Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
Hali+

Re: Lov na světlo

Příspěvek od Hali+ »

bozapetr píše:skoda,ze brouci nekoukaji na entoforum - hned by se orientovali v case a teplote a vedeli by, ze maji litat ... potvory :D
Včera jsme byli svítit v Pardubicích ve vojenském prostoru a první letošní propadák! Vzpomněl jsem si hned na Tvůj text na entomofóru. :D Téměř ani krovka, jen tuny klešťanek. Byla kosa! Večer se totiž prudce ochlazovalo a brouci by bývali museli létat v oteplovačkách... ;-) Doufejme že dnes to bude lepší...
Sezóna pomalu končí, tak asi bude UV už čím dál slabší, ale může nastat souhra faktorů, kdo ví. Jinak podzimní generace se už začaly líhnout, už jsem u řady druhů viděl immaturní kusy.
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
bozapetr

Příspěvek od bozapetr »

no jo,ale byli jste aspon venku ... asi bych volil nejakou step nez les a blizkost vody na sviceni. nemas tam podliz neco v tomto stylu ? nebo rozdat vecer broukum oteplovaky :-)
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Jo už se večer dost ochlazuje, svícení u vody je naprd, v údolí taky, na stepních stráních jedině za dobrého pohybu vzduchu (aby tam byl teplý fén). Naopak bych řekl, že nejlepší bude řidší les někde na svahu či na kopci v dobré expozici, tam bude noční ochlazování nejpomalejší. samozřejmě to beru ohledně brouků, jiné skupiny hmyzu až tak moc nesleduji.
Já zkusím ode dneška přes víkend hodit nějaký světelný lapač do koruny stromu v řídkém listnatém lese tak cca 3-5 m nad zemí.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

bozapetr píše:no jo,ale byli jste aspon venku ... asi bych volil nejakou step nez les a blizkost vody na sviceni. nemas tam podliz neco v tomto stylu ? nebo rozdat vecer broukum oteplovaky :-)
Právě že jsme byli na stepi, kousek od Labe a tůní. Ale přesně jak říká Pepa, bylo úplně cítit, jak se tam večer rychle natahoval chlad...
Dneska zvažujeme zasvítit hned u jakéhosi kompostu, ale vzhledem k tomu, že je opět v otevřené krajině, tak to ještě zvážíme, zda se skutečně neposunout spíš někam do řídkého pláště listnatého lesa.
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
aphodius

Příspěvek od aphodius »

V písčitých oblastech Slovenska na světlo pořád ještě lítají zajímavé druhy: Ochodaeus chrysomeloides, Glaresis rufa, Trox perrisii, T. cadaverinus, Aphodius kraatzi, A. plagiatus, Brachygonus spp. aj. Ještě před týdnem dorazil opožděný kus Amphimallon burmeisteri.
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Nevím jak jinde, ale tady (Neratovice) je teď (24hodin 15 minut) ještě 20 stupňů. Problém je, že je naprosto jasno. Ale nějaký přílet byl a ještě svítím.
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Tak jsem zběžně projel pod mikroskopem část věcí, co dnes přiletěly. Konečně, po devíti letech zase jeden kus Curculio rubidus :dance . Stejný datum, stejná hodina (22.10) a zase jen jeden. A většinou druhý den přiletěl další kus. Už se těším na zítřek :D .
Z ploštic jedna nádherná klopuška Phytocoris tiliae, ještě jsem ji nechytal.
Liborovi dva druhy nížinných zlatooček :).
Přílohy
Phytocoris tiliae, foto z netu
Phytocoris tiliae, foto z netu
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Včera byl asi na dlouhou dobu poslední dobrý den na UV svícení a kdo ví, jestli jsme tím zároveň "nezamykali sezónu"... :mrk
Sice jsme svítili u tůní kolem Labe, ale přesto je tady kolem Pardubic všude hrozné sucho... Takže se vcelku těším na ty slibované deště, aby bylo něco aspoň v podzimních prosevech...
Je zajímavé, že včera byl největší přílet brouků v takové zlaté čtvrthodince od 20:30 do 20:45 a pak už jako když utne, skoro ani krovka...
vvk_20.png
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Tak to je zajímavé, já měl nejlepší přílet nejen brouků cca od 21.45 - 22.10, před a po jako když utne. V té době se začalo na východě intenzivně blýskat a lehce se ochladilo, ale nad námi byla čistá obloha. Možná to s tím souvisí.
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Čekali jsme asi do 22:30, pak jsme to zapíchli, neměnilo se to. Ale my byli v takovém izolovaném místě mezi lesem, tůní a Labem, kde se to asi od vody hodně rychle ochlazovalo a hlavně padala rosa. Jak jsme odcházeli přes okolní pole, tak na nich bylo aspoň pocitově o něco málo tepleji.
Blesky na západě oblohy byly vidět i u nás, ale ani kapka... :)
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

No tady bylo ještě po 22.hodině přes 25 stupňů a když jsem to po půl jedné balil, tak určitě ještě přes 20. Po nějaké rose ani stopa, ale to už je pár dnů stejné.
Cerambyx@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Přiletěli docela zajímavé věci - Maladera holosericea, Dorcus parallelopipedus, Veleius dilatatus, Curculio elephas + desítky či stovky jiných Curculio, haldy sluníček, nějací potemníci a Alleculidi........ Je zajímavé, že tentokrát hodně málo střevlíků a snad ani jeden vodní brouk. Na včerejšek létali vodomilové, potápníci a několik druhů střevlíků ve větším. A i ploštic bylo dost málo.
Dnešek by jsem na svícení vůbec nezavrhoval. Tady je pod mrakem, po lehkém deštíku (snad po měsíci) a je teď 26stupňů. Bude docela teplo a zcela jiné podmínky, než předchozí 3 noci. V každém případě to zkusím, už kvůli těm elephasům :)
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Tady bylo tuny klešťanek, dost drabčíků a voďáků, pár střevlíčků. Z jiného nepatrně, jen jednotlivosti. Jeden potemník, pár pselaphidů a scydmaenidů, pár slunéček atd.
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Mě včera klešťanky nelétaly vlastně vůbec, předchozí noci docela dost.
Cerambyx@seznam.cz
OndraK

Příspěvek od OndraK »

Ve Zlíně včera totální bída.
Promarněný publikační talent, co si jen tak píše pro radost.
Melandryidae (W), Tetratomidae (W), Stenotrachelidae (W), Synchroidae (W), Salpingidae (W), dřeváci a houbáci, Coleoptera (CE)
Libor Dvořák

Příspěvek od Libor Dvořák »

No a mně stačilo ke štěstí, že mi konečně doma přilétl škvor malý, první údaj z Karlovarského kraje (teda pokud nebyl publikován někdy v pravěku).
Cantharidae a pár další čeledí střední Evropy, Vespidae Holarktis
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Rozsvítil jsem, je 21 stupňů, zataženo, po dalším dešti. Tak uvidíme :)
Cerambyx@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Dneska tedy nic moc. Dva nosatci, jeden střevlík, jedno sluníčko, hodně sršňů a halda klešťanek. To je vše.
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Já včera ani nešel, tady bylo večer po mírném dešti (přesto mokrá tráva) a jen 21°C... A to nemělo cenu mrznout u světla... :(
aphodius

Příspěvek od aphodius »

21°C je vynikající teplota pro svícení - při takové teplotě jsem většinou namlátil ty největší špeky. Podstatné ovšem je, kde se svítí...
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“