Lov na světlo
-
Re: Lov na světlo
Silvanus recticollis - Bobrovníky 29.07.2021 - 1 ex., zahrada na UV
-radoval jsem se nový druh pro ČR - již publikoval Jirka Vávra z jižní Moravy
-radoval jsem se nový druh do sbírky - mám z Tuniska
tak alespoň nový pro naši zahradu na UV světlo - k dnešku 320 určených druhů
-radoval jsem se nový druh pro ČR - již publikoval Jirka Vávra z jižní Moravy
-radoval jsem se nový druh do sbírky - mám z Tuniska
tak alespoň nový pro naši zahradu na UV světlo - k dnešku 320 určených druhů
- Hali+
Asi dneska zase na skok zajedu někam zasvítit...
.

.
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- Václav Týr
...na skok, nebo svítit ??? 

- Hali+
Vašku, nakonec jsem nejel, ale rozsvítil jsem přímo u táty na baráku na balkóně, cca ve 4 m vysoko. Přede mnou byla obyčejná mezofilní louka a cca o 400 metrů dál za ní smíšený les.
Kdo dnes nešel svítit, tak prohloupil.
Bezkonkurenčně nejlepší letošní noc co do počtů, obalenosti plátna a drobotě.
Plátno černé, mohl jsem to vzít vysavačem...
Při soumraku jsem rozsvítil a jako první začali létat... ...Elmidae!
Konkrétně nejspíš přímo rod Elmis, podívám se do pilin ráno. Celkově převažovali voďáci a drabčíci, ale z lesa doletěli i kůrovci, Corticeus, Colydium, Serropalpus barbatus a mnozí další. Dnes konečně byli "dálkoví letci".
Podle předpovědi by to mělo asi létat i zítra, i když už budou asi mnohem nižší teploty. Dnes se to i tady u nás drželo až do půl jedenácté na 28°C(!!). Ale to bylo tím, že teď se sem nasouvá bouřka, jinak by to samozřejmě víc vychladlo. Zítra asi vyzkouším nějaký les poblíž.
Kdo dnes nešel svítit, tak prohloupil.

Při soumraku jsem rozsvítil a jako první začali létat... ...Elmidae!
Konkrétně nejspíš přímo rod Elmis, podívám se do pilin ráno. Celkově převažovali voďáci a drabčíci, ale z lesa doletěli i kůrovci, Corticeus, Colydium, Serropalpus barbatus a mnozí další. Dnes konečně byli "dálkoví letci".

Podle předpovědi by to mělo asi létat i zítra, i když už budou asi mnohem nižší teploty. Dnes se to i tady u nás drželo až do půl jedenácté na 28°C(!!). Ale to bylo tím, že teď se sem nasouvá bouřka, jinak by to samozřejmě víc vychladlo. Zítra asi vyzkouším nějaký les poblíž.

Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- Václav Týr
...i já jsem včera "oprášil" svícení....ale..."nic moc"...u nás je sucho a i když bydlím přímo v lese, tak to bylo slabé....převažovali okřídlení mravenci, malí štaflíci a ploštice....přilétly dvě piluny, dolezl Saphanus piceus...sebral jsem jen nějaké podkoráky a kůrovce...ale ještě jsem to neprohlížel...
-
včera u nás to nestaáo za nic, v srpnu jsem zvyklý na nálety Amara a Ophonus bylo jich asi 6 celkem, Hetetocerus tak 5 , přestože teplo, nestál nálet za nic. asi závisí na mikroklimatu přímo na lokalitě.
-
puvodni zamer podivat se s uv svetlem na nedalekou statou cihelnu nevysel z casovych duvodu a proto opet balkon ... vice kusu curculio elephas, ale to tu lita uz 14 dnu. bezni strevlicci, ale treba i ( snad jsem to urcil dobre ) Macronychus quadrituberculatus a to je moc pekny broucek ... ale taky u me celkove slaby prilet ... ( vetsi vzruso akorat neprijemna srsen, tu se mi podarilo odchytit do sklenice )
Naposledy upravil(a) bozapetr dne 14 srp 2021, 13:34, celkem upraveno 1 x.
-
pokud jde o sršně tak těch bylo 5 :-)
- Hali+
Tak to byl skutečně rod Elmis, určím až budu mít k dispozici binokl. Sršně jsem na plátně tentokrát neměl, zato mi přiletělo asi deset velikých kobylek a několik malých. Ani jsem nevěděl, že létají na světlo...
Jen si nesedly na plátno, ale chodily spíš po zdi kolem.
Přiletělo dokonce i několik drvopleňů (Cossus cossus) a vůbec hafo různých lišajů a můr. Nejhojnější byli voďáci, klešťanky, drabčíci a všemožní střevlíčci. Další droboť docela zajímavá, něco jsem si z toho i vybral. Na druhou stranu, těšil jsem se na nějaké zajímavější červotoče a za celý večer ani ťuk... Ale i tak u mě dobrý. Nejspíš to bylo způsobeno tou opravdu vysokou teplotou celý večer.

