Dezinfekce sbírky

Vše o budování sbírky, tipy, rady .....
Odpovědět
Giannis

Re: Dezinfekce sbírky

Příspěvek od Giannis »

Já se budu jenom opakovat,já osobně mám dobrou zkušenost s tím novým Invetem.Mám ho vyzkoušený a rušníci neměli šanci.Ten starý typ Invetu byl taky dobrý,ale nevýhoda že páchl.A asi Míra má na půdě těch rušníků tolik že ten invet nestačí je likvidovat :D Pak už mě napadá ty rušníky likvidovat ohněm :devil
Senex

Příspěvek od Senex »

Míro, ve srovnání s cyankali mi mirban zas tak nebezpečný pro sbírku na půdě nepřipadá.
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

Nový invet mám 3? roky, nebo dva, ale určitě nový, hnědý. Předtím jsem neužíval nic jiného než invet a v případě, kdy jsem měl část sbírky v přízemí a objevila se plíseň tak vyslunit a kapka octovky. Po octovce se musí vyvětrat, aby nesežrala špendlíky. S předchozím invetem jsem byl naprosto spokojený, možná proto, že jsem si zvykl každý rok projít škatule a jakmile došel, napíchl jsem nový. Kvůli poškození spodku krabice v případě polystyrenu( část zásobních krabic jsem si dělal z včelařských rámků) jsem tabletu dal do uříznutého spodku piksly od invetu a takto to bylo super.
A k novému invetu, kdo bedlivě četl můj příspěvek, říkal jsem , že v mém! případě šlo o neúčinný invet.A za tím si stojím. Protože to kontroluju, tak ve dvou případech jsem měl pocit, že snad zrychluje vývoj těch sbírko žroutů.
Takže tak.
Jo, že invet páchl? Někomu páchnout starý ponožky, jinému starý brouci. Pro mne byla vůně invetu specifická a příjemná. Stejně jako odlišné vůně nosorožíků, velkých tesáčů jako Batocer, nebo vůně krabice všech 8 druhů :D :D evropské osmodermy. Já zas cítím smrad hlavně poslední dobu, kdykoli minu bilbord s nějakým upřímně myslícím, transparentně jednajícím, poctivě se živícím.... No cítím smrad víc než si myslíte..
Cassida

Příspěvek od Cassida »

No pozor, abychom se bavili o stejném "novém" Invetu. Taky už jsem to myslím někde tady psal. Jeden "nový" jsou hnědé tablety. Ten druhý "nový", který údajně ten starý klasický nahrazuje je ve spreji - konkrétně tento: http://www.drogeriemarket.cz/produkt/52 ... moly-110ml

Předpokládám, že z těch "nových" je účinnější právě ten ve spreji. Pro uživatele rachunek - myslel si taky ten ve spreji?
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

Děkuji casido za typ. Kdo léta kouřil startky, těžko přejde na marlbora. I ta cena je výhodnější, než u toho hnědého. Vyzkouším a ..
Giannis

Příspěvek od Giannis »

Odpověď Cassida-myslel jsem právě ty tablety o tom ve spreji slyším prvně.Já mám kladnou zkušenost s těmi tabletami.Vyzkoušel jsem ty tablety v krabici u kamaráda,který nikdy invet nepoužíval a měl tam nějaké rušníky a bůh ví co ještě a vše jsme našli na druhý den mrtvé ležet vedle tablet.Já vím že ten starší typ invetu byl výrazný,ale proč by výrobce vyráběl něco co je horší kvality.
Cassida

Příspěvek od Cassida »

Odpověď rachunek - tak to je dobrá zpráva. Už jsem začal podléhat iluzi, že kouzelný paradichlorbenzen je nenahraditelný (že nic jiného nefunguje) :D
Cassidinae - WORLD, ostatní Coleoptera jen pro přehled + něco z oblíbených skupin: Cerambycidae, Carabus, Scarabaeoidea,... (hlavně ČR, Evropa)
ĽubošV

Příspěvek od ĽubošV »

Pozrite sem http://www.chemina.sk/ na biocídy. Ja mám dobré skúsenosti s PLASTIK MAX :yes
Cassida

Příspěvek od Cassida »

ĽubošV píše:Pozrite sem http://www.chemina.sk/ na biocídy. Ja mám dobré skúsenosti s PLASTIK MAX :yes
Akorát to z popisu vypadá, že je to děsný svinstvo.
ĽubošV

Příspěvek od ĽubošV »

Súhlas. Ani sa to nedoporučuje používať v priestoroch, v ktorých sa dlhodobo zdržiavajú ľudia. Teda do obývačky by som si to určite nedal. Ale pokiaľ potrebuješ spraviť z času na čas s niečím razantný poriadok, účel svätí prostriedky. Krabice nasúkaš do plastového vreca, pás Plastik maxu k tomu, uzavrieš a ... :)
dan

Příspěvek od dan »

Larvy a imaga škůdců ve sbírce jsou viditelná - účinky chemikálie nebo mrazu možno zaznamenat podle mrtvých tělíček na dně krabic. Ale co vajíčka- působí na ně něco? Má někdo zkušenosti s jejich likvidací např. mrazem a při jakých teplotách? Slyšel jsem o možnosti použití tzv. teplotního šoku - několikrát zamrazit a vytáhnout. Díky
wayup

Příspěvek od wayup »

Používám kombinaci.

