Lov na světlo

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
Tětís

Re: Lov na světlo

Příspěvek od Tětís »

plzeňský balkón je na tom podobně. Přesto během tohoto týdne tři nové druhy (Demetrias atricapillus, Lasioderma serricorne a Anthicus antherinus). :)
Ivo Těťál
ivo.tetal@volny.cz
Coleoptera (Carabidae, Staphylinidae), Hymenoptera (Formicidae) střední Evropa, přednostně faunistika západních Čech.
kormik

Příspěvek od kormik »

hradecký balkón na to už kašle a radši si otevřel :beer :cool nejvíc brouků létalo minulý čtvrtek a pátek a pak pondělí a uterý, jinak tu fučí, vodu tu nikdo z oblohy neviděl už řadu týdnů...
Jan Pelikán
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
bozapetr

Příspěvek od bozapetr »

:rofl no my jsme ty spravne balkonove drbny :drunk
Tětís

Příspěvek od Tětís »

Včera jsem to zabalil před půlnocí, začalo dost foukat a kolem 2 hodiny dorazila do Plzně bouřka. Přesto jsem ráno našel k mému potěšení v lapači další dva nové "balkónové" druhy: Creophilus maxillosus a Ptinus sexpunctatus.
Ivo Těťál
ivo.tetal@volny.cz
Coleoptera (Carabidae, Staphylinidae), Hymenoptera (Formicidae) střední Evropa, přednostně faunistika západních Čech.
aphodius

Příspěvek od aphodius »

To já včera na balkóně u kamaráda, u něhož mám uloženou kompromitující část sbírky, fotil krabici Bolbelasmů, které jsem už delší dobu neviděl - taky pěknej zážitek... :)
(fotku sem raději dávat nebudu, abych snad někoho nepohoršil - stějně by byla vzápětí smazána adminem).
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Pepa píše:Předpokládám, že čmelík nepoužívá měnič, ale má montážní lampu na 12V, ...
Tak jsem si koupil dvě ty montážní lampy a podle návodu Edy jsem je nakonec rozebral. No a jasně že je v rukojeti měnič, ne že ne... :mrk Leč je zcela "pidi" a už od pohledu nijak kvalitní provedení neočekávejte... :D A tím, že to je ukryto v rukojeti, tak mi je jasné, že chlazení není nijak dvakrát účinné, proto se nesmíte divit, že Vám to prostě čas od času shoří...
pidi měnič v montážní lampě.jpg
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Yohaness

Příspěvek od Yohaness »

aphodius píše:To já včera na balkóně u kamaráda, u něhož mám uloženou kompromitující část sbírky, fotil krabici Bolbelasmů, které jsem už delší dobu neviděl - taky pěknej zážitek... :)
(fotku sem raději dávat nebudu, abych snad někoho nepohoršil - stějně by byla vzápětí smazána adminem).
Nevadí, stačí nám, že jsi se pochlubil. :mrk
Silphidae, Geotrupidae, Scarabaeidae, Pyrochroidae
Pepa
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa »

Ne to není měnič, ale předřadník, tedy vlastně startér, ale to je fuk .... Měničem by ji zářivku nenastartoval. Předřadník je i v úsporkách v patici. Jinak v této lampě je ještě luxusně velký chladič. Já tam mám jen hliníkový plíšek 1x 1,5 cm a ještě mi za 6 let neshořela.
Cerambycidae, Buprestidae (Agrlilini), Scarabaeiodea, Scolytinae a pro přehled ještě pár dalších skupin
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

No tak to se shodneme, jsou to hodně odfláknuté výrobky... :nod Berme to jako spotřební zboží, které naštěstí není natolik drahé, abychom si nemohli koupit jinou když shoří...
Jen je potřeba být u svícení někde poblíž, protože stále hrozí, že by lampa mohla při poruše něco zapálit. A to je v těhle vedrech nebezpečné. Takže skutečně doporučuji se od svícení příliš nevzdalovat. :)
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Včera jsme s kolegou Drabčíkem s největší pravděpodobností ukončili letošní UV sezónu. Nejprve jsme objeli několik předběžně vytipovaných rybníčků na Přeloučsku, abychom zjistili, že jsou vyschlé... Nakonec jsme zakotvili u jednoho vyschlého rybníčku uprostřed +/- dubovo-borového lesa, na hrázi s krásnými duby. Bohužel jsme světlo rozsvítili přímo pod ptačí budkou, ve které měly hnízdo sršně a ty nám začaly na světlo nalétávat... Takže jsme se narychlo přesunuli na náhradní místo o kus dál a tam nepřiletělo už nic. Takže by se dalo s určitou nadsázkou říct, že entomologická UV sezóna byla ukončena stylově náletem sršní... :mrk
S čelovkami jsme se ještě snažili hledat ve vyschlém rybníce, ale už to bylo jen paběrkování. Osobně tam odtud mám jen jediného brouka, který by stál za řeč - čeleď Haliplidae - Peltodytes caesus. Čímž je v podstatě zároveň řečeno, že začal podzim, protože je to brouk podzimní generace Haliplidů, který se tam vylíhnul, a protože neumí létat, tak jen bloudil po vyschlém bahně a marně hledal vhodnou vodu.
V okamžiku jak vyšel úplněk měsíce nad les, tak bylo vše ukončeno mnohem světelnější konkurencí a my jeli z nočního lovu domů chrnět dříve než jindy.
drabcik

