dotaz na určení
-
dotaz na určení
zdravím vespolek, prosím lze poznat z fota larvu? Drátovec to snad není. dekuji
-
Re: dotaz na určení
Larva kovaříka. Jaká je velikost?
-
asi 2 cm. a je to drátovec. Znám drátovce mnohem menší, tak mě zarazila velikost. vše jasné. dík
-
zdravím vespolek, doplním ještě poznávačku o další jedince a prosím znalce o sdílení zanlostí a osvětu. Foto brouk_ jsou dva brouci, dál po jednom. Velky dík
- Radim
- Kontaktovat uživatele:
Drabčík je Astrapaeus ulmi, potom Lygistopterus sanguineus a střevlíček pravděpodobně Calathus fuscipes.
Radim Gabriš
Coleoptera CE, Neuropterida E.
-
Radim přehlédl ? Anchomenus dorsalis
Vhodné VŽDYCKY psát místo nálezu, ti tři jsou asi jasní, ale Calathus jsou desítky druhů a mnohdy se poznají jen podle pohlavních orgánů samců (bojoval jsem takto s Řeckými a Kanárskými Calathussp.)
Vhodné VŽDYCKY psát místo nálezu, ti tři jsou asi jasní, ale Calathus jsou desítky druhů a mnohdy se poznají jen podle pohlavních orgánů samců (bojoval jsem takto s Řeckými a Kanárskými Calathussp.)
-
zdravím a děkuju, je to skvělé seznamování s obyvateli biotopu zahrada v Poříčany u Nymburk. Letos těch střevlíčků fuscipes je mraky. Pořád hledám pachatele, co mi ukusuje výpěstky. Nacházím všechno možný, ale lalokonosce ne a ne. Ještě mám šestitečnou variantu berušky. Prosím, co je to? děkuji
-
prosím, jaký je nejvýznamnější rozpoznávací znak mezi hrbáč osenní a calathus fuscipes? myslím, že to bude spíš hrbáč
- Václav Týr
- Radim
- Kontaktovat uživatele:
Ano, toho Anchomena jsem tam vůbec neviděl
Radim Gabriš
-
zdravím, mohu se ještě ptát tady nebo líp čuchat někde na fcbku? Můj dotaz na nejvýznamnější rozdíl mezi hrbáčem a fuscipsem zapadl, tak posílám na určení ještě larvu a asi zase střevlíčka. fotky bída. Děkuji velmi za sdílení.
-
- Kontaktovat uživatele:
Brouk bude Leistus,a kukla a larva budou zrejme od slunecka Harmonia axyridis.
-
Rod Calathus má zoubkované drápky.
-
Diky vám za info. Ano je to leistus ferrugenius. A ty larvy harmonie asi lepsi zneškodňovat, páč je to invaze, jsem pochopila.
-
-
nevím co říkají v TV (nejdříve jsem přestal sledovat ČT, pak Novu a nyní se obejdu zcela-myslím bez zpráv), ale tyto druhy jsou "nebezpečné" pro zachování druhů "původních", které vytlačují. Ovšem je filozofickou otázkou co je "původní", ono možná před současnými "původními" byly jiné "původní" druhy. Takže jako zahrádkář bych je nehubil, ale jako ochránce přírody ano.
-
Je to tak. Harmonie je dvousečná. Bylo jich tam kvanta, tak jsem to trochu z pozice nadřazenosti probrala. Veřím i ne, prověřuju a tak mě zajímal názor na věc tady u zdroje a za něj dík.
-
Já bych je neprobíral, je to plivnutí do moře..příroda si poradí
-
Podle mých zkušeností Harmonia axyridis nijak zvlášť neškodí. Jsou dnes sice všude a dost početné, ale nikdy jsem neviděl, že by imágo nebo larva likvidovali jiná slunéčka, vždy jen mšice. Navíc larvy se živí i pylem rostlin. A jak píše Pachylister, příroda si poradí. Hlavně ať do toho zase nezasahují lidé. Především ti, co si říkají odborníci.
-
ano, příroda si poradí, proto existuje člověk, aby se nenudila. Moje pátrací mise pokračuje. Prosím identifikaci (asi by mi stačila nějaká appka, ale...) Poslední ploštice je KO, utopená a první brouk dělal mrtvého, je to letec. mockrát děkuji