Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
marion

Re: Lov na světlo

Příspěvek od marion »

Předvčerem jeden Odontaeus armiger, oba dny Trox scaber, spousta Heterocerus a jak píšeš tisíce kleštanek-více rodů od úplně prťavých po střední, abch viděl brouka musel jsem je rozhrnovat. Brouci druhově i v množství velmi slabé, mimo Heterocerus sp. tak 2-3 kusy od druhu - doma na zahradě.
Jom předvčerem dva plavčíci, ty jsem an světlo ještě nechytl.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Jé Marione, tož ty plavčíky prosím určitě vem! :hand :) Dělám si doma poznámky do databáze který kus/druh byl zjištěn za letu. Je to pro mě vcelku zásadní věc, protože brouci z mých skupin létají obvykle velmi neradi, případně řada z nich už ani křídla nemá (ať už celý druh, nebo dílčí populace). A UV světlo mi pomáhá odhadovat, jak moc se které skupiny mohou pohybovat/šířit.
Haliplidae létají na světlo poměrně neochotně, ale čas od času pár kousků doletí. Je dobré poznamenat na štítek i teplotu. Mám zkušenost, že přiletí jen za vysokých teplot, minimum zatím bylo u jednoho druhu 22°C, ale obvykle 24°C a víc.
Dnešní noc by proto měla být na UV naprosto super, pokud nebude pršet. Celá noc by nemusela spadnout pod 24°C!!! To nebývá často, že by brouci mohli létat až do brzkých ranních hodin. :mrk
Třebas tady v Pardubicích by mělo teoreticky jít (třeba někde v lese) svítit od sedmi (31°C) do šesti (24°C)!! Tj. neuvěřitelných 11 hodin! A to je teprve červen (!), takže by mohly létat ještě hodně dobré věci. :nod Teď už zbývá "jen" najít nějaké dobré místo. :mrk
Pce_.jpg
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Libor Dvořák

Příspěvek od Libor Dvořák »

Hali, byl bys tak hodný a sebral mi z tvých leteckých dnů zlatoočky, mravkolvy a podobnou žoužel?
Cantharidae a pár další čeledí střední Evropy, Vespidae Holarktis
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Jasný Libore, podívám se Ti po nich. :) Mravkolvi mi ale na plátno snad ještě nikdy nepřiletěli. Pokud vůbec, tak se motají tak nějak "v dosahu" a sedají spíš na trávu mimo dosah světla. Jen upozorňuji, že díky svému nynějšímu zdravotnímu stavu bohužel nemohu dočasně jezdit na ty úplně nejlepší lokality v širším okolí a musím se spokojit s těmi co mám v dosahu... :mrk Budu-li fit, tak dnes bych rád snad někde zhruba tady - https://mapy.cz/s/NSXp
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Libor Dvořák

Úplně v klidu, zlatoočky lítají všude. Super druhy mám z loňska od Kormoše z balkonu :-D
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Nojo, jenže Honza má prakticky před balkónem úžasnou PP Na Plachtě! :D To se to pak chytá! :D
Já mám před balkónem pár stromů, rušnou ulici s kruhákem a naproti další panelák. Což je trošičku plonkovější varianta. :nod
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

A podívejme se, kluci už také používají úplně stejnou sestavu jako já! :D Taky jedou na 4 katodové trubičky přes 2 měniče a z akumulátoru pro motorku. Zřejmě dobrý oddíl! :mrk
http://www.zoologie.upol.cz/terenni_cvi ... ologie.pdf
Entomologie.jpg
bozapetr

Příspěvek od bozapetr »

hali+ - prosim te,co to jsou za ,,trubicky" , kdes je koupil? hledam ve vlakne, jestli jsi tam nedal odkaz a ne a ne to najit
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Jak to, že ne? To víš že to tu už bylo. :mrk Nechci ale dělat reklamu firmě, tak si tady - viewtopic.php?f=23&t=295&start=600#p89363 - rozklikni obrázek a přečti si dodejku. :mrk
bozapetr

Příspěvek od bozapetr »

diky diky ... jnerikal jsem,ze nebylo...jen jsem to hledal a nenasel ... jeste jednou diky ...jo- psal jsem ti maila - dotaz na vidnavsko
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

OK, k mailu se dostanu večer.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Libor Dvořák píše:Úplně v klidu, zlatoočky lítají všude. Super druhy mám z loňska od Kormoše z balkonu :-D
Tak jsem na Tebe v pátek večer myslel, ale nepřiletěla ani jediná zlatoočka. :(
Ono vůbec přiletělo málo lepších věcí, mnohem lepší lovy byly s čelovkou na kmenech stromů kolem a na shnilých metrech dříví s hlenkami. Našel jsem i jeden úžasný kmen porostlý houbami, bohužel to bylo tak vysoko, že jsem nedosáhl (při své výšce) ani já. Příště by to chtělo nějaký žebřík. :D Z toho lepšího třebas 3 druhy Melandridů (bohužel jen po kuse), 2 žlutí chlupatí Clambus a jedna nezvyklá aberace Opilo mollis. Pokusím se časem nafotit, ale oni ti tři stejně časem skončí na determinaci u Ondry. Zajímavé je, že všichni tři žrali na jednom polenu v metru shnilého dříví na hlenkách.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Dnes by to teoreticky také večer nemuselo být špatné (viz obr)! :mrk
Ale na SO hlásí ještě mnohem lepší podmínky. :nod Je potřeba to sledovat, jestli nebudou hlásit i :rain
P-ce.jpg
marion

Příspěvek od marion »

Včera to stálo za prd, ale bylo chladno, nechal jsem to postavené, tak zkusím znova dnes. když tady čtu hali+ příspěvky tak mně to láká někam vyrazit, ale vždycky to dopadne tak, že těch nocí je pár a nevím kam bych jel, tak svítím jen na zahradě za domem :-)
Libor Dvořák

Marione, kdyby ti přiletěly zlatoočky, schováč mi je?
marion

Příspěvek od marion »

Zatím jsem si jich nevšimnul, ale nekoukám po nich, jsem naprogamován na brouky, ale zkusím to změnit a podívám se po nich. Když už o nich píšeš nenapsal bys kolik je u nás druhů a jak se liší, já mám pocit, že vypadají všechny stejně. Problém u tvých zájmových skupin je ten, že já v terénu sbírám vše jako "brouky" a třeba ikdyž ti občas něco vezmu, tak v té smrtičce se to beznadějně rozpadne. Třeba Ovádi co jsem ti kdysi v tatrách nachytal byli po 3 týdnech na vyhození, jsou strašně vlhcí a asi by se měli sbírat do smrtičky s méně octanem a více savým materiálem, pokud je beru s broukama, takže nejen že se rozpadnou, ale i ti brouci jsou pak převlhčení. Zkusím ale nosit s sebou jednu velkou smrtičku s toaleťákem pro tebe. To jsem zkusil na Samosu, jenže pak se začali rojit tesaříci a Mylabrisové a skončilo to stejně.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

marion píše:Včera to stálo za prd, ale bylo chladno, nechal jsem to postavené, tak zkusím znova dnes. když tady čtu hali+ příspěvky tak mně to láká někam vyrazit, ale vždycky to dopadne tak, že těch nocí je pár a nevím kam bych jel, tak svítím jen na zahradě za domem :-)
V SO by snad mělo být na UV nejlepší počasí v týdnu, tak se zavčasu mrkni na meteogramy. :) Dnes by to taky nemuselo být špatné, zato zítra by to asi mělo být naprosto plonkovní.
Ano, u UV velmi záleží na podmínkách (teplota nad 20°C, měsíční fáze, konkurence případných okolních světel, jakou máš lampu, atd. ...) a pak jakou vybereš lokalitu. I na lokalitě je totiž veliký rozdíl, jak a kam postavíš plachtu, kterým směrem, jak daleko od stromů a keřů atd.
Rozhodně neplatí, že víc věcí nachytáš ve volném prostoru. Mám zkušenost, že třeba v lesích je dobré plátno strčit i do podrostu, klidně i vcelku blízko keřů. Když brouci létají, tak prostě létají. A když je na plátně nemáš, ještě pořád je dobré zvážit přesunutí plátna o pár metrů jinam, jeho jiné natočení atd.
marion

Příspěvek od marion »

Já jedu v pátek do Tater, a tam určitě svítit nebudu, takže jen dnes a na zahradě. Určitě by to stálo za vyzkoušení v Tatrách, ale za tu dobu co tam jezdím, jsem zažil jen jednou teplou noc, kdy ještě večer kolem 20-21.00 bylo dusno, bezvětří a to v 1400 m -ráno přišla studená fronta a na hřebenech pršelo a byly tak 4 stupně :-)
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

...a proto jsem si vytvořil tu přenosnou a relativně skladnou sestavu. :) Ještě až časem (příští rok, letos už ne) zacvakám PowerBanku, tak to bude brnkačka na nošení v batůžku. :)
Nj, v horách by asi stačilo i pod 20°C, kdo ví. Tam by ta zvířata měla být zvyklá na chladnější odchov.
Ale v nížině při 20°C prakticky už nic pořádného nelétá, nebo jen zcela výjimečně. Čím vyšší teplota, tím lepší. A taky je dobré když padá tlak, třeba před frontou. Těch faktorů, které to ovlivňují je prostě moc. A to jsme zase (i) u výkonu lampy a jejím konkrétním spektru...
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Tož včerejšek byl nakonec vcelku plonkovní. Navečer proletělo pár kapek, čímž spadla teplota a za soumraku bylo proto pouhých 22°C. :( A za další necelou hoďku to spadlo pod 20°C a bylo vymalováno... Ještěže jsem svítil jen na prodlužku na balkóně a nikam daleko jsem nejel. Pár běžných druhů, nic co by mě nějak překvapilo.
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“