Dezinfekce sbírky
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dezinfekce sbírky
Já bych to tipoval na rusnika. Pak hledat v těle motýla otvor vedoucího do dutinky kterou rusnik vytváří, a pořádné prohlédnout i telo motýla zda tam nesedí. Motýla celého umístit do uzavřené nadoby s parami etylacetatu nebo chloroformu a to by mělo každého škůdce zabít
- Lavenders11
Děkuji moc za radu
- Acmaeodera
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsem v zasklené bedně s velkými brouky objevil rušníka muzejního, seděl těsně vedle tablety vietkonžského Inveto-lindanu velikosti hašlerky, která tam byla celou zimu. Larvička evidentně přežila, a brouk se vylíhl - nebylo poznat, zda žije, tak jsem ho pokřtil etylacetátem, a byl z něj ihned mrskavec...
Závěr: Dnešní Invet od jakéhokoli výrobce neobsahuje nic, co by vadilo hmyzu, jen to pekelně smrdí pseudonaftalínem. 2% Lindanu také rušníkovi nevadí...
Z historie (30 let v paneláku) vím, že nejlepší desinsekce je sucho panelákového bytu od ústředního topení, okořeněné levandulovým olejem (přírodním).
Nicméně na baráku (cihla) je situace trošku jiná, jakási vzdušná vlhkost zde stále je, i když se topí kotlem a všude radiátory, také z okolní "vesnické" přírody vniká asi vícero potvůrek okny....
Ruším veškerá svinstva, a jdu cestou přírodních repelentů - tabákové listí, levanduloví zajíčci, Orion frangrance a levandulový olej natur ve vypařovacích tubičkách.
Všem přeju pozitivní jarní kontrolu sbírky - tzn negativní na nález predátorů !
Závěr: Dnešní Invet od jakéhokoli výrobce neobsahuje nic, co by vadilo hmyzu, jen to pekelně smrdí pseudonaftalínem. 2% Lindanu také rušníkovi nevadí...
Z historie (30 let v paneláku) vím, že nejlepší desinsekce je sucho panelákového bytu od ústředního topení, okořeněné levandulovým olejem (přírodním).
Nicméně na baráku (cihla) je situace trošku jiná, jakási vzdušná vlhkost zde stále je, i když se topí kotlem a všude radiátory, také z okolní "vesnické" přírody vniká asi vícero potvůrek okny....
Ruším veškerá svinstva, a jdu cestou přírodních repelentů - tabákové listí, levanduloví zajíčci, Orion frangrance a levandulový olej natur ve vypařovacích tubičkách.
Všem přeju pozitivní jarní kontrolu sbírky - tzn negativní na nález predátorů !
Acmaeodera
Ilja T r o j a n
Ilja T r o j a n
-
Iljo,
predátoři jsou zase jenom naši oblíbení broučci, že?
Já opět, už po několikáte na foru opakuji svou dlouholetou zkušenost:
a) prevence- přírodní- v místnosti se sbírkami levandule- vydatně pěstuji na zahrádce, plus občas dokoupím na aukru tresť. osvědčilo se mi ale také pěstovat marihuanu( jedna rostlinka v bytě a po celou sezonu je krásná vůně a nevidím jediného mola, či něco jiného. Fakt doporučuji všem vyzkoušet místo pelargonie si v místnosti pěstovat toto. navíc si pak můžete vyrobit masť záda, klouby, či tenis,, teda penis?
b) pokud já ve sbírce postřehnu ukrutného predátora- rušníka ( nikoli pisivky a tak,) nasazuji drstické opatření mirbánem.
Do skleněné flaštičky dám pár kapek, používám roušku a rukavice a krabici dám na dva měsíce do sklepa do velké plastové krabice. Pak krabici vyndám a dám větrat na týden.
100% úspěšnost.
Jo s vietnamským invetem přímo ze sapy,, potažmo na burze prodávaným naftalínem vietnamské destinace jsem se téže nachytal. Myslím že dneska jsou schopni vyrobit i věrné pachové tresti jakýchkoli sajrajtů, od santalového dřeva, zdravých jahod či rajčat ze španělska, nebo invet
predátoři jsou zase jenom naši oblíbení broučci, že?
Já opět, už po několikáte na foru opakuji svou dlouholetou zkušenost:
a) prevence- přírodní- v místnosti se sbírkami levandule- vydatně pěstuji na zahrádce, plus občas dokoupím na aukru tresť. osvědčilo se mi ale také pěstovat marihuanu( jedna rostlinka v bytě a po celou sezonu je krásná vůně a nevidím jediného mola, či něco jiného. Fakt doporučuji všem vyzkoušet místo pelargonie si v místnosti pěstovat toto. navíc si pak můžete vyrobit masť záda, klouby, či tenis,, teda penis?
b) pokud já ve sbírce postřehnu ukrutného predátora- rušníka ( nikoli pisivky a tak,) nasazuji drstické opatření mirbánem.
Do skleněné flaštičky dám pár kapek, používám roušku a rukavice a krabici dám na dva měsíce do sklepa do velké plastové krabice. Pak krabici vyndám a dám větrat na týden.
100% úspěšnost.
Jo s vietnamským invetem přímo ze sapy,, potažmo na burze prodávaným naftalínem vietnamské destinace jsem se téže nachytal. Myslím že dneska jsou schopni vyrobit i věrné pachové tresti jakýchkoli sajrajtů, od santalového dřeva, zdravých jahod či rajčat ze španělska, nebo invet
-
Na dezinfekciu používam Incidin - využíva sa v pedikúre a má antimykotické účinky. Pôsobí aj po uschnutí. Odkedy ho používam tak sa mi nestalo, že by boli v krabici plesne ani iné škodce a invet som z krabíc dávno vyhodil.
https://www.dentimedshop.cz/detail/dezi ... 0wod5CkLNg
https://www.dentimedshop.cz/detail/dezi ... 0wod5CkLNg
- hong
před zhruba dvaceti lety jsem si koupil zásobu Invetu - asi padesát tub. Používám dodnes, výsledky dobré. Dnešní Invet má asi jinou účinnou látku, než PDB...
- pája
Hongu, nemel bys aspon jednu tubu na prodej? Sakra, ta vune mi strasne chybi. Prosiiim
- hong
- Radomír
- hong
- Radomír
Jsem kouknul na etiketu. Máš pravdu.
Co uvádím, to bylo asi starší složení.
Co uvádím, to bylo asi starší složení.
-
http://www.hygiservis.cz/podrobny_vypis ... d_kat_par=
jen takový nápad, nemohlo by fungovat tohle? Paradichlorbenzen v tom je...
jen takový nápad, nemohlo by fungovat tohle? Paradichlorbenzen v tom je...
Anthaxiini W
- Radomír
Nicolascoleoptera
http://www.hygiservis.cz/images/dokumen ... a_Blok.pdf
http://www.hygiservis.cz/images/dokumen ... a_Blok.pdf
-
toto jsem psal před 9 lety tady v tématu, je fajn, že ještě jsoumarion píše: ↑31 srp 2010, 14:43 Kolega koupil v drogerii tablety do záchodu a chci to vyzkoušet místo Invetu. Jsou to takové velké tablety vzhledu Inevetu ůcca 5 cm prměr cca 2 cm tlouštka a obsahují p-dichlorbezen-více neuvádějí, váha 75 g, cena 12 Kč. J eto určené jako prostorový dezodorant. Vyrábí MARCA CZ s.r.o., skladový areál Hradešín, 282 01 Český Brod. Ještě drobnost- nepoužíval jsem Invet do sbírky, ale do smrtiček na exkurzi jako prevence hnití a plesnivění a měl jsem dobré zkušenosti.
- Aesculap
Pátrám teď po nějaké desinfekci a narazil jsem na ty "pisoárové tablety" (viz výše..). Tak pročítám BEZPEČNOSTNÍ LIST (Radomírův odkaz) a nestačím se divit... (Chtěl jsem to zkopírovat, ale z toho pdf. mi to do html převádí hieroglyfy) - Zkrátka: Zdraví škodlivý, podezření na karcinogenní účinky, vysoce toxický pro vodní živočichy atd... V oddílech č. 4. - 6. BL to jen lehce potvrzují pro likvidaci při úniku. A ptám se - kam asi ta voda z WC jde? Takže "jen" do vodních toků, pakliže běžným způsobem v ČOV nemusí být odbouratelný... To by člověk blil...
Marcel Šolc
Apido-Dharma™
Apido-Dharma™
- Radomír
- Aesculap
Přikládat jsem to už celé nechtěl, jen zkopírovat některé části... Ale to je jedno :-)
Marcel Šolc
Apido-Dharma™
Apido-Dharma™
-
- Kontaktovat uživatele:
Pěkně zdravím,
chci zeptat, zdali máte někdo zkušenost s těmito desinfekčními proužky od Entosphinx:
http://www.entosphinx.cz/cs/desinfekcni ... 25-ks.html
Účinnou látkou je tam chlorpyrifos a empenthrin a jejich trvanlivost by měla být přes tři čtvrtě roku. Ještě dělají krystalický thymol, ale upřímně -neznám nikoho, kdo by ho do krabic používal... Děkuji za případné odpovědi.
chci zeptat, zdali máte někdo zkušenost s těmito desinfekčními proužky od Entosphinx:
http://www.entosphinx.cz/cs/desinfekcni ... 25-ks.html
Účinnou látkou je tam chlorpyrifos a empenthrin a jejich trvanlivost by měla být přes tři čtvrtě roku. Ještě dělají krystalický thymol, ale upřímně -neznám nikoho, kdo by ho do krabic používal... Děkuji za případné odpovědi.
Lepší motýl v krabici, než-li zmrzlý v lednici.
- Tomas
Koupil jsem si je kvůli pisivkám na poslední burze v Otrokovicích. Dal do krabic po dvou kusech a zkontroloval za týden. Pisivky se pod nimi schovávali, nic jim to neudělalo ani po delší době tak jsem to vyházel.
Curculionidae, Aculeata.
-
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem měl 25 ks z podzimní burzy (myslím, že té Pardubické) a použil jsem z toho asi polovinu - všechno do zasklených krabic, ve kterých se mi tu a tam objevil nějaký bordel. Ve zbytku mám levandulové kuličky od Orionu, které tedy neslouží jako desinfekce, ale pouze coby prevence proti vniknutí škůdců, ovšem 100% a velmi účinná. Tyhle žluté pásky jsou nic méně prezentovány jako desinfekce, proto jsem je zkusil, ale raději jsem to zkombinoval ještě s octanem a udělal z toho na pár dnů takovou improvizovanou smrtičku. Je pravda, že všechno, co bylo v krabicích do té doby živé pomřelo a do teď se to nevrátilo zpátky. Jen mám pochybnosti jestli za to mohou právě tyto desinfekční pásky nebo spíš octan a následně levandulová prevence...
A o tom Thymolu jsem tedy, přiznám se, nikdy neslyšel, proto se na to ptám.
Lepší motýl v krabici, než-li zmrzlý v lednici.