Dezinfekce sbírky
- míra
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dezinfekce sbírky
pro zajímavost, ví někdo, jak dnes ošetřují sbírky v muzeích? Kunratice? další..
-
Nezkoušel někdo insekticid v prášku na vosy? Přijde mi to lepší řešení, než používat tekuté látky, Tam nevěřím tomu, že to časem nezapůsobí na špendlíky. Ty likvidovala i octovka, která zas je dobrá na plísen
-
Skusal niekto aj "UNI" biolit(Proti letajicimu a lezoucimu hmyzu) proti pisivkam?
Pytam sa lebo pred dvoma tyzdnami mi dosli sackovane motyle z Azie, ktore boli zabalene do zip-lock sackov, a dnes som v jednom sacku nasiel pisivky, tak som otvoril a nastriekal som "UNI" biolit, a zatvoril som, po 30 minutach stale behali hore dole, akoby som im tam nastirekal kyslik.
Ked som to videl, hned som zip-lock sacky dal do jednej nadoby a vsetko som dal do mraznicky, myslim si ze to uz nepreziju.
Pytam sa lebo pred dvoma tyzdnami mi dosli sackovane motyle z Azie, ktore boli zabalene do zip-lock sackov, a dnes som v jednom sacku nasiel pisivky, tak som otvoril a nastriekal som "UNI" biolit, a zatvoril som, po 30 minutach stale behali hore dole, akoby som im tam nastirekal kyslik.
Ked som to videl, hned som zip-lock sacky dal do jednej nadoby a vsetko som dal do mraznicky, myslim si ze to uz nepreziju.
- Vašek
- moderátor
Používám Biolit P a zatím na pisivky funguje spolehlivě. Sice nevím, jak dlouho ještě běhají ale přes noc spolehlivě zdechnou.
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
-
- Kontaktovat uživatele:
Doporučuju jen ten paradichlorbenzen, i naftalin stejně jako levandule, kafr a podobně jsou na nic. Paradichlorbenzen prodavaji stale "chemical suppliers" jako J & K SCIENTIFIC LTD. , Meryer (Shanghai) Chemical Technology Co., Ltd. Energy Chemical , Thermo Fisher Scientific atd, snad by mohl ho nekdo zacit dovazet, mozna nektera cheicka tovarna v cechach by ho mohla vyrabet,
-
Slyšel jsem o lednici, resp. o mrázku, nechat tam krabici 24 hodin a s rušníkama i pisivkama a všechnou ostatní havěťí je amen. jen nevím, kdyby se nechali jen v lednici a ne v mrazáku, třeba o trošku déle, zda by to pro ně bylo taky smrtící... docela by mě to zajímalo. Problém v chemii vidím v tom, že protože to mám doma, kde se pohybuju, tak se toho trošku bojím, ale jinak je to asi nejúčinější metoda...
- kormik
No já se dobrovolně trávit nepotřebuju, používám řadu let čistý levandulový olej, kterej kápnu na vatičku a vložím do skříně s krabicema. Brouci jsou netknutý...Bayshark píše:Doporučuju jen ten paradichlorbenzen, i naftalin stejně jako levandule, kafr a podobně jsou na nic. Paradichlorbenzen prodavaji stale "chemical suppliers" jako J & K SCIENTIFIC LTD. , Meryer (Shanghai) Chemical Technology Co., Ltd. Energy Chemical , Thermo Fisher Scientific atd, snad by mohl ho nekdo zacit dovazet, mozna nektera cheicka tovarna v cechach by ho mohla vyrabet,
Jan Pelikán
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
-
Používal jsem invent (v současný době tekutý), který nebyl moc účinný.
V současný době používám naftalen (dal jsem do skříně se sbírkou, již nic nedávám do krabic),
ale nově preparované či koupené brouky dám na 7-14 dní odmastit, což snad zlikviduje vše.
Již žádný problém.
V současný době používám naftalen (dal jsem do skříně se sbírkou, již nic nedávám do krabic),
ale nově preparované či koupené brouky dám na 7-14 dní odmastit, což snad zlikviduje vše.
Již žádný problém.
Osobně dnes používám do všech krabic levandulové kuličky a jsou výborné.Ale kvůly tomu nepíši,našel jsem v českém obchodě v Řecku 20 balení invetu.Jeden místní vozí z česka různé české speciality,jako pivo a měl i invet ještě s cenou za kterou je nakoupil.Měl 20 Invetů za půl eura kus,tak jsem to koupil,pro jistotu kdyby levandule přestala účinkovat
Ono se někdy vyplatí v zahraničí obcházet české obchody.