Přiletělo dokonce i několik drvopleňů (Cossus cossus) a vůbec hafo různých lišajů a můr. Nejhojnější byli voďáci, klešťanky, drabčíci a všemožní střevlíčci. Další droboť docela zajímavá, něco jsem si z toho i vybral. Na druhou stranu, těšil jsem se na nějaké zajímavější červotoče a za celý večer ani ťuk... Ale i tak u mě dobrý. Nejspíš to bylo způsobeno tou opravdu vysokou teplotou celý večer.
- Hali+
Tož jsem včera svítit nakonec nebyl. Moc práce, nezastavil jsem se až do večera... 
Vyhlídky na další dny (NE/PO, PO/ÚT):
.

Vyhlídky na další dny (NE/PO, PO/ÚT):
.
- Radim
- Kontaktovat uživatele:
U nás se včera celkem ochladilo, takže přílet nic moc - hlavně Atomaria, Bradycellus, Epuraea a pak pár Aphodius, Leiodes, Trixagus, Amara. S celovkou jsem vykoukal v mechu alespoň nějakého Cymindise. O půl desáté jsem to zabalil.
Radim Gabriš
Coleoptera CE, Neuropterida E.
Coleoptera CE, Neuropterida E.
- Hali+
Že by první letošní letní noc ve ST...??
Asi zajdu provětrat novou UV sestavu...
Asi zajdu provětrat novou UV sestavu...

-
- Hali+
Tož tedy hoj vespolek!
Ve středu jsem zahájil letošní sezónu a zároveň jsem otestoval novou UV sestavu! Prostě jsem neodolal luxusnímu počasí...
- CZ; Boh., Hrádek (5960a), habrový les (Carpinus-Betula-Quercus), UV: 20:00-22:00, 27-19°C, 230 m, 11.V.2022
Fotka biotopu je zkreslující, protože tu „diametrálně lepší“ část biotopu mám ve chvíli focení vlastně za zády a není proto vidět (popadané a shnilé habry + břízy, kolem toho dubový plášť). V podstatě jsem tím zahájil letošní lovy brouků jako takové, bohužel nemám na nic čas a věnuju se spíš tátovi.
Každopádně, nová sestava se osvědčila a asi letos budu jezdit jen s ní (pokud se k tomu ovšem časově vůbec dostanu...). Sestava je variabilní, a (podle zvolených součástek) váží něco málo přes kilo a půl, pohodlně se to vejde do báglu. Výkon na fotce sestavy je 2x15W a létá na to (v porovnání) víc než na mé dosud nejoblíbenější vysokonapěťové katodové trubičky. Sestava: 1) powerbanka 60Ah (https://solarnivaric.cz/produkty/gosun- ... ah-222w-2/), 2) měnič z 12V na 220V, 3) prodlužka s objímkou, 4) rozdvojka, 5) 2x přechodky, 6) 2x zářivky UV BLB 15W (ale klidně mohu používat i zářivky 2x25W, powerbanka to s přehledem utáhne, ale podle mě mají bohužel 25W zářivky na brouky nepatrně horší spektrum)
. Plátno jsem vyfotil asi 5 minut po rozsvícení, později to už bylo víc obalené, vyšlo počasí a teplota. Je to čistě jen dokumentační fotka, abych věděl, že jsem tu noc v terénu porovnával i různé typy UV světel.
Na habru, za který jsem pověsil plátno, lezl Cucujus cinnaberinus a na UV pak přiletěli namátkou třebas Bothrideres bipunctatus, Grynocharis oblonga, Trogidae apod. Kolem se rojili Calosoma inquisitor, Dendroxena quadrimaculata a chrousti (vše v desítkách kusů). Také vcelku hodně létali Aphodiové. Z toho mého, kvůli čemu jsem tam vlastně jel svítit, přiletěly hnedle dva druhy Clambidů! Běžný Clambus simsoni a pak hlavně 3 kousky Clambus pallidulus!! Ale ještě je budu muset pro jistotu kuchnout, teď se k tomu zase nějak nemohu dostat... http://www.elateridae.com/clanky/boukal ... 21-i-5.pdf
Lokalitu jsem si pečlivě plánoval delší dobu a dohledával informace, protože by se mělo podle všeho jednat o jeden z (velice mála) kontinuálních lesů kolem Pardubic a Clambidae jsem tam proto předpokládal. Historicky tu prostě všude byly spíš pole a rybníky...
Takže jsem s výsledky spokojený a jsem rád, že jsem po dlouhé době mohl trošku zrelaxovat u brouků...
Jo a zítra na burze v Pardubicích nebudu, jel jsem hned po práci za tátou.
Prima víkend všem, Milan
Ve středu jsem zahájil letošní sezónu a zároveň jsem otestoval novou UV sestavu! Prostě jsem neodolal luxusnímu počasí...

