Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
aphodius

Re: Lov na světlo

Příspěvek od aphodius »

Kam to vlastně Honzo jedete?
honzaprazak

Příspěvek od honzaprazak »

Do Izraele. Hlavně Negev, ale chvíli i na Golany a tak.
Jan Pražák
Pavel L.

Příspěvek od Pavel L. »

Aby jsi tam nedopadl jako jeden turista z nedaleké vesnice,který se chtěl podívat do Izraele.Když tam přiletěl a vystoupil z letadla,tak si v letištní hale položil batoh na lavičku a někam se chtěl jít podívat,po ujití deseti metrů se na něj vrhli z nějaké ostrahy letiště,strhli ho na zem,klekli na něj,namířili na něj pistole a po zjištění totožnosti ho naložili do letadla a poslali ho šupem zpátky.Takhle tady ta historka koluje po vesnici,baví se tím půlka vesnice a mluví o tom jako o bleskové návštěvě Izraele.
honzaprazak

Příspěvek od honzaprazak »

To se nám doufám nestane. Je jasné, že s ohledem na Izraelskou situaci se podobných věcí (opouštění věcí na veřejných prostorách a tak) vyvarujeme.

Každopádně ještě nemám jednoznačně vyřešené ty tyče... Tyčky ke stanu mi přijdou moc pružné. Ty hliníkové jsem zatím nikde nenašel. Buď si tedy vyrobím vlstní, nebo si prostě na začátku výpravy někde uříznu dva dvoumetrové klacky...
Jan Pražák
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

No já sůvodně měl udělaný rám z topenářských měděných trubek o prům. 12 mm a spojení k tomu dělanými spojkami (mufnami), ale byly trochu těžší, tak jsem přešel na duralové trubky o prům. 15 mm (koupit se dají v Bauhausu, OBI apod. a na spojení jsem nejprve používal upravené dřevěné tyčky vhodného průměru co jsem zapasoval dovnitř, a během dvou let si nechal udělat pouzdra z duralu na jejich spojení. mám z nich udělaný rám 2x 3 m a bez problémů prohnutí je minimální. Jinak duralové trubky co se používají ke stanům jsou taky dobré, ohybově i pevnostně docela dost vydrží a spojení je dané už z výroby.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
mnourek

Příspěvek od mnourek »

Ještě k výše zmiňované startovací PowerBank NEXCELL WE-Y160P - vznesl jsem dotaz na dodavatele ohledně výdrže a přepravy.
Odpověď je :
Kapacita baterie je 12Ah. Při udávaném odběru by měla baterie vydržet 18 hodin při plném nabytí. Po započítaní ztrát bude reálná doba 13-14 hodin.
Převoz bateríí v letadle se řídí podle jednotlivých dopravců. Použitá baterie je na hranici většiny dopravců v EU, problémy by opravdu mohly nastat.
Takovou jsem dostal odpověď.

Chápu to tak, že při odbavení na letišti záleží na tom, jak se ten celník zrovna vyspí a s kým.... Jinak já vozím klasickou gelovou baterii (akumulátor) v kabinovém zavazadle, z Prahy není problém ( když se s nima člověk chvíli dohaduje) a zpět jí už nevozím, to oželím ty 300, než abych se s nějakým kokotem dohadoval.....
Výhodou Powerbanky je, že se dá v poho dobíjet z auta, takže na nějakou 10 denní výpravu, kde má člověk půjcěnou káru, to v pohodě stačí.
A podle mě, ty malé powerbanky, které mají sice větší kapacitu a jsou za pár stovek a ne za 3000 nemají výstup 12V, takže jsou k nepoužití .....
marion

Příspěvek od marion »

Jeden kolega vozí gelové baterie v kabinovém zavazadle a tvrdí, že ji potřebuje jako zdroj ze zdravotních důvodů (už přesně nevím co má vymyšlené, ale pracuje ve zdravotnictví), já když tak vozím ve velkém kufru a tam zatím nebyl problém, ale kohosi myslím v Japonsku donutili kufr otevřít a ukázat. Já věřím, že s powerbankou by neměl být problém, ale třeba se mýlím, naposledy po mě chtěli vytáhnou baterie i z přístrojů, které jsem měl v kabinovém zavazadle. Opravdu záleží na konkrétních lidech, ale vycházel bych z toho, že powerbanka je normální přístroj určený k dobíjení telefonů, tak by snad vadit neměl.
papa

