Lov na světlo
-
Re: Lov na světlo
Předvčerem jeden Odontaeus armiger, oba dny Trox scaber, spousta Heterocerus a jak píšeš tisíce kleštanek-více rodů od úplně prťavých po střední, abch viděl brouka musel jsem je rozhrnovat. Brouci druhově i v množství velmi slabé, mimo Heterocerus sp. tak 2-3 kusy od druhu - doma na zahradě.
Jom předvčerem dva plavčíci, ty jsem an světlo ještě nechytl.
Jom předvčerem dva plavčíci, ty jsem an světlo ještě nechytl.
- Hali+
Jé Marione, tož ty plavčíky prosím určitě vem!
Dělám si doma poznámky do databáze který kus/druh byl zjištěn za letu. Je to pro mě vcelku zásadní věc, protože brouci z mých skupin létají obvykle velmi neradi, případně řada z nich už ani křídla nemá (ať už celý druh, nebo dílčí populace). A UV světlo mi pomáhá odhadovat, jak moc se které skupiny mohou pohybovat/šířit.
Haliplidae létají na světlo poměrně neochotně, ale čas od času pár kousků doletí. Je dobré poznamenat na štítek i teplotu. Mám zkušenost, že přiletí jen za vysokých teplot, minimum zatím bylo u jednoho druhu 22°C, ale obvykle 24°C a víc.
Dnešní noc by proto měla být na UV naprosto super, pokud nebude pršet. Celá noc by nemusela spadnout pod 24°C!!! To nebývá často, že by brouci mohli létat až do brzkých ranních hodin.
Třebas tady v Pardubicích by mělo teoreticky jít (třeba někde v lese) svítit od sedmi (31°C) do šesti (24°C)!! Tj. neuvěřitelných 11 hodin! A to je teprve červen (!), takže by mohly létat ještě hodně dobré věci.
Teď už zbývá "jen" najít nějaké dobré místo.

Haliplidae létají na světlo poměrně neochotně, ale čas od času pár kousků doletí. Je dobré poznamenat na štítek i teplotu. Mám zkušenost, že přiletí jen za vysokých teplot, minimum zatím bylo u jednoho druhu 22°C, ale obvykle 24°C a víc.
Dnešní noc by proto měla být na UV naprosto super, pokud nebude pršet. Celá noc by nemusela spadnout pod 24°C!!! To nebývá často, že by brouci mohli létat až do brzkých ranních hodin.

Třebas tady v Pardubicích by mělo teoreticky jít (třeba někde v lese) svítit od sedmi (31°C) do šesti (24°C)!! Tj. neuvěřitelných 11 hodin! A to je teprve červen (!), takže by mohly létat ještě hodně dobré věci.

Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- Libor Dvořák
Hali, byl bys tak hodný a sebral mi z tvých leteckých dnů zlatoočky, mravkolvy a podobnou žoužel?
Cantharidae a pár další čeledí střední Evropy, Vespidae Holarktis
- Hali+
Jasný Libore, podívám se Ti po nich.
Mravkolvi mi ale na plátno snad ještě nikdy nepřiletěli. Pokud vůbec, tak se motají tak nějak "v dosahu" a sedají spíš na trávu mimo dosah světla. Jen upozorňuji, že díky svému nynějšímu zdravotnímu stavu bohužel nemohu dočasně jezdit na ty úplně nejlepší lokality v širším okolí a musím se spokojit s těmi co mám v dosahu...
Budu-li fit, tak dnes bych rád snad někde zhruba tady - https://mapy.cz/s/NSXp

Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
- Libor Dvořák
Úplně v klidu, zlatoočky lítají všude. Super druhy mám z loňska od Kormoše z balkonu :-D
- Hali+
Nojo, jenže Honza má prakticky před balkónem úžasnou PP Na Plachtě!
To se to pak chytá!
Já mám před balkónem pár stromů, rušnou ulici s kruhákem a naproti další panelák. Což je trošičku plonkovější varianta.

Já mám před balkónem pár stromů, rušnou ulici s kruhákem a naproti další panelák. Což je trošičku plonkovější varianta.

- Hali+
A podívejme se, kluci už také používají úplně stejnou sestavu jako já!
Taky jedou na 4 katodové trubičky přes 2 měniče a z akumulátoru pro motorku. Zřejmě dobrý oddíl!
http://www.zoologie.upol.cz/terenni_cvi ... ologie.pdf

http://www.zoologie.upol.cz/terenni_cvi ... ologie.pdf
-
hali+ - prosim te,co to jsou za ,,trubicky" , kdes je koupil? hledam ve vlakne, jestli jsi tam nedal odkaz a ne a ne to najit
- Hali+
Jak to, že ne? To víš že to tu už bylo.
Nechci ale dělat reklamu firmě, tak si tady - viewtopic.php?f=23&t=295&start=600#p89363 - rozklikni obrázek a přečti si dodejku. 

-
diky diky ... jnerikal jsem,ze nebylo...jen jsem to hledal a nenasel ... jeste jednou diky ...jo- psal jsem ti maila - dotaz na vidnavsko
- Hali+
OK, k mailu se dostanu večer.
- Hali+
Tak jsem na Tebe v pátek večer myslel, ale nepřiletěla ani jediná zlatoočka.Libor Dvořák píše:Úplně v klidu, zlatoočky lítají všude. Super druhy mám z loňska od Kormoše z balkonu :-D

Ono vůbec přiletělo málo lepších věcí, mnohem lepší lovy byly s čelovkou na kmenech stromů kolem a na shnilých metrech dříví s hlenkami. Našel jsem i jeden úžasný kmen porostlý houbami, bohužel to bylo tak vysoko, že jsem nedosáhl (při své výšce) ani já. Příště by to chtělo nějaký žebřík.

