Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
Vašek
moderátor

Re: Lov na světlo

Příspěvek od Vašek »

Tak jsem se právě dozvěděl, že mi budou kácet téměř komplet lesík před domem, stromy jsou už označené - směrem k lesíku svítím už asi 8 let a nachytal jsem hodně zajímavých broučků.

Negativní na tom je to, že místo na stromy budu koukat na spolanskou vlečku a pravděpodobně padnou i ty 2 velké duby, na které věším vinné pasti.
Pozitivní by mohl být fakt, že se otevře prostor přes Spolanu vlastně až k Labi. Spolanská vlečka je každý den osvícená halogeny na vysokých stožárech a prostor mezi teď bude pravděpodobně zcela volný. Navíc zde vznikne nový biotop, plný pařezů (teda doufám, snad na to nepoužijí nějakou hodně těžkou techniku).
Uvidíme, jak se změní fauna na plátně. Třeba to nebude špatné :think
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Fčelda

Příspěvek od Fčelda »

Vašek píše:Tak jsem se právě dozvěděl,....... nebude špatné :think
možná by ses po vzoru některých aktivistů mohl zkusit přivázat ke stromku, až to začnou kácet... :wasntme
Tenebrionidae P, Aphodiini CZ, Carabini P, okrajově Silphinae E, Lethrinae E
tomak

Příspěvek od tomak »

Vašek píše:Tak jsem se právě dozvěděl, že mi budou kácet téměř komplet lesík před domem, stromy jsou už označené - směrem k lesíku svítím už asi 8 let a nachytal jsem ...
to je nepříjemné. Nehodlají ti tam dokonce postavit supermarket nebo nějakou halu?
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Ne - bude tam Neratovické muzeum tesaříků.
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Snad ne, údajně to mají znova osázet.
Značky mi připadají lehce zmatené - některé stromy mají svislý nebo vodorovný pruh, některé křížek , některé tečku a některé nemají nic. Navíc tam pobíhal borec s měřidlem, měřil kmeny a možná už dopředu počítal :cash . Nestihnul jsem to pořádně prohlídnout. Můj velký dub plný skvostňáků a sršních drabčíků má tečku.
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

Vašku, měl jsem takový dub kousek od Jiváku- Loučeň. Sršně, (afinisky-- opravuji omyl -aureginosy :?: ) a nasadil jsem na něj i cerdáky od Břeclavi - neúspěšně . Když to tam maximálně krásně hučelo, přišli s pilou, ufikli pul metru nad zemí a dali tam
kulatej pakuncdekl a tři židličky s turistickou značkou. Snad ani jednou si tam nikdo nesedl, zarostlo to kopřivama a shnilo.
Japonci by ten dub z fleku koupili za miliardu jako bonsaj..
Od tý doby si všechno zásadně pěstuju za plotem :D
PS: Ty ploštice mi doma lezou už všude, budeš je ještě chtít?
Naposledy upravil(a) míra dne 13 bře 2013, 15:35, celkem upraveno 1 x.
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Míro, jak jsem psal - stačí vzorky, netřeba to přehánět :) Mám momentálně zavalený mrazák, kluci mi nosí ploštice z prosevů a snad poprvé v životě jsem ho nestihl vyprázdnit.
Cerambyx@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

míra píše: Od tý doby si všechno zásadně pěstuju za plotem :D
:think sice jsem optimista. 200 letý dub na zahradě ale asi už nestihnu ......
Cerambyx@seznam.cz
karlos

Příspěvek od karlos »

[quote="Vašek"]Snad ne, údajně to mají znova osázet.
Značky mi připadají lehce zmatené - některé stromy mají svislý nebo vodorovný pruh, některé křížek , některé tečku a některé nemají nic. quote]

Třeba tam hráli ožralý lesáci piškvorky...
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Vašek píše:Snad ne, údajně to mají znova osázet.
Značky mi připadají lehce zmatené - některé stromy mají svislý nebo vodorovný pruh, některé křížek , některé tečku a některé nemají nic. Navíc tam pobíhal borec s měřidlem, měřil kmeny a možná už dopředu počítal :cash . Nestihnul jsem to pořádně prohlídnout. Můj velký dub plný skvostňáků a sršních drabčíků má tečku.
No sice vypadají zmateně, ale je v tom systém. Svislým pruhem se značí hranice seče, ty stromy co mají svislý pruh by už měly zůstat stát. Křížky a tečky budou nejspíše označené stromy co se u nich měřily výšky, případně co se budou ponechávat na pasece jako výstavky (nevím tedy co jaké je druhové složení lesa).
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

základ je dub a postupně usychající borovice lesní. Jak se ale o to léta nikdo nestaral, přibylo kde co (akát, bříza, třešně, topoly, lípy .....). O víkendu mrknu, odkud kam jsou svislé pruhy.
Cerambyx@seznam.cz
Pavel L.

Příspěvek od Pavel L. »

Hranice seče se značí obvykle vodorovnými pruhy na kmenech,v rozích seče se ještě k vodorovné čáře přidává shora svislá,takové T ale vzhůru nohama,Výstavky se značí také vodorovným pruhem,pokud je tam tečka,znamená to pokácet.LČR dnes prodávají porosty k těžbě na stojato v aukcích,pokud tam někdo běhal s měřidlem,mohl to být případný zájemce který si proměřoval stromy a dělal si sortimentaci aby věděl,kam až si může v aukci s nabídkou jít a nebo to byl revírník který naopak počítal,aby moc neprodělal.
Cassida

Příspěvek od Cassida »

Povodí Labe např. značí stromy, které mají zůstat stát tečkou. Jedná se o takové ty probírky podél vodních toků.
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
Borůvka

Příspěvek od Borůvka »

Libor Dvořák píše:Prosím všechny, kdo chytají na světlo, jestli by nebyli tak hodní a neshromažďovali takto nalétlé páteříčky. Často přiletí druhy, které se jinak špatně chytají, např. Rhagonycha translucida. Díky všem, kteří se rozhodnout udělat mi radost :-)
Ještě máš zájem o páteříčky ? Z jakých lokalit ?
Libor Dvořák

Příspěvek od Libor Dvořák »

Borůvka píše:
Libor Dvořák píše:Prosím všechny, kdo chytají na světlo, jestli by nebyli tak hodní a neshromažďovali takto nalétlé páteříčky. Často přiletí druhy, které se jinak špatně chytají, např. Rhagonycha translucida. Díky všem, kteří se rozhodnout udělat mi radost :-)
Ještě máš zájem o páteříčky ? Z jakých lokalit ?
Odevšad z ČR
Libor
Cantharidae a pár další čeledí střední Evropy, Vespidae Holarktis
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Svítí dneska někdo? Já ano - rojí se Maladera holoserica, sem tam nějaký houbák a kůrovci. Blíží se ale bouřka a hodně fouká, budu to nespíš muset za chvíli sbalit
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Letošní lovy na UV, teda řeknu Vám, zatím nic moc...
Před bouřkou bývá pomalu denně, ale ta dlouhodobě hanebná večerní teplota, to už je děs. A to jsem si na to pořídil nové vybavení, abych doma také vyzkoušel svícení a zjistil co létá ve výškách (balkon, 5. patro)... Ať už je konečně za setmění aspoň nad 20°C...
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Pepa píše: No sice vypadají zmateně, ale je v tom systém. Svislým pruhem se značí hranice seče, ty stromy co mají svislý pruh by už měly zůstat stát. Křížky a tečky budou nejspíše označené stromy co se u nich měřily výšky, případně co se budou ponechávat na pasece jako výstavky (nevím tedy co jaké je druhové složení lesa).
Tak je dokonáno, ráno mě vzbudil pád posledního mohykána před okny, málem mě to shodilo z postele.
Celý lesík byl rozdělený na 5 dílů, 3 větší vykáceli naprosto komplet a 2 menší zatím bez úpravy stojí. Uvidíme, co s tím udělají dál, ptal jsem se a prý to vykácejí za 5-6 let.
Takže mám teď před okny lesík a před zahradou paseku. Skoro přesně v místech kde svítím je hrana. Uvidíme, jestli se to projeví na plátně.
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Dnes večer těžká bída... Ani krovka! :doh Začínal jsem na 19°C a končil na 16°C. To by asi museli létat v oteplovačkách... :doh
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
aphodius

Příspěvek od aphodius »

To je podle mě, Milane, dobrá teplota. Já chytal vysoce teplomilnou Codoceru při 14°C, a Bolbelasmus lítal už při 10°C. Obecně se dá říct, že v našich zeměpisných polohách je dobrá noc na chytání na světlo nad 15°C. Např. Bolbelasmům pak nejvíce vyhovuje teplota 18-22°C. Takže v teplotách to asi nebude - zřejmě je to prostě letos opožděno.
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“