Každopádně, nová sestava se osvědčila a asi letos budu jezdit jen s ní (pokud se k tomu ovšem časově vůbec dostanu...). Sestava je variabilní, a (podle zvolených součástek) váží něco málo přes kilo a půl, pohodlně se to vejde do báglu. Výkon na fotce sestavy je 2x15W a létá na to (v porovnání) víc než na mé dosud nejoblíbenější vysokonapěťové katodové trubičky. Sestava: 1) powerbanka 60Ah (https://solarnivaric.cz/produkty/gosun- ... ah-222w-2/), 2) měnič z 12V na 220V, 3) prodlužka s objímkou, 4) rozdvojka, 5) 2x přechodky, 6) 2x zářivky UV BLB 15W (ale klidně mohu používat i zářivky 2x25W, powerbanka to s přehledem utáhne, ale podle mě mají bohužel 25W zářivky na brouky nepatrně horší spektrum)
. Plátno jsem vyfotil asi 5 minut po rozsvícení, později to už bylo víc obalené, vyšlo počasí a teplota. Je to čistě jen dokumentační fotka, abych věděl, že jsem tu noc v terénu porovnával i různé typy UV světel.
Na habru, za který jsem pověsil plátno, lezl Cucujus cinnaberinus a na UV pak přiletěli namátkou třebas Bothrideres bipunctatus, Grynocharis oblonga, Trogidae apod. Kolem se rojili Calosoma inquisitor, Dendroxena quadrimaculata a chrousti (vše v desítkách kusů). Také vcelku hodně létali Aphodiové. Z toho mého, kvůli čemu jsem tam vlastně jel svítit, přiletěly hnedle dva druhy Clambidů! Běžný Clambus simsoni a pak hlavně 3 kousky Clambus pallidulus!! Ale ještě je budu muset pro jistotu kuchnout, teď se k tomu zase nějak nemohu dostat... http://www.elateridae.com/clanky/boukal ... 21-i-5.pdf
Lokalitu jsem si pečlivě plánoval delší dobu a dohledával informace, protože by se mělo podle všeho jednat o jeden z (velice mála) kontinuálních lesů kolem Pardubic a Clambidae jsem tam proto předpokládal. Historicky tu prostě všude byly spíš pole a rybníky...

Takže jsem s výsledky spokojený a jsem rád, že jsem po dlouhé době mohl trošku zrelaxovat u brouků...
Jo a zítra na burze v Pardubicích nebudu, jel jsem hned po práci za tátou.
Prima víkend všem, Milan
- Hali+
A co pěkného jste na světlo letos lapli Vy...? 

- Hali+
Nic? Nikoho nelákalo vyzkoušet UV ještě před "zmrzlými muži"?
To se jistě neopakuje každý rok...
.
No nic, dnes je další možnost, byť kratičká. Ale zato "před deštěm".

.
No nic, dnes je další možnost, byť kratičká. Ale zato "před deštěm".
- Vašek
- moderátor
Já ve středu svítil, ale bylo to hodně slabé. Asi nejlepší, co přiletělo, byla jedna Melolontha hippocastani a jedna Maladera holosericea. Jinak pár nosatců, slunéček, jeden potápník. Naopak střevlíci, drabčíci a také ploštice - ani jeden kus

Dnes o tom uvažuji také, teplo je (29°C), ale předpověď mi pro Neratovice hlásí už od 20.hod déšť. Tak uvidím, jak to dopadne.
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
- Vašek
- moderátor

ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
-
tak u mě v Olomouci na balkoně asi 20 brouků. Scolytinae, různí ,,prudkovci", 2 druhy střevlíčků, páteříček, Meligetes ... teplota 20,3 v 20,30 hod, 21.55 - 18.8 st. Vitr 2,6 m/s
- Hali+
Tož včera večer to byla bída. Nebylo mi dobře, tak jsem si výpravu někam ven k Labi rozmyslel a rozsvítil jsem jen doma, v paneláku na balkóně. A ono stejně ještě pak začalo pršet. Každopádně jsem to i tak nechal rozsvícené a on nakonec přiletěl potemníček Cynaeus angustus!
Ani vlastně nevím, jestli už byl z Čech (=B) publikovaný nebo ne. Ale vím, že ho tady kousek ode mě chytal už i kolega Filip Pavel.
Jinak nic podstatného nepřiletělo.

Jinak nic podstatného nepřiletělo.