Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
Hali+

Re: Lov na světlo

Příspěvek od Hali+ »

Vašek píše: 20 čer 2023, 15:00 Dnes je ještě o něco tepleji než včera a dusno, zataženo. Včera jsem to rozsvítil a letos poprvé toho létalo dost. A kupodivu většinou jen větší druhy, droboť skoro ne.
Přiletělo mimo jiné - nosorožík, chroustek letní a Serica brunnea, Troxové, Stenagostus rufus, tesaříci klasika Spondylis, Arhopalus, Anaesthetis, Exocentrus adspersus, nějací kožojedi, 1 ks, u kterého zatím ani nevím, co je to za čeleď .. jeden lišaj. Je zajímavé, že letos zatím vůbec nelétají vodní druhy (potápnící, Haliplidi, vodomilové, ale ani ploštice klešťanky. A ještě zajímavější je, že ploštice nelétají vůbec, včera jen jediná - kněz velký, Acanthosoma haemorrhoidale. A i motýlů létá na počet méně, než třeba loni.
Kamarádovi o pár kiláků dál nepřiletělo prý vůbec nic (?), jen jeden chroust mlynařík.
Uvidím dnes, jestli nezačne pršet.
Včera jsem lovil v Pardubicích "U ostrova" - https://mapy.cz/s/benomajole Pardubáci vědí.
Je tam mraky popadaných stromů, ke kterým se (naštěstí) nedá nijak dostat, možná tak na loďce. :chuckle Původně to bylo jen slepé rameno, které bylo ale před pár lety ochranáři zprůtočněno, právě aby se na ostrov nedalo dostat.
Přílet byl nezvykle silný, protože byla vysoká teplota a bezvětří (21:00-23:00, 25-22°C). Jen bylo všude kolem spousta konkurence (pouliční lampy tu teď v parcích bohužel máme na každém kroku a pořád se staví další a další...).
Mraky chrostíků, klešťanek, jepic, drabčíků a Heterocerů mi úplně ucpaly plátno. Mezi tím spousta druhů můr, vždy v mnoha kusech a nějakých pakomárů. Do toho vcelku hodně drobných vodomilů (Helophorus, Cercyon, Coelostoma, Enochrus, Hydrobius, atd.), sem tam i nějaký potápníček, ale ti o hodně skromněji (Hydroporus, Hygrotus). Pak byly na plátně kupy droboučkých střevlíčků, k tomu Dyschirius, Clivina a nějací mrňaví nosatci... Z ploštic mimo klešťanek jen nějací knězové. Z toho co mě zajímalo v tom byli ještě Scirtes hemisphaerícus, Pycnomerus terebrans, Aulonium trisulcum, nějaké Synchita a Dorcatomy, asi dva druhy kovaříků v jednotlivých kusech, mimo nemnoha běžných tesaříků přiletěl třebas i nějaký Necydalis. Po jedenácté přiletělo ještě pár Pselaphidů a začala padat rosa, tak jsem to zapíchnul. Z toho co mě asi potěšilo nejvíc byla hned za soumraku jedna samice Lymexylon navale. Tenhle druh mi přilétá na UV jen velmi vzácně a kupodivu zatím vždycky jen samice... Clambidae žádní... :doh
Ještě jsem to všechno ani moc neprohlížel, nasával jsem to exhaustorem přímo do pilin a prohlížet to budu asi až dnes večer (nebude-li pršet, tak bych dnes rád posvítil jen relaxačně v bytě na balkóně). Ještě mají být teoreticky dva "použitelné" večery. :mrk
Pce.jpg
VM.jpg
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Vašek píše: 20 čer 2023, 22:10 Nevím, jak jinde, ale v Neratovicích je dnes (teď) o 4°C více než včera a na množství přílet tak o 200% vyšší, než včera. Mimo nosorožíka (zatím) v podstatě to samé, co včera + přibyly další druhy tesaříků, střevlíčkové, dnes už i menší druhy dřevních brouků Pro mě zatím nejlepší 1x bostrichid Lichenophanes varius. A ploštice opět nic, jen jedna invazní vroubenka americká a jedna invazní kněžice Halyomorpha halys. Včera okolo půlnoci začaly létat i jiné druhy, jsem zvědavý, jak to bude dnes. Teď mám na teploměru 23°C (23.10 hod).
Včera okolo půlnoci opět začalo létat více kusů - další vroubenky americké, Halyomorpha halys, i nosorožík přiletěl. Ale jinak nic nového, okolo půl jedné jsem to sbalil.
Dnes je celý den pod mrakem a nejspíš hodně nízký tlak - připadám si, jako by mi celý den někdo seděl na hlavě :D . Na teploměru jsem měl 33°C. Před chvílí se zatáhlo ještě víc, vypadalo to na bouřku a začalo dost foukat. Zatím se ale nic neděje, jen teplota rychle klesla na 27.5°C a teď už vítr zase ustal. Jestli nezačne výrazně pršet, mohlo by to být zajímavé.
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Před chvílí u nás tropická bouře, přívalový, téměř vodorovný liják, tma jako po západu slunce! Teď je všechno mokré, kompletně zataženo, teplota vzduchu stále pěkných 22°C, což by na svícení stačilo.
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Různě okolo prý pršelo, ale Neratovicím se to skoro jako vždy vyhnulo. Teď se trošku začíná vyjasňovat, nefouká, tlak se zlepšil, 26°C. To je nadějné.
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Vašek píše: 21 čer 2023, 19:15...nefouká, tlak se zlepšil, 26°C. To je nadějné.
Hmm, u nás v Prostějově už teplota klesla na 19°C a značně to tady fouká.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Včera jsem svítil poblíž rybníka Mordýř (Horní Ředice). Byl jsem dohodnutý jak s ochranáři, tak s lesáky, potřebujeme tam zjistit něco kvůli managementu. Takže monitoring brouků byl tentokrát trochu vedlejší produkt. Bylo sice teplo, ale vcelku velký vítr a v jedenáct jsem to musel ukončit, už mi to rvalo plachtu...
Bylo vcelku hodně různých chrostíků a jepic. A v tom mraky všemožných Scirtidae (samozřejmě včetně mnoha kusů Prionocyphon serricornis). Z voďáků převládali Enochrus, Cymbyodyta, Coelostona, Hydrobius, z potápníků asi 3-4 druhy Hydroporus (masově), jednotlivě několik druhů Ilybius apod. Za celý večer ale třeba překvapivě jen jediná Dorcatoma. Můr bylo vcelku dost, převládaly ale tentokrát větší druhy (lyšajové, drvopleni atd.), těm menším druhům asi hodně vadil vítr. Pselaphidů jen pár za celý večer a to ještě těch co jdou běžně posmýkat z trávy...
Jediné co bylo zajímavější bylo rojení nosatců Gasterocerus. Na plátno doletělo za ty dvě hoďky svícení asi 30 kusů. Tady v Polabí létají vcelku často, ale obvykle jednotlivě.
P6221770_z.JPG
1. lokalita
P6221775_cr_z.jpg
2. bourovec borový
P6221778_cr_z.jpg
3. přástevník hluchavkový
P6221784_cr_z.jpg
4. hranostajník vrbový
P6221788_cr_z.jpg
5. rudokřídlec půvabný
P6221790_cr_vz.jpg
6- ???
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

V Neratovicích bylo vedro a dusno, ve 21.00 bylo ještě 28,5°C. Sice jsem to neplánoval, ale nedalo mi to jen tak zkusit. Hmyzu létalo opravdu hodně, začalo to již za světla a létalo to bez pauzy. Opět jednoznačně vedly velké druhy, malých jen poskrovnu. Jen tak jsem dnes počítal, kolik asi bylo velkých kusů a dopočítal jsem se k číslu plus mínus 150ks. A ploštic cca 30ks, ale opět jen ty 2 invazní druhy (vroubenka a Halyomorpha).
Z brouků jasně vedli chroustci letní, dále Serica brunnea, Troxové, Stenagostus rufus, Phymatodes testaceus, Acanhocinus griseus, slunéčka, páteříčci, nosorožíci, hodně střevlíčků, dost drabčíků. Také velké zelená kobylky. Ale opět nelétaly vodní druhy - ani brouci, ani ploštice a ani žádní nosatci.
Takže na kusy hodně velké množství, ale znovu pro mě nic zajímavého. Vzal jsem si z toho jen jednu Halyomorpha halys, jinak nic.
Cerambyx@seznam.cz
Pavel L.

Příspěvek od Pavel L. »

Přástevník není jitrocelový ale hluchavkový,drvopleň není drvopleň ale hranostajník vrbový.
Pavel L.

Příspěvek od Pavel L. »

Číslo 5 je rudokřídlec půvabný,přástevníkovití.
ivo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ivo »

Cislo 2 bych rek Bourovec borovy.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Děkuji, opraveno. :)
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Pce.jpg
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Hali+ píše: 26 čer 2023, 15:49Pce.jpg
Jj. Neratovice, 20.25 - zatáhlo se a na teploměru je 29°C. Snad nezačne pršet ........
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

V Pardubicích pršet začalo a ochladilo se. Ale i tak jsem svítil dál, byl jsem schovaný na balkóně. Ale nic zásadního nepřiletělo, teplota padala příliš rychle...
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

U nás to bylo podobné. Chvíli před tím, než jsem rozsvítil, začalo hodně foukat, ale bylo teplo. A i když byl vítr dost silný, létalo toho nečekaně docela dost. Jenže pak začalo docela dost pršet a byl konec. Mimo focení chroustků jsem si vzal jen jednu ploštici. Takže někdy příště :D
Cerambyx@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Dnes by to mělo být na hodně kratičké svícení, v SO možná na takové průměrné... Konečně, chtělo by se říct, obvykle to na víkendy zatím moc nevychází... :S
VM.jpg
marion

Příspěvek od marion »

Měl bych se vší úctou na Hali+ a Vaška jeden dotaz. Co děláte s tou masou brouků, vybíráte si skupiny a berete jen něco? mrazíte?
Já jsem letos ještě nesvítil (a vím, že budu litovat), ale představa, že nemám zpracovaný materiál z dovolené a měl bych další stovky brouků ze svícení mně straší. Protože jak poznat na plátně Amary, Ophony, Heterocery, drabčíky atd.... bez kuchání pod binoklem.
PRO JISTOTU - myslím to vážně není to rýpání ani kritika, jen prosba o vysvětlení. A pokud mi řeknete, že to mrazíte nebo uschováváte na dlouhé zimní večery, tak za sebe, já se snažím vše zpracovat hned, protože v mrazáku mám sběry 15 i více let staré a nasucho v šuplíku ještě starší. Jen tak ze zvědavosti jsem v zimě věnoval pár večerů broukům z Maroka z roku 1994 (stejně přestože jsem vypreparoval dvě krabice, většina zbývá :-()
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

marion píše: 30 čer 2023, 06:36 Měl bych se vší úctou na Hali+ a Vaška jeden dotaz. Co děláte s tou masou brouků, vybíráte si skupiny a berete jen něco? mrazíte?
Já jsem letos ještě nesvítil (a vím, že budu litovat), ale představa, že nemám zpracovaný materiál z dovolené a měl bych další stovky brouků ze svícení mně straší. Protože jak poznat na plátně Amary, Ophony, Heterocery, drabčíky atd.... bez kuchání pod binoklem.
PRO JISTOTU - myslím to vážně není to rýpání ani kritika, jen prosba o vysvětlení. A pokud mi řeknete, že to mrazíte nebo uschováváte na dlouhé zimní večery, tak za sebe, já se snažím vše zpracovat hned, protože v mrazáku mám sběry 15 i více let staré a nasucho v šuplíku ještě starší. Jen tak ze zvědavosti jsem v zimě věnoval pár večerů broukům z Maroka z roku 1994 (stejně přestože jsem vypreparoval dvě krabice, většina zbývá :-()
Ne, ne, to je naopak zcela správná připomínka. :nod Snažím se na plátně brát jen to co mě zajímá (z UV primárně Clambidae, sekundárně někteří(!) voďáci a pak nějaké ty zajímavosti z dřeváků co doletí obvykle jen jako jednotlivosti). A k tomu případně beru skupiny které si ode mě pak berou kolegové (sáčkuji jim to zvlášť). Ostatní brouky prostě neberu, zhasnu a vyklepu je z plátna... :mrk Ale i tak jsem samozřejmě zahlcen materiálem. Bohužel především materiálem z hodně starých zahraničních expedic (90-tá léta), který mám naprosto nešikovně zamrazen vcelku (tehdy se to tak dělalo) a na to prostě nebude nejspíš už nikdy čas to rozebrat... A pak mám nasucho nasáčkovaný materiál z expedic v tomto tisíciletí, který už mám dělený podle skupin, po pár kusech v sáčku, a to se snažím postupně preparovat, když mi zbývá trocha času (ale i tak z toho nejspíš stihnu v životě zpreparovat jen část, ale aspoň je to nasáčkováno a oštítkováno).
Takže k dotazu - z 1 svícení mívám max.(!) 10-50 ex. brouků pro sebe, zbytek pro kolegy (cca 50-200 ex.). A to se snažím zvládat průběžně, to zas nejsou takové počty a chodím svítit jen když jsou ideální předpovědi.
marion

Příspěvek od marion »

Tak koukám, že to máš podobně, pokud jde o zpracování materiálu.
Můj problém se svícením asi bude v tom, že když svítím, tak mně zajímá co vše přiletělo a zvláště na naši zahradě (už jinde ani nesvítím). Vše se dá jakžtakž zvládnout s určitou možnosti omylu, co je ale nejhorší je rod Heterocerus, kde si umím představit, že by mohly létat na světlo všechny druhy, ale nemá smysl je brát, protože stejně je nepoznám. Ostatní beru a pak pod binoklem třídím a snažím se někam zařadit a pak výběr preparuju s ohledem na snahu o získání co nejvíce druhů na naši zahradě.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Rozumím. To jen že mě UV lovy (myšleno v ČR) určitě nijak extra nezavalují materiálem. Beru si z plátna úplné minimum kusů. Protože vím, že bych toho stejně víc nevypreparoval. Já jdu hlavně po svých skupinách a těch přiletí buď nemnoho, nebo nic... Kdyby Clambidů létaly stovky, měl bych úplně stejný problém jako Ty, že bych je totiž musel brát všechny a kuchat a třídit až pod binoklem. Takhle jsem rád, když vůbec něco doletí... :S
Osobně velice obdivuji ty co dělají drabčíky. Kusy z jediného svícení bych taky mohl zpracovávat několik let, pokud je výborný přílet...
Mě brzdí právě ta kvanta běžných věcí, které jsou v zahraničním materiálu mezi tím co si chci dát do sbírky. Obvykle je jeden druh běžný a jemu je velice podobný jiný druh, nebo i několik druhů a musí se to kuchat. V takovém případě je to pak při zpracovávání UV materiálu hrozný opruz. Vykuchat, zjistit že je to zase ten běžný druh, vyhodit a kuchat další kus...
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“