Univerzální návnada

Vše o sbírání hmyzu... metody, tipy a rady
Odpovědět
Lucanus cervus

Univerzální návnada

Příspěvek od Lucanus cervus »

Existuje nějaká univerzální návnada do pastí, na kterou se chytí co největší množství druhů hmyzu?
papa

Re: Univerzální návnada

Příspěvek od papa »

dobrý je třeba vlastní ho.no, vždycky nejvíc hmyzu! :)

Asi by bylo dobré napsat alespoň kterou skupinu chceš lovit....
Lucanus cervus

Příspěvek od Lucanus cervus »

Heteroptera (hlavně Reduviidae) a Orthoptera. Jdou chytit na návnadu i pavouci?
papa

Příspěvek od papa »

Lucanus cervus píše: 05 led 2025, 18:28 Heteroptera (hlavně Reduviidae) a Orthoptera. Jdou chytit na návnadu i pavouci?
Tak tyhle skupiny nedělám. Běžně se mě chytí do různých návnad a pastí, ale bude to asi náhoda. Pavouci mě ve větším množství lezou na pivo i ocet a podobně, ale nevím jak to je náhodný.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Pavouci nejsou Hmyz...
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

v tropech je dobré vnadidlo rybina, hovno rychle vysmradne, ale rybicka je cítit týdny.
marion

Příspěvek od marion »

O plošticích a rovnokřídlých ni nevím, ale univerzální návnada neexistuje. Vždy je cíleně zaměřená buď podle potravy nebo třeba speciální feromony nebo mnoho jiných atraktantů o kterých nic nevíme.
Ptát se na univerzální návnadu na hmyz, je totéž jako ptát se na univerzální návnadu na savce, lva-hyenu-slona-myš..... asi nepřiláká totéž a u hmyzu coby třídy bych to považoval ještě za pestřejší.
Tedy za mně jednoduchá odpověď bez diskusí NEEXISTUJE
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Past za kilo? Za tu cenu pěkná past... :mrk Stačí dát nějakou návnadu. Cokoli kvasícího, houby, sýry, maso, sladkou tekutinu s kvasnicemi apod. ... :mrk
https://www.alza.cz/maxi/verk-biologick ... 323718.htm
.
past za kilo.JPG
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

toto jsme dělali v Indonésii z petflasek, rozpulis ,ná víčko dáš na gumicku sitovinu , na dno zálivku, většinou rybu maso s pivem, ovoce, cokoli, a víčkem dolů zacpes spodek. akorat za nám větší brouci ucpávali horní cast
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Jasný. Ale tohle je skladné, levné a hlavně už hotové. Jen naplnit a pověsit. :)
Velcí brouci by pod víčkem naštěstí neprolezli, na droboť ideální.
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

no, jak se to vezme ,
tady ti brouci padají do té sragory,
my jsme měly našité takové pytlicky, aby to bylo větší, myslím že zpátky do přírody se jim přes zátku nechtělo a výběr stačil dat celý pytlíček do smrticky a nasadit nový, nebo sesypat. většinou je večer vyndavaly že smrticek deset pytlíku a čistý hmyz třídily.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Padá to do toho, co si tam vložíš.
míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od míra »

No právě,
mě to nepadalo nikam, jen jsem selektoval desítky vesměs drobných a zajímavých a čistých , živých věcí.
Ale já to co je na fotce nehaním, jen jsem si vzpoměl na trochu podobnou technologiii.
V tropech by to použitelné nebylo, protože ta vodní směs by zaručila hnití všeho hmyzu.
Takže z mé strany- nikterak nesoudím výše uvedenou technologii, ale také doporučuji všem přemýšlejícím o slušném výtěžku něčeho jiného než jsou klasické zemní pasti, tak pet flaška, rozříznout a spodní část naplnit lákadlem, horní u víčka zajistit sítkou na odchyt.
Chtělo to nechat dva tři dny. Dolů jsme dávali pivo, ocet, štávu, rybu, maso..
Pamatuji jednou v Jižní americe tam v horní části sedělo asi deset velkých zdobenců Inca, ta vůně jim asi byla vhod. Ale to jsou extremy veškerý sběratelských pokusů.
Hali+

Příspěvek od Hali+ »

Já tomu rozumím, ale vždyť by přece stačilo nalít do toho vodu s trochou jaru nebo solí a nad to zavěsit lahvičku se shnilým masem. A pak jen vyndat tu lahvičku a tu tekutinu vylít přes sítko. Také jsem tuhle past nikdy nepoužíval, jen mě zaujalo, že se něco takového prodává. :)
marion

Příspěvek od marion »

míra píše: 08 led 2025, 09:56 toto jsme dělali v Indonésii z petflasek, rozpulis ,ná víčko dáš na gumicku sitovinu , na dno zálivku, většinou rybu maso s pivem, ovoce, cokoli, a víčkem dolů zacpes spodek. akorat za nám větší brouci ucpávali horní cast
Souhlasím s Mírou, tyto pasti lze bez problému vyrobit z platového odpadu viz téma o pastech jinde v principu jde jen o návnadu-nádobu s konzervantem kam budou padat a krytí proti dešti ostatní je již jen lidová tvořivost a šikovnost. Nejjednodušší co jsem viděl, je zakopaný kýbl a nad ním pověšený pytlík s hovnem-na koprofágy. Na dovolené stačí jak píše Míra-rozříznout petku nalit do ni pivo nebo víno se solí a pověsit v okolí, vše lze získat (petky v odpadu, víno nebo pivo jsem čepoval v hotelu all inlusive, na smetišti kus drátu ke spojení a závěsu na strom - loni na Rodosu nic nepřiletělo, ale kdysi v Chorvatsku spousta zlatohlávků a drobotiny)
ale to už je mimo téma o pastech ne o návnadě
Poslední prototyp-vrch a dno pětka, střed plast z obalu, bílá nádobka na návnadu - pro pamětníky- plastový uzávěr z litrový vína. Náklady nula.
Přílohy
20250109_134247.jpg
Odpovědět

Zpět na „Sběr hmyzu /Insect collecting/“