Stránka 6 z 7
Re: Zemní pasti
Napsal: 29 srp 2013, 12:33
od dan
Chytal jsem na rybičky v tomatě - střevlíkům chutnají ale pak ten smrad, jako večer na rybím trhu.Brouci jsou navíc zamatlaní kašovitou hmotou, musí se čistit.
Nyní používám jen ocet, padají stejně, konzervuje, pak stačí jen obsah kelímku přelít přes sítko.Vřele doporučuji.
Re: Zemní pasti
Napsal: 29 srp 2013, 18:09
od bozapetr
nenašel jsem - asi přehlédl, tak se zeptám - jde o vinný ocet ( bílý nebo červený ) nebo o ocet kuchyňský ? jak se ředí ?
díky za odpověď ...
Re: Zemní pasti
Napsal: 29 srp 2013, 20:40
od Libor Dvořák
Normální ocet, neředit, má jen 4%.
Re: Zemní pasti
Napsal: 29 srp 2013, 21:57
od bozapetr
bezva - moc díky ... zkusím to

Re: Zemní pasti
Napsal: 30 srp 2013, 05:21
od Radomír
Libor Dvořák píše:Normální ocet, neředit, má jen 4%.
U nás na Slovensku je silnější ocet 8 %.
Re: Zemní pasti
Napsal: 04 zář 2013, 09:04
od quipz
Používám po hrdlo zakopané zavařovačky (0.7l) do jedné třetiny naplněné směsí ethylenglykolu s pivem v poměru 1:1. Přikrývám kameny podepřenou kůrou nebo přímo kameny (osvědčilo se zejména při maskování pastí před lidmi, kteří pasti ničí).
Pasti stačí kontrolovat měsíčně, aby brouci byli ve výborném stavu.
Je pravda, že občas do pasti spadne nějaký hlodavec, který, pokud se úplně nepotopí, přiláká spoustu hrobaříků...
Re: Zemní pasti
Napsal: 04 zář 2013, 11:02
od dan
Používáš přímo nějakou chladící kapalinu, nebo čistý ethylenglykol někde kupuješ?
Re: Zemní pasti
Napsal: 04 zář 2013, 11:04
od JAKUB
sice ho používám na něco jinýho, ale kupuju ethylenglykol v lekárně.....
Re: Zemní pasti
Napsal: 04 zář 2013, 12:22
od quipz
Ano, jde koupit v lékárně. Já ho občas nafasuju ve škole.
Před pár lety jsem zkoušel nemrznoucí směs do ostřikovačů na auta (modrá tekutina), a všechno bylo taky v pohodě.... Sice ta modrá vypadala hrozivě, ale po zředění pivem to ztratilo viskozitu a barva byla světle zelená, kontroloval jsem pasti cca jednou za tři týdny a ani barevný střevlíček jako Badister bullatus zůstal pěkně zbarvený...
Re: Zemní pasti
Napsal: 04 zář 2013, 12:39
od PavelJakubec
Ta modrá je fakt dost hrozivá. Běžně je k dostání bezbarvý fridex, takže radši používám ten.
Nezkoušel jste někdo místo normálního fridexu (ethylenglykolu) použít fridex eko případně propylenglykol?
Re: Zemní pasti
Napsal: 04 zář 2013, 12:50
od quipz
Čistý propylenglykol už má viskozitu jako ovocný sirup, s tím bych byl opatrný... ale za zkoušku by to možná stálo

Re: Zemní pasti
Napsal: 04 zář 2013, 14:57
od marion
našel jsem tuším na nějakých australských stránkách recepturu na ředěný propylen glykol s nějakým desinfekčním prostředkem, vyrobil jsem a byl jsem spokojen, po půlroce brouci šli, tam kde mi natekla voda se rozpadli. myslím, že jsem tu směs dával na forum, ale nemohu najít.
Re: Zemní pasti
Napsal: 04 zář 2013, 15:03
od marion
viewtopic.php?f=23&t=4038&p=37766&hilit=roztok#p37766
propylenglykol s detergentem a desinficiens-po půl roce slušné, ale nesmí tam natéct voda a naředit
viewtopic.php?f=23&t=321&p=36647&hilit=roztok#p36647
Solutio Turguin-hodně v portugalské literatuře:
general attractivesolution (Turquin), which was made of dark beer and some preservatives (10 g chloral hydrate+5 ml formalin+5 ml acetic+acid for 1 l of beer; see Turquin, 1973).
Re: Zemní pasti
Napsal: 04 zář 2013, 19:30
od Michal
Mé zkušenosti s octem jako reakce na článek http://brouci.blog.cz/ :
Jako konzervant určitě dobré, ale o to v článku moc něšlo. Zajímalo mě jestli střevlíky ocet nějak láká, jako se píše v článku. Dle mých zkušeností neláká! Určitě ne víc než prázdný kelímek.Ten kdo chce střevlíky (myslím tím tedy spíš Carabuse) přilákat, ať určitě zůstane u stále osvědčeného favorita - PIVA!

. Ocet se mi krutě neosvědčil. Je to jako by tam byl opravdu prázdnej kelímek. Měnil jsem různě pivo, ocet a prázdný kelímek na stejném místě a pivo je prostě pivo.
Takže ocet má výhodu že je o něco levnější (ale při ceně piva v petce kolem dvacky za 1,5l to není tak zdrcující), neláká hlodavce a slouží jako konzervant. Ovšem Carabuse podle mne rozhodně nepřiláká a střevlíci padají do pasti prostě úplně se stejnou intenzitou jako by tam byl prázdnej kelímek. Tudíž jestli jste stejně nedočkaví jako já a nemůžete se dočkat kolik krásných aberací scheidleráčků vám do pasti přes noc spadlo a chodíte vybírat pasti každý třetí den, volte určitě pivo. Je nejlepší!
Prohlášení: Prohlašuji, že tuhle studii píši střízliví ... bohužel.
... mohlo se tím pádem stát, že jsem mohl být ovlivněn nedostatkem piva

!

Re: Zemní pasti
Napsal: 05 zář 2013, 06:37
od Vlada Skoupy
Od Klause Stavena jsem se naučil používat ocet do pastí a mnohokrát jsme byli i později úspěšní s jinými kolegy. Ale pozor! Byl to vinný ocet, který jsme kupovali např. v Turecku, Sýrii a nebyli tudíž nuceni něco přepravovat letadlem. Přimíchat pivo je vhodné. Náš ocet je dobrý pro konzervaci jak okurek, tak i střevlíků na kratší dobu. Nicméně každé kouzlo se nemusí povést. Jednou jsme v Sýrii dali sto pastí po dešti mezi lezoucí hlemýždě a střevlíky a střevlíci dali jednoznačně přednosti přírodní potravě.
Re: Zemní pasti
Napsal: 05 zář 2013, 11:55
od Michal
Zkoušel jsem i bzenecký vinný. Se stejně mizernou účinností. Navíc u něho pokulhával i ten bod že je levnější než pivo.

Re: Zemní pasti
Napsal: 19 zář 2014, 12:52
od Renda
máte někdo zkušenost s dlouhodobou (1/2-1 rok) zemní pastí v tropech ?
díky za rady - spěchá !

Re: Zemní pasti
Napsal: 11 kvě 2016, 07:52
od anonymus
Nejlepší návnada do zemních pastí je víno značky
Quedius
QuediusWine1.jpg
QuediusWine2.jpg
Re: Zemní pasti
Napsal: 11 kvě 2016, 16:05
od J.P.
A jsou na to jen drabčíci, nebo i něco jiného?

Re: Zemní pasti
Napsal: 24 črc 2016, 13:31
od Hali+