Štítky - lokalitní, determinační, sbírkové...
-
Re: Štítky - lokalitní, determinační, sbírkové...
Rendo, mluvíš mi z duše a tvůj typ zápisu také používám.
Čistě teoreticky a ad absurdum - proč ty štítky neredukovat na tři řádky - souřadnice, datum a sběratele? Alespoň by se nic neopakovalo, že? ;-) ...
Čistě teoreticky a ad absurdum - proč ty štítky neredukovat na tři řádky - souřadnice, datum a sběratele? Alespoň by se nic neopakovalo, že? ;-) ...
Coleoptera: Curculionoidea: Apionidae, Rhynchitidae, Attelabidae
-
ad Renda dělám to stejně. V příloze zpracování lokalit po návratu z dovolené. Žlutě označené sloupce na lokalitu nepíšu-mám to souřadnice obce pro zavedení do Fauna 2002, zeleně označené mám na lokaliťáku společně s upřesněním biotopu ev dalších podrobností. Souřadnice jsou přibližné - např. lokalita Levada do Furado má asi 5 km, ale podle mně je úplně jedno, protože souřadnice slouží k tomu, aby se dala najít, kde je umístěna ne k přesnému určení místa nálezu, vypadá to po celou dobu biotopově podobně naopak lokalita Furnas do Cavalum jsou jeskyně a tam to označuje zhruba střed mezi jednotlivými vchody do 4 jeskyní, které jsou od sebe v řádech desítek metrů...... prostě pokaždé jinak, Vždy tam ale chci mít nějakou dohledatelnou obec a pak bližší určení. Mně to tak vyhovuje, ale piště si každý jak chcete, akorát nechápu jaký má třeba význam, když na 5 km seberu 100 brouků na stejném biotopu abych každého dával do zvláštní smrtičky s přesnýma souřadnicema ?!
A proč to píšu dvakrát - přečtení textu mi řekne kde jsem sbíral a pokud to nemůžu najít, proto souřadnice (u nás faunistický čtverec)
A proč to píšu dvakrát - přečtení textu mi řekne kde jsem sbíral a pokud to nemůžu najít, proto souřadnice (u nás faunistický čtverec)
- Přílohy
-
MADEIRA-lokality.doc
- (67 KiB) Staženo 665 x
- honzaprazak
taky jsem o tom už přemýšlelkrep píše: Čistě teoreticky a ad absurdum - proč ty štítky neredukovat na tři řádky - souřadnice, datum a sběratele? Alespoň by se nic neopakovalo, že? ;-) ...

Jan Pražák
asi jsi přehlídl toho Petrovyho smajlíka. to už tam per rovnou jenom čárový kód. 

- Cassida
Jen k problematice délek např.: http://clanky.rvp.cz/clanek/k/z/1638/JA ... PACH.html/. Našlo by se toho určitě více, kde je to názorně popsáno.
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
-
ad Cassida, to je strašně složité, ani jsem to nepochopil, ale z praxe vím co je vzdálenost, když jdu v Tatrách Monkovou dolinou a podle GPS je to 2,5 km a jdu přes 3 hodiny, často kolmo nahoru, tedy vzdálenost 0 m :-)
- Radomír
Renda píše:...nevím kde jsi přišel na nesmysl že jedna vteřina je 11 m ... tedy jedna vteřina na rovníku je krapánek větší ne-li jedna vteřina např. u nás...
Asi došlo k nedorozumění, doporučuji ještě jednou přečíst, co jsem napsal.
1´´ = 31 m
0.0001 GPS = 11 m
Zápis s GPS souřadnicí je přesnější (s nižším počtem použitých znaků).
Mimochodem, délka vteřiny zeměpisné šířky je stejná u nás jako na rovníku,
délka vteřiny zeměpisné délky je u nás menší jako na rovníku, někde dokonce menší jako 11 m.

- J.P.
No jo, na pólech je to 0 m
. To takhe udělám dva kroky, jeden na sever, jeden na jih a můžu posouvat hodinky o 12 hodin, případně i měnit datum, že. Ale brouka tam asi nenajdu, tak je to bezpředmětné
.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Buprestidae - PAL
Buprestidae - PAL
- DejF
- Kontaktovat uživatele:
GPS (gde proboha su) je jen systém, který přes družici a "nějaký" (vojáci, geodeti, broučkaři... každý má jinou přesnost - záleží na frekvenci, a tím třeba i ceně) přijímač určí přesné místo na zemi. Jsou to poměrně složité výpočty, ale jedno zůstává stejné - budeš mít bod na zemi, který je v (nějak) přesných souřadnicích. Ano, většinou je základní výstup v systému WGS84, ale to je jen forma zápisu. Dá se to přepočíst na jakýkoliv souřadnicový systém s úplně stejnou (ne)přesností. Takže jestli je zápis v čísle na x desetinných míst, nebo rozdělené na stupně, minuty, vteřiny, desetiny vteřin, tisíciny... je jedno - je možno dosáhnout úplně stejné přesnosti zápisu. Číslo je kratší, ° ' " jsou používanější.
DejF
DavidFrank(et)email.cz
krascařské batole, které má tyto brouky rádo
DavidFrank(et)email.cz
krascařské batole, které má tyto brouky rádo
- honzaprazak
Renda píše:asi jsi přehlídl toho Petrovyho smajlíka. to už tam per rovnou jenom čárový kód.

