Hnízdo pro sršně

Zde se můžete ptát na cokoliv, co se týká hmyzu
Pravidla fóra
Pravidla fóra
Zde je povoleno vkládání příspěvků a obrázků neregistrovaných návštěvníků. Prosíme o zachování slušné konverzace a vkládání příspěvků a obrázků co se týkají entomologie. Nevhodné a urážlivé příspěvky budou moderátory či administrátory smazány. Časté opakování takových to příspěvků může mít do budoucna uzavření tohoto fora.
Odpovědět
LuciJira

Hnízdo pro sršně

Příspěvek od LuciJira »

Dobrý den, mám dotaz. Letos jsme měli na chatě přímo pod střechou hnízdo sršňů a ukázali se jako skvělí společníci: nás si absolutně nevšímali a zařídili, že v širém okolí se (na rozdíl od loňska) nevyskytovali komáři, hovada, mouchy, vosy... Víme, že sršni si nikdy nestaví hnízdo na stejném místě, ale chtěli bychom je napřesrok přílákat někam poblíž, protože jsou to opravdu skvělí sousedé á la bezpečnostní služba. Je nějaká možnost, jak jim připravit místo na hnízdo, které by se jim líbilo? Nějaký krytý kout někde pod střechou kůlny, nebo vybudovat přístřešek na blízkém stromě? Kdo poradí? Díky moc <3
Uživatelský avatar
Hali+
Příspěvky: 4690
Registrován: 03 kvě 2010, 06:53
Bydliště: Pardubice

Re: Hnízdo pro sršně

Příspěvek od Hali+ »

Nemám to vyzkoušené, je to jen moje pozorování.
Před pár lety nám sršně začaly pod střechou stavět hnízdo. A hnízdo muselo pryč kvůli alergii jednoho člena rodiny, ne kvůli tomu, že by nám na zahradě sršně nějak extra vadily. Tak jsem jim základy hnízda opakovaně odstraňoval (shazoval klackem). Jenže to bylo vysoko, tak ne tak dokonale jak bych chtěl a z hnízda tam vždy zůstávala taková ta prvotní "šťopička", kterou při stavbě hnízda začínají a pak na ni nalepují první plást. A ty potvory se pořád vracely a stavěly znovu a znovu, dokud tam zůstávala ta "šťopička". Po několikátém shození mě to ale už přestalo bavit, donesl jsem si štafle a hnízdo odstranil dokonale, celé. A byl klid, už se nevrátily.
Tudíž mám takový nápad, že když byste staré hnízdo opatrně rozřezali (do starého se stejně nevrací), odstranili všechny ty ochranné obaly a prořezali se až k plástvím. No a ty pak uříznout tak, aby tam z nich zůstala ta malá "šťopička", kterou to mají k něčemu přichyceno. Jen ta, všechno ostatní uklidit a vyčistit, třeba nějakým kartáčem, prostě úplně dočista. No a pak čekat na jaro, jestli nějaká z královen (zimují obvykle poblíž starého hnízda) najde ten ponechaný zbytek a zkusí na jeho základě začít stavět na tomtéž místě.
Jasně že se to nemusí povést, ale za pokus vlastně nic nedáte. :mrk
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
míra
Příspěvky: 2075
Registrován: 29 dub 2010, 16:20

Re: Hnízdo pro sršně

Příspěvek od míra »

sršeň obecná není příliš útočná, hnízdo můžete pozorovat z metrů a strážkyně jen zpozorní.
i v případě potřeby zahnat možného predátora v prvé fázi jen narazí na hlavu a nebodaji
pozor však na jednu věc. kdysi jsem pro hasiče likvidoval roje i srsni hnízda a ve dvou! případech šlo o to, že z. nejakych důvodu bylo hnízdo narušeno. v jednom případě propadem trámků, ve druhém v nízkém prostoru se kočka zbláznila po žihadle a hnízdo zdemolovala.
v obou případech sršně útočili na vše v okruhu desítek metrů a bylo velmi problematické to řešit. tehdy jsem prostě jen se síťkou odchytával vše létající .
takže opatrnosti Geni nikdy nazbyt.
LuciJira

Re: Hnízdo pro sršně

Příspěvek od LuciJira »

Díky za odpovědi! Je mi jasné, že narušení hnízda je průšvih, proto se právě ptám na možnost sršně "nalákat" do příhodného místa, které ideálně nebude přímo v domě... Letos byli v neobývaném a nepřístupném prostoru pod střechou, kde to bylo docela OK, ale když nám na střechu spadl strom a lehce promáčkl plech, byli jsme dost rádi, že šlo o opačnou stranu chaty – jinak si to v hnízdě mohli vzít osobně. Na základě přečtených informací by mi asi přišlo nejbezpečnější instalovat do nějaké rozumné vzdálenosti dutý kmen, to prý je pro sršní hnízdo oblíbené místo, a nemuselo by být snadno zdemolovatelné. No uvidíme.
brvs
Příspěvky: 295
Registrován: 29 dub 2010, 16:40

Re: Hnízdo pro sršně

Příspěvek od brvs »

Já mám zkušenost, že mají v oblibě ptačí budky. U Olomouce na Kopečku jich mám asi 40 a v 11 byly nastěhovány právě ony. Tak pár budek udělat a rozvěsit kolem baráku a nějací se snad uchytí. Vlaďa
Přílohy
Budky.jpg
Odpovědět

Zpět na „Všeobecná diskuse pro návštěvníky /General discussion for visitors/“