Dezinfekce sbírky
-
- Administrátor
Re: Dezinfekce sbírky
jj....stejný postup tady už popisoval Luvín...viewtopic.php?f=25&t=465
Petr Matúšových
- kormik
Trošku nepraktické, když potřebuji se sbírkou neustále pracovat. Já osobně lezu do krabic skoro každý den. Jinak na dlouhodobé uchování (kdybych odjel na lovy na několik let ) asi dobré řešení.
Jan Pelikán
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
- Martin Havránek
- Kontaktovat uživatele:
Takynad těmito sačky uvažuji, akorat ja potřebuji větší.
Jsou k sehnaní třebana aukru:
http://aukro.cz/item1204966081_uzavirat ... 100ks.html
Jsou k sehnaní třebana aukru:
http://aukro.cz/item1204966081_uzavirat ... 100ks.html
- batmir
Dostaly se mi do rukou cca 4 krabice starší sbírky od jednoho známého. Polovina brouků je totálně sežraných. Jak nejlépe vydesinfikovat zbytek a tak alespoň část sbírky zachránit?
- Cassida
Vložit přiměřené množství starého Invetu (obsahoval paradichlorbenzen). Pokud není, použít Biolit, nebo něco jemu adekvátního.
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
- karlos
Zkus to vrazit do mrazáku.batmir píše:Dostaly se mi do rukou cca 4 krabice starší sbírky od jednoho známého. Polovina brouků je totálně sežraných. Jak nejlépe vydesinfikovat zbytek a tak alespoň část sbírky zachránit?
- Radim
- Kontaktovat uživatele:
Anebo vlož octanem řádně namočený tampón a krabici uzavři třeba ještě do jinde popisovaného zapínacího pytlíku...osobně bych to možná několikrát zopakoval
Radim Gabriš
Coleoptera CE, Neuropterida E.
- batmir
zabije to i případná vajíčka?Radim píše:Anebo vlož octanem řádně namočený tampón a krabici uzavři třeba ještě do jinde popisovaného zapínacího pytlíku...osobně bych to možná několikrát zopakoval
- Radim
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že když bude ta dávka octanu dostatečně silná, tak ano. Mohlo by to vyřešit právě zopakování celé procedury třeba po dvou týdnech. Anebo to zkombinovat s tím mražákem...
Radim Gabriš
- batmir
Díky za rady, zkusím kombinaci octan, mrazák, octan a pak karanténu.
- karlos
Pro jistotu bych ještě raději zkusil letlampu
-
Vajíčka nezabije nic. Hlídat, opakovat postupy /mrazák, octan/.
-
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsem koupil tohle,vidim to poprvne.mate s tim nekdo zkusenost.Smrdi to ale uplne jinak,jak te tabletovy.
http://www.drogerie2.cz/drogerie2-cz/es ... uty-110-ml
http://www.drogerie2.cz/drogerie2-cz/es ... uty-110-ml
- Cassida
To by mě taky zajímalo. To je ona náhrada za klasický INVET. Blbý je hlavně to, že to není tableta, nebo aspoň prášek. Až to Ivo testneš na nějakým rušníkovi, tak dej vědět
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
-
- Kontaktovat uživatele:
Uvidime,co to bude za sajrajt.
-
- Kontaktovat uživatele:
no jestli ty krabice maj na dně polystyren tak pak po týdle kůře nebudo mít nic do čeho by se špendlik s broukem dal zapíchnout :-(Radim píše:Anebo vlož octanem řádně namočený tampón a krabici uzavři třeba ještě do jinde popisovaného zapínacího pytlíku...osobně bych to možná několikrát zopakoval
cleridae a fulgoridae kolem koule
To že nový INVET chutná je pravda,ale to je jeho ůčel.Funguje na této bázi.Je to odskoušené a rušníci a vše ostatní co se do sbírky dostane po pár hodinách umírá.Je to samé jako jed na krysy.Tím myslím tablety které nemají krysu odpudit,ale přilákat aby ji sežrala.Tak funguje i nový INVET.Je mnohem lepší než ten starý typ.lepidopter píše:Ten nový invet je fakt na nic. Dokonce i pisivky si po něm běhají jedna radost
-
Jenže já nechci rušníky do krabice lákat. Jsem mnohem radši, když zůstanou venku.
-
Kdo povídá že nový invet je účiný???ý? Já ho používám pro odchov rušníků a mohu nabídnout mnohatisícové kolekce. No ted vážně. Nový invet nefunguje "asolutně" Možná někdo v tom svém invetu má účinou látku, ale já si před letu koupil 50ks balení a vzhledem k tomu, že sbírku mám na půdě chalupy, tak jsem musel opakovaně krabice s invetem napadené rušníky sířit a používat cyankali. Udělal jsem pokus a do jedné kraice jsem nasypal rušníky a celou pikslu invetu a po dvou měsících zbyly z přítomných cArábů jen špendlíky a visel tam plakát od mluvčího rušníků, že invet došeeel.
Jinak i po přečtení dlouhosáhlé korespondence, nepovažuji téma za uzavřené a vypisuji odměnu zcela modrou thorásicu za spolehlivý ochraný prostředek na sbírky. Pro okamžité odpovědi a doporučení na levadnuli říkám, jo pěkně vodí, ale na půdě chalpuy v přírodě zas až tak nefunguje a mirbánový olej či co je zas moc nebezpečný.
Jinak i po přečtení dlouhosáhlé korespondence, nepovažuji téma za uzavřené a vypisuji odměnu zcela modrou thorásicu za spolehlivý ochraný prostředek na sbírky. Pro okamžité odpovědi a doporučení na levadnuli říkám, jo pěkně vodí, ale na půdě chalpuy v přírodě zas až tak nefunguje a mirbánový olej či co je zas moc nebezpečný.
- Cassida
Míro, jak to je? Psal si něco ve smyslu, že nový Invet není účinný (nebo tak řečnickou otázku chápu), ale taky, že si před lety koupil 50ks balení - tj. před lety to byl starý Invet. Tímto chceš říct, že Ti nefungoval ani nový, ani starý, nebo jak?