Lov na světlo
- Hali+
Re: Lov na světlo
Zajímalo mě, co ještě může létat takhle na podzim. Ale je to velice slabé, letní vedra a sucho přežili opravdu jen ti největší tvrďáci...
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
-
Nevím nesvítím, letos ani jednou, to bych se pak z toho materiálu zbláznil :-)
- Hali+
Letos bylo UV celkově slabé, myslím že bys s tím asi mnoho práce neměl...
Haliplidae, Byrrhidae, Clambidae a rod Hydrophilus (svět); E-mail: milanb@seznam.cz
-
Přechod do diapauzy je v podmínkách mírného pásma řízený kombinací teplot a délky dne, např. Ips typographus jde u krátkého dne do diapauzy, ale když je hodně teplo (tuším víc než 23 °C), tak krátký den ignoruje a do diapauzy nejde. U jiných druhů to může být jiné, podobné nebo stejné, málo o tom víme, ale chci tím říct, že pokud teď nic nelétá, ač je teplo, tak to nemusí nutně souviset jen s nedostatkem vlhkosti. Před 2-3 dny jsem ve Vídni zkoušel hledat brouky s čelovkou v noci na dřevě a ač bylo teplo, bylo jich asi 10-20 % v porovnání s výsledky na přelomu července a srpna. Napadlo mě, zda by to nemohlo souviset s tím, že už pomalu přestávají aktivovat a začínají se chystat na zimu. Různé druhy v tomto ohledu pochopitelně jsou nastavené různě a jsou i druhy, které mají aktivitu imág pouze v zimě (např. Phloiophilus aj.).
- Hali+
Další večer, kdy možná půjde vyzkoušet přílet na UV...
A jelikož včera spadlo pár kapek, mohlo by být možná i trochu vlhčeji.
Vzhledem k roční době je extrémně zajímavé dozvědět se, co ještě teď je schopno přiletět.
A jelikož včera spadlo pár kapek, mohlo by být možná i trochu vlhčeji.
Vzhledem k roční době je extrémně zajímavé dozvědět se, co ještě teď je schopno přiletět.
- Vašek
- moderátor
V posledních 10ti dnech jsem to ´´cvičně´´ zkusil 3x a bylo to naprosto zbytečné. Naposledy mi za dvě a půl hodiny přiletělo jen 10ks hmyzu (1 motýl, 1 střechatka, 3 křískové ......... 0 brouků a 0 ploštic). Světlo jsem už sbalil a uklidil. Příští rok to bude nejspíš zajímavější, protože tu budou za měsíc kácet ten lesík před okny a tím vznikne krásný letecký koridor přímo proti těm 2 velikým sloupům s reflektory, které sem nejspíš hmyz lákají z větších vzdáleností .
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
- Hali+
To já to ještě narychlo vybalím a zkusím jedno své oblíbené místečko (kde tak mám možnost porovnávat).
Je mi jasné, že asi žádný špek nedoletí, ale je zajímavé vědět, co touhle dobou ještě létá. Ještě se o tom mnoho neví.
Je mi jasné, že asi žádný špek nedoletí, ale je zajímavé vědět, co touhle dobou ještě létá. Ještě se o tom mnoho neví.
- Hali+
Takže když zesumarizuji svůj poslední letošní lov na UV:
CZ; Boh., Džbánov (6062d), 49°55.280'N 16°09.723'E, 295 m n.m., balkon, před mezofilní loukou, UV: 18:00-20:00, 22-19,5°C, před deštěm, 3.X.2023, M. Boukal leg.
Svíceno bylo dvěma zářivkami (2×15W) a UV LED diodami (cca 9W), dohromady tedy sestava necelých 40W. .
A tohle jsou všichni brouci, kteří za ty dvě hodiny doletěli. Není to samozřejmě žádný zázrak, ale bylo zajímavé zjistit, co přiletí v říjnu.
Jinak plátno bylo skoro černé mšicemi a nějakými malými dipterami, což mě fakt překvapilo (a brouci se v tom mumraji špatně hledali). Můrka jen nějaká jediná, totálně olétaná. Klešťanka žádná(!).
(VŠECHNO JEN DOKUMENTAČNÍ JEDNOCVAKY!) někteří v detailu: .
A ještě mi na plátno přiletěl nějaký trubec (v říjnu? co na to včelaři?). Takový chundelatý medvídek.
Nejdřív asi 10 minut fakt zběsile naletoval hned na jedno, hned na druhé světlo, jak kdyby byl "naspídovaný". Po 10 minutách zvadl, sedl na zem chvíli se klepal a pak už na nic nereagoval... Nejspíš vypotřeboval energii co měl k dispozici. Tak jsem ho zatknul, i když jsem původně nechtěl a doufal, že si odletí.
CZ; Boh., Džbánov (6062d), 49°55.280'N 16°09.723'E, 295 m n.m., balkon, před mezofilní loukou, UV: 18:00-20:00, 22-19,5°C, před deštěm, 3.X.2023, M. Boukal leg.
Svíceno bylo dvěma zářivkami (2×15W) a UV LED diodami (cca 9W), dohromady tedy sestava necelých 40W. .
A tohle jsou všichni brouci, kteří za ty dvě hodiny doletěli. Není to samozřejmě žádný zázrak, ale bylo zajímavé zjistit, co přiletí v říjnu.
