Lov na světlo
- Pepa
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lov na světlo
Marione to ti vydrží svítit cca 4 hodiny u plně nabité baterie. S meničem je ztráta cca 25 až 30 %. Jen by zátěž na měnič měla být cca 50 až 60% jeho výkonu, pak se přehřívá a brzy odejde.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
-
Moc děkuji, takže prakticky jsem vydetukoval, pokud máš velký měnič a vydrželo to si 2 hodiny, já bych mohl vydržet i více, takže zítra to vyzkouším, alespoň podle předpovědi by mělo být slušně.(až do půlnoci přes 20 st, vítr do 2, ale stejně to bude chráněné v lese)
taky vyzkouším nové elektrokolo a vzhledem k tomu, že místo, kde chci svítit je 1,5 km od baráku po lesní asfaltové cestě, tak ani když to nevyjde, jsem za chvíli doma :-)
taky vyzkouším nové elektrokolo a vzhledem k tomu, že místo, kde chci svítit je 1,5 km od baráku po lesní asfaltové cestě, tak ani když to nevyjde, jsem za chvíli doma :-)
-
Aha takže opět překlad pro blbé (pro mě), takže pokud je na měniči 75 W a já budu svítit třeba 15+25W což je 40W mělo by to být v pohodě? to jsem netušil, že měnič potřebuje zátěž aby vydržel, myslel jsem že naopak, čím menší zátěž tím lepší, to pak ten Radimův 600W by měl odejít hned ?!?!? nebo zase pletu něco dohromady co spolu nesouvisí?
- Pepa
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
[/quote]
Aha takže opět překlad pro blbé (pro mě), takže pokud je na měniči 75 W a já budu svítit třeba 15+25W což je 40W mělo by to být v pohodě? to jsem netušil, že měnič potřebuje zátěž aby vydržel, myslel jsem že naopak, čím menší zátěž tím lepší, to pak ten Radimův 600W by měl odejít hned ?!?!? nebo zase pletu něco dohromady co spolu nesouvisí?
[/quote]
Já psal o maximální dlouhodobé zátěži, samozřejmě že čím menší tím lepší. Prostě max. 50 až 60% uvedené na měniči.
[/quote]
Já psal o maximální dlouhodobé zátěži, samozřejmě že čím menší tím lepší. Prostě max. 50 až 60% uvedené na měniči.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
- Radim
- Kontaktovat uživatele:
U mě je to spíš tak, že mám zbytečně velkou ztrátu v poměru k tomu, jakým výkonem svítím. Já když svůj měnič zapnu, hned se rozjede ventilátor, který má samozřejmě svoji spotřebu, k tomu samotná tepelná ztráta zařízení atd. Je to asi vždy nějaký kompromis, který já řeším tím, že beru druhou gelovku abych si dobu svícení případně protáhl. Na druhou stranu, ne vždy se mi s tím chce tahat a potom beru tu LED verzi s powerbankou, kde zase přicházím o výkon a možná mám jiné spektrum UV.marion píše: ↑19 črc 2024, 08:19Aha takže opět překlad pro blbé (pro mě), takže pokud je na měniči 75 W a já budu svítit třeba 15+25W což je 40W mělo by to být v pohodě? to jsem netušil, že měnič potřebuje zátěž aby vydržel, myslel jsem že naopak, čím menší zátěž tím lepší, to pak ten Radimův 600W by měl odejít hned ?!?!? nebo zase pletu něco dohromady co spolu nesouvisí?
Radim Gabriš
Coleoptera CE, Neuropterida E.
Coleoptera CE, Neuropterida E.
- Pepa
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak já si na větší svícení beru centrálu. Je to sice 16 kg, ale nemusím řešit čas a výkon světel. Jen je pravda, je hlučnější. Mám inventorovou, výkon 1000W. Nádrž vydrží při svícení v ekonomickém provozu cca 3,5 až 4 hod. (světlo 25 a 160 W).
- J.P.
Lumen je jednotka světelného toku (čím víc lumenů, tím víc žárovka svítí). Klasická 100W žárovka měla světelný tok 1350 lumenů, takže ta tvoje UV svítí asi jako klasická 60W žárovka (ovšem v UV, které lidské oko nevidí). To, co vidíme při svícení UV svítidly, je přesah do fialové části viditelného světla.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Buprestidae - PAL
Buprestidae - PAL
-
Díky za vysvětlení, v tom případě tam není UV rozsah uveden, ale tohle svítidlo vydává dost viditelného světla, je tedy otázkou jaké má spektrum, ty ostatní jsou temně fialové a ve dne nejsou skoro vidět toto je modrobílé a vidět je.
