Dezinfekce sbírky
- Štěpán
Re: Dezinfekce sbírky
Bohužel tyto sáčky, zdá se, nefungují na pisivky. Za půl roku jsem ve sbírce našel 2 kusy. Sice to není nic moc, ale je vidět, že jsou to držáci... :-(
Štěpán
- Vašek
- moderátor
Jo, levandule na pisivky asi opravdu nefunguje - našel jsem v jedné krabici živou - takže následovala klasika - do víka 2 vrsvy papírových utěrek a vystříknutí Biolitem na mravence a lezoucí hmyz. Druhý den se 2 mrtvé válely v rohu krabice.
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
- Ivoš M.
Ale to není levandule ( jen ta vůně ), to je Biolit. 

Pyrochroidae CZECH REPUBLIC
- Štěpán
Však já vím, Ivoši, je to insekticid s vůní levandule, ale stejně to na pisivky nefunguje...
Jakmile se pisivka dostane do krabice, je tam evidentně schopná přežít, to by musel ten sáček být přímo v krabici. Stejně ale nepovažuji pisivky za vážné škůdce, mám pocit, že spíš běhají v krabici nebo po zdi a oblizujou, co najdou. Když jich bude víc, asi to bude problém, ale vždycky jen jednotlivě. Pravděpodobně se mi do krabice dostaly přes místo, kde brouky suším.
Jakmile se pisivka dostane do krabice, je tam evidentně schopná přežít, to by musel ten sáček být přímo v krabici. Stejně ale nepovažuji pisivky za vážné škůdce, mám pocit, že spíš běhají v krabici nebo po zdi a oblizujou, co najdou. Když jich bude víc, asi to bude problém, ale vždycky jen jednotlivě. Pravděpodobně se mi do krabice dostaly přes místo, kde brouky suším.
Štěpán
-
Tihle hajzlíci asi broukům moc neuškodí (nevím, co ale mohou udělat s těmi největšími prťavci), problém je u motýlů. Mně jednou ještě na napínadlech vyrobili, ksindl jeden, ze samců samice (z peřitých tykadel vyrobili nitkovitá)
. Až jednou někam předám sbírku, pěkně to někomu zamotá palici.

Vcera jsem byl v jedne drogerii a jenom jsem se zeptal kdyby nahodou nebyl Invet,prodavacky a mel jsem neskutecnou smulu.Prodavacka mi rekla kdybych prisel o par hodin drive,tak doprodala 20 baleni jednomu slovakovi.Rikal jsem si doprdele to byl snad nejaky entomolog,ale prodacka mi rekla ze to potreboval do autobazaru proti kunam ze mu rozeziraji potrubi na autech a ze vklada tablety mezi motor.To byla neskutecna smula 20 baleni by se siklo a at klidne kuny rozezerou potrubi v autech.
Má tu někdo zkušenosti s naftalínem?jestly by mohl důstojně nahradit Invet?Naftalín smrdí dobře záleží na účinku
- wayup
- starbaits
Při hledání vhodného ochranného prostředku jsem narazil na toto :
ORION kuličky proti molům chrání oděvy po celou sezónu, aniž by došlo k ušpinění oděvů nebo rukou. Jedna kulička ochrání prostor až 0,07 m3 po dobu 3 měsíců. Kuličky jsou baleny jednotlivě, aby se předešlo ušpinění oděvů nebo rukou.
- BEZ naftalínu
- BEZ paradichlorbenzenu
- Levandulová vůně
Učinné látky sů Coumarin a Empenthrin.
Když to zabíjí moly a jiní létající hmyz, tak to musí fungovat i na lezoucí, nebo ne ?
Kuličky sů balené v perforovaných sáčkoch a tak stačí jenom špendlík a připíchnout do rohu krabice.
ORION kuličky proti molům chrání oděvy po celou sezónu, aniž by došlo k ušpinění oděvů nebo rukou. Jedna kulička ochrání prostor až 0,07 m3 po dobu 3 měsíců. Kuličky jsou baleny jednotlivě, aby se předešlo ušpinění oděvů nebo rukou.
- BEZ naftalínu
- BEZ paradichlorbenzenu
- Levandulová vůně
Učinné látky sů Coumarin a Empenthrin.
Když to zabíjí moly a jiní létající hmyz, tak to musí fungovat i na lezoucí, nebo ne ?
Kuličky sů balené v perforovaných sáčkoch a tak stačí jenom špendlík a připíchnout do rohu krabice.