Příspěvek od papa »

Já když to tady čtu tak mi připadá, že jen vaříte z vody ... :-)
Vem si baterku do kabinového zavazadla a do letadla ... jestli ti to projde v Praze, což nepředpokládám a při dnešní situaci ... hahaha,
tak pak ti ji vyhoděj na 120% v Dubaji, Španělsku a kolegovi ve Vídni. Asi vím proč to píšu.
V Dubaji ti k tomu ještě vyhoděj když najdou velkou baterku, všechny malé baterky AA AAA AAAAA A šnůrky, pásky a další podezřelé věci = bez diskuze.
V zavazadle zapsaném ti projde tak 50/50.
Mj. podobné baterky prodávají po celém světě ..
Cassida

Příspěvek od Cassida »

papa píše: všechny malé baterky AA AAA AAAAA A šnůrky, pásky a další podezřelé věci = bez diskuze.
V zavazadle zapsaném ti projde tak 50/50.
Mj. podobné baterky prodávají po celém světě ..
Tak to je docela "novinka". To by pak mohli rovnou chtít vyhodit baterky z foťáku či z notebooku (potažmo mobilu)! Mimochodem (už jsem to tu někde psal), v roce 2011 mi právě v Dubaji na letišti prošla velká (cca 2,5 Kg) gelová baterie (při zpáteční cestě) v kabinovém zavazadle - a to jsem ji musel vytáhnout - borec se ptal, co to je.
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
marion

Příspěvek od marion »

Myslím, že záleží na konkrétních lidech a mezinárodní situaci, asi není jednotná rada, než si to pořídit na místě nebo neletět.
papa

Příspěvek od papa »

Letěl jsem přes dubai tolikrát, že bych si nedovolil usuzovat z jedné situace. Na druhou stranu je k zamyšlení proč to zkoušet, ale dzaste u tebe to chápu,divim se že jsi si to rovnou nepovesil na krk
Cassida

Příspěvek od Cassida »

marion píše:, než si to pořídit na místě nebo neletět.
A nebo to holt risknout (jako to dělá většina lidí). V nejhorším o to člověk přijde (o horším trestu jsem zatím neslyšel).
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
papa

Příspěvek od papa »

Cassida píše:
marion píše:, než si to pořídit na místě nebo neletět.
A nebo to holt risknout (jako to dělá většina lidí). V nejhorším o to člověk přijde (o horším trestu jsem zatím neslyšel).

Džaste ty jsi ideální člověk na výpravu ... testovat lidi na letišti :D :chuckle :chuckle
Už tě napadlo, že ti pak většinou prolezou zbytek ... a třeba i brouky, kvůli baterce ?
Rovnou ti odpovím na to co by jsi asi napsal .. někde se kontrolují zavazadla najednou obě a tak je jedno kde co máš

AA a AAA mi vyházeli z příručního zavazadla v Dubai, dobíjecí baterky jedna za 100Kč !
Cassida

Příspěvek od Cassida »

--> papa - ještě řekni, že pro jistotu nevozíš ani octan! :D "Ideální člene na výpravu" :) Ono také není špatné si předem nastudovat podmínky přepravce a třeba si i zavolat zástupcům přepravce. Já to např. dělám (a pochybuju, že to dělá většina, včtetně Tebe)!

Dobře, že si tu zkušenost s AAA bateriema napsal, fakt by mě nenapadlo, že jsou to až takoví idioti. Rozhodně to ale není, nebo do nedávna nebyl standardní postup ("civilizované společnosti" obyčejné baterky nevyhazovaly).

EDIT: PS: Směrem tam obvykle brouky nevozím,...
papa

Příspěvek od papa »

Cassido, já jsem si tolikrát přečetl podmínky přepravců a hlavně vyzkoušel, že bych mohl jít rovnou na zkoušky :yawn
Mj. jsem se teď jen pro zajímavost podíval na Emirates a opět mají jiný informační stránky a podmínky než měli na podzim.

Už vidím jak vyhazuješ před návratem např. Powerbanku za 3000 Kč :D :D
Acmaeodera
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acmaeodera »

honzaprazak píše:Do Izraele. Hlavně Negev, ale chvíli i na Golany a tak.
Na Ben Gurionu nebude asi problém při vstupu, jen detekce atd, ale při opouštění země procházíš tři levely prohlídek v sektorech A,B,C. Opouštět zavazadla je sebevražda, stejně tak vytahovat foťák. Mnohdy překvapí eskadra dosti hezkých policejních dívek, které Tě bičují střídavě a rychle otázkami všeho druhu, až začneš koktat, a následně, až vidí, že seš trop, se omluví a zahlásí, že výslech měl jen účel odvrátit bombové nebezpečí.
Plný batoh brouků nebo krabice můr v příruční tašce je nezajímají.
V přírodě jsou místa, kde seš zdánlivě mimo dohled, ale je to jen klamný pocit... Téměř všude jsou rozptýlené jednotky a malé základny, především na kopečcích a návrších s porostem borovic a eukalyptů, a z obrovské dálky je stále turista sledován.
Vtom se objeví placatej džíp pískové barvy s kulometem na rampě a seskočí 6 mariňáků a prohlíží si smejkadlo a ostatní cajky... když řeknu, že chytám hmyz, dívají se na mě jako na vola, a starší velitelka se mě ptá, jestli to lovím na jídlo....
Nebo se koupeš v jezírku, a přijede odkudsi eskadra, a vyžene Tě ven, prý by ses mohl utopit, a že je tam cedule zákaz koupání... a že máš na to deset minut, jinak deš do basy na 3 dny... jinak v pohodě...
ben gurion escadra.jpg
idf-women.jpg
Přílohy
Hare Gilboa 05-1999
Hare Gilboa 05-1999
Acmaeodera
Ilja T r o j a n
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Včera jsem se pomalu začal připravovat na novou UV sezónu a byl jsem si koupit nový měnič a dvě nové zářivky. Mělo by to snad mít menší spotřebu než ta sestava, co jsem sebou vozil doposud. Poněkud mě ale překvapila tloušťka těch trubiček... To co vidíte na obrázcích (1, 2, 4) jsou jakési plastové ochranné kryty, ve kterých je teprve ta vlastní zářivka o tloušťce špejle (2). Hledal jsem k tomu jakákoli data, ale v celém balení je jen jediný nápis (5) a to ještě čínsky. :sad Funguje to celé na 12V (4), měnič (3, 5, 6) utáhne i přes svoji pidivelikost dvě ty trubičky. Ovšem nikde jsem na tom nenašel jaký má měnič výstupní výkon, ani jaký výkon mají ty „zářivečky“. Taky jsem nikde nenašel, zda je to UVA, nebo UVB... :sad
Nevíte náhodou někdo, do čeho se ty trubičky používají? Nevíte jak k tomu dohledat zda je to UVA nebo UVB? Přece jenom jde o oči... :sad Předem díky za jakékoliv info.
UV trubičky.jpg
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Tyhle zářivkové UV trubice (barevné, jsou různých barev) se používají v autotuningu.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Našel jsem k tomu jen to, že se to jmenuje „fluorescenční katodová lampa“. Nic víc...

AKASA - ultrafialová (ultraviolet) - 2x 30cm - kit, 2x trubice + napěťový invertor
kód: UF145e, prod. číslo: AK-188-UV, Stránky výrobce - http://www.akasa.com.tw/akasa_english/s ... 188_uv.htm

Ale už se to nikde neprodává. :( (např. https://www.alza.cz/fluorescencni-katod ... d60655.htm ) Což je divné, já to koupil včera...
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

např. http://www.scooter-tuning.cz/katodova-trubice-3
už jsem to sem dával viz str. 28, ale je pravda, že moc toho na netu není, dřív se podobné trubice používali do PC tuningu, ale to už nějak vyšumělo.
Já letos ještě vydržím se svým "starým" svícením, ale udělám si na další sezonu z UV diod... už jsem o tom psal výše, je výhoda, že jsou vyráběné ve všech spektrech (UVA, UVB, UVC). Jen si to budu muset navrhnout, vyrobit a spájet sám.
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“