- Hali+
Dnes by to teoreticky také večer nemuselo být špatné (viz obr)!
Ale na SO hlásí ještě mnohem lepší podmínky.
Je potřeba to sledovat, jestli nebudou hlásit i

Ale na SO hlásí ještě mnohem lepší podmínky.

-
Včera to stálo za prd, ale bylo chladno, nechal jsem to postavené, tak zkusím znova dnes. když tady čtu hali+ příspěvky tak mně to láká někam vyrazit, ale vždycky to dopadne tak, že těch nocí je pár a nevím kam bych jel, tak svítím jen na zahradě za domem :-)
- Libor Dvořák
Marione, kdyby ti přiletěly zlatoočky, schováč mi je?
-
Zatím jsem si jich nevšimnul, ale nekoukám po nich, jsem naprogamován na brouky, ale zkusím to změnit a podívám se po nich. Když už o nich píšeš nenapsal bys kolik je u nás druhů a jak se liší, já mám pocit, že vypadají všechny stejně. Problém u tvých zájmových skupin je ten, že já v terénu sbírám vše jako "brouky" a třeba ikdyž ti občas něco vezmu, tak v té smrtičce se to beznadějně rozpadne. Třeba Ovádi co jsem ti kdysi v tatrách nachytal byli po 3 týdnech na vyhození, jsou strašně vlhcí a asi by se měli sbírat do smrtičky s méně octanem a více savým materiálem, pokud je beru s broukama, takže nejen že se rozpadnou, ale i ti brouci jsou pak převlhčení. Zkusím ale nosit s sebou jednu velkou smrtičku s toaleťákem pro tebe. To jsem zkusil na Samosu, jenže pak se začali rojit tesaříci a Mylabrisové a skončilo to stejně.
- Hali+
V SO by snad mělo být na UV nejlepší počasí v týdnu, tak se zavčasu mrkni na meteogramy.marion píše:Včera to stálo za prd, ale bylo chladno, nechal jsem to postavené, tak zkusím znova dnes. když tady čtu hali+ příspěvky tak mně to láká někam vyrazit, ale vždycky to dopadne tak, že těch nocí je pár a nevím kam bych jel, tak svítím jen na zahradě za domem :-)

Ano, u UV velmi záleží na podmínkách (teplota nad 20°C, měsíční fáze, konkurence případných okolních světel, jakou máš lampu, atd. ...) a pak jakou vybereš lokalitu. I na lokalitě je totiž veliký rozdíl, jak a kam postavíš plachtu, kterým směrem, jak daleko od stromů a keřů atd.
Rozhodně neplatí, že víc věcí nachytáš ve volném prostoru. Mám zkušenost, že třeba v lesích je dobré plátno strčit i do podrostu, klidně i vcelku blízko keřů. Když brouci létají, tak prostě létají. A když je na plátně nemáš, ještě pořád je dobré zvážit přesunutí plátna o pár metrů jinam, jeho jiné natočení atd.
-
Já jedu v pátek do Tater, a tam určitě svítit nebudu, takže jen dnes a na zahradě. Určitě by to stálo za vyzkoušení v Tatrách, ale za tu dobu co tam jezdím, jsem zažil jen jednou teplou noc, kdy ještě večer kolem 20-21.00 bylo dusno, bezvětří a to v 1400 m -ráno přišla studená fronta a na hřebenech pršelo a byly tak 4 stupně :-)
- Hali+
...a proto jsem si vytvořil tu přenosnou a relativně skladnou sestavu.
Ještě až časem (příští rok, letos už ne) zacvakám PowerBanku, tak to bude brnkačka na nošení v batůžku. 
Nj, v horách by asi stačilo i pod 20°C, kdo ví. Tam by ta zvířata měla být zvyklá na chladnější odchov.
Ale v nížině při 20°C prakticky už nic pořádného nelétá, nebo jen zcela výjimečně. Čím vyšší teplota, tím lepší. A taky je dobré když padá tlak, třeba před frontou. Těch faktorů, které to ovlivňují je prostě moc. A to jsme zase (i) u výkonu lampy a jejím konkrétním spektru...

Nj, v horách by asi stačilo i pod 20°C, kdo ví. Tam by ta zvířata měla být zvyklá na chladnější odchov.
Ale v nížině při 20°C prakticky už nic pořádného nelétá, nebo jen zcela výjimečně. Čím vyšší teplota, tím lepší. A taky je dobré když padá tlak, třeba před frontou. Těch faktorů, které to ovlivňují je prostě moc. A to jsme zase (i) u výkonu lampy a jejím konkrétním spektru...
- Hali+
Tož včerejšek byl nakonec vcelku plonkovní. Navečer proletělo pár kapek, čímž spadla teplota a za soumraku bylo proto pouhých 22°C.
A za další necelou hoďku to spadlo pod 20°C a bylo vymalováno... Ještěže jsem svítil jen na prodlužku na balkóně a nikam daleko jsem nejel. Pár běžných druhů, nic co by mě nějak překvapilo.