- alash
mohl bych poprosit nekoho se starym invetem, jestli by sem napsal, kolik % ucinych latek (p-dichlorbenzen, pripadne jine veci, ktere v tom byly) tablety obsahovaly? slozeni jsem nevygooglil a asi pouziju cisty p-dichlorbenzen, tak abych mel voditko, kolik je primerene mnozstvi (btw kolik vazila 1tableta invetu?) dikes!
-------------
Aleš Buček
chemická akologie: Bombus, můry (Bombycoidea)
https://www.facebook.com/AlesBucekFotografie
Aleš Buček
chemická akologie: Bombus, můry (Bombycoidea)
https://www.facebook.com/AlesBucekFotografie
- Cassida
Na hliníkové krabičce postrádající datum výroby s cenou MC: 4,80 Kčs - přeškrtnutou a dopsanou na 11 (výrobce OPP Brno-venkov, chemický závod Židlochovice) - složení neuvedeno
Na plastové krabičce s datem výroby 02. 2006 (stejná firma = Avion Židlochovice): paradichlorbenzen, aromatická látka. Staré invety byly prostě paradichlorbenzen (s nějakým "vonítkem").

Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
Ano je to tak,výrobce doporučoval cenu 4,80 Kč,pak se to časem prodávala za 11.Nevím proč to dotyčný v Řecku měl,asi si to někdo objednal.To je v těchto obchodech běžné a nekonec mu to zůstalo,tak jsem to vzal.Cassida píše:Na hliníkové krabičce postrádající datum výroby s cenou MC: 4,80 Kčs - přeškrtnutou a dopsanou na 11 (výrobce OPP Brno-venkov, chemický závod Židlochovice) - složení neuvedenoNa plastové krabičce s datem výroby 02. 2006 (stejná firma = Avion Židlochovice): paradichlorbenzen, aromatická látka. Staré invety byly prostě paradichlorbenzen (s nějakým "vonítkem").
-
Nezkoušel někdo z vás prosím přípravek Atak fumigator?
http://www.agromanualshop.cz/atak-fumig ... tAodC38AgA
Pokud to nejsou jen reklamní žvásty, mohl by se plyn dostat i do zavřených krabic, pokud je tam alespoň mikroskopická škvírka.
http://www.agromanualshop.cz/atak-fumig ... tAodC38AgA
Pokud to nejsou jen reklamní žvásty, mohl by se plyn dostat i do zavřených krabic, pokud je tam alespoň mikroskopická škvírka.
-
Rozložil bych otevřené krabice po celé místnosti a potom bych ji vyplynoval,účinost by se tím musela ještě zvýšit.
- ZdenekH
- Kontaktovat uživatele:
rovnám v krabicích a přesouvám kde co, nechci se vracet k Invetu a tak jsem koupil i kvůli dětem , co mi s tím začínají pomáhat nějaké kuličky v pytlíčcích - dle obrázku levandulové s názvem ORION (výrobce Marca CZ, Český Brod) čtu obsahuje Coumarin a Empenthrin. Nejsem chemik, není to taky nějaký svinstvo, ať si děti či sebe taky něčím "nepřipálím". Uvažuju, taky o tom, dát tam do baněk preventivně octan.
Díky za rady.
Díky za rady.
http://www.naturefoto2000.com Cerambycidae, Carabidae (Carabinae, Cicindelinae) ČR,SR
-
Pré neškodí člověku, ale radši bych to nejedl
http://www.marcacz.cz/orion/bezpl/blorion09.pdf
http://www.marcacz.cz/orion/bezpl/blorion09.pdf
Emil Zedník
- Damiel
Používá někdo k dezinfekci sbírky Thymol? Funguje i proti hmyzákům?Nebo ničí pouze plísně atp.?
Col.:Lathridiidae, Zopheridae,Cryptophagidae atp.
-
Používejte tyto papíry nastřihané na proužky:
http://www.schneckenprofi.de/nexa-lotte ... &mv_pc=525
Jsou bez zápachu či vůně.
http://www.schneckenprofi.de/nexa-lotte ... &mv_pc=525
Jsou bez zápachu či vůně.
-
- Kontaktovat uživatele:
ještě je třeba rozlišit odpuzovače a zabíječe.... většina zde jmenovaných přípravků pouze odpuzuje... ale pakliže už něco ve sbírce je tak s tím nic neudělá......takže pak třeba razantnějších metod.....
cleridae a fulgoridae kolem koule
-
Pyretroidy Empenthrin a Transfluthrin, které jsou v těchto papírech zabíjejí pisivky.