Včera jsem lovil v Pardubicích "U ostrova" - https://mapy.cz/s/benomajole Pardubáci vědí.Vašek píše: ↑20 čer 2023, 15:00 Dnes je ještě o něco tepleji než včera a dusno, zataženo. Včera jsem to rozsvítil a letos poprvé toho létalo dost. A kupodivu většinou jen větší druhy, droboť skoro ne.
Přiletělo mimo jiné - nosorožík, chroustek letní a Serica brunnea, Troxové, Stenagostus rufus, tesaříci klasika Spondylis, Arhopalus, Anaesthetis, Exocentrus adspersus, nějací kožojedi, 1 ks, u kterého zatím ani nevím, co je to za čeleď .. jeden lišaj. Je zajímavé, že letos zatím vůbec nelétají vodní druhy (potápnící, Haliplidi, vodomilové, ale ani ploštice klešťanky. A ještě zajímavější je, že ploštice nelétají vůbec, včera jen jediná - kněz velký, Acanthosoma haemorrhoidale. A i motýlů létá na počet méně, než třeba loni.
Kamarádovi o pár kiláků dál nepřiletělo prý vůbec nic (?), jen jeden chroust mlynařík.
Uvidím dnes, jestli nezačne pršet.
Je tam mraky popadaných stromů, ke kterým se (naštěstí) nedá nijak dostat, možná tak na loďce.

Přílet byl nezvykle silný, protože byla vysoká teplota a bezvětří (21:00-23:00, 25-22°C). Jen bylo všude kolem spousta konkurence (pouliční lampy tu teď v parcích bohužel máme na každém kroku a pořád se staví další a další...).
Mraky chrostíků, klešťanek, jepic, drabčíků a Heterocerů mi úplně ucpaly plátno. Mezi tím spousta druhů můr, vždy v mnoha kusech a nějakých pakomárů. Do toho vcelku hodně drobných vodomilů (Helophorus, Cercyon, Coelostoma, Enochrus, Hydrobius, atd.), sem tam i nějaký potápníček, ale ti o hodně skromněji (Hydroporus, Hygrotus). Pak byly na plátně kupy droboučkých střevlíčků, k tomu Dyschirius, Clivina a nějací mrňaví nosatci... Z ploštic mimo klešťanek jen nějací knězové. Z toho co mě zajímalo v tom byli ještě Scirtes hemisphaerícus, Pycnomerus terebrans, Aulonium trisulcum, nějaké Synchita a Dorcatomy, asi dva druhy kovaříků v jednotlivých kusech, mimo nemnoha běžných tesaříků přiletěl třebas i nějaký Necydalis. Po jedenácté přiletělo ještě pár Pselaphidů a začala padat rosa, tak jsem to zapíchnul. Z toho co mě asi potěšilo nejvíc byla hned za soumraku jedna samice Lymexylon navale. Tenhle druh mi přilétá na UV jen velmi vzácně a kupodivu zatím vždycky jen samice... Clambidae žádní...

Ještě jsem to všechno ani moc neprohlížel, nasával jsem to exhaustorem přímo do pilin a prohlížet to budu asi až dnes večer (nebude-li pršet, tak bych dnes rád posvítil jen relaxačně v bytě na balkóně). Ještě mají být teoreticky dva "použitelné" večery.