Jaké "chrobáky" a kde "u nás"?ivanmajer píše:Vcera bylo u nas v deset vecer 24 stupnu a litalo vsechno mozny od hrobariku pres chrobaky a silene mnozstvi malych strevlicku takze dobry
Lov na světlo
- aphodius
Re: Lov na světlo
- Václav Týr
Ivoši,Tětís píše:Já včera setrval doma na svém oblíbeném balkóně. Kolem Plzně se honily bouřky,tak jsem nechtěl riskovat výjezd někam ven. Tentokrát to bylo spíš o kvalitě než o kvantitě. Obohatil jsem si "balkónové" druhové spektrum o 4 nové druhy. Nic extra, ale překročil jsem tak magickou hranici 200 druhů. Jinak z těch lepších věcí (alespoň pro mě) Perigona nigriceps, Exocentrus punctipennis, Obrium cantharinum a Mesocoelopus niger.
gratuluji k "dvoustovce"...tak přeci jenom padla....inu není nad to bydlet v centru Plzně...

-
- Kontaktovat uživatele:
U nas je Tuhan okres melnik a chrobaci co litali tak nevim co jsou zac...ale 3 jsem zatknul pokud by to neco bylo....aphodius píše:Jaké "chrobáky" a kde "u nás"?ivanmajer píše:Vcera bylo u nas v deset vecer 24 stupnu a litalo vsechno mozny od hrobariku pres chrobaky a silene mnozstvi malych strevlicku takze dobry
- aphodius
Foto by nebylo?ivanmajer píše:...a chrobaci co litali tak nevim co jsou zac...ale 3 jsem zatknul pokud by to neco bylo...
- Hali+
Minulý týden jsem byl svítit na prameništích v Hrušové a přiletěly stovky Blemus discus. Tolik jsem jich ještě nikdy po kupě neviděl. Dokonce jsem ho našel ještě na několika dalších svíceních, ale už jen jednotlivě.kormik píše:já byl včera svítit na Plachtě (HK)u periodických tůněk a super, opravdu spousta střevlíčků, dokonce přilítnul v několika kusech i fešácký Blemus discus, hodně druhů vodníků a drabů a dva druhy Bagousů... Sezóna nekončí, jen se člověk musí přizpůsobit, kam chodit na brouky...
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- Hali+
O víkendu slabota.
V PÁ v podvečer
v SO podvečer
a v neděli podvečer silný studený vítr. Takže nakonec byl tenhle víkend mnohem slabší, než jsem si myslel, že bude... Ale tenhle týden mají být ještě taky vedra, trošku napršené tady je, tak snad ještě něco létat bude.

Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
-
ad hali+-přiletěla mi na světlo Chaetophora spinosa - doma na zahradě, jinde nesvítím
- míra z.
Svítil jsem v pátek a v sobotu. V sobotu bylo tepleji a i když večer spadlo pár kapek, tak to nakonec vydrželo. Ze zajímavějších věcí Diaclina fagi, Pediacus dermestoides, Lissodema cursor, Geotrupes spiniger...
Co se týká množství hmyzu na plátně, před cca půl měsícem to bylo lepší při obdobné teplotě.
Co se týká množství hmyzu na plátně, před cca půl měsícem to bylo lepší při obdobné teplotě.
Vybrané čeledi z Dermestoidea,Bostrichoidea,Cleroidea,Cucujoidea,Tenebrionoidea, a něco navíc (Cholevinae, Histeridae), Dynastinae W
- Hali+
Doufám že jsi ji vzal!marion píše:ad hali+-přiletěla mi na světlo Chaetophora spinosa - doma na zahradě, jinde nesvítím

- aphodius
To je mi pěkné - nikdy jsem ho na světlo neviděl přiletět! Bylo jich víc?míra z. píše:Ze zajímavějších věcí ..., Geotrupes spiniger...
- míra z.
Byl jeden, ale v minulých letech občas nějaký přilétl také. Pro Křivoklátsko to snad byly první publikované nálezy - Karel Rébl to má v prvním dodatku své práce o coleopterách CHKO.(včetně těch, které jsem našel v trusu na pastvině):
Geotrupes spiniger (Marsham, 1802)
6048b: Hřebečníky, vrch Mileč, 1.VIII.2009, 1 ex., na světlo, Zýka M. lgt. et det., 25.VII.2009, 1 ex., na světlo, Zýka M. lgt. et det.; 6048b: Písky pr. Skryje, 16.VIII.2009, 2 ex., na lesní pastvině, Zýka M. lgt. et det.
Geotrupes spiniger (Marsham, 1802)
6048b: Hřebečníky, vrch Mileč, 1.VIII.2009, 1 ex., na světlo, Zýka M. lgt. et det., 25.VII.2009, 1 ex., na světlo, Zýka M. lgt. et det.; 6048b: Písky pr. Skryje, 16.VIII.2009, 2 ex., na lesní pastvině, Zýka M. lgt. et det.
Vybrané čeledi z Dermestoidea,Bostrichoidea,Cleroidea,Cucujoidea,Tenebrionoidea, a něco navíc (Cholevinae, Histeridae), Dynastinae W
- aphodius
Paráda! Díky za info. 