1. "kuličky" Orion - přípravek proti molům (k dostání v Bauhausu, v sáčku 20 ks) - parfémované jako levandule. Kuličku vyjmu z fólie a propíchnu špendlíkem. Relativně účinně odpuzuje moly i rušníky - testováno, ale např. pisivky nezabíjí. Do levého rohu krabice.

2. klasická banička s nitrobenzenem. Sice je to celkem svinstvo, ale to je daleko méně účinný naftalen taky, jako všechny aromatické uhlovodíky. Nitrobenzen zabíjí ve sbírce vše živé velmi spolehlivě. Do pravého rohu krabice.

Naftalen jen jako doplněk do skříně s krabicemi.

Pro karanténu nových přírustků , zejména nasáčkovaného materiálu(občas jsem se zděsil, co z toho po nějaké době začalo vylézat), používám vždy "plynovou komoru" - krabičku s těsněním a uvnitř ethylacetát. Nechám působit cca 1 den.

Ve sbírce jsem cca od r. 1996 neměl jediného škůdce.

Otto
Otto Meszároš, Col. Carab.
Robin

Příspěvek od Robin »

zrovna zkouším metodu krabice v sušárně na 53°C po dobu asi 4 dnů...uvidím, jaký bude výsledek... :)
kormik

Příspěvek od kormik »

No buď se ti to zapaří, bo ty brouky přesušíš a začnou se lámat.
Jan Pelikán
kormik1@seznam.cz
Chrysomelidae a Curculionidae s.l. palearkt + něco málo z dřevních a houbových skupin (Eucnemidae, Colydiidae, Endomychidae, Erotylidae, Melandryidae)
Robin

Příspěvek od Robin »

kormik píše:No buď se ti to zapaří, bo ty brouky přesušíš a začnou se lámat.
No není to nejlepší pro brouky, ale co jsem slyšel, dělá to hodně lidí v zahraničí - brouci sice stárnou rychleji než normálně, ale úspěch to má...
Pavel L.

Příspěvek od Pavel L. »

To už vidím jako lepší variantu strčit krabice na pár dní do mrazáku,už jsem to vyzkoušel,funguje to také a broukům to myslím nijak zvlášť nevadí.
broukovec

Příspěvek od broukovec »

Zmrazení je nejlepší metoda boje proti škůdcům, jakou jsem kdy vyzkoušel. Léta jsem se pravidelně setkával s pisivkami a nepomohla bohužel žádná chemie. Hledal jsem informace na Internetu a někde jsem našel, že hluboké zmrazení na -18°C po dobu asi sedmi dnů spolehlivě zlikviduje všechny škůdce včetně jejich vývojových stadií. V zimě jsem vytáhl do boje. U domu jsem nainstaloval stůl a sledoval jsem předpovědi a pak jednoho dne jsem vynosil všech asi 150 krabic a přikryl je velkou laminátovou plachtou 5x3m, kterou jsem koupil v obchoďáku v akci za pár desítek korun. Měl jsem štěstí, mrazivé počasí vydrželo, v noci mohla teplota klesat tak na -15. Mezitím jsem vytřel skříně běžným dezinfekčním prostředkem a pro jistotu vystříkal Biolitem a asi po deseti dnech jsem vše uvedl do původního stavu.
Biolit jsem od té doby nepoužil a jinou chemii nevedu. A musím zaklepat, od zimy jsem zatím nezaregistroval jediný mikropohyb v krabicích, jedinou pisivku!!! Takže stálo to za tu námahu.
Ještě technická poznámka pro případné následníky. Po přenesení krabic zpět do tepla je třeba zamezit kondenzaci vodních par na krabici, u několika krabic se částečně zkrabatil papírový polep spodku, nebo se odlepila etiketa, jak voda stékala. Ideální nejspíš bude před vynesením krabice nabalíkovat a obalit fólií. Po přenesení zpět do pokojové teploty nechat temperovat den, raději dva, pak teprve vybalit.
:yes
F.Houška
Coleoptera WP
http://coleoptera-cz.webnode.cz/
Štěpán

Příspěvek od Štěpán »

Tak jsem se poohlížel po Invetu a ten tabletový se už vůbec nevyrábí (ani bílý, ani hnědý), pouze Invet ve spreji, což je obdoba Biolitu. Do krabic se mi to moc nechce stříkat, protože se bojím nárůstu vlhkosti, přeci jen jde jistě o emulzi chemické látky ve vodě. Takže je to blbý, pořád nemám nic, co bych dal do krabic... :cry:
Štěpán
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

Aktuálně k ochrně sbírky jsem slyšel o použití šamponu na psy proti blechám :D :D Trochu tomu nedůvěřuji:-)
Ivoš M.

Příspěvek od Ivoš M. »

Já na jaře zakoupil Biolit závěsné gelové sáčky proti roztočům a molům. Voní to po levanduli a zatím spokojenost.
Dokonce už nejsou vidět ani pisivky. Dávám jeden sáček na skříňku. Má vydržet asi 4 měsíce. Cena za tři sáčky 89,90 a po slevě
64,90. Takže do budoucna uvidím.
Pyrochroidae CZECH REPUBLIC
Odpovědět

Zpět na „Sbírka /Collection/“