Preparace blanokřídlých

Vše o preparování hmyzu.. metody, tipy, rady a pomůcky
Carabus888
Příspěvky: 13
Registrován: 06 kvě 2010, 20:44
Bydliště: Jihočeský kraj (Č. Budějovice, Lipensko)

Re: Preparace blanokřídlých

Příspěvek od Carabus888 »

Zdravím,
taky bych přidal svůj pohled na toto téma. Když jsem se pustil do sběru (a následné preparace druhů) blanokřídlého hmyzu, jsa neznalý preparace jsem stál před otázkou - křídla podél těla nebo jako motýli (event. napůl jako sarančata). A dále - vše napichovat na špendlík nebo něco lepit? No. Nikdo v mém okolí tuto skupinu nedělal, tak jsem se rozhodl: křídla od sebe a menší druhy nalepovat na transparentní štítky. Výhody - viditelné určovací znaky na křídlech a v krabici to po vizuální stránce krásně vypadá (je to hezčí, než když mají “packy” u těla). Nevýhdou je,že v krabici zabírají více místa a určovací znaky ze spodní části těla jsou špatně (nebo vůbec viditelné). Na preparaci jsem si nastříhal a nalepil “mininapínadla” - něco jako na motýly a mezi ně včelky umístím a následně křídla zafixuji. Z 95% stačí vlhký štěteček, v případě že nechtějí držet “mnou předepsanou pozici” (něco jako předchozí příspěvek), zafixuji křídla kapkou herkula. Stačí týden a vypreparovaná skulptura pěkně drží. Na obr. je to celkem patrné, jak to dělám.
Přílohy
C6CAAEC1-BF89-4BE2-91D6-45E3A82CB837.jpeg
529A4BC2-4986-422F-A771-A2D7539CBFC2.jpeg
Uživatelský avatar
Tomas
Příspěvky: 241
Registrován: 17 úno 2017, 20:33
Bydliště: UH

Re: Preparace blanokřídlých

Příspěvek od Tomas »

Za mě. Určitě bych nic ne lepil. Všechno píchat. Při určování se pak můžeš podívat kam potřebuješ.. A rozhodně není důležité aby všechno bylo perfektně srovnané (symetricky vypreparované).
Pro krásu máme umění. Tohle je věda😁
To ti jen bere čas který ti pak bude chybět u důležitějšího bádání. Z lihu to ani moc nejde. A na lokalitě stejně hymenoptery sázíš jednu za druhou do epruvety s lihem aby ti ještě živé nezdrhly ze smrtičky s octanem když vybíráš nadupanou síťku. 😎
Curculionidae, Aculeata.
marion
Příspěvky: 4699
Registrován: 29 dub 2010, 05:49

Re: Preparace blanokřídlých

Příspěvek od marion »

Pokud jsem dával odborníků něco k determinaci, vždy chtěli napíchnuté a ne lepené na štítek a křídla dávám šikmo dozadu, podle toho jak se seřadí buď nahoru nebo rozvnoběžně s povrchem (já ale nejsem estet, důležitější je aby byli determinovatelní), ale Libor se ptal na chalcidky, které podle mně nejdou ani nalepit (zakryjou se znaky)ani napíchnout (rozbijou se), taky by mně zajímalo jak se preparují pro další určování. Možná nalepit na špičku trojúhelníkovitého štítku za bok hrudi pod křídlem).
Jinak syn se dříve zabýval dvoukřídlými a tam to neřeší, vše do lihu, ono to ani z Malajsek jinak nejde.
LiborK
Příspěvky: 659
Registrován: 06 črc 2016, 21:37

Re: Preparace blanokřídlých

Příspěvek od LiborK »

Díky za náměty. S chalcidkama to je jak píše Marion. Napíchnout to nejde, je to mrňavý, lepení je taky docela potíž. V zahraničí to tuším lepí na špičku štítku a odhadl bych, že se to časem rozpadne. Udělám ještě pár pokusů, třeba najdu způsob.
Uživatelský avatar
J.P.
Příspěvky: 1187
Registrován: 29 dub 2010, 06:51
Bydliště: Chodov u Karlových Var

Re: Preparace blanokřídlých

Příspěvek od J.P. »

Taky už jsem někde na fotkách viděl nějaké malé hmyzáky (mravence?, komáry?) přilepené z boku přímo na entomologický špendlík.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Buprestidae - PAL
Odpovědět

Zpět na „Preparace hmyzu /Insect preparation/“