Už jsem si to cvičně dopoledne připravil a jsem zvědav jak dopadnu. Na lokalite to mám 3-4 minuty t kopce, zpátky tak 5 minut do kopce, takže když něco nevyjde nevadí. Takhle v terénu jsem u nás nesvítil přes 10 let.
Už jsem si to cvičně dopoledne připravil a jsem zvědav jak dopadnu. Na lokalite to mám 3-4 minuty t kopce, zpátky tak 5 minut do kopce, takže když něco nevyjde nevadí. Takhle v terénu jsem u nás nesvítil přes 10 let.
- míra
- Kontaktovat uživatele:
takováto lokalita vypadá vždy velmi zajímave...
osobně bych světlo predsadil více před ty dřeva , tam je vyhled na louku.
je to také otázka svítivosti zdrojů.
150 w smesna, nebo zářivky by měly presvitit více do dálky.
také jsem si po pár letech vzdy pripravoval alternativy a pak světlo různé přesouval. někdy to mělo až velmi zajímavý dusledek.
držím palce. dnes je dobr den na svíceni mírně pod mrakem, dusno ale.prset asi nebude...
osobně bych světlo predsadil více před ty dřeva , tam je vyhled na louku.
je to také otázka svítivosti zdrojů.
150 w smesna, nebo zářivky by měly presvitit více do dálky.
také jsem si po pár letech vzdy pripravoval alternativy a pak světlo různé přesouval. někdy to mělo až velmi zajímavý dusledek.
držím palce. dnes je dobr den na svíceni mírně pod mrakem, dusno ale.prset asi nebude...
-
Nebyla to žádná sláva, nebylo až tak teplo, sotva 20st a po 22.00 19st..
Staré zářivky asi už jsou k ničemu dobře svítili ty 5w a přes menič 15 a 25 W. Celkem jsem svítil cca 2,5 hodiny, pak to zabalil, dokonce ani komáři neobtěžovali.
Ta louka je bývalý les s převahou borovice a dubu červeného, nyní znovu vysazená paseka, jinak to byl zapojený les.
Staré zářivky asi už jsou k ničemu dobře svítili ty 5w a přes menič 15 a 25 W. Celkem jsem svítil cca 2,5 hodiny, pak to zabalil, dokonce ani komáři neobtěžovali.
Ta louka je bývalý les s převahou borovice a dubu červeného, nyní znovu vysazená paseka, jinak to byl zapojený les.
- kormik
Svítil jsem v poslední době u nas nekolikrat a vždy jen par mrnek a k nim kupa klestanek. Nejsou ted moc vhodné podminky, buď pofukuje ci se rychle ochladi. A letos bych hodnotil, že je až na nekolik malo mist, vyrazne min brouku. Nebo už jsem rozmazleny ze sviceni z ciziny. Kde jsou plna platna temer porad. 

Jan Pelikán
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
-
opět dotaz tupce na elektriku
chtěl jsem zkusit co baterie dá svítil jsem 2x25w na měnič z 12 na 220 V a 2x5W trubice, po cca 1,5 hodině (jak správně predikoval Pepa cca 4 hodiny celkem) začala blikat kontrolka na měniči a současně se stejnou frekvencí vypínaly a zapínaly ty 2x25w 2x5w svítili dál v pohodě. Doma do zásuvky svítily i ty 2x25w. Co to znamená? Je to nějaká ochrana měniče a dává znamení že už baterie nestačí nebo odchází měnič? pokud baterie nestačí na měnič a 2x25w proč 2x5w svítí v pohodě?
přílet na nic, ALE minule v lese i včera mi poprvé v životě přiletěl Clambus (1+cca3), nevím proč se mu u nás na zahradě nelíbí :-(
chtěl jsem zkusit co baterie dá svítil jsem 2x25w na měnič z 12 na 220 V a 2x5W trubice, po cca 1,5 hodině (jak správně predikoval Pepa cca 4 hodiny celkem) začala blikat kontrolka na měniči a současně se stejnou frekvencí vypínaly a zapínaly ty 2x25w 2x5w svítili dál v pohodě. Doma do zásuvky svítily i ty 2x25w. Co to znamená? Je to nějaká ochrana měniče a dává znamení že už baterie nestačí nebo odchází měnič? pokud baterie nestačí na měnič a 2x25w proč 2x5w svítí v pohodě?
přílet na nic, ALE minule v lese i včera mi poprvé v životě přiletěl Clambus (1+cca3), nevím proč se mu u nás na zahradě nelíbí :-(
- Pepa
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Pokleslo napětí na baterii, a tím i proud, takže měnič už nedá dostatek proudu pro silnější světla, a hlásí pokles napětí, mne můj upozorňuje pípáním. Ta 5W je na 230 nebo 12V? Pokud jsou na 12V tak budou svítit ještě dost dlouho, než se baterka úplně vybije. Tam ochrana proti vybití není.
- Hali+
Určitě líbí, ale chce to rozsvítit ještě před soumrakem. A asi ho zajímá jen určité spektrum, protože na některé lampy mi nelétají.
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- Hali+
Včera jsem svítil tady:
Výsledky nic moc, všude totální sucho. Jen Clambus simsoni (2x).
Zaujalo mě tohle zvíře (Ocypus sp.), to jsem tu ještě nikdy nechytal. Neodhadneš Marione co je to za druh? Doletěla především kupa všemožných můrek, pokud někdo třeba určíte z fotky...
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
A nakonec se k plátnu dosoukala i "konkurence"...
Džbánov, okraj listnatého lesa, 21-23:00, 27-22°C.Výsledky nic moc, všude totální sucho. Jen Clambus simsoni (2x).
Zaujalo mě tohle zvíře (Ocypus sp.), to jsem tu ještě nikdy nechytal. Neodhadneš Marione co je to za druh? Doletěla především kupa všemožných můrek, pokud někdo třeba určíte z fotky...

A nakonec se k plátnu dosoukala i "konkurence"...

Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
-
ad Pepa- díky, tajně jsem doufal, že to bude toto
ad hali+ - svítil jsem vždy na zahradě, mnohdy ještě slunce nenapadlo (jsme ve svahu s východní orientací) a nic. Možná ve vesnici nejsou. Při obou svíceních v lese přiletěli
- Ocypus tenebricosus nebo biharicus, jeden z druhů kde si podle sekundárních znaků samici netroufám, pindík je jasný
ad hali+ - svítil jsem vždy na zahradě, mnohdy ještě slunce nenapadlo (jsme ve svahu s východní orientací) a nic. Možná ve vesnici nejsou. Při obou svíceních v lese přiletěli
- Ocypus tenebricosus nebo biharicus, jeden z druhů kde si podle sekundárních znaků samici netroufám, pindík je jasný
-
3 a 12 Zavíječ kopřivový
- Hali+
Já mám u táty na zahradě kompost a vedle plotu mizerně sekanou louku (často seno strojově neshrabou pořádně a zůstane ho tam ještě spousta ve vrstvách hnít, vlastně takový jakoby mulč). Takže když rozsvítím, létají mi kvanta Cercyonů a mezi tím sem tam i nějaký ten Clambid doletí. Ale ojediněle, v lese to bývá jistější. Tedy přesněji na okraji lesa. Clambidae žijí v plísních, je potřeba odhadovat místa, kde by mohlo být něco plesnivého.marion píše: ↑28 črc 2024, 17:06 ad Pepa- díky, tajně jsem doufal, že to bude toto
Dobře, Ocypuse tedy kuchnu a bude-li to samec, tak sem dám fotku. Prostě mě zaujal, protože jsem ho tu nikdy neviděl. I když je pravda, že jsem po nich nikdy ani nešel. Pominu-li obecné chyby v NDOP-u, tak pokud se podívám na zběžné rozšíření a počty nálezů v jednotlivých čtvercích, byl by pro můj nález (viz zelený čtvereček) asi trochu reálnější ten Ocypus tenebricosus, i když ani jeden druh to nevylučuje.
- Hali+
Tož mi to asi více vychází na toho běžnějšího Ocypus tenebricosus, ale bude záležet na verdiktu Mariona...
Jsou to všechno stále zatím jen "jednocvaky" (nedaří se mi zautomatizovat posun).

Jsou to všechno stále zatím jen "jednocvaky" (nedaří se mi zautomatizovat posun).
- Hali+
Zítra večer by zase měla být dostatečná teplota. Což ale na přelomu července a srpna už asi nebude všechno... Bude potřeba dobře zvolit místo, nejlépe někde s co možná nejvyšší vzdušnou vlhkostí. Asi bych to viděl někde uvnitř nějakého pěkného listnatého porostu, protože jít někam k vodě na voďáky je na přelomu července a srpna už zcela pasé, ve stadiu imag jsou už jen zcela běžné věci... Takže zbývá doufat v nějaké zajímavější dřeváky.