Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
marion

Re: Lov na světlo

Příspěvek od marion »

Silvanus recticollis - Bobrovníky 29.07.2021 - 1 ex., zahrada na UV
-radoval jsem se nový druh pro ČR - již publikoval Jirka Vávra z jižní Moravy
-radoval jsem se nový druh do sbírky - mám z Tuniska

tak alespoň nový pro naši zahradu na UV světlo - k dnešku 320 určených druhů
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Asi dneska zase na skok zajedu někam zasvítit... :)
.
VM.jpg
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Václav Týr

Příspěvek od Václav Týr »

...na skok, nebo svítit ??? :mrk
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Vašku, nakonec jsem nejel, ale rozsvítil jsem přímo u táty na baráku na balkóně, cca ve 4 m vysoko. Přede mnou byla obyčejná mezofilní louka a cca o 400 metrů dál za ní smíšený les.
Kdo dnes nešel svítit, tak prohloupil. :nod Bezkonkurenčně nejlepší letošní noc co do počtů, obalenosti plátna a drobotě. :yes Plátno černé, mohl jsem to vzít vysavačem... :chuckle
Při soumraku jsem rozsvítil a jako první začali létat... ...Elmidae!
Konkrétně nejspíš přímo rod Elmis, podívám se do pilin ráno. Celkově převažovali voďáci a drabčíci, ale z lesa doletěli i kůrovci, Corticeus, Colydium, Serropalpus barbatus a mnozí další. Dnes konečně byli "dálkoví letci". :)
Podle předpovědi by to mělo asi létat i zítra, i když už budou asi mnohem nižší teploty. Dnes se to i tady u nás drželo až do půl jedenácté na 28°C(!!). Ale to bylo tím, že teď se sem nasouvá bouřka, jinak by to samozřejmě víc vychladlo. Zítra asi vyzkouším nějaký les poblíž. :)
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Václav Týr

Příspěvek od Václav Týr »

...i já jsem včera "oprášil" svícení....ale..."nic moc"...u nás je sucho a i když bydlím přímo v lese, tak to bylo slabé....převažovali okřídlení mravenci, malí štaflíci a ploštice....přilétly dvě piluny, dolezl Saphanus piceus...sebral jsem jen nějaké podkoráky a kůrovce...ale ještě jsem to neprohlížel...
marion

Příspěvek od marion »

včera u nás to nestaáo za nic, v srpnu jsem zvyklý na nálety Amara a Ophonus bylo jich asi 6 celkem, Hetetocerus tak 5 , přestože teplo, nestál nálet za nic. asi závisí na mikroklimatu přímo na lokalitě.
bozapetr

Příspěvek od bozapetr »

puvodni zamer podivat se s uv svetlem na nedalekou statou cihelnu nevysel z casovych duvodu a proto opet balkon ... vice kusu curculio elephas, ale to tu lita uz 14 dnu. bezni strevlicci, ale treba i ( snad jsem to urcil dobre ) Macronychus quadrituberculatus a to je moc pekny broucek ... ale taky u me celkove slaby prilet ... ( vetsi vzruso akorat neprijemna srsen, tu se mi podarilo odchytit do sklenice )
Naposledy upravil(a) bozapetr dne 14 srp 2021, 13:34, celkem upraveno 1 x.
marion

Příspěvek od marion »

pokud jde o sršně tak těch bylo 5 :-)
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Tak to byl skutečně rod Elmis, určím až budu mít k dispozici binokl. Sršně jsem na plátně tentokrát neměl, zato mi přiletělo asi deset velikých kobylek a několik malých. Ani jsem nevěděl, že létají na světlo... :O Jen si nesedly na plátno, ale chodily spíš po zdi kolem.
Přiletělo dokonce i několik drvopleňů (Cossus cossus) a vůbec hafo různých lišajů a můr. Nejhojnější byli voďáci, klešťanky, drabčíci a všemožní střevlíčci. Další droboť docela zajímavá, něco jsem si z toho i vybral. Na druhou stranu, těšil jsem se na nějaké zajímavější červotoče a za celý večer ani ťuk... Ale i tak u mě dobrý. Nejspíš to bylo způsobeno tou opravdu vysokou teplotou celý večer.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Tož jsem včera svítit nakonec nebyl. Moc práce, nezastavil jsem se až do večera... :S

Vyhlídky na další dny (NE/PO, PO/ÚT):
.
Pce.jpg
Radim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim »

U nás se včera celkem ochladilo, takže přílet nic moc - hlavně Atomaria, Bradycellus, Epuraea a pak pár Aphodius, Leiodes, Trixagus, Amara. S celovkou jsem vykoukal v mechu alespoň nějakého Cymindise. O půl desáté jsem to zabalil.
Radim Gabriš
Coleoptera CE, Neuropterida E.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Že by první letošní letní noc ve ST...??
Asi zajdu provětrat novou UV sestavu... :mrk
Pce.jpg
pachylister

Příspěvek od pachylister »

