Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
Cassida

Re: Lov na světlo

Příspěvek od Cassida »

Jasně Marione, na zakázku Ti vyrobí téměř jakýkoli slepenec baterií (článků). Ale k čemu je to dobré? Jasně, může se to hodit pro nějakou speciální věc (akci),... Ale osobně vidím opravdu největší budoucnost v tom, když se podaří najít dobré způsoby, jak využít masově vyráběné a široce používané nabíjecí články. Už jsem měl vytvořený dobrý systém s tužkovkama (našel jsem i spolehlivou nabíječku), ale teď kartama hodně míchají ty články 18650 a potřeba (přání) vše řešit i přes USB),...
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Džaste co to zase tady plácáš, systém z tužkovkama, jak z toho chceš udělat kapacitně dostatečný zdroj na 12 V. Ať počítám, jak počítám, tak abych mohl svítit celou noc tak budu potřebovat 18 nabíjecích tužkových baterií abych dostal 12V a alespoň 4Ah. To by mě stálo víc než tisícovku, navíc nabíjecí články jsou typu NíMH, takže nabíjením a vybíjením ztrácejí kapacitu. Power banky jsou z Li-Pol článků. Klasický gelový akumulátor je olověný, takže ten když necháš skoro vybitý někde půl roku v kůlně ležet, tak ho můžeš vyhodit, protože se úplně vybije a články se zbortí.
Takže možná power banky budou dobrá volba, ale rozhodně bych se rozhlížel po nějaké kvalitnější a ne no-name. A jaké napětí mají články, je úplně jedno důležitý je výstupní napětí a taky maximální výstupní proud, aby bez problémů utáhl světlo a zdroj se zbytečně nepřehříval.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
Cassida

Příspěvek od Cassida »

Ale Pepo, Ty si nějaký nervózní ne? Co plácáš, že já tady zase plácám? Jako kdybych někdy plácal. Jak se to vyjadřuješ čoveče co? :envy :D :D

A teď vážně. Asi vím, co Ti nebylo jasné. V jednom příspěvku jsem psal, že "jsem měl vytvořen dobrý systém" - ano, to je pravda. Akorát jsem nenapsal vše. Tj. že se to samozřejmě netýkalo nočního svícení. Vymyslet systém, který by efektivně vyřešil "elektriku" pro veškeré přístroje na akci je složitější a možná to prostě ani efektivně nepůjde. Např. dle tohoto článku: http://www.hafnet.cz/power-banka-extern ... 18-000-mah (a souvisejících odkazů) už by to asi mělo jít při použití 18650 článků (dá se z toho dostat výstup 12 V). Naprosto atypické baterie v některých přístrojích (kde není možnost dobíjení přes USB - dnes snad jen foťáky) samozřejmě nepočítám, ty mohou i tak vybočovat (a vyžadovat spešl nabíječku).
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
papa

Příspěvek od papa »

když to čtu tak jsem vždy vděčný za centrálu co si večer natáhnu a pak si ještě ohřeju do 5 minut turka :)
Ivoš M.

Příspěvek od Ivoš M. »

Jistě plodná diskuse, ještě by to ale chtělo vyjádření Alberta, který sestavu vyfotil a zřejmě i vyzkoušel (takže asi i vi jak je spolehlivá a jak dlouho vydrží). :think
Pyrochroidae CZECH REPUBLIC
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

A hlavně aby už mi konečně někdo odpověděl na otázku, jestli ta zářivka má jen 4W nebo víc... ;-)
Podle obrázku bych ji víc jak na 4W netipoval.
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
albert001

Příspěvek od albert001 »

Nu, na 12V/8W BLBku to svítí nějakých 18 hodin. Dvě katodové trubice jsou horší, tam je Bohu žel výdrž o mnoho menší (zatím s tím experimentuju a do terénu to budu brát až za 3 týdny do Thajska), ale vypadá to tak na 5 hodin (při zapojení dvou katodových trubic naráz).
Albert Damaška
Chrysomelidae, především dřepčíci (Alticinae)
marion

Příspěvek od marion »

Díky za informaci, vypadá to zajímavě.
honzaprazak

Příspěvek od honzaprazak »

Jak řešíte konstrukci plátna? Říkal jsem si, že bych pořídil dvě teleskopické tyčky, nahoře bych je spojil lankem, na němž by viselo plátno, a obě upevnil dvěma lanky k zemi. Používáte někdo něco takového? Jaké tyčky jsou k tomu vhodné?
Jan Pražák
zahal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zahal »

Používám tyčky ze starého stanu(laminát)a na tom je ušité plátno uchycené žabičkami (záclony na oknech)
starbaits

Příspěvek od starbaits »

Ivoš M. píše:Jistě plodná diskuse, ještě by to ale chtělo vyjádření Alberta, který sestavu vyfotil a zřejmě i vyzkoušel (takže asi i vi jak je spolehlivá a jak dlouho vydrží). :think
Ja už to testoval :)
http://entoforum.cz/viewtopic.php?f=23& ... 637#p50637
marion

Příspěvek od marion »

honzaprazak píše:Jak řešíte konstrukci plátna? Říkal jsem si, že bych pořídil dvě teleskopické tyčky, nahoře bych je spojil lankem, na němž by viselo plátno, a obě upevnil dvěma lanky k zemi. Používáte někdo něco takového? Jaké tyčky jsou k tomu vhodné?
Používát plátno ve tvaru T (viz taky příspěvek Kormika v tomto vlákně z 28 pro 2010). Jen ty vodorovné části jsou stejně velké jako ta kolmá, je to z dederonu, ale tu stojací část jsem obšil pevným lankem, dederon je pružný, po stranách mám staré duralové stanové tyče, ale dá se i zavěsit na okolní stromy a napínám kovovými kolíky.
neumělý nákres
Přílohy
plachta na UV.jpg
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Začínám uvažovat o tom, že si zdroj UV světla vyrobím sám z UV LED diod, vyrábí se s různou vlnovou délkou světla, takže pokryju pásma od UV-A po UV-C, napájet to půjde z baterky 12 V s použitím jednoduchého stabilizátoru napětí a předřadných rezistorů. Diody zapojeny v sérii po 3 ks, záleží na typu. Výkon sestavy UV LED diod si určím podle potřeby, ale počítám max. 10W, aby to zvládla v pohodě 12V baterka a vydrželo to svítit minimálně celou noc.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
honzaprazak

Nevíte náhodou jaké tyčky se dají použít tímto způsobem? Potřeboval bych, aby se daly složit na délku max. 50 cm.

http://www.entosphinx.cz/cs/platno-na-l ... typ-c.html
Jan Pražák
Senex

Příspěvek od Senex »

Za mého mládí bývaly jednotlivě prodejné hliníkové teleskopické ke stanům. Zkus jestli je nemá děda na půdě.
papa

Příspěvek od papa »

v každý prodejně stanů mají náhradní tyčky duralové, hliníkové, laminátové...
celkem levné mají Decatlonu
honzaprazak

a není to moc ohebné? Potřebuji něco, co unese celé to plátno a nebude se prohýbat.
Jan Pražák
marion

Příspěvek od marion »

Mám staré duralové jak píše senex a udrží bez problémů, každá je asi 30 cm ? xcelkově asi 1,5 metru
Cassida

Příspěvek od Cassida »

Honzo, použít se dá skoro cokoli. Včetně trekových hůlek. Pokud nejsi na poušti, vždycky někde v okolí najdeš i nějaké 2 klacky (kmínky). Pak stačí už jen dost provazu na fixaci. Pokud chceš lepší sestavu, zkus oslovit výrobce stanů (např. Jurek) a prodejce sportovních potřeb. A také rybářské potřeby,...
honzaprazak

díky, zkusím to. My ale právě budem na poušti. :)
Jan Pražák
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“