Jinak plátno bylo skoro černé mšicemi a nějakými malými dipterami, což mě fakt překvapilo (a brouci se v tom mumraji špatně hledali). Můrka jen nějaká jediná, totálně olétaná. Klešťanka žádná(!).
(VŠECHNO JEN DOKUMENTAČNÍ JEDNOCVAKY!) někteří v detailu: .
A ještě mi na plátno přiletěl nějaký trubec (v říjnu? co na to včelaři?). Takový chundelatý medvídek.
Nejdřív asi 10 minut fakt zběsile naletoval hned na jedno, hned na druhé světlo, jak kdyby byl "naspídovaný". Po 10 minutách zvadl, sedl na zem chvíli se klepal a pak už na nic nereagoval... Nejspíš vypotřeboval energii co měl k dispozici. Tak jsem ho zatknul, i když jsem původně nechtěl a doufal, že si odletí.
-
- Hali+
Díky. Jasný, všechno to jsou nejspíš běžné věci, nedělám si iluze, že by v tom bylo něco speciálního.
Ale vzhledem k tomu, že nosatců za rok zrovna moc nepřiletí, tak je zajímavé, že teď na podzim jeden doletěl.
Ale vzhledem k tomu, že nosatců za rok zrovna moc nepřiletí, tak je zajímavé, že teď na podzim jeden doletěl.
- Vašek
- moderátor
Tak ať chceme nebo ne, změny se dějí . Lesík ještě nekácejí, ale snad budou. Bohužel ale během 14ti dnů vyměnily všechny lampy na všech 6ti sloupech (36 svítidel), kterým jsem přisuzoval hojný a rozmanitý přílet druhů na mé UV světlo. Do teď tam byly silné výbojky (možná ještě rťuťové) a vyměnili je za jakási LED světla. Dříve to svítilo tak hodinu v noci, teď cca 14 dnů prozatím nonstop od soumraku do světla. Svítí to jak ´´prase´´ a oproti minulým i velmi silně do stran - osvětlené jsou domy v naší ulici i několik dalších ulic za námi. Kamarád ty světla viděl i cca. 10km od nich v dost vzdálené obci. Takže to pravděpodobně svítí o hoooodně silněji a do větší vzdálenosti. To by mohlo být na přílet pozitivní, bohužel to jsou ale LED svítidla a trochu se bojím, že ty na přílet až tak moc fungovat nebudou ( možná vůbec).
Takže o to víc jsem zvědavý na další sezonu, jak tyto 2 změny (vykácený les a jiná světla) budou fungovat. Do teď jsem byl velmi spokojený .......
ploštice (Heteroptera) - Tingidae, Nepoidea, Scutelleridae (W); Bostrichidae (W), Cerambycidae (E)
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
- Vašek
- moderátor
Absolutně neumím fotit v noci proti světlům, ale takhle nějak to vypadá dnes i přes ještě olistěný lesík, který má zmizet. Do teď jsem viděl světla jen ze 2 sloupů před domem, dnes vidím světlo z pěti.
První 3 fotky jsou zhruba z místa, kde mám své UV.
První 3 fotky jsou zhruba z místa, kde mám své UV.
Cerambyx@seznam.cz
Cerambyx@seznam.cz
- Hali+
Powerkick Elektrocentrála Generator 800 +1l oleje zdarma
8,5 kg, dlouhodobě 700W (krátkodobě 800W)
https://www.chytapust.cz/Powerbanky-Ele ... eje-Zdarma
8,5 kg, dlouhodobě 700W (krátkodobě 800W)
https://www.chytapust.cz/Powerbanky-Ele ... eje-Zdarma
- Hali+
Powerbanka, 1,5 kg, 7999 Kč, 24Ah
https://www.chytapust.cz/Powerbanky-Ele ... 0mAh-Green
https://www.chytapust.cz/Powerbanky-Ele ... 0mAh-Green
-
tak já letos vyzkouším toto na svícení
https://www.jackery.cz/jackery-explorer ... UIQAvD_BwE
a koupil jsem za 4300Kč
https://www.jackery.cz/jackery-explorer ... UIQAvD_BwE
a koupil jsem za 4300Kč
-
Zkoušeli jste včera někdo svítit? Byl sice hodně jasný měsíc, ale u nás (Hlučín-Bobrovníky) ještě ve 23.00 přes 20 st a dnes ráno v 05.00 stále ještě kolem 18 st.. Zajímal by mně výsledek tohoto časného svícení - já jsem to zanedbal.
- Hali+
Nezkoušel, pršelo tu a byl velký vítr... Navíc zase hapruju se zdravím, šel jsem raději chrnět...
-
Před lety jsem svítil ve Vídeňském lese někdy koncem května nebo začátkem června a přiletěli jarní brouci, mimo jiné Dermestoides sanguinicollis a Ischnodes sanguinicollis. Pokud se už brzo na jaře vydaří opravdu teplá noc, může to být hodně zajímavé, protože přiletí druhy, které jinak na světlo právě proto nelétají, protože v době jejich výskytu nebývají dostatečně teplé noci a později v létě už jsou imága pochcípaná.
-
už jsem měl nachystáno, že to zkusím na balkóně, ale přišel vítr a pak ochlazení a déšť ...