Lov na světlo
- kormik
Re: Lov na světlo
Bylo tam ledacos, po nějaké době vysávání brouků exhaustorem, jsme se z těch šťáv a kyselin střevlíků a drabů málem poblili.
Takže ve finále jsme se naštvali, vzali lopatku a naházeli matroš do zip sáčků a zasmrtili. Přebere se to později. Ale listorožců tam málo nebylo...

Jan Pelikán
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
-
- aphodius
Jestli budeš mít zájem, rád se Ti na ty listorožce mrknu a zdeterminuju je.
- kormik
Díky za nabídku, já všechny svoje sběry dávám k determinaci Vaškovi.aphodius píše:Jestli budeš mít zájem, rád se Ti na ty listorožce mrknu a zdeterminuju je.

Jan Pelikán
kormik1@seznam.cz
kormik1@seznam.cz
-
[quote="Cassida"]Nějak jsem po zkušenostech z Laosu zanevřel na svítítka z montážních lamp
Na jedné lokalitě (viz fotka) něco přiletělo. Na dalších nepřiletělo skoro nic (a to i v případě, že nebyl měsíc). Halogenky napájené ze sítě (viz druhá fotka), nebo z agregátu - to je jiné kafe
. Zařízení na druhé fotce patří ruskému kolegovi Michailu Murzinovi ("Murzin junior"), se kterým jsem se na lokalitě potkal.
"bohužel" musím souhlasit ... když to má lítat výkon rozhoduje (také bych raději trubičku a baterku, která neváží 20kg),
pak můžete svítit klidně na silnici :-) stovka roháčů ve více druzích, desítky tesaříků, chrousti (včetně Bolbelaku, Ochodaku), potemníci, kovaříci, střevlíci .... můry a ploštice jen ke škodě,
když brouci chtěj lítat mají dva lidi co dělat.
Aź někdo vysvětlí proč brouci nechtějí lítat při zatmění, před bouřkou, za tepla ... no prostě za ideálního počasí, budeme všichni chytřejší.

"bohužel" musím souhlasit ... když to má lítat výkon rozhoduje (také bych raději trubičku a baterku, která neváží 20kg),
pak můžete svítit klidně na silnici :-) stovka roháčů ve více druzích, desítky tesaříků, chrousti (včetně Bolbelaku, Ochodaku), potemníci, kovaříci, střevlíci .... můry a ploštice jen ke škodě,
když brouci chtěj lítat mají dva lidi co dělat.
Aź někdo vysvětlí proč brouci nechtějí lítat při zatmění, před bouřkou, za tepla ... no prostě za ideálního počasí, budeme všichni chytřejší.
- aphodius
V jaké je to zemi?
- Hali+
Už nějakou dobu používám tuhle malou zářivku
http://www.elektro-paloucek.cz/zarovky- ... 7-20w-230v
samozřejmě přes měnič
http://www.nejlepsiceny.cz/menice-napet ... w.html#tab
a vše napájené v terénu 12V baterkou (akumulátorkem od vrtačky), nebo doma na balkóně klasicky na prodlužku ze sítě.
Vcelku spokojenost, voďáci na to létají dobře.
http://www.elektro-paloucek.cz/zarovky- ... 7-20w-230v
samozřejmě přes měnič
http://www.nejlepsiceny.cz/menice-napet ... w.html#tab
a vše napájené v terénu 12V baterkou (akumulátorkem od vrtačky), nebo doma na balkóně klasicky na prodlužku ze sítě.
Vcelku spokojenost, voďáci na to létají dobře.
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- Hali+
Dávám sem tedy pro názornost tu fotku. Na tu autozástrčku se dá buď dokoupit její opačný konec (jak to mám řešeno já, viz obrázek), nebo ji jde jednoduše uříznout a připájet k tomu třeba dva "krokodýly".bozapetr píše:prosím tě - až budeš mít volněji, můžeš mi prosím poslat fotku - ky toho svého měniče jak jej připojuješ na baterku ? ten měnič má autozástrčku
Zářivku jde používat přímo do zásuvky, v tom případě měnič nepotřebuješ (třeba na balkóně), a nebo ji napájíš z baterie přes měnič (terén).
Mě se to líbí, protože zářivka má výkon 20W a celá tahle sestava váží dokupy (i s plátnem a šňůrami na ukotvení) 1,5 kg. A protože já všechno stále vláčím v báglu, je to lehké a skladné. Na ten akumulátor od vrtačky (2 Ah) to svítí asi dvě hodiny, což mi na soumrační druhy bohatě stačí. Když potřebuji svítit déle, vezmu sebou dva ty akumulátorky. Váha tím vyskočí na 2,15 kg, což je pořád ještě pohoda. A s tím pak svítím něco málo přes 4 hodiny. Pokud bys ale jezdil autem, vyplatila by se Ti jakákoliv menší gelovka.
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- Pepa
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano taky mám tuto kompaktní UV zářivku jen 25 W, k tomu ještě 24W kompakt bílou s chladným světlem (4000 K). Obě dvě klidně zapnu přes měnič 12/230V do zásuvky v autě. to bez problémů můžu svítit celou noc nebo přes gelovku 12V 7,2 A, to vydrří tak 5- 6 hodin podle nabití baterky. Jinak někde do zásuvky nebo přes elektrocentrálu. Mám velké plátno a věsím obě vedle sebe. Není třeba mít strach, že by se světla mezi sebou bila, jen se rozšíří světelné spektrum pro nálet hmyzu.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
- Hali+
Ano, Tvoje varianta bude asi lepší Pepo, ale to by ty moje maličké akumulátorky dlouho neutáhly, na to je skutečně lepší napájet to z auta. Mě ale stačí tahle mobilní sestava, kterou mohu v malé krabičce kdykoliv přihodit do batohu a prubnout tak různá místa, kam se s autem třeba ani nedá dojet. Do budoucna to možná vylepším nějakou výkonnější (ale co nejmenší) gelovkou. Ale zatím se mi nechce kupovat ani gelovku, ani nabíječku na gelovku. Odhaduji, že ještě sezónu až dvě mi tohle vybavení vcelku vystačí... 

-
Pokud máte půjčené auto při lovu hmyzu,
jsou dnes frekvenční měniče, které dokážou utáhnout i klasické velké zdroje.
Nesmí se, zapojit přes zástrčku "zapalovače" apod, ale přímo od baterky a auto musí být někdy stále nastartované.
Opakovaně jsem zkoušel, bohužel někdy trpí ve vedru auto a může se přehřívat :-(
jsou dnes frekvenční měniče, které dokážou utáhnout i klasické velké zdroje.
Nesmí se, zapojit přes zástrčku "zapalovače" apod, ale přímo od baterky a auto musí být někdy stále nastartované.
Opakovaně jsem zkoušel, bohužel někdy trpí ve vedru auto a může se přehřívat :-(
- Hali+
Ano, utáhnou klidně i ledničku v kempu. Ale mě šlo o mobilní a skladnou variantu, která má zároveň ještě i vcelku obstojné výsledky.
Nemíním svoji variantu srovnávat s 250W výbojkou kterou napojím na Hondu... To sice svítí jak ďas, ale bez auta se s tím tahat nejde.
Nemíním svoji variantu srovnávat s 250W výbojkou kterou napojím na Hondu... To sice svítí jak ďas, ale bez auta se s tím tahat nejde.

-
díky hali + za odpověď - ten dotaz na fotku byl ode mne 

- Vašek
- moderátor
od dnešní noci jsem si dost sliboval, ale vyjasnilo se a docela rychle ochladilo. Nelítá skoro nic, ale přes to se dostavil jeden uřvaný krasavec
. Můj první v Neratovicích na světlo za cca. 25 let svícení.
údaj do mapování:
Boh.c. 5753a, Neratovice, 2.7.2013, lov na světlo, cca. 21.30hod.

údaj do mapování:
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
- Hali+
No paráda, gratuluji!
Také jsem dneska svítil a také vcelku žádný zázrak. Ale aspoň že létaly šunty. Snad mezi drobotí něco bude až na to zítra mrknu pod binoklem. Klešťanek dnes tedy bylo hafo... Ty potvory musí létat kilometry a kilometry...
Svítím ve městě na balkóně, mezi paneláky, k řece je to cca kilometr, k nejbližším tůním cca 1,5 km.
Také jsem dneska svítil a také vcelku žádný zázrak. Ale aspoň že létaly šunty. Snad mezi drobotí něco bude až na to zítra mrknu pod binoklem. Klešťanek dnes tedy bylo hafo... Ty potvory musí létat kilometry a kilometry...

-
Tak to je super Vašku, mě včera lítaly jen babky a nějaká droboť - hlavně potápníčci a klešťanky. Beru svícení na chalupu, tak jsem zvědav jestli mne něco překvapí .Vašek píše:od dnešní noci jsem si dost sliboval, ale vyjasnilo se a docela rychle ochladilo. Nelítá skoro nic, ale přes to se dostavil jeden uřvaný krasavec. Můj první v Neratovicích na světlo za cca. 25 let svícení.
údaj do mapování:
- aphodius
Vašku, díky za údaj! A přijmi mou gratulaci k pěknému nálezu. 

- Fčelda
joo, Vašek to má dobře pořešený. To není jako já, kterýžto se jako blbec plahočí za broukama kilometry a většinou nic nenajde, ten si pěkně doma počká, až přijdou za ním...
Tenebrionidae P, Aphodiini CZ, Carabini P, okrajově Silphinae E, Lethrinae E
- Vašek
- moderátor

ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
- Hali+
To já taky, ale je chladno a fouká vítr... Asi to dnes brzy zabalím. Myslel jsem si, že před bouřkou by to mohlo být dobré, ale je to vlastně slabší než včera.