Hali+ píše: 09 kvě 2022, 08:49 Že by první letošní letní noc ve ST...??
Asi zajdu provětrat novou UV sestavu... :mrk
Pce.jpg
Jak jsi dopadl Milane? :)
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Tož tedy hoj vespolek!
Ve středu jsem zahájil letošní sezónu a zároveň jsem otestoval novou UV sestavu! Prostě jsem neodolal luxusnímu počasí... :mrk - CZ; Boh., Hrádek (5960a), habrový les (Carpinus-Betula-Quercus), UV: 20:00-22:00, 27-19°C, 230 m, 11.V.2022
P5113047_z.JPG
Fotka biotopu je zkreslující, protože tu „diametrálně lepší“ část biotopu mám ve chvíli focení vlastně za zády a není proto vidět (popadané a shnilé habry + břízy, kolem toho dubový plášť). V podstatě jsem tím zahájil letošní lovy brouků jako takové, bohužel nemám na nic čas a věnuju se spíš tátovi.
Každopádně, nová sestava se osvědčila a asi letos budu jezdit jen s ní (pokud se k tomu ovšem časově vůbec dostanu...). Sestava je variabilní, a (podle zvolených součástek) váží něco málo přes kilo a půl, pohodlně se to vejde do báglu. Výkon na fotce sestavy je 2x15W a létá na to (v porovnání) víc než na mé dosud nejoblíbenější vysokonapěťové katodové trubičky.
P5123087_cr_vz_z.jpg
Sestava: 1) powerbanka 60Ah (https://solarnivaric.cz/produkty/gosun- ... ah-222w-2/), 2) měnič z 12V na 220V, 3) prodlužka s objímkou, 4) rozdvojka, 5) 2x přechodky, 6) 2x zářivky UV BLB 15W (ale klidně mohu používat i zářivky 2x25W, powerbanka to s přehledem utáhne, ale podle mě mají bohužel 25W zářivky na brouky nepatrně horší spektrum)
.
P5113052_z.JPG
Plátno jsem vyfotil asi 5 minut po rozsvícení, později to už bylo víc obalené, vyšlo počasí a teplota. Je to čistě jen dokumentační fotka, abych věděl, že jsem tu noc v terénu porovnával i různé typy UV světel.
Na habru, za který jsem pověsil plátno, lezl Cucujus cinnaberinus a na UV pak přiletěli namátkou třebas Bothrideres bipunctatus, Grynocharis oblonga, Trogidae apod. Kolem se rojili Calosoma inquisitor, Dendroxena quadrimaculata a chrousti (vše v desítkách kusů). Také vcelku hodně létali Aphodiové. Z toho mého, kvůli čemu jsem tam vlastně jel svítit, přiletěly hnedle dva druhy Clambidů! Běžný Clambus simsoni a pak hlavně 3 kousky Clambus pallidulus!! Ale ještě je budu muset pro jistotu kuchnout, teď se k tomu zase nějak nemohu dostat... http://www.elateridae.com/clanky/boukal ... 21-i-5.pdf
Lokalitu jsem si pečlivě plánoval delší dobu a dohledával informace, protože by se mělo podle všeho jednat o jeden z (velice mála) kontinuálních lesů kolem Pardubic a Clambidae jsem tam proto předpokládal. Historicky tu prostě všude byly spíš pole a rybníky... :chuckle
Takže jsem s výsledky spokojený a jsem rád, že jsem po dlouhé době mohl trošku zrelaxovat u brouků...
Jo a zítra na burze v Pardubicích nebudu, jel jsem hned po práci za tátou.
Prima víkend všem, Milan
P5123080_cr_z.jpg
P5123081_cr_vz.jpg
P5113071__crz.jpg
P5113064_cr_z.jpg
P5113065_cr_z.jpg
P5113067_cr_z.jpg
P5113072_cr_z.jpg
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

A co pěkného jste na světlo letos lapli Vy...? :)
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Nic? Nikoho nelákalo vyzkoušet UV ještě před "zmrzlými muži"? :wring To se jistě neopakuje každý rok...
.
No nic, dnes je další možnost, byť kratičká. Ale zato "před deštěm".
Pce.jpg
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

Hali+ píše: 16 kvě 2022, 14:01 Nic? Nikoho nelákalo vyzkoušet UV ještě před "zmrzlými muži"? :wring To se jistě neopakuje každý rok...
.
No nic, dnes je další možnost, byť kratičká. Ale zato "před deštěm".
Pce.jpg
Já ve středu svítil, ale bylo to hodně slabé. Asi nejlepší, co přiletělo, byla jedna Melolontha hippocastani a jedna Maladera holosericea. Jinak pár nosatců, slunéček, jeden potápník. Naopak střevlíci, drabčíci a také ploštice - ani jeden kus :S .
Dnes o tom uvažuji také, teplo je (29°C), ale předpověď mi pro Neratovice hlásí už od 20.hod déšť. Tak uvidím, jak to dopadne.
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Vašek
moderátor

Příspěvek od Vašek »

:sad takže dneska ne. 19.00 - začíná foukat a lehce poprchávat
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
bozapetr

Příspěvek od bozapetr »

tak u mě v Olomouci na balkoně asi 20 brouků. Scolytinae, různí ,,prudkovci", 2 druhy střevlíčků, páteříček, Meligetes ... teplota 20,3 v 20,30 hod, 21.55 - 18.8 st. Vitr 2,6 m/s
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Tož včera večer to byla bída. Nebylo mi dobře, tak jsem si výpravu někam ven k Labi rozmyslel a rozsvítil jsem jen doma, v paneláku na balkóně. A ono stejně ještě pak začalo pršet. Každopádně jsem to i tak nechal rozsvícené a on nakonec přiletěl potemníček Cynaeus angustus! :dance :) Ani vlastně nevím, jestli už byl z Čech (=B) publikovaný nebo ne. Ale vím, že ho tady kousek ode mě chytal už i kolega Filip Pavel.
Jinak nic podstatného nepřiletělo.
Cynaeus angustus_6.5 mm.jpg
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“