Příspěvek od drabcik »

Zapomněl jsi dodat, že po bahně běhalo spousta střevlíčků+ ti Chlaeniusové ( já vím, že střevlíci tě neinteresují :D ),ale je pravdou, že nic z toho nelítalo na světlo. Mimochodem dnes jsem tam byl ještě jednou a otestoval ptačí budku se sršni hozenou větví. Líně vykoukli pouze dva, asi už mají taky po sezóně.
Martin Bogapov
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Však říkám, nebyl tam jediný brouk, který by stál za řeč... ;-))))
Cmelik

Příspěvek od Cmelik »

Nedávno jsem tu psal, jak mi celý lapač shořel. Tak jsem před půlhodinou risknul na balkoně tu druhou lampu z této várky. A hádejte co. Trvalo tři minuty, než se začala tavit. Za pět minut mohl hořet celý lapač, a protože jsou tam desky z plexiskla, tak možná celý barák. Tohle je snad doprdele už na žalobu. Od Entosphinxu už nekoupím ani hajzlpapír. A je mi u prdele, že ty lampy nevyrábí, prodává je. Pardon, že jsem sprostý, ale náhradní lampa se mi pro změnu už ani nerozsvítila (ještě včera jsem s ní svítil), je taky po smrti. Takže letos mi už odešlo pět lamp, vše od Entosphinxu. Takže jen na lampách mě tato firma letos stála přes dva tisíce. A navíc jsem bez lamp. Doprdele.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Ještěže už je letos po UV sezóně, že...? :D
marion

Příspěvek od marion »

ad Cmelik - mohly bys upřesnit čemu říkáš "lampa od Entosphinxu" ? Myslíš ty montážní na baterky nebo jen UZ zdroje na 220V ? Jen abych věděl.
bozapetr

Příspěvek od bozapetr »

ad čmelík - tak to reklamuj
Cmelik

Příspěvek od Cmelik »

marion píše:ad Cmelik - mohly bys upřesnit čemu říkáš "lampa od Entosphinxu" ? Myslíš ty montážní na baterky nebo jen UZ zdroje na 220V ? Jen abych věděl.
Ano, ta montážní na akumulátor.
Cmelik

Příspěvek od Cmelik »

bozapetr píše:ad čmelík - tak to reklamuj
Vím, že to není dobře, ale to už jsem vzdal. Hned tu první roztavenou (naštěstí nechytla, jen se roztavila) jsem samozřejmě reklamoval, bez problémů jsem dostal novou (v tomhle zase musím říct, že Entosphinx byl naprosto perfektní). Stejně při asi třetím svícení odešla do věčných lovišť. Mě to nebaví balit a chodit na poštu. Spíš zkusím koupit lampy někde v "technosupermarketu", víc lidí tady z fóra to tak dělá. Já chci věřit, že to byla nějaká blbá várka a že to bude zase časem v pořádku (asi tak prvních osm let svícení byly lampy v pohodě, jasně, taky odešly, ale třeba až po dvou sezónách používání, to beru jako normální). V neděli vyrazím po Praze na nákup (Hornbach, Bauhaus, Obi apod.), tak uvidím.
Cmelik

Příspěvek od Cmelik »

Hali+ píše:Ještěže už je letos po UV sezóně, že...? :D
Bohužel, pro motýláře zdaleka ne, teprve začnou létat podzimní druhy, a ty patří z velké části k těm lepším. Samozřejmě mluvím o nočních motýlech.
marion

Příspěvek od marion »

ad Cmelik-má zkušenost, že tebou jmenované obchody jsou drahé a většinou nemají plný sortiment, doporučuji speciálky na elektro, třeba v Ostravě je Argoos
http://www.argos.cz/produkty/lt-8w-073- ... ivky-uv-g5
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“