- míra
- Kontaktovat uživatele:
jaká firma to dodává?
- starbaits
Je to firma Marca CZ a stránky sů http://www.marcacz.cz/ 

- Štěpán
- Cassida
Jasně. Bez konkrétní pozitivní, doložitelné zkušenosti je to k ničemu.Štěpán píše:Je třeba vyzkoušet na ty mrchy ve sbírkách.
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
- wayup
Cassida: zkousim ty kulicky uz 2. rok a funguji (ted mam na mysli: samostatne, ne v kombinaci s jinyma chemikaliema), resp.nemel jsem ve sbirce nic zivyho, krome par pisivek, na ne to nijak extra neucinkuje. Takze lze doporucit. Vyjmu z plast. obalu, propichnu spendlikem. Obcas do sbirkovejch krabic pichnu jeste nitrobenzen v kalisku, ale omezuju to, prece jen je to docela jedovata latka a zejmena v lete,kdy mam v pracovne 30 stupnu, teka....
Otto Meszároš, Col. Carab.
- Ivoš M.
Biolit, závěsné gelové sáčky, po půl roce ani jedna pisivka, takže si myslím, že jsou celkem funkční. 

Pyrochroidae CZECH REPUBLIC
-
Ozkoušel jsem ten nový, tekutý invet (poprvé, co sbírám, se mi letos ve čtyřech krabicích objevili rušníci a smlsli si na pár nosatcích – naštěstí nedodrželi jedno ze svých základních pravidel a sežrali ty největší šunty) a funguje naprosto spolehlivě (i když jsem si myslel, že jsem larvy rušníků ručně odchytal, druhý den jsem jich ještě pár našel mrtvých se povalovat na dně krabice). Někdo tu vyjadřoval obavy z přidávání vlhkosti do krabic, tak žádné obavy, je to založeno na lihu, ne vodním roztoku.
-
- Kontaktovat uživatele:
K tekutemu invetu.Pokud mam plnou krabici,tak postrikam vrchni viko,ale co u zasklenych krabic?
-
No, já mám ve všech krabicích, i v motýlářských, v rohu malou krabičku (udělal jsem si je z přepůlených krabiček od sirek a polepil bílým papírem, aby to nějak vypadalo), ve které mám nacpanou vatu (pozor, používat zásadně přírodní vatu, ne tu sračku vyrobenou z ropy, ta absolutně nesaje a navíc se chová, jako kdyby byla gumová, vůbec se nedá sežmoulat – ta přírodní se dá sehnat v drogeriích v kosmetickém oddělení, naše milé dámy ji používají na pudrování svých cimprlich ksichtíků), do té vaty bohatě nastříkám ten invet a je vystaráno. Na víko vůbec nestříkám (až na ty čtyři krabice s rušníky, tam jsem nešetřil).
- Štěpán
Udělal jsem jsem to tak, že jsem kousek čtvrtky obalil hajzlákem, přípíchnul dole do krabice, aby to vypadalo trochu esteticky a stříknul na to pár kapek Biolitu na lezoucí hmyz. Udělal jsem to prevenzivně u všech krabic (mám všechny prosklené), tak to snad bude odpuzovat i pisivky, ty jediné se mi ve sbírce občas vyskytnou.ivo píše:K tekutemu invetu.Pokud mam plnou krabici,tak postrikam vrchni viko,ale co u zasklenych krabic?
I kdyby v Biolitu byla nosičem insekticidu voda, tak to na sbírku nemělo vůbec vliv (krabice 30 x 40).
Štěpán
- Michal
- Kontaktovat uživatele:
Ano, biolit proti lezoucímu hmyzu na pisivky funguje stoprocentně. Vyzkoušeno!
www.cerambycidae.eu - Cerambycidae (hlavně Agapanthiini, Phytoeciini, Dorcadionini) Carabus, (vše Palearkt).