Jan Pražák
- batmir
a co použít tuto variantu
?

- Přílohy
-
- qrlokalita.jpg (17.25 KiB) Zobrazeno 19054 x
-
Batmir: Tak to jsem úplně v pr...čicích, neb mám jen "hloupý" telefon (překvapivě z něj jen sem tam volám :-D )
Coleoptera: Curculionoidea: Apionidae, Rhynchitidae, Attelabidae
- Cassida
Jojo. A pro 1 stupeň (opraveno) zem. šířky je to těch 111,2 Km, jak je možná trochu složitěji popsáno v tom odkazu, co jsem posílal. Je tam i tabulka, jak je to v případě vzdálenosti poledníků v různých zeměpisných šířkách. V zem. šířce 0 stupňů = rovník jsou vzdálenosti (1 stupně, minuty,...) jak po poledníku, tak po rovnoběžce shodné. Stačí si vzít míč a představit si, jak jdou ty čáry. Souvisí s připomínkou Mariona. Představit si princip tak složité není. Ale kdo nemá matematické myšlení (třeba jako já), tak jsou samozřejmě ty přepočty naprosto příšerné. Proto se líp orientuji v zápisu stupně, minuty vteřiny ("klasický zápis"). Ale spíše je to asi i o zvyku. Většina map s tím pracuje a to je hlavní. Z desetinného zápisu bych nevyčetl nic. Jednou už se mi i "klasický zápis" osvědčil v terénu. Když jsme byli v Mongolsku, tak jsme sice věděli polohu z GPS přístroje, ale bylo nám to k prdu, protože v roce 2000 ještě GPSky neměly běžně možnost na displeji zobrazovat nějaký rozumný mapový podklad. Ale i ne moc kvalitní mapy Ajmagů v Mongolsku měly na okraji stupnici s oněma stupněma a minutama. Dle údajů z GPS se dalo relativně velmi přesně zjistit, kde jsme,...Radomír píše: Mimochodem, délka vteřiny zeměpisné šířky je stejná u nás jako na rovníku,
Naposledy upravil(a) Cassida dne 31 bře 2015, 17:06, celkem upraveno 2 x.
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
- Pepa
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Teda Džaste, tak to jsem nevěděl že planeta Země má obvod 2 401 920 km.Cassida píše:Jojo. A pro 1 minutu zem šířky je to těch 111,2 Km,Radomír píše: Mimochodem, délka vteřiny zeměpisné šířky je stejná u nás jako na rovníku,

Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
- Cassida
No tohle Pepo výjimečně nesouvisí s mojí nadaností pro matematiku
Ale díky za upozornění, raději to opravím i v příspěvku, aby to někoho nemátlo. Prostě jsem jen rychle psal a méně uvažoval (myšlenkový překlep) 

-
Ahojte, chcel by som vas poprosit o radu kde zohnat stitky vacsich rozmerov na vacsie druhy zlatohlavkov, fuzacov a pod. ? Na internete som nasiel iba tie mensie a uz si dalej neviem rady.. Dakujem za kazdy typ 

- Václav Týr
.... Kristian94 .... tady na Foru navštiv sekci Entomologické obchody a burzy - část Výrobci a prodejci ent. potřeb ....snad tam najdeš co požaduješ....
- míra
- Kontaktovat uživatele:
. Já spíše radím všechno velké píchat. Nejen samice
,
pořádně rozvlhčit a .,Velcí brouci na štítku se pak spíše píchají na středu štítku. štítek může mít význam ochrány- dlouhá tykadla, ale to občas řeším dlouhým štítkem pod broukem. ale spíše to nedělám.

pořádně rozvlhčit a .,Velcí brouci na štítku se pak spíše píchají na středu štítku. štítek může mít význam ochrány- dlouhá tykadla, ale to občas řeším dlouhým štítkem pod broukem. ale spíše to nedělám.
- aphodius
Taky rád píchám, ale ne brouky.míra píše:Já spíše radím všechno velké píchat. Nejen samice.
- míra
- Kontaktovat uživatele:
No oxyomusy či jak, psamodiuse či jak je píchnout 4kou připraví nejen o panenství. Ale shánět velké štítky k píchání velkých brouků je estetická iluze.
Ale jinak, jestli nestačíš píchat, můžu bezúplatně zpreparovat. Ale jen pár kousků proboha...
Ale jinak, jestli nestačíš píchat, můžu bezúplatně zpreparovat. Ale jen pár kousků proboha...