Údržba a odstraňování škrábanců u hmyzu zalitého do pryskyřice
Pravidla fóra
Pravidla fóra
Zde je povoleno vkládání příspěvků a obrázků neregistrovaných návštěvníků. Prosíme o zachování slušné konverzace a vkládání příspěvků a obrázků co se týkají entomologie. Nevhodné a urážlivé příspěvky budou moderátory či administrátory smazány. Časté opakování takových to příspěvků může mít do budoucna uzavření tohoto fora.
Pravidla fóra
Zde je povoleno vkládání příspěvků a obrázků neregistrovaných návštěvníků. Prosíme o zachování slušné konverzace a vkládání příspěvků a obrázků co se týkají entomologie. Nevhodné a urážlivé příspěvky budou moderátory či administrátory smazány. Časté opakování takových to příspěvků může mít do budoucna uzavření tohoto fora.
Údržba a odstraňování škrábanců u hmyzu zalitého do pryskyřice
Dobrý den všem. Mám na Vás jednoduchý dotaz. S dcerou jsme se rozhodli kupovat exempláře hmyzu zalité do pryskyřice z edice "Sbíráme brouky". Nemá prosím někdo z Vás zkušenosti s údržbou či "opravami" těchto exemplářů v případě poškrábání? Dnes jsem měl totiž štěstí a natrefil jsem zrovna na poškrábaný kus... Dá se ta pryskyřice nějak vyleštit? Poradí někdo? Děkuji všem za odpovědi!
- Radomír
Re: Údržba a odstraňování škrábanců u hmyzu zalitého do pryskyřice
Děkuji za odpověď. Jaký by jste zvolil lak? Složení té pryskyřice se asi nikdy nedozvím...
- karlos
Já bych to v žádném případě nelakoval. Složení pryskyřice neznám a nevhodně zvolený lak může pryskyřici zcela poškodit nebo jen časem žloutnout nebo se loupat nebo všechno dohromady. Osobně bych to nejdřív pod vodou/za mokra přebrousil jemným smirkovým papírem (použít papíry pod vodu, ne suché!) č. 800, potom smirkovým papírem č. 1800 nebo 2000 a na závěr přeleštit brusnou a leštící pastou pomocí flanelového hadříku nebo leštícím kotoučem. Smirkovým papírem brousit jen pomocí špalíku, jinak to nebude rovné.
Naposledy upravil(a) karlos dne 16 led 2023, 21:03, celkem upraveno 1 x.
- Cassida
Leštění je taky určitě cesta. akorát člověk musí zvolit vhodně jemné brusivo. Existují i superjemné šmirgly. ale leze to do peněz. A lepší je to dělat na nějaké kotoučové brusce, jinak se člověk děsně nadře. Tady by spíš poradili brusiči minerálů. Někdo z brusičů by to určitě i za nějaký bakšiš opravil. Ale to je dotaz do jiné skupiny. Mineralogické (geologické) fórum neznám. ale jsou FB skupiny.
EDIT: Karlos byl rychlejší.
EDIT: Karlos byl rychlejší.
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
- karlos
Šmirgly rozhodně do peněz nelezou, je to maximálně desetikorunová položka. Brusku (!) v žádném případě nepoužívat, maximálně LEŠTIČKU jak jsem výše psal. U brusky stačí málo a celá pryskyřice bude v háji. Šmirglem to je pomalejší, ale menší možnost že se tam něco pokazí. Postup u leštění rýh je stejný jako postup u leštění poškrábaného laku u aut. Použít brusku na šutry bych fakt nedoporučoval.
- Cassida
To jsem se jen Karlosi špatně vyjádřil. Mineralogové používají vícero zařízení, které se vleze pod pojem "bruska". Existují i mašiny, které brousí a zároveň leští - záleží, co se tam dá za kotouč. Asi tak to bylo myšleno.
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)