jen od jiné firmy, co ho už vyprodala) co má Power Delivery (PD), USB-C, 65W/3A. Přes 100W kabel (ne přes obyčejný USB-C) by měl tu powerbanku bez problémů umět dobíjet z auta také. Mám ho sice primárně pro rychlodobíjení jiných elektropřístrojů, ale může být použit i pro tohle.
adapter.jpg
https://www.alza.cz/alzapower-car-charg ... 342736.htm

Jako komplet se to dá najít třebas i zde, v obdobných parametrech: https://www.ledveci.cz/solight-nabijeck ... t-charger/

Na druhou stranu, powerbanka má rychlonabíjení, takže někde v civilizaci je schopná se ze zásuvky plně dobít za nějakých 6-8 hodin (myslím z nuly!, jinak je to logicky kratší), tedy klasicky přes noc. A při vhodně zvolených UV lampách pak zase vydrží svítit několik večerů.
A na třetí stranu :chuckle je ta powerbanka přizpůsobená k připojení fotovoltaických panelů. Takže kdyby se koupily nějaké větší, které by mohly být přes den třeba na střeše auta, tak by se mohla dobíjet i přes den. Ale nesměly by to být nějaké malé hračky, ale silnější panely. Já do toho nejdu, nabíjelo by se to asi zhruba obdobně pomalu jako přes alternátor, ale někomu kdo má třeba nějaký obytňáček s plochou střechou by to mohlo vyhovovat, proč ne. :)
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Dohledáno pomocí AI...

Možnosti nabíjení v autě
Viking VIDAR IV disponuje těmito vstupními porty vhodnými pro auto-nabíjení:
- DC Jack (5.5/2.1mm): Podporuje vstupní napětí 12–24V / 5A (max. 100W). Pro toto nabíjení se obvykle používá propojovací kabel i z autozásuvky (CL adaptér) zakončený právě DC jackem.
- USB-C port: Powerbanku můžete nabíjet také přes USB-C (vstup až 20V/5A, tedy 100W). Stačí mít v autě dostatečně výkonný autoadaptér s USB-C výstupem podporující Power Delivery (PD).
- Small Anderson port: Stejně jako DC Jack podporuje 12–24V / 5A. Tento port se často využívá pro solární panely, ale existují i redukce pro auto-zásuvky.

Důležité parametry
Doba nabíjení: Při využití maximálního vstupního výkonu 100W (přes DC nebo USB-C) se powerbanka nabije za přibližně 6 hodin.

Pass-Through: Zařízení podporuje funkci Pass-Through, což znamená, že powerbanku můžete v autě nabíjet a zároveň z ní napájet další zařízení (např. lednici nebo telefon).
.
.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Doporučuji Ti Marione přečíst si všechny parametry na stránkách prodejce powerbanky, má to tam opravdu podrobně: https://www.best-power.cz/energy/outdoo ... -vidar-iv/
.
.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Ozvalo se mi několik kolegů, nakolik mám zkušenosti s moderními LED světly pro lov na UV, konkrétně s typem "LepiLED" a vůbec jaké jsou novinky v UV LED.
Popravdě, s LepiLED nemám osobní zkušenosti. Jednak je to světlo vyvíjené především pro motýly (a já dělám do brouků) a za druhé, je fakt drahé (cca 400+ EUR). Musím vycházet z publikovaných dat a ze zkušeností zahraničních kolegů. Pro představu, origoš LepiLED vypadá takhle:
LepiLED.jpg
LepiLED2.jpg
LepiLED tedy vypadá výrazně jinak než běžné LED lapače. Je to v podstatě masivní chladič s integrovanými vysoce výkonnými čipy, které jsou kryté borosilikátovým sklem. Je to prý nyní jediný LED systém, který v přímých srovnávacích studiích dosahuje 90–100 % výtěžnosti rtuťových výbojek.
Podrobná specifikace na stránkách autora: https://www.gunnarbrehm.de/en/lepi-led
nebo zmínky v přiložených článcích (viz níže).

Proč tedy v terénu nefungují klasické UV LED pásky, zhruba tohoto typu?
ent.jpg
.
Vysvětlující "výcuc" literatury dle AI, se kterým se ztotožňuji (zkušenosti z praxe):
AI.jpg
Zvýraznil jsem Vám tam červeně dvě základní informace, aneb polopaticky řečeno: Na běžné UV LED (tedy včetně všemožných UV LED pásků atd.) můžete chytat hmyz jen na krátké vzdálenosti (jednotky metrů). Prakticky na nich chybí přílety z středních/větších/velkých vzdáleností, nebo jen zcela náhodně. Potvrzuje to jak má praxe, tak výsledky publikovaných studií. A za druhé, protože mají jen úzké spektrum, nemají šanci lákat širší spektrum druhů. Čistě dle mého názoru (klidně si mě kamenujte) je to už dnes jen slepá ulička vývoje UV lovů a dnes se jde u LED-ek směrem LepiLED apod. ...
.
Já osobně stále zůstávám u UV zářivek (BLB apod.), protože jsou jednoduše přenosné, malé, skladné, lehké. A nepropálí mi plátno. :chuckle U LepiLED dochází k velmi silnému zahřívání chladiče a nesmí proto být opřen přímo o plátno. :chuckle
Teprve až to někdy budu moci posoudit s ohledem na přílet brouků, tak na LepiLED možná přejdu. Ideálně pokud bychom někde svítili vedle sebe a šlo porovnat přílet na jejich sestavu vůči mé sestavě. :nod
.
1.jpg
2.jpg
bozapetr

Příspěvek od bozapetr »

https://www.best-power.cz/energy/outdoo ... id=7208621

tohle je nějaka ,,slabší" verze , ale zajímalo by mě jak dlouho třeba vydrží vydrží tahle ,,cihla" udržet svítit 100w žárovku .
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

To je bohuzel Petre uplne prvni generace, ktera prakticky jeste nema kapacitu pouzitelnou na sviceni. 😥
Na 100w by to vydrzelo jen neco malo pres hodinu, zalezelo by na měniči.
Na sviceni je pouzitelna az IV. generace. V pripade jednovecerniho sviceni mozna i III. generace, ale cenove i kapacitne uz je lepsi jit rovnou do ctvrte.
bozapetr

Příspěvek od bozapetr »

diky moc za odpověď
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“