- Hali+
Tomu říkám UV děla!
http://www.shop4djs.com/eurolite-1/uv-u ... lux-1.html
http://www.disco-shop.cz/disco/eshop/22 ... uv-zarovka

http://www.shop4djs.com/eurolite-1/uv-u ... lux-1.html
http://www.disco-shop.cz/disco/eshop/22 ... uv-zarovka
- milosza
Tak podávám slíbenou zprávu na Sylvania HSBW 160w blacklight. Celkově 4 noci svícení, včera dokázala rozštěkat celou ulici. Měl jsem velikananánské štěstí, že jsem zrovna nezíral na plachtu. Prostě sedím u PC zapisuji zvěř a náhle rána, doslova jako z děla. Výbojka rozptýlena po celém balkoně a i pod. Celková cena s dopravou 810Kč Bohužel, nemohu říci či mi na UVA něco přilétlo, neb svítím většinou v tandemu s Arcadii UVB 7%. Tak to je vše.
- Acmaeodera
- Kontaktovat uživatele:
Žeby Slavia 634 kalibr 4,5 ?? Mě házel soused po BLB kameny....
Acmaeodera
Ilja T r o j a n
Ilja T r o j a n
- milosza
Nevím nevím, i to je možný. Žádný projektil jsem ale nenašel. Když jsem ohledal pozůstatky, tak na závitu byla asi 0,5 mm dírka. Tak možná to.
-
čmelík píše: Přesně tak, akumulátor 12/7, montážní lampa. Skoro jistě je to fakt v té lampě (připojuji foto té loňské pouze roztavené). Ty jsou opravdu čím dál tím nespolehlivější.
Přesně stejné zkušenosti, mám jich doma spálených už šest a při těch cenách to přestává být sranda. Co se týká podpálení lesa obestírají mě mrákoty.
Není mezi vámi nějakej borec, který by mohl vyzkoumat schéma zapojení a poradit co a jak posílit? Zdá se mě, že se nejdříve rozpálí ten plíšek, což si myslím, že by mohl být nedostatečný chladič a poté se úplně spečou závity v trafíčku. Dokonce se mě stalo, že mě chytil drát před zářivkou kousek před svorkou. Je to prostě koledování si o průser.
Zdeněk
Přesně stejné zkušenosti, mám jich doma spálených už šest a při těch cenách to přestává být sranda. Co se týká podpálení lesa obestírají mě mrákoty.
Není mezi vámi nějakej borec, který by mohl vyzkoumat schéma zapojení a poradit co a jak posílit? Zdá se mě, že se nejdříve rozpálí ten plíšek, což si myslím, že by mohl být nedostatečný chladič a poté se úplně spečou závity v trafíčku. Dokonce se mě stalo, že mě chytil drát před zářivkou kousek před svorkou. Je to prostě koledování si o průser.
Zdeněk
- Pepa
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že hlavní problém je jak jsem již psal nedostatečné odvedení tepla z montážní lampy. Možná by to stálo vytáhnout vnitřnosti a do pláště montážky navrtat několik otvorů o prům. min. 6mm a to jak dole tak nahoře. V teplém počasí a při dlouhé expozici se to prostě hodně zahřívá.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
-
Díky Pepo za nápad, já to určitě zkusím. Jak jsem si všimnul, problémy začaly až s nějakým novým typem lampy, kdy tyhle poruchové mají ten horní a dolní černý plastový kryt průhledné trubice z nějakého měkkého materiálu, skoro jako gumového (prsty ho lehce promáčknu). Dřív to byl pevný, nepromáčknutelný plast. Kdyby někoho, kdo rozumí elektrice víc než já (což je snad každý, i malé děti o tom ví víc), napadlo nějaké náhradní řešení k těm lampám od Entosphinxu, sem s ním.
- Pepa
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Mont. lampy na 12V DC jsem u Entosphinxu nikdy nekupoval. vždy jen v potřebách pro motoristy, cena byla často i nižší, jen jsem musel vyměnit trubici.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin