Lov na světlo
- Hali+
Re: Lov na světlo
Nemáte s tím někdo zkušenosti? Jde to napájet přímo z powerbanky. Ale je to hodně slabé, jen 5W. Jako nějaké velice provizorní cestovní řešení by se to možná dalo někdy využít (?).
.
Malé přenosné USB GROW světlo 5W
https://www.ledmegrow.cz/male-prenosne- ... svetlo-5w/
.
Malé přenosné USB GROW světlo 5W
https://www.ledmegrow.cz/male-prenosne- ... svetlo-5w/
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- kutilka
- Kontaktovat uživatele:
Ale není to UV, jen kombinace modrých a červených LED.
A co tohle? Má nabíjení přes USB, možnost použití powerbanky...
UV-C - trošku nebezpečné.
A co tohle? Má nabíjení přes USB, možnost použití powerbanky...
UV-C - trošku nebezpečné.
Makrofotografie hmyzu.
http://blizka-setkani.webnode.cz/ https://www.flickr.com/photos/close_encounters/
http://blizka-setkani.webnode.cz/ https://www.flickr.com/photos/close_encounters/
- kutilka
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem si to na zkoušku koupil. Jsou tam vždy na střídačku 2 červené LED a 1 modrá.
Svítí to docela dost, s mojí postarší 10000mAh powerbankou to svítí něco přes 5 hodin.
Nicméně jsem na Aliexpresu našel 5V UV lištu, kterou zkombinuju s powerbankou.
Jako nouzovka (!) na cesty s použitím sklepávadla jako plachty by to mohlo vyhovět (?).
Až mi ta lišta přijde, vyzkouším, nafotím a dám vědět...
Makrofotografie hmyzu.
- Radomír
- Hali+
Ne, UV v tom nejspíš vůbec není, také jsem USB GROW pokusně zakoupil...
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
-
Jak daleko doletí (velký, tropický) brouk?
Stupidní otázka, ale dost mě to zajímá. Momentálně se pokoušíme svítit v dosti odlehlé vesničce ve vnitrozemí Sarawaku (malajské Borneo), máme tu agregát a tři směsové vybojky (250W + 160W + 100W). Agregát máme na plošině ve svahu nad vesnicí, vesnice je v kotli obklopená zcela zalesněnými svahy, zčásti je to ještě primární les. Z místa svícení není dobře vidět přímo dolů, ale jsou dobře vidět okolní svahy, protější je možná 800m daleko. Vesnice je cca 600mnm.
Předevčírem jsme svítili skoro do půlnoci za mírného deště, plachta pokrytá můrami (hlavně jedním druhem něčeho, co vypadá jako náš lišaj, pár attacusů a spousta dalšího), pár kudlanek, cvrčků, cikád, ale brouci se dali spočítat na prstech jedné ruky - několik chalcosom (jen samice), asi dva malí roháči (Prosopocoilus zebra, P.occipitalis), pár passalidů, potemníků, asi 3 zelení scarabové (anomala?), v poměru k můrám v počtu 1:1000.
V čem může být problém? Ve výbojkách? V umístění? Můžou brouci z okolních svahů prostě nedoletět? Má smysl umístit svícení přímo do údolí blíž k lesu (na břeh řeky)? Nebo je tenhle poměr můr a brouků "normální"?
Stupidní otázka, ale dost mě to zajímá. Momentálně se pokoušíme svítit v dosti odlehlé vesničce ve vnitrozemí Sarawaku (malajské Borneo), máme tu agregát a tři směsové vybojky (250W + 160W + 100W). Agregát máme na plošině ve svahu nad vesnicí, vesnice je v kotli obklopená zcela zalesněnými svahy, zčásti je to ještě primární les. Z místa svícení není dobře vidět přímo dolů, ale jsou dobře vidět okolní svahy, protější je možná 800m daleko. Vesnice je cca 600mnm.
Předevčírem jsme svítili skoro do půlnoci za mírného deště, plachta pokrytá můrami (hlavně jedním druhem něčeho, co vypadá jako náš lišaj, pár attacusů a spousta dalšího), pár kudlanek, cvrčků, cikád, ale brouci se dali spočítat na prstech jedné ruky - několik chalcosom (jen samice), asi dva malí roháči (Prosopocoilus zebra, P.occipitalis), pár passalidů, potemníků, asi 3 zelení scarabové (anomala?), v poměru k můrám v počtu 1:1000.
V čem může být problém? Ve výbojkách? V umístění? Můžou brouci z okolních svahů prostě nedoletět? Má smysl umístit svícení přímo do údolí blíž k lesu (na břeh řeky)? Nebo je tenhle poměr můr a brouků "normální"?
-
Moj názor je že proste nelietajú kvôli vonkajším podmienkam. Inak si myslím, že malé chrobáky 800m nedoletia, ale mali by lietat medzi stromami a priletieť z bezprostredného okolia. Zmesné výbojky sú určite v poriadku výkonu tam máte až až.
Moja skúsenosť z pralesa je len z Afriky a strednej Ameriky, niekedy to proste nelieta, väčšinou ale teda áno, a to aj ak sme svietili priamo na čistinke v pralese kde viditeľnosť určite nebola viac ako 100m.
Je to len jedna noc alebo sa to stalo už viackrát? Svietili ste už aj inde?
Moja skúsenosť z pralesa je len z Afriky a strednej Ameriky, niekedy to proste nelieta, väčšinou ale teda áno, a to aj ak sme svietili priamo na čistinke v pralese kde viditeľnosť určite nebola viac ako 100m.
Je to len jedna noc alebo sa to stalo už viackrát? Svietili ste už aj inde?
-
Ahoj, svítili jsme čtyřikrát na různych mistech v okoli (ctverec max 20x20km) a zkušenosti jsou zatim dost podobne. Jen na jednom miste (opusteny areal drevorubeckeho kempu primo nad hlavni cestou) to bylo trochu lepsi, ale taky nic moc, mury k broukum tak 1000:1.
-
Nejlepší výsledky nedá plocha rovinná, ale plocha m2. Uplně ideálně mi to lítalo v ústí roklí, u svahů. Mluvím o Venezuele, Ekuadoru, Peru...
V případě rovného terému byl uspěch spíše jen na nových pasekách a ideálním období. Někdy to byl masakr brouků, na pasekách ve dne hlavně tesaříků, v noci nosorožíků, chroustů, a mišung. Dle mého světlo stáhne vše z 500m okolo, sem tam něco doletí do 700m. Ale kilometr už je moc.
V mém případě byla viditelnost zářivky 2km, směsné pak do 1km.
Nahoře v Quitu nálety v téže době jak blázem, dole v gayaquilu po pár dnech ani mura. Pak zas posun do Loji která je stejně nad mořem, a nálet jak blázen. Borneo jsem nikdy nebyl, ale indonesie, ostrovy nusa tengara velmi podobné nálety jako jižní amerika s jiným spektrem.
V případě rovného terému byl uspěch spíše jen na nových pasekách a ideálním období. Někdy to byl masakr brouků, na pasekách ve dne hlavně tesaříků, v noci nosorožíků, chroustů, a mišung. Dle mého světlo stáhne vše z 500m okolo, sem tam něco doletí do 700m. Ale kilometr už je moc.
V mém případě byla viditelnost zářivky 2km, směsné pak do 1km.
Nahoře v Quitu nálety v téže době jak blázem, dole v gayaquilu po pár dnech ani mura. Pak zas posun do Loji která je stejně nad mořem, a nálet jak blázen. Borneo jsem nikdy nebyl, ale indonesie, ostrovy nusa tengara velmi podobné nálety jako jižní amerika s jiným spektrem.
-
Brouci mohou doletět i ze vzdálenosti přes 1,5 km. Hodně ale záleží na klimatických podmínkách, ideální je teplo nad 20°C a bezvětří.
-
Brouci doletí přes dvatisíce kilometrů, když je vezme pruvan,
Osobně ale myslím, že svícením se "vysaje hmyz " z okruhu řádově stovek metrů.
Pokud je tma, šero, déšť, určité druhy hmyzu jsou schopny registrovat světlo a doletět i více než kilometr.
Řada druhů prostě letí a pátrá, snese se na světlo.
Za podstatné ve svém příspěvku považuji a raději znovu napíšu, větší úspěch, než rovina má údolí, rokle, svah...
Je to má zkušenost a je logická.
A druhý bod, čerstvé paseky jsou vždy dobrým místem pro lov i svícení...
Osobně ale myslím, že svícením se "vysaje hmyz " z okruhu řádově stovek metrů.
Pokud je tma, šero, déšť, určité druhy hmyzu jsou schopny registrovat světlo a doletět i více než kilometr.
Řada druhů prostě letí a pátrá, snese se na světlo.
Za podstatné ve svém příspěvku považuji a raději znovu napíšu, větší úspěch, než rovina má údolí, rokle, svah...
Je to má zkušenost a je logická.
A druhý bod, čerstvé paseky jsou vždy dobrým místem pro lov i svícení...
- kutilka
- Kontaktovat uživatele:
- Hali+
Tenhle týden to asi už konečně začne! Teda tam, kde zrovna nebudou bouřky. A postupně se to bude zlepšovat...
.
.
- aphodius
Dnes je u nás tropický bezvětrný večer, skoro zataženo, vlhko jako v prádelně - kdyby se svítilo, myslím, že by mohly být mimořádně slušné nálety!
- Vašek
- moderátor
Dnes je ještě o něco tepleji než včera a dusno, zataženo. Včera jsem to rozsvítil a letos poprvé toho létalo dost. A kupodivu většinou jen větší druhy, droboť skoro ne.
Přiletělo mimo jiné - nosorožík, chroustek letní a Serica brunnea, Troxové, Stenagostus rufus, tesaříci klasika Spondylis, Arhopalus, Anaesthetis, Exocentrus adspersus, nějací kožojedi, 1 ks, u kterého zatím ani nevím, co je to za čeleď .. jeden lišaj. Je zajímavé, že letos zatím vůbec nelétají vodní druhy (potápnící, Haliplidi, vodomilové, ale ani ploštice klešťanky. A ještě zajímavější je, že ploštice nelétají vůbec, včera jen jediná - kněz velký, Acanthosoma haemorrhoidale. A i motýlů létá na počet méně, než třeba loni.
Kamarádovi o pár kiláků dál nepřiletělo prý vůbec nic (?), jen jeden chroust mlynařík.
Uvidím dnes, jestli nezačne pršet.
Přiletělo mimo jiné - nosorožík, chroustek letní a Serica brunnea, Troxové, Stenagostus rufus, tesaříci klasika Spondylis, Arhopalus, Anaesthetis, Exocentrus adspersus, nějací kožojedi, 1 ks, u kterého zatím ani nevím, co je to za čeleď .. jeden lišaj. Je zajímavé, že letos zatím vůbec nelétají vodní druhy (potápnící, Haliplidi, vodomilové, ale ani ploštice klešťanky. A ještě zajímavější je, že ploštice nelétají vůbec, včera jen jediná - kněz velký, Acanthosoma haemorrhoidale. A i motýlů létá na počet méně, než třeba loni.
Kamarádovi o pár kiláků dál nepřiletělo prý vůbec nic (?), jen jeden chroust mlynařík.
Uvidím dnes, jestli nezačne pršet.
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
- aphodius
Otázka je, zda jste měli stejný typ světelného zdroje, ale podle mých zkušeností je každý kus světla trochu jiný. Měli jsme s kolegy vícekrát na lokalitě několik stejných světel několik nocí po sobě, vzdálených od sebe pár metrů, a brouci přilétali stále jen k jednomu z nich, vždy tomu samému.
Podobné to bývá, jak jistě mnozí z vás zažili, s lampami pouličního osvětlení - k jednomu v řadě se často stahuje veškerý hmyz, zatímco u ostatních se jen paběrkuje, ač se lidskému oku zdá, že svítí všechny stejně.
- Vašek
- moderátor
Po pravdě, já vlastně nevím, čím svítí . A jak píšeš - cca před 12 lety nám dělali ulici a dali nové lampy Světelný zdroj bude stejný, jestli se nepletu, tak je světlo do oranžova. Jednu mám skoro před okny a druhé je u sousedů, na obě vidím. Když jdu ven kouřit, tak celou dobu obě lampy sleduji. U sousedů tam každou noc docela dos kusů létá, hlavně motýli. Na lampu mě u plotu nikdy nepřiletěl ani jeden kus. Nikdy. Nechápu pročaphodius píše: ↑20 čer 2023, 17:14Otázka je, zda jste měli stejný typ světelného zdroje, ale podle mých zkušeností je každý kus světla trochu jiný. Měli jsme s kolegy vícekrát na lokalitě několik stejných světel několik nocí po sobě, vzdálených od sebe pár metrů, a brouci přilétali stále jen k jednomu z nich, vždy tomu samému.
Podobné to bývá, jak jistě mnozí z vás zažili, s lampami pouličního osvětlení - k jednomu v řadě se často stahuje veškerý hmyz, zatímco u ostatních se jen paběrkuje, ač se lidskému oku zdá, že svítí všechny stejně.
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
- Vašek
- moderátor
Ale ono je to možná dobře. Moje UV lampy jsou v podstatě postavené skoro za tou pouliční. A to jestli ta lampa svítí a nebo někdy (často) nesvítí vůbec nehraje roli. Lampu hmyz prostě mine a plácne sebou na moje UV
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
- aphodius
- Vašek
- moderátor
Nevím, jak jinde, ale v Neratovicích je dnes (teď) o 4°C více než včera a na množství přílet tak o 200% vyšší, než včera. Mimo nosorožíka (zatím) v podstatě to samé, co včera + přibyly další druhy tesaříků, střevlíčkové, dnes už i menší druhy dřevních brouků Pro mě zatím nejlepší 1x bostrichid Lichenophanes varius. A ploštice opět nic, jen jedna invazní vroubenka americká a jedna invazní kněžice Halyomorpha halys. Včera okolo půlnoci začaly létat i jiné druhy, jsem zvědavý, jak to bude dnes. Teď mám na teploměru 23°C (23.10 hod).
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz