Štítky - lokalitní, determinační, sbírkové...

Vše o preparování hmyzu.. metody, tipy, rady a pomůcky
Odpovědět
krep

Re: Štítky - lokalitní, determinační, sbírkové...

Příspěvek od krep »

Rendo, mluvíš mi z duše a tvůj typ zápisu také používám.

Čistě teoreticky a ad absurdum - proč ty štítky neredukovat na tři řádky - souřadnice, datum a sběratele? Alespoň by se nic neopakovalo, že? ;-) ...
Coleoptera: Curculionoidea: Apionidae, Rhynchitidae, Attelabidae
marion

Příspěvek od marion »

ad Renda dělám to stejně. V příloze zpracování lokalit po návratu z dovolené. Žlutě označené sloupce na lokalitu nepíšu-mám to souřadnice obce pro zavedení do Fauna 2002, zeleně označené mám na lokaliťáku společně s upřesněním biotopu ev dalších podrobností. Souřadnice jsou přibližné - např. lokalita Levada do Furado má asi 5 km, ale podle mně je úplně jedno, protože souřadnice slouží k tomu, aby se dala najít, kde je umístěna ne k přesnému určení místa nálezu, vypadá to po celou dobu biotopově podobně naopak lokalita Furnas do Cavalum jsou jeskyně a tam to označuje zhruba střed mezi jednotlivými vchody do 4 jeskyní, které jsou od sebe v řádech desítek metrů...... prostě pokaždé jinak, Vždy tam ale chci mít nějakou dohledatelnou obec a pak bližší určení. Mně to tak vyhovuje, ale piště si každý jak chcete, akorát nechápu jaký má třeba význam, když na 5 km seberu 100 brouků na stejném biotopu abych každého dával do zvláštní smrtičky s přesnýma souřadnicema ?!

A proč to píšu dvakrát - přečtení textu mi řekne kde jsem sbíral a pokud to nemůžu najít, proto souřadnice (u nás faunistický čtverec)
Přílohy
MADEIRA-lokality.doc
(67 KiB) Staženo 665 x
honzaprazak

Příspěvek od honzaprazak »

krep píše: Čistě teoreticky a ad absurdum - proč ty štítky neredukovat na tři řádky - souřadnice, datum a sběratele? Alespoň by se nic neopakovalo, že? ;-) ...
taky jsem o tom už přemýšlel :) , ale jednak jak píše Marion, hledání místa podle souřadnic zdržuje a v souřadnicích se dá lehce udělat překlep apod., který může způsobit to, že lokalita je náhle o 200 km jinde. Proto je lepší informaci o místě zdvojit, aby byla lépe pojištěná. Např. v názvu obce se taková chyba neudělá, nebo je jednoduše odhalitelná.
Jan Pražák
Renda

Příspěvek od Renda »

asi jsi přehlídl toho Petrovyho smajlíka. to už tam per rovnou jenom čárový kód. :mrk
Cassida

Příspěvek od Cassida »

Jen k problematice délek např.: http://clanky.rvp.cz/clanek/k/z/1638/JA ... PACH.html/. Našlo by se toho určitě více, kde je to názorně popsáno.
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
marion

Příspěvek od marion »

ad Cassida, to je strašně složité, ani jsem to nepochopil, ale z praxe vím co je vzdálenost, když jdu v Tatrách Monkovou dolinou a podle GPS je to 2,5 km a jdu přes 3 hodiny, často kolmo nahoru, tedy vzdálenost 0 m :-)
Radomír

Příspěvek od Radomír »

Renda píše:...nevím kde jsi přišel na nesmysl že jedna vteřina je 11 m ... tedy jedna vteřina na rovníku je krapánek větší ne-li jedna vteřina např. u nás...

Asi došlo k nedorozumění, doporučuji ještě jednou přečíst, co jsem napsal.
1´´ = 31 m
0.0001 GPS = 11 m
Zápis s GPS souřadnicí je přesnější (s nižším počtem použitých znaků).

Mimochodem, délka vteřiny zeměpisné šířky je stejná u nás jako na rovníku,
délka vteřiny zeměpisné délky je u nás menší jako na rovníku, někde dokonce menší jako 11 m. :)
J.P.

Příspěvek od J.P. »

No jo, na pólech je to 0 m :). To takhe udělám dva kroky, jeden na sever, jeden na jih a můžu posouvat hodinky o 12 hodin, případně i měnit datum, že. Ale brouka tam asi nenajdu, tak je to bezpředmětné :D .
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Buprestidae - PAL
DejF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejF »

GPS (gde proboha su) je jen systém, který přes družici a "nějaký" (vojáci, geodeti, broučkaři... každý má jinou přesnost - záleží na frekvenci, a tím třeba i ceně) přijímač určí přesné místo na zemi. Jsou to poměrně složité výpočty, ale jedno zůstává stejné - budeš mít bod na zemi, který je v (nějak) přesných souřadnicích. Ano, většinou je základní výstup v systému WGS84, ale to je jen forma zápisu. Dá se to přepočíst na jakýkoliv souřadnicový systém s úplně stejnou (ne)přesností. Takže jestli je zápis v čísle na x desetinných míst, nebo rozdělené na stupně, minuty, vteřiny, desetiny vteřin, tisíciny... je jedno - je možno dosáhnout úplně stejné přesnosti zápisu. Číslo je kratší, ° ' " jsou používanější.
DejF
DavidFrank(et)email.cz

krascařské batole, které má tyto brouky rádo
honzaprazak

Příspěvek od honzaprazak »

Renda píše:asi jsi přehlídl toho Petrovyho smajlíka. to už tam per rovnou jenom čárový kód. :mrk
:) já vím, ale nedalo mi to...
Jan Pražák
batmir

Příspěvek od batmir »

a co použít tuto variantu :) ?
Přílohy
qrlokalita.jpg
qrlokalita.jpg (17.25 KiB) Zobrazeno 19054 x
krep

Příspěvek od krep »

Batmir: Tak to jsem úplně v pr...čicích, neb mám jen "hloupý" telefon (překvapivě z něj jen sem tam volám :-D )
Coleoptera: Curculionoidea: Apionidae, Rhynchitidae, Attelabidae
Cassida

Příspěvek od Cassida »

Radomír píše: Mimochodem, délka vteřiny zeměpisné šířky je stejná u nás jako na rovníku,
Jojo. A pro 1 stupeň (opraveno) zem. šířky je to těch 111,2 Km, jak je možná trochu složitěji popsáno v tom odkazu, co jsem posílal. Je tam i tabulka, jak je to v případě vzdálenosti poledníků v různých zeměpisných šířkách. V zem. šířce 0 stupňů = rovník jsou vzdálenosti (1 stupně, minuty,...) jak po poledníku, tak po rovnoběžce shodné. Stačí si vzít míč a představit si, jak jdou ty čáry. Souvisí s připomínkou Mariona. Představit si princip tak složité není. Ale kdo nemá matematické myšlení (třeba jako já), tak jsou samozřejmě ty přepočty naprosto příšerné. Proto se líp orientuji v zápisu stupně, minuty vteřiny ("klasický zápis"). Ale spíše je to asi i o zvyku. Většina map s tím pracuje a to je hlavní. Z desetinného zápisu bych nevyčetl nic. Jednou už se mi i "klasický zápis" osvědčil v terénu. Když jsme byli v Mongolsku, tak jsme sice věděli polohu z GPS přístroje, ale bylo nám to k prdu, protože v roce 2000 ještě GPSky neměly běžně možnost na displeji zobrazovat nějaký rozumný mapový podklad. Ale i ne moc kvalitní mapy Ajmagů v Mongolsku měly na okraji stupnici s oněma stupněma a minutama. Dle údajů z GPS se dalo relativně velmi přesně zjistit, kde jsme,...
Naposledy upravil(a) Cassida dne 31 bře 2015, 17:06, celkem upraveno 2 x.
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Cassida píše:
Radomír píše: Mimochodem, délka vteřiny zeměpisné šířky je stejná u nás jako na rovníku,
Jojo. A pro 1 minutu zem šířky je to těch 111,2 Km,
Teda Džaste, tak to jsem nevěděl že planeta Země má obvod 2 401 920 km. :chuckle :nech Raději bych tu matematiku přenechal jiným. :D
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
Cassida

Příspěvek od Cassida »

No tohle Pepo výjimečně nesouvisí s mojí nadaností pro matematiku :D Ale díky za upozornění, raději to opravím i v příspěvku, aby to někoho nemátlo. Prostě jsem jen rychle psal a méně uvažoval (myšlenkový překlep) :)
Kristian94

Příspěvek od Kristian94 »

Ahojte, chcel by som vas poprosit o radu kde zohnat stitky vacsich rozmerov na vacsie druhy zlatohlavkov, fuzacov a pod. ? Na internete som nasiel iba tie mensie a uz si dalej neviem rady.. Dakujem za kazdy typ :hi
Václav Týr

Příspěvek od Václav Týr »

.... Kristian94 .... tady na Foru navštiv sekci Entomologické obchody a burzy - část Výrobci a prodejci ent. potřeb ....snad tam najdeš co požaduješ....
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

. Já spíše radím všechno velké píchat. Nejen samice :D,
pořádně rozvlhčit a .,Velcí brouci na štítku se pak spíše píchají na středu štítku. štítek může mít význam ochrány- dlouhá tykadla, ale to občas řeším dlouhým štítkem pod broukem. ale spíše to nedělám.
aphodius

Příspěvek od aphodius »

míra píše:Já spíše radím všechno velké píchat. Nejen samice.
Taky rád píchám, ale ne brouky.
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

No oxyomusy či jak, psamodiuse či jak je píchnout 4kou připraví nejen o panenství. Ale shánět velké štítky k píchání velkých brouků je estetická iluze.
Ale jinak, jestli nestačíš píchat, můžu bezúplatně zpreparovat. Ale jen pár kousků proboha...
Odpovědět

Zpět na „Preparace hmyzu /Insect preparation/“