Lov na světlo
-
Re: Lov na světlo
svitili jsme na uv trubice v bzenci u mokradu ve snaze potvrdit jednoho nosace pro cr ... nepriletel zadny druh nosatce !!! i kdyz smykem bezne druhy byly ... hodne vodnich brouku, strevlicci...zadni drevaci...hodne kusu Pseudotomoderus compressicollis ...
par mravkolvu a jim podobni ...
se svicenim nemam zkusenost krom balkonu doma. kdyz je sucho, lita toho malo. kdyz ale behem sviceni lehce zaprsi (10-15 min) a teplota zustane nad 22 st zacnou brouci krasne litat ... ovsem bourka to zatim vzdy utla - vzdy se ochladilo
par mravkolvu a jim podobni ...
se svicenim nemam zkusenost krom balkonu doma. kdyz je sucho, lita toho malo. kdyz ale behem sviceni lehce zaprsi (10-15 min) a teplota zustane nad 22 st zacnou brouci krasne litat ... ovsem bourka to zatim vzdy utla - vzdy se ochladilo
- aphodius
Tak to bych Tě Marione poprosil o přesný faun. záznam. Předem moc díky!marion píše:Odontaeus letos 2 ex.
-
Hlučín-Bobrovníky, 6175, 21.06.2014 - UV světlo na zharadě, 2ex-samice (zajímavé, že za ty roky jsem už pár kusů chytil ale žádný samec-je rozdíl v poměru pohlaví při sběru na UV?)
- míra z.
Na světlo mi létala obě pohlaví - svítil jsem výbojkou. Odhaduji, že s mírnou převahou samci.
Vybrané čeledi z Dermestoidea,Bostrichoidea,Cleroidea,Cucujoidea,Tenebrionoidea, a něco navíc (Cholevinae, Histeridae), Dynastinae W
- Hali+
Zní-li otázka jak Odontaeus armiger létají na UV, tak podle mých zkušeností je to tak půl na půl. Ale jak to třeba mají v rámci areálu to netuším.
Jediné co se mi tak jeví je, že nejdřív na začátku soumraku létají víc samci a za končícího soumraku víc samice. Samozřejmě že ne striktně, spíš tak nějak poměrově. V noci už pak většinou nelétají vůbec. Ale jde-li z toho vypozorovat nějaké obecnější pravidlo to nevím, to by chtělo nejdřív ověřit na spoustě míst...
Už jsem několikrát s úspěchem zkusil rozsvítit ještě za světla, před soumrakem. Hlavně teda kvůli tomu, že tak létají Clambidae, na samém začátku soumraku a jak se víc sešeří, tak už moc ne. A člověk to jinak lehce prošvihne... Nevím proč tomu tak je, možná jen preferují víc v letu zrak. Takže je možné, že i samci Odontaeus armiger preferují víc zrak třeba před čichem, kdo ví... Samici je to jedno kdy letí, ta ví, že samci hledají jí, ne ona je...
Ale to je jen taková "úvaha nahlas".
Aphodiusi, není o tom někde něco známo už v literatuře? Jaké s tím máš zkušenosti Ty?
Jediné co se mi tak jeví je, že nejdřív na začátku soumraku létají víc samci a za končícího soumraku víc samice. Samozřejmě že ne striktně, spíš tak nějak poměrově. V noci už pak většinou nelétají vůbec. Ale jde-li z toho vypozorovat nějaké obecnější pravidlo to nevím, to by chtělo nejdřív ověřit na spoustě míst...
Už jsem několikrát s úspěchem zkusil rozsvítit ještě za světla, před soumrakem. Hlavně teda kvůli tomu, že tak létají Clambidae, na samém začátku soumraku a jak se víc sešeří, tak už moc ne. A člověk to jinak lehce prošvihne... Nevím proč tomu tak je, možná jen preferují víc v letu zrak. Takže je možné, že i samci Odontaeus armiger preferují víc zrak třeba před čichem, kdo ví... Samici je to jedno kdy letí, ta ví, že samci hledají jí, ne ona je...

Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- míra
- Kontaktovat uživatele:
Původně se Bolboceras armiger (Scopoli 1772)smýkal a chytal za soumraků, výborné lovy byly v Milovicích na střelnici spolu se soumračníky. Na světlo, kde jsem 10? let sustavně sbíral 1990-2000 Tady na této lokalitě lítaly obě pohlaví tak, že zpočátku více samců a někdy mi přiletěli samice houfně i o pulnoci. Pokud znáte lokalitu revestitek na druhé straně současného golfového hřiště státní ochrany přírody
ted nemyslím zámek štiřín
,, tak tam byl nálet právě kolem pulnoci vždy mohutný. Ve stejnou dobu také nejvíc lítalo sršní, až to bylo nepříjemné.
Ale ze svícení třeba v Rumunsku, kde více lítaly pěkné červené aberace mám zkušenosti úplně obrácené, že jsem navečír chytal sem tam samičky a v pozdním svícení pak pouze samečkové. Opravdu si to nedovedu vysvětlit. V jiných zemích jsem masivně tento druh na světlo nechytal, pouze u nás a Rumunsko.
Na uv jsem nesvítil, většinou směsná zářivka 150w

Ale ze svícení třeba v Rumunsku, kde více lítaly pěkné červené aberace mám zkušenosti úplně obrácené, že jsem navečír chytal sem tam samičky a v pozdním svícení pak pouze samečkové. Opravdu si to nedovedu vysvětlit. V jiných zemích jsem masivně tento druh na světlo nechytal, pouze u nás a Rumunsko.
Na uv jsem nesvítil, většinou směsná zářivka 150w
- Hali+
Takže když to shrnu, tož asi létají obě pohlaví stejně, jen je pro ně možná rozdílně atraktivní použitý zdroj světla. Schválně na to teď budu dávat pozor. Teda až se zase někdy večer oteplí, teď tu je kosa a prší... 

Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- Pepa
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Dle mých zkušeností na světlo přilétá spíš náhodně a jen malá část z lokality. Svítili jsme v neděli v místě kde jsem je předpokládal. Použitá světla UV - černá BLB, UV trubice světlá, studená bílá úsporka. Přilétl jen jeden samec na UV trubici a já v blízkosti sebral 4 ks, když jsem chodil po cestičce s čelovkou a poletovali nízko nad travinami. A i z jiných svícení v minulosti mám podobnou zkušenost. Většinu pochytám chozením po cestičkách na okraji lesa s čelovkou a chytání imag do ruky. Na světlo jen ojediněle a dává přednost bílému (směsná výbojka, UVA trubice, či i bílá studená úsporka). Na tmavou BLB skoro nelítá.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
- aphodius
Díky moc, Marione!marion píše:Hlučín-Bobrovníky, 6175, 21.06.2014 - UV světlo na zharadě, 2ex-samice (zajímavé, že za ty roky jsem už pár kusů chytil ale žádný samec-je rozdíl v poměru pohlaví při sběru na UV?)
Jinak Pepa má pravdu - Bolboceratinae přiletují ke světlu jen v malé míře - a většinou jsou to kusy ojediněle přeletující na větší vzdálenosti v noci, mimo čas klasického rojení, které probíhá za soumraku, kdy je ještě trochu vidět - rojící se imaga létají nízko nad travinami nebo cestami, přičemž jsou spíše světloplachá než by se dala ke světlu přilákat. Nejlépe se tedy dají ulovit s čelovkou do ruky nebo síťky.
- OndraK
Dnes ve Zlíně na balkón přilétlo Aulonium trisulcum, jinak samé běžné věci.
Promarněný publikační talent, co si jen tak píše pro radost.
Melandryidae (W), Tetratomidae (W), Stenotrachelidae (W), Synchroidae (W), Salpingidae (W), dřeváci a houbáci, Coleoptera (CE)
Melandryidae (W), Tetratomidae (W), Stenotrachelidae (W), Synchroidae (W), Salpingidae (W), dřeváci a houbáci, Coleoptera (CE)
- Hali+
Včera z toho lepšího přiletěl Hydrophilus piceus 1♀ (Boh., Lišice). Na Čechy výborná věc. Bylo to jako kdyby někdo střelil do plachty brokovnicí.
Ale z drobotě nepřiletělo téměř nic mimo kvanta Cercyonů a Heterocerů... Mírně foukal vítr, ochlazovalo se a nebylo dusno.

- prosektor
Včera ve Zlíně na balkón přiletěl Gasterocercus depressirostris - teprve druhý kus za dva roky svícení.
-
U nás až do rána horku a dusno a trvá stáele až teď - ca 15.30, se začíná ochlazovat a jdou mraky na světlo nic nového opět jedna samice Odontaeus, dva plavčíci jinak stále stejně. (pro připomenutí-svítím jen doma za domem na zahradě).
-
jen bleskově, tohle: http://vodacke-doplnky.heureka.cz/lowra ... e/#section by mělo plnit stejnou funkci jako ten akumulátor, co prodává entosphinx, chápu to správně? případně jaký kdo používáte?
Díky, N.
Díky, N.
Anthaxiini W
- Hrozno
Ano, je to standardny oloveny akumulator 12V 7,2Ah. 359Kc je dobra cena, v GM Electronic ho maju za 459Kc. Ten entosphinx ho ma za viac ako dvojnasobnu cenu, zarabaju na neznalosti.
- Hali+
Tož pánové, dobít baterie a připravit se na víkend.
Konečně by zase mělo nastat několik dní, kdy by to (v teoretické rovině) mělo létat.
Cca ČT-NE (PO?)
Zajímavé je, že dnes by to po setmění mělo padat méně než zítra, přestože zítra by přes den mělo být tepleji. No uvidíme - Lovu zdar!

Konečně by zase mělo nastat několik dní, kdy by to (v teoretické rovině) mělo létat.

Zajímavé je, že dnes by to po setmění mělo padat méně než zítra, přestože zítra by přes den mělo být tepleji. No uvidíme - Lovu zdar!
-
skoda,ze brouci nekoukaji na entoforum - hned by se orientovali v case a teplote a vedeli by, ze maji litat ... potvory 

- Hali+
Znáš to - těžko na cvičišti, lehko na bojišti...
Dnes už i příprava musí být adekvátní tomu co chceš chytit...
A sledování počasí k UV prostě patří, i když všichni dobře víme, že to není faktor jediný.

Dnes už i příprava musí být adekvátní tomu co chceš chytit...

-
ale ja jsem rad,hali+,ze tabulky prezentujes -)...
-
Dnes jsem v práci, ale pokud někam nepojedu, tak se taky chystám na zahradě rozsvítit.