Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
krep

Re: Lov na světlo

Příspěvek od krep »

ještě, že jsou i jiní brouci :mrk .

Jinak mé zkušenosti (sice z tropů, ale myslím, že to lze tak nějak paušalizovat) - na plátně nám visela jak bílá, tak UV zářivka - asi třetina hmyzu (tzn, brouci, můry, blanokřídlí ...) preferovala bílou, tzn, byla jen na bíle nasvícené ploše, třetina na ploše nasvícené UV a třetině to bylo jedno - seděli po celé ploše. Nezanedbatelné množství lezlo okolo plátna na hranici světla a tmy. Takže dle mého názoru se hodí vyzkoušet vždy vše.
Coleoptera: Curculionoidea: Apionidae, Rhynchitidae, Attelabidae
moth

Příspěvek od moth »

A jinak jsem se tu puvodně ptal na petrolejku :D. Tu už jsem vyloučil, ale asi koupim ten akumulator a podle toho, jak budu spokojenej, tak to buď necham, nebo koupim něco lepšího.
moth

Příspěvek od moth »

Znám někoho, kdo se tomudle koníčku věnoval, tak s nim třeba vyrazim, ale nevim jakou má výbavu. Jinak brouky chci taky, ale zatim s nima začínám ale spíš mě zajímaj motýli-lišajové, přástevníčci a další. A když už jsme u těch tesaříků, tak v létě na chatě na slovinsku jeden (piluna) lítal kolem chaty a hlasitě bzučel. Vzal jsem čelovku a v domnění, že se jedná o lišaje jsem ho šel hledat. Ráno jsem ho nafotil, pustil a za měsíc už jsem litoval, že jsem ho nevzal. Nevim jsetli všichni tesaříci bzučej, ale je vidět, že přilítnou i k normal lampě.
ĽubošV

Příspěvek od ĽubošV »

Moth, jasne, na motýle potrebuješ svetelný zdroj s aspoň nejakým UV. Inak to bude naozaj chudobný prílet. To, čo napíšem ďalej neber ako presný návod, ale viac ako inšpiráciu. Spomenul si nejakú chatu ... teda, = zásuvka na 220V? Tiež som bol v tvojich rokoch a topil sa v rovnakých tažkostiach, takže to viem dobre pochopiť. Hoci, mal som devízu a to, ako tak vyriešený problém dopravy. Bol som šťastný majteľ mopedu Jawa Stadion S1 po mojej babke. :) Na elektroagregát samozrejme nebolo, ale vyriešil som to vtedy tak, že som chodil svietiť iba tam, kde som mal možnosť pripojiť sa na sieť. Začínal som s výbojkami RWL 250W, ktoré boli za mojich mladých čias montované do väčšiny pouličných lámp. Ako chlapec v puberte nabitý enthusiasmom som navštívil u nás v meste technické služby. Povedal som si, maximálne ma stadiaľ vyženú. Hop alebo trop. Mal som šťastie, nechali ma vykuchať starý kandeláber na odpis. Stadiaľ pochádzala moja prvá objímka "golemka" a tlmivka. A výbojku som dostal darom od elektrikárov opravujúcich verejné osvetlenie, ktorých som nesmelo oslovil. Kamarát znalý elektoinštalácií mi to pozapájal. :) Chodil som spočiatku svietiť na jedno miesto, ale časom sa to rýchle rozrástlo. Za sto korún, čo nebolo pre mňa vtedy práve najmenej :cry , ma od zotmenia na 4 -5 hodín ma nechal na sieť napichnúť chatár, alebo chalupár, aj stará pani bývajúca na kraji dediny. Za opýtanie predsa nič nedáš. Treba len zapojiť fantáziu a naozaj chcieť. Jasné, ja chápem, že máš teraz problém i s dopravou a aj preto je elektroagregát pe teba zatiaľ príliš. Improvizuj, improvizuj, improvizuj. Ono to, o čom tu chalani píšu, kvalitnejší agregát, lampy .... to sa všetko časom dostaví. Na Slovensku máme krásne príslovie, kolegovia snáď prepáčia, "Zabudol vôl, že telaťom bol". A niektoré príspevky mi tak pripadajú. Každý z nás nejako začínal a často to nebola žiadna sláva. Moth, len vytrvať. Držím palce. :yes
moth

Příspěvek od moth »

No zatim prostě koupim levnější potřeby a tam, kde je 230V, tak tam toho využiju. :)
starbaits

Příspěvek od starbaits »

Hledal jsem něco podobného, jak sa prodává na http://www.entomology.sk/noclov.html
a myslím že jsem našel
http://interlink.tsbohemia.cz/ca-sharko ... 47333.html
Napájení je 12V a v setu je aj dual-inventor. Stačí je upravit kabel od baterky,dual-inventor má zdrojový PC konektor.
Doufám že to bude fungovat :)
Vojta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vojta »

Dobrý den, prošel jsem si příspěvky výše a tak se chci spíše ujistit, zda jsem správně pochopil.. S nočním lovem nemám zatím žádné zkušenosti, letos bych chtěl začít chytat motýly (dělám ve škole na práci, která se bude zabývat mimo jiné monitoringem motýlů) v místech bez možnosti připojení se k proudu 220V, tedy s pomocí nějaké baterie a to nejlépe do více pastí (2-3) současně, umístěných v různých částech lokality. Chtěl bych motýly jen omámit, ráno přebrat a většinu nechat naživu.
Proto bych si tedy měl pořídit past, takovou jaká je na první stránce, s nějakou UV zářivkou a do kyblíku dát jen trochu chloroformu - tak akorát na omámení hmyzu?
Předem moc díky za odpověďi a případně další tipy, jak nachytat co nejvíce živých nočních motýlů!
Vojta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vojta »

A kolik motýlů (jen orientačně, samozřejmě záleží na lokalitě a jistě mnoha dalších faktorech) se dá do takovéto pasti za noc chytit? Jsou to desítky, stovky, tisíce :-)?
Borůvka

Příspěvek od Borůvka »

Když bude teplý večer, minimální teplota 15 °C, bez deště a větru, tak podle lokality desítky kusů v mnoha druzích.
sghusk

Příspěvek od sghusk »

Zdravim,

Precital som cele vlakno a mal by som nejake otazky ohladom lov na svetlo. Uz 2 roky chodim svietit, a chytam len motyle, mam vybojku Phlilips ML250. Zatial som spokojny ale jeden znamy mi povedal aby som vyskusal ortutovu vybojku. Konkretne RVL 125W. Okrem toho ked sa nemylim aj na burze zvyknu predavat tie iste vybojky. Chcel by som sa opytat, ktora vybojka je ucinnejsia? Ktora pritahuje resp. moze pritahovat viac motylov?

Je rozdiel medzi Philips ML 125W a Philips ML 250W, teraz myslim hlavne nato ci pritahuju podobne mnozstvo motylov?
Na internete som nenasiel vybojku RVL 125W, ale miesto toho som nasiel Philips HPL N 125W, je to mozne se sa jedna o tu istu vybojku ale ma len ine oznacenie?

Mozno napisal som vela otazok, ale som zvedavy na vase nazory. :)
ĽubošV

Příspěvek od ĽubošV »

V súčasnosti ja na trhu veľké možstvo výbojok a vysokotlaká ortuťová výbojka RVLX 125 W je predsa úplne bežná. Teda nerozumien tomu, prečo si ju na nete nenašiel.
Nepoznám a nemám v praxi vyskúšané tebou menované výbojky Philips o výkone 125 a 250 W. Teda konkrétne v tomto neporadím. Ale z mojich skúseností s ortuťovými výbojkami typu RVL resp. RVLX je úplne zrejmé, že rastúcim výkonom rastie aj početnosť prilákaného hmyzu. Na trhu sa pred časom objavila ortuťová výbojka RVC 250W od formy Novalamp. Jedná sa o klasickú ortuťovú výbojku RVL 250 W bez luminiforu. Prílet na túto výbojku je jednoznačne masívnejší, ako na klasickú RVL. Viem, že sa vyrábala i v prevedení o výkone 125 W. Aká je však ich súčasná ponuka a dostupnosť na trhu, netuším.
Pokiaľ máš pochybnosti a hlavne chuť laborovať, či nejaká výbojka je na lákanie motýľov vhodná a nepomáha ti ani net, vyraz do elekropredajní. Mávajú hafo katalógov a v nich sú dopodrobna popísané charakteristiky jednotlivých typov, vrátane množstva diagramov. Možno, že tebou uvádzané výbojky od Philipsu majú tieto charakteristiky rovnaké ako RVL. Tam to zistíš. Mne osobne však tlmivková rada typov vysokotlakových ortuťových výbojok RVL resp. RVC úplne vyhovuje. Dostupné, prijatelná cena, slušný prílet.
insecta

Příspěvek od insecta »

Poradí mi někdo, jak nejlépe nabíjet běžný olovněý akumulátor 12V? Nabíječku sice mám, ale poze na jednu gelovku, určitě existuje způsob, jak jich nabít více najednou, alespoň 2, optimálně 4. Druhý dotaz je, jak nabíjet, když vyjedu někam ven, kde není elektrika, tzn. z autobaterie, nebo z centrály... dělá to někdo? a jak to vypadá??? Díky moc za info. Tom
karlos

Příspěvek od karlos »

Existují solární nabíječky nebo adaptér na 220V pro zapojení do autozapalovače.
aphodius

Příspěvek od aphodius »

Zajímavé je, že nabíjení přes autozapalovač mi nikdy nefungovalo.
mee

Příspěvek od mee »

Protoze to potrebuje 220. Ale ked mas ten menic do zapalovaca co Karlos spomina, co meni 12 na 220, tak to urcite fungovat bude.
:hi
Zdeno Lucbauer
Dorcadiini W
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Běžnou autobaterii nabíjet nejlépe autonabíječkou, lze i nabíječkou na gelové akumulátory, ale to trvá déle, protože je menší nabíjecí proud.
V terénu lze použít buď do auta měnič napětí 12/230V a nabíječku, ale doporučuju nabíjet za jízdy, jinak dobití minimální... protože co se do jedné nabije, tak v druhé ubude + ještě ztráty :mrk . Jinak taky lze nabíjet z elektrocentrály, některé mají i přímo vývod na nabíjení 12V autobaterií.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Napadlo dneska někoho rosvítit? U nás je 23 stupňů, polojasno a docela to lítá i když ještě není tma. Zatím Rhyzoperthy, Rhyzophagus, Throscidi, 2 druhy Nitidulidů, Aphodius, pár kůrovců, pár ploštic.......
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
bozapetr

Příspěvek od bozapetr »

napadlo díky tobě...dal jsem na balkon 4 patro na sídlišti v olmiku plachtu v 21.45 na hoďku a celkem dost můr, asi 30ks brouků - sluníčka, jeden páteříček, střevlíci, červotoč, dřepčík , drabčíci ... takové první informativní letošní ... dík za nápad, vašku :yes
Fčelda

Příspěvek od Fčelda »

ne že bych do toho chtěl vnášet negativní duch, ale k tomu nemusí být 23, dokonce ani 20... hmyz aktivuje obecně i při mnoha nižších teplotách. :smirk
Kupříkladu stačilo chodit teď ve čtvrtek (kdy mohlo v tu dobu být kolem 14 - 16 stupňů) s čelovkou kolem 22.30 a stejně mi k hlavě nalítávali chroustci Milotrogus nocturnus. :rock Jeden obzvláště urputný jedinec mi skoro vyrazil oko.
Tenebrionidae P, Aphodiini CZ, Carabini P, okrajově Silphinae E, Lethrinae E
pája

Příspěvek od pája »

Fčelda píše:Jeden obzvláště urputný jedinec mi skoro vyrazil oko.
... takhle jsem si jednou v noci na xicht s celovkou prilakal srsne - a